Мито - да или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.856
Дали некогаш ви било понудено мито за некоја работа, дали вие сте понудиле? Сте прифатиле/би прифатиле или сте строго против? Вашите ставови повелеле ...
п.с. Ќе ги замолам сите да се воздржат од коментари за и околу митото во пошироки размери во целава држава ... сепак темава е на пониско ниво меѓу нас:) :wink:

Не ми е понудено, не сум понудил. Тоа е лошо, грешно, неморално, не етички и со тоа се доведува, на пониско ниво, отсликано на повисоко, постепен распад на системот.

Мито не сум нудел, не сум имал ни потреба да нудам, а не ми ни нуделе.

Нормално дека ми плаќале за некои работи и услуги, ама тоа не спаѓа во мито. :wink:

Неможа да кажам дали би прифатил или не додека не ми понудат. Зависи од големината на митото и од ред други фактори. Ама не велам со сигурност НЕ - зошто секој човек си има своја цена.

А се важи ли во мито поткупување на брат да преќути нешто???? Само такво мито сум примила и сум понудила:pos: :pos:

А сум многу против мито, од такви слични причини и факсот го откажав:(

da mito sum nudil mnogu pati.......:raz:
nekojpat 2-3 pijacki nekoj pat i povise dodeka da dojdes do celta..........:) :) :) :)

Бев 4 години заменик претседател на тендерска комисија во...една државна фирма кај што работев. Уште живеам во гарсоњера купена од таткото на жена ми и возам Југо од 1987.

Глуп. Туп. Неупотреблив.

мито имам плаќано у србија на полицајци, ама не од мерак него од зорт. малтретираат идиотите, ти покажуваат брзина на радар што гарант не ја ресетирале по 2-3 месеци и се закануваат дека ќе те носат на истражен судија.

mito ne sum nudel sum nemal prichina da nudam i da mi nudat a lichno sum protiv mito

Opsto sum protiv mito, ali nekogas e korisno.Mesto da se matkas po sudovi nataka-navaka i da te tretiraat ko voska nekoja radi nekoja glupost, daj tamu steka cigari, sise pijalok ili 10-20 evra i gotovo.Znaci mito, ali so granica.Ne sum za mito od mnogu golema suma na pari.Toa e veke kriminal.
Ne mi nudele mito, a ne sum ni nudela.Sum bila svedok na mito, koa tatko mi im daval na cajkanive radi brza voznja :wink: Ali pa i toa ne e kojznae sto, poso sigurna sum deka sekoj im pustil nekoe denarce na nasive cajkani-prodadeni dusi :pos::pos:

ThA-BiTcH напиша:
Opsto sum protiv mito, ali nekogas e korisno.Mesto da se matkas po sudovi nataka-navaka i da te tretiraat ko voska nekoja radi nekoja glupost, daj tamu steka cigari, sise pijalok ili 10-20 evra i gotovo.Znaci mito, ali so granica.Ne sum za mito od mnogu golema suma na pari.Toa e veke kriminal.
Ова со штеки цигари и 10-20 евра е јадно и жално и искрено, не верувам дека функционира.
Секој - ама секој, има своја цена. Имам и јас, ама е многу висока и досега никој не ја понудил.:) :wink:
Имало досадни типови, врли бизнисмени, кои гушеле за да добијат работа. И колку понудата е поникаква, толку се побезобразни и поагресивни, полни со ветувања и закани. Не ми е јасно како не сфаќаат дека го постигнуваат спротивниот ефект - бар кај мене.

Mito i korupcija

divine напиша:
Дали некогаш ви било понудено мито за некоја работа, дали вие сте понудиле? Сте прифатиле/би прифатиле или сте строго против? Вашите ставови повелеле ...
п.с. Ќе ги замолам сите да се воздржат од коментари за и околу митото во пошироки размери во целава држава ... сепак темава е на пониско ниво меѓу нас:) :wink:[/QUOTE=Cobe]
Mi bese predlozeno mito no jas ne sakav da prifatam bidejki bese mnogu golemo

ја се скршив од смеење кога полагав прва помош за возачки..
улетуе еден тип, чоек више, 30-40 години.. и им вика на докторките:
„а да ви даам ја вас по 500 денари и да ве частам ручек, да не се малтретираме, не сум праел тестови од средно, еее..”
да понудеше по 1000 може ќе пројдеше.. вака.. отиде..

Човек треба да процени што е најповолно за него, тоа да го спореди со своите и општоприфатените норми за морално однесување и накрај да донесе одлука дали да го прави тоа.
Не се согласувам со мито, сметам дека тоа е еден од најлошите начини да се стекне матерајално добро или статус.

Еден пријател уште пред неколку години ми има кажано- може човек да успее и со чесно работење.
и верувам во тоа и се придржувам кон тоа и можам слободно да го пренесам на останатите мои пријатели - бидете чесни, почитувајте ги другите, не лажете, бидете вредни и вистинољубиви и ќе успеете. Искреноста, работатата, посветеноста, не остануваат ненаградени.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom