Мит или вистина? Користиме 10% од мозокот

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување

Користиме 10% од мозокот

• Мит

Гласови: 201 37,4%
  • Вистина

Гласови: 337 62,6%

• Вкупно гласачи
    538
Муабетов донекаде држи.
Што би се десило кога би можеле да слушаме музика и истовремено да ги косристиме и другите наши сектори од мозокот?
Пример, додека слушаш музика истовремено да можеш и да ги распонаеш тоновите кои ги свират?
Ова докажува дека не ко користиме целосниот капацитет на нашиот мозок, во ниту еден сектор. Дури и кога слушаме музика, од тој сектор кој ни се активира, користиме само мал процент.
Истото се дешава и со меморијата. Ние се што гледаме памтиме. Понекогаш се случува да познаеме некој човек, но да не знаеме од каде. Памтиме, но не се сеќаваме. Користиме само мал процент од нашата меморија.

Муабетот дека користиме 10% од мозокот е точен.
Мое лично мислење и претпоставка е дека со вежба можеме да ставиме во употреба поголем процент. Со труд и работа.

Поентата ми е дека ние го користиме цел мозок, но во секој момент користиме многу мал дел од него. (За разлика од оние глупави теории дека кога би го користеле целиот мозок би можеле да летаме, да се телепортираме и да мрдаме предмети телепатски - што се чисти глупости)
Целата финта е што ние како луѓе немаме потреба секој момент да користиме голем дел од мозокот, но точно е дека со вежбање неговата искористеност може да се подобри. Пример преку логички игри и мозгалици (Шах фор игзампл), со сликање, пишување, читање (впрочем со секој вид на уметност).
Пример за тоа се некои луѓе кои боледуваат од аутизам, кои имаат поквалитетен пристап до функционирањето на мозокот (кој се изразува со фотографска меморија, беспрекорно помнење, внимателност за детали и.т.н)
Значи човекот може да го зголеми капацитетот на пристапност до мозокот повеќе, што може да се извежба - но најважно е што ние го користиме целиот мозок, само не во секое време.

Поентата ми е дека ние го користиме цел мозок, но во секој момент користиме многу мал дел од него. (За разлика од оние глупави теории дека кога би го користеле целиот мозок би можеле да летаме, да се телепортираме и да мрдаме предмети телепатски - што се чисти глупости)
Целата финта е што ние како луѓе немаме потреба секој момент да користиме голем дел од мозокот, но точно е дека со вежбање неговата искористеност може да се подобри. Пример преку логички игри и мозгалици (Шах фор игзампл), со сликање, пишување, читање (впрочем со секој вид на уметност).
Пример за тоа се некои луѓе кои боледуваат од аутизам, кои имаат поквалитетен пристап до функционирањето на мозокот (кој се изразува со фотографска меморија, беспрекорно помнење, внимателност за детали и.т.н)
Значи човекот може да го зголеми капацитетот на пристапност до мозокот повеќе, што може да се извежба - но најважно е што ние го користиме целиот мозок, само не во секое време.

Тоа ти го зборам.
Тоа е и темава, впрочем.
Нормално дека ние го користиме целиот мозок, нормално дека му ги користиме сите функции (што и не можеме да бидеме сигурни бидејќи не ни знаеме што уште преостанува, а и не сум читала ништо за ова така да...), туку не ги искористуваме до крај.
Да ги искористувавме до крај сите функции ќе бевме многу поспособни да правиме нешта што ни на крај памет не би ни текнале.
Пример, ако имавме доволно концентрација, ќе учевме работи многу побрзо. Мноооооогу побрзо.
Ќе забележувавме многу детали од околината.
Ќе навлегувавме во работите до длабочина.
Секој од нас ќе можеше да се врати во времето (зборувам за она враќање во времето кога ментално си враќаш филм за нешто, што и да е, го преживуваш по втор пат).
Секој од нас ќе беше способен капацитетот на пристап до мозокот, што викаш ти, да го зголеми. Ќе ја користевме секоја сфера од мозокот, МАКСИМАЛНО.
Ќе земевме да читаме книга и ќе се научевме да ја читаме фотографски. Си чул/а за оние луѓе кои само ја погледнуваат страната од книгата и прочитана им е? Тие си ја развиле фотографската меморија. Си развиле еден дел од мозокот малку повеќе од мене и тебе.
Да можевме да ја користиме секоја сфера од нашиот мозок, секој дел посебно, да го цедевме до даске, да го користевме максимално.

Но, не го користиме.

Така, ако собереш вкупно, Колку проценти искористуваме од капацитетот на нашиот мозок, всушност тоа ќе испадне дека е многу мал процент. Процент со смешна бројка како 10%.
Не дека не можеме повеќе, можеме, ама како што викаш и ти, не ни е потребно и затоа си остануваме закржлавени мали човечиња што не се ни способни што се можат да направат ако се потрудат малку повеќе.

Не ги прочитав сите страни но стасав до некаде и прочитав многу мислења. Е сега кај повеќето забележав дека мозокот како орган морал да работи 100 % бијеки природата правила се со цел т.е со план. Е сега ако е така зошто природата ни го дала слепото црево ? тоа колку што знам е непотребен орган кој ствара само проблеми.
Сакам да кажам дека и јас сум читал и сум гледал емисии како ДОКАЖУВАТ со научни докази и факти дека не постои ни пак постоел човек на планетата земја што користи 100% проценти од мозокот. Е сега не можам кажам кој биле тие факти докази итн бидејки не се сеќавам не ми е било битно тогаш ама знам дека докажаа

Не ги прочитав сите страни но стасав до некаде и прочитав многу мислења. Е сега кај повеќето забележав дека мозокот како орган морал да работи 100 % бијеки природата правила се со цел т.е со план. Е сега ако е така зошто природата ни го дала слепото црево ? тоа колку што знам е непотребен орган кој ствара само проблеми.
Сакам да кажам дека и јас сум читал и сум гледал емисии како ДОКАЖУВАТ со научни докази и факти дека не постои ни пак постоел човек на планетата земја што користи 100% проценти од мозокот. Е сега не можам кажам кој биле тие факти докази итн бидејки не се сеќавам не ми е било битно тогаш ама знам дека докажаа

Да прогуглаше малку, не ќе беше лошо.
Слепото црево има таканаречено имуно ткиво, кое содржи ендокрини клетки.
Исто така, од слепото црево се лачат и корисни гастроинтестинални бактерии кои помагаат при инфекција или диареа.

Има посебни апарати кои ја скенираат функцијата на мозокот. Prolly, научнициве приметиле дека не го користиме мозокот со целиот негов капацитет пошо не ни е потребно. >neznam<

ха не ми треба гуглање кога имам дома медицинско лице. Иначе многу подобро знам јас од тебе за слепото црево за тоа не се секирај сакав да поентирам нешто. Без слепо црево се живее исто како и со него неприметлива разлика. Ги спомна „добрините“ на слепото црево, а комликациите кои може да настанат? Е сега да не бегам од темата ке кажам уште еднаш научно е докажано дека не го користиме целосно капацитетот на нашиот мозок . гледајте виде колку сакате гуглајте ама тоа е..

oups tuka nekoj dobro potkovan za medicina., pozdrav koleshke ., slepo crevo manje vishe ., ama mozokot ,.abe sho naro sme ta ni 1% ne go koristime a ne 10%., ako beshe taka do sega ke vladeevme so cel svet., aj pozdrav;)

Не свакам зашто воопшто би било мит кога е јасно дека не го користиме цел мозок....зашто тогаш неможеме ние да одлучиме на што сакаме да се сетиме? А таа меморија е некаде во мозокот но не можеме да допреме до неа...има луѓе што се сеќаваат на се , значи кај нив тој сектор е поразвиен...има луѓе што ги бива за логика или уметност, значи секој различно......со учење т.е "тренинг" на мозокот може да се искористи повеќе, неможеме да кажеме дека користиме 1 или 5 или 10 %.....а сто нормално дека неможе никој да искористи....сепак иако дел го користиме ние, тој пак е внатрешен орган кој си врши функции кои не можеме да ги контролираме

Нема си веза.Се зависи од нас.

вааау!! да користевме 100% од мозокот до сега ќе имавме направено кола шо оди по вода...
Се кладам дека ти користиш 3%. Peace out
Па има веќе такви, но неколку во светот и тоа не се на продажба...

За почеток една мала статија на Scientific American е доволна да се разбија овој мит, http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=people-only-use-10-percent-of-brain.

Овој мит е добар за недоблесните индивидуи да си го хранат сопственото его дека некој друг е виновен, ете што не можат да ги искористат своите потенцијали во полн капацитет.

Гласав за мит, но и тие тестови они што ги вршеа не се нешто проверени, и не се знае дали се точни... :) Не се знае кој е максимумот па да знаат колку проценти користиме :)
Mozda ne se provereni, ali moe mislenje e deka od kade i da proizleglo toa deka koristime samo 10% od mozokot isto taka e mozno da e pogresno svateno. Eve na primer ako postoel nekoj naucnik sto go proucuval mozokot i otkril samo 10% od istiot, koga toa izleglo vo javnost istata go svatila naopaku

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom