daryll
борец за справедливост
- Член од
- 18 декември 2008
- Мислења
- 231
- Поени од реакции
- 3
Само имам едно прашање до тебе:во Бугарија останавме многумина Македонци да живееме,работиме,се венчаваме со Бугари-Бугарки,значи мешан брак.
И многу пати сме ја воделе таа дискусија:на каков начин ке ги воспитуваме нашите деца,во случај да се наложи да останеме доживотно во Бугарија.
И заклучокот,драги колега е следниов:нема Македонец или Македонка во Бугарија,кои своите деца ке си ги воспитуваат како Бугари,напротив,сите ке си ги воспитуваме нашите деца како етнички Македонци,кои живеат во Бугарија.
Не мислам моите деца да се заблудуваат дека се Бугари.
И ке ми прави ли некој проблем заради тоа,при положение што низ Бугарија има илјадници етнички Македонци,кои тука студираат и остануваат да работат.
Тоа би значело крај на пријателството меѓу Бугарија и Македонија.![]()
јас мислам ти го знаеш одговорот. Македонците без разлика кога се дошли во БГ, "етнички" или "бугарски" секогаш са доброприемани во Бугарија и секогаш се имали добра реализација. А за децата им да не сборим.
Самите ние со жена ми имаме едно много близко пријателско семејство со жена македонка и маж бугар. Никогаш ни сме дури помислили да ја имаме за нешто по-различно од нас. Редко нешто за политика да сборуваме и ако сбориме повеке за нашите си политички бакии овде. Децата ни се дружат, дури керка им, имат керчица, добро се оправа и со двата jaзика. Веднаш личи като се вратат од Битола. Инако децата дури не приметуваат разликата. Инако македонката работи во државната администрација на висок пост.
Та мислам тоа се глупости со овие измислени спорови. Без разлика како го возпитуваш детето, тој ке биде бугарски грагјанин, тоа е достат'чно.