Мирисот на телото

Да одговорам на прашањата од темата:

Ми имаат останато во сеќавање некои одбивни јаки мириси.

Со помош на мирисот не можам да ја препознаам вистинската личност за мене, поради тоа што има и многу други варијабили кои што треба да се проверат, а плус тоа имам и често затнати синуси така што - тешко.

Мирисот на телото, што знам, има некоја важност, но не е најважен, скоро и не го забележувам.
Сепак може да користам за мене нешто дискрентно, нешто слабо ваљда нема да биде трејдмарк мирис на прчовина. :)

Не сум се впуштил во врска исклучиво само врз база на мирисот на партнерката.

Не верувам дека ќе игра голем фактор мирисот дали некој ќе ми биде пријател или непријател.
Нема да се случи ситуација „ааа ти мирисаш убаво ајде да бидеме најдобри пријатели“,
исто така нема да се случи ситуација „ааа ти не мирисаш убаво ајде да бидеме смртни непријатели“.

И то.

Хм мирисот на телото, не знам дали ова има врска со феромони, пошто кожата како кожа сама по себе нема мирис. Колку што ми е познато уште не е утврдено постоење на феромони кај луѓето како што е случај кај животните, иако навелико се произведуваат парфеми за кои се тврди дека содржат феромони кои поттикнуваат сексуален апетит и го привлекуваат спротивниот пол. Инаку феромони се ектохормони кај животните кои имаат влијание врз однесувањето на други животни, ко на пример означување територија, сексуална возбуда, одбрана во случај на напад, врзување на мајка и бебе.

Иако според некои испитувања, машка пот сексулано ги возбудувала хетеросексуалните жени и хомосексуалните мажи и обратно.

Инаку мирисот на телото во суштина зависи од потните жлезди кои се најзастапени на оние делови на телото со повеќе влакна, значи гениталии, под рацете и т.н. Постои еден тип на потни жлезди кои лачат пот која ако се изложи на поволна температура поттикнува размножување на бактерии, кои пак се причина за непријатниот мирис на потта. Инаку овие бактерии се хранат со протеини и масти кои се внесуваат најмногу со храна од животинско потекло, така да ете ви уште една причина да бидете вегетаријанци.

имам пишувано за мирисот на жена и тоа како го доживувам у други теми поодамна.
не памтам мирис на девојка, и со помош на миризбата неможам да препознам дали е за мене, не сум се пуштал у врска поради миризба, и не одредувам пријатели според миризбата.
Во оваа прилика би сакал да кажам дека не поштувам парфеми и други синтетички миризби што луѓето стават на нив и за тоа плаќаат многу пари. Го мразам самиот вкус на горчливост на нивниот врат. Да беше нивната оргинална миризба ке беше пријатна и блага, самото тело ке ти каже дека тоа е хемија и горчи.
Што е до мене, многу ретко скоро ич не користам парфеми и други тракатанци, едноставно не ми треба и тоа плус ми е кажано многу пати.
Имам приметено луѓе, и машки и женски кои имаат тежок мирис на пот, пример у теретана или у кафиќ некаде, и да се бањани за брзо време им се враќа миризбата. Тоа е до генетика, и неможе да се смени, само може да се прикрие, значи има јаки козметики смислени за тие луѓе. И толку....

Точно мирисот има голема улога во привлечноста. Одсекогаш кај девојките сум го сакал природниот мирис преку ден и без шминка или ептен малце, а навечер во град сакам да стави некој добар заводлив мирис. Се сеќавам на две многу згодни девојки кои буквално смрдеа на пот и тоа не еднаш, скоро секој ден повеќе години и ептен ми станаа одбивни и непривлечни. А иначе во денешно време се претерува со парфеми и се губи природниот мирис кој знае да биде многу пријатен и привлечен, а за разлика од девојките мажите во денешно време повеќе се негуваат од девојките и со тоа ги уништуваат природните феремони а баш поради нив еден маж и е попривлечен на жена и совет до секој маж да не се парфимисаат толку и да не се негуваат како жени, но тоа не значи дека треба да смрдат

ЖИВОТИЊИ....мирисот на телото е една од најосновните еволутивни алатки за избор на партнер, исто како физикусот и убавината кој укажуваат на здравје односно статус/успешност во групата.

мирисот открива многу, кај женските/женките игра далеку поголема улога и се во сосотојба да го забележат во поголем степен.

најновите истражувања покажаа дека припадници на женскиот пол мирисот на машки кој се во родно сродство не го поднесуваат...што се објаснува како вид на природна заштита ...можете и да се пробате и да го мириснете брат ви ако го имате...:vozbud:

Малце офтопик, нема везе со мирисот на телото.
Има една девојка кај мене од школо, се поздравувам со неа само за да ја помирисам XD
Жими се, прекрасно мирисa xD

Колку да не ме бришат...

„Мирисот на телото“ нема мирис (парфем, scent, whatever you want), you silly.
It was long believed that body odor played no role in human sexual attraction. Recent studies have proven the presence of a human's VNO(vomeronasal organ (VNO)--a pair of tiny cigar-shaped sacs in the nasal cavity), and its importance along with the brain's olfactory bulb continue tobe studied. The nerve cells in this organ, like those in the olfactory epithelium, appear able to sense and recognize specific odor molecules. Scientistsspeculate that human pheromones are involved in sexual attraction, and that the sensory perception of pheromones may occur unconsciously.
Еве ви. Не можете „да го мириснете“ мирисот на некој, што ќе ве привлече. It just, attracts you towards the person. Sexually.

Што значи, сакале вие или не сакале, за да ве привлече некој мора да ви се допаѓа неговиот мирис.

Ја читам темава и се подзамислив и изгледа дека совршено ми текнува на мирисот на телото кај мојата бивша девојка:) Тоа беше една од работите кои ми се свиѓаа кај нејзе.
Инаку,секој има уникатен мирис и нечесто одредена миризба може да ме потсети на некој. Како што мирис знае да разбуди потсвест ништо не може.

БАШ денес се враќав заедно со една типка што сме биле во блиски односи и го осетив истиот мирис од пред неколку години, и си помислив на тоа дека сите имаме посебен мирис ама ако сме блиски со таа особа тогаш ќе го разликуваме..
И како и СЕКОГАШ тоа што ќе ми текне/помислувам еве го.. се материјализира овојпат во КАЈГАНА како тема.

Посебно чувството, кога останува на тебе тој мирис, природен.Знаеш да го распоредиш и различиш од парфемот, нормално.Кога си дома на топло, со мирис што те потсеќа на нешто така, ауу.Обожавам да го помирисам.И да, некои едноставно се безмирисни, како што има и безлични.

Ете зошто сите што ќе отидат у Америка викале дека на тоа нигерите им смрди кожата:pos:

Добро бре лет 3, ја запознаваш снашката у дискотека ја носиш кај треба и при соблакање, галење-мазење не го осеќаш природниот мирис?
Треба да си феномен или да не ти функционира сетилото за мирис

Снашке, ко ќе стигнам јас да ја свлеквам, мазам и галам, мислиш среде тоа ќе подзастанам ќе ја њушнам и ќе и речам “облакај се, нишо не праиме, мирисот на твоето тело не ми одговара?!?!?!?!“ па маж да е нема да го пуштам да си оди!

Снашке, ко ќе стигнам јас да ја свлеквам, мазам и галам, мислиш среде тоа ќе подзастанам ќе ја њушнам и ќе и речам “облакај се, нишо не праиме, мирисот на твоето тело не ми одговара?!?!?!?!“ па маж да е нема да го пуштам да си оди!
Браво за тебе чим би е*ел секаков твор.

Факт,не можеш да си во врска со човек ако не можеш да го поднесеш неговиот мирис на тело.............на пример многу ми беше јако со бившата порано кога ќе ми кажеше дека облеката и мириса на мене од што бевме заедно стуткани нон стоп и нормално и мене ми се свиѓаше нејзиниот мирис и беше јако.

И тоа како игра улога кај мене. Можеби звучи смешно, но при прв date со девојка попрво гледам да дојдам до момент да ја помирисам, отколку да добијам good-night kiss :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom