Милошoски: Името зависи од Црвенковски

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување
se toa ok, no tehnicki pravno e neizvodlivo...se znae koj moze da menja ime si ima procedura :tv:
Mora da ima referendum i da glasame protiv promenata na imeto ako pak ne napravat nekoja skalamucija so glasanjeto,toa scenario veke e DEJA VU kaj nas :nesvest:

Аман бе, што сте се исплашиле толку. Нормално, никој не сака да го менува името. Па така и Бранко нема да го смени името, зарем тој е луд да губи политички поени. Баш во моменти кога ќе треба да се враќа во Сдсм, па ако го смени името, а се врати во партијата, уште тогаш нека се опростат од рејтинг. Нормално дека нема да се става на такви искуешенија, топката ќе биде вратена кај Груевски кој претходно му ја предаде на Црвенковски.

Da be da...nema vrska BC pijan ili nasmrkan sto ke prolupa tamu...nema ic...
VIE SE ZAEBAVATE ILI!!!???

zalosno e toa sto i vo vakva seriozna situacija milososki saka da pravi politicki rejting. barem vo ovie momenti koga treba zaednicko dejstvuvanje ne treba da se pravi vakov politicki marketing. neka gi ostavi ovie detski raboti, narodot ne pie nafta. dosega toj pregovarase za imeto i sto dobivme. od vakvi deca nema ajir, tuka treba da se vklucat samo seriozni iskusni politicari kako sto e i pretsedatelot.

ubavo od nego sto prefrli odgovornost..........NOT :)

toa znaci deka nema m*da...ama ja, mlad e uste...zatoa seuste nemoze nikoj voda da mu nosi na Brane...

Абе вие се слушате шо зборувате?? Што е проблемот толку сте смотани или си ја браните книшката? Како е возможно човек кој нема никакви ингеренции околу менување устав, име и незнам што да го промени името, малку размислувајте што пишувате, првин ако некој го промени името - тој мора да има мнозинство во парламентот, никој не може да промени име или да промени договор без нова резолуција која би требало да биде изгласана во парламентот.

Јас незнам дали ја сфаќате играва, но јас ја сфаќам, играва е ептем детска и тоа од што се толку уфилмани овие од власта на чело со Груевски и Милошовски веќе станаа прозирни кај народот дека цело време се оградуваат, префрлаат топка, цело време бегаат од одговорност. Па човече ако сакаше народот да владее СДСМ во Македонија овие четири години, изборите ќе ги добиеше СДСМ и ќе ја имаше одговорноста за се она што се случува земјата за време на нивното владеење. А овие добија скоро 90 пратеници заедно со нивните традиционални пријатели - терористи и сега кажуваат дека крива е СДСМ или крив бил Бранко, па на Бранко потписот не му го важат ни за помилување што е единствена ингеренција која ја има повеќе од премиерот, пак за промена на име ќе бил Бранко крив. Ако некој го смени името тоа сум сигурен дека ќе го направи ВМРО-ДПМНЕ, не бегајте од реалноста, сфатете го тоа и малку освестете се, отсекогаш во ВМРО првин се чукале во гради како најголеми патриоти, а кога ќе дојдело ред за војни, за одговорност бегале во некоја соседна земја.

Па колку што можев да прочитам уште во почетокот на текстот, Црвенковски е тој што го одбил присуството на Милошевски, на средбата.

А зашто прави таков потег, да разговара во 4 очи со Бакојани без Милошевски, ќе видиме за некој ден.

Изгледа со помош од нашите редови грците полека успеваат во своите намери полека да не снема:

Нимиц го исфрла идентитетот од пакетот за името
274787A271E448488EC2A9121BD13510.jpg

Oдушевен од посветеноста на грчката влада: посредникот Метју Нимиц

Во преговорите зборуваме за држави и за име, а не за етничка припадност или за националност, е ставот со кој излегоа министерката за надворешни работи на Грција Дора Бакојани и посредникот Метју Нимиц по средбата вчера, во Њујорк. Нимиц, одушевен од посветеноста на грчката влада да се обиде да го реши прашањето за кусо време, рече дека подобро ги разбира позициите на двете страни во обидите да се најде фер решение.

- Чувствувам дека грчката влада е подготвена да направи нешто за да се реши ова - изјави Нимиц. Тој рече дека вчера не презентирал нови идеи, туку дека ќе ги чека коментарите од двете страни на наредната средба со преговарачите Никола Димитров и Адамантиос Василакис.

- Има сериозни размислувања на двете влади за презентираните идеи и мислам дека сме во многу важна фаза од преговорите, не сум обесхрабрен - изјави посредникот. Нимиц додаде дека и од властите во Скопје има јасна позиција, иако нема стопроцентно ист став помеѓу претседателот и Владата.

- Кога зборувам со министерката за надворешни работи гледам дека Грција има јасни позиции. И во Скопје Владата зборува со мене јасно и со еден глас. Знам дека има политички разлики, но исто така мислам дека за ова прашање имам јасна позиција од Скопје - рече Нимиц. Одговарајќи на новинарски прашања во грчката мисија во ОН, Нимиц се обиде да објасни дека тој како претставник на ОН се занимава со прашањето за името на една членка, а не со етничка припадност. ОН според него не признаваат етничка припадност.

- Не се занимавам со државјанството на граѓаните на една земја. Не се занимаваме со етнички идентитет или со историски идентитет, тоа е за историчарите. Луѓето сами решаваат за својата етничка припадност. Мислам дека има мала конфузија за тоа. Ние зборуваме за име на една држава и за придавки што се однесуваат на таа држава, а не за етничката припадност или друг национален идентитет на луѓето - рече Нимиц. Етничката припадност, според него, е друг аспект и тој не се занимава со тоа, но потврди дека има уште прашања за кои треба да се разговара.

Од средбата задоволна излезе и Бакојани, изјавувајќи дека имала конструктивна и интересна дискусија со Нимиц. Повтори дека грчкиот став е многу јасен и дека преговарачкиот процес продолжува за да се најде заедничко решение.

- Зборуваме за заедничко решение за името, што значи име со кое секој ќе живее и секој ќе може да го користи во иднина. За тоа зборуваме. Бараме решение без губитници и победници, за „вин-вин“ решение, тоа е нашата цел - рече Бакојани.Вчера попладнето Нимиц требаше да се сретне и со претседателот Црвенковски.
Жана П.Божиновска Наш известувач од Њујорк

Бараме решение без губитници и победници

Тоа беа зборовите на Борис Трајковски во 1999 кога, како заменик министер за надворешни работи во владата на Љубчо Георгиевски, при својата прва меѓународна задача, во Софија ја потпиша спогодбата со која Македонија се откажува од “мешањето во внатрешните работи на Бугарија по основ на заштита на правата на бугарските граѓани кои се изјаснуваат како Македонци“.

:kesa:

Изгледа со помош од нашите редови грците полека успеваат во своите намери полека да не снема:

Нимиц го исфрла идентитетот од пакетот за името
274787A271E448488EC2A9121BD13510.jpg

Oдушевен од посветеноста на грчката влада: посредникот Метју Нимиц

- Не се занимавам со државјанството на граѓаните на една земја. Не се занимаваме со етнички идентитет или со историски идентитет, тоа е за историчарите. Луѓето сами решаваат за својата етничка припадност. Мислам дека има мала конфузија за тоа. Ние зборуваме за име на една држава и за придавки што се однесуваат на таа држава, а не за етничката припадност или друг национален идентитет на луѓето - рече Нимиц. Етничката припадност, според него, е друг аспект и тој не се занимава со тоа, но потврди дека има уште прашања за кои треба да се разговара.

Oдговорот на нашите власти треба да биде:
Кога луѓето сами решаваат за својата етничка припадност,која мајка вие со Грците,барате да решавате за името на нивната држава?Гонете се у П.М. да и вие,да и Грците.Македонците одамна решија нивната држава да се вика МАКЕДОНИЈА и никако поинаку,како што би решил и секој нормален човек на планетава.:toe:

Добро сега ова со терање у П.М. баш и не мора токму така да му биде пренесено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom