МИЈАЦИ! Има ли?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
хе-хе

Имаш некоја слика бе да закачиш? од Осој мислев..
Јас треба да ги земам, кај Тихи се. Миљон има

gerard напиша:
хе-хе

Имаш некоја слика бе да закачиш? од Осој мислев..
Јас треба да ги земам, кај Тихи се. Миљон има

Kje se molat prisutnite da ne baraat sliki od mesta koi se zashtiteni so selski zakon (poopshirno za ovoj zakon vo nekoe naredno izlaganje) bidejki politikata na seloto e da ne se primaat novi, nadvoreshni, luge koi bi sakale da imaat nekoe dobro mestence tamu, odnosno nekoe vakovsko nivche, ne deka smetaat nego ne se znae shto narav bi imale lugeto. Abe Tihi ima miljon ali dali Tihi bi ti dal od nekoja od niv, sakam da kazam so prevod, nema ni edna doma :) :) pozdrav do mijacite se chitame vo nekoja naredna prilika...

Kakva bruka cccccc: :oops:

Dnevnik, 22 juni, 2005 godina:

Драги Јанковски
Да ги пречекаме австриските сватови

Прв пат во 43-годишната историја на културната манифестација Галичка свадба австриски зет и тоа конзул ќе го вие Тешкото на Петровден, среде Упија. Така реши жирито на завчерашниот избор, а галичани одговорија со лути навреди и боксови. Зарем оваа манифестација заслужуваше таков циркус каков што се случи, па од Камник до Река да се слуша за срамот на Галичани?

Во право се галичани кога реагираат дека Галичката свадба е манифестација која го отсликува нивниот идентитет. Но, Галичка свадба не е локален панаѓур, туку манифестација преку која светот дозна каде е Галичник и кои се галичани. Дозна каде е Македонија. На галичката веселба најмногу се веселат, се радуваат и најмногу ја ценат токму странците, од кои и галичаните бараат да им помогнат нивното село да влезе на картата на УНЕСКО.

Веќе 42 години светот знае како Македонците го играат Тешкото. Но зарем не е поголема чест годинава ороводец да биде австрискиот конзул. Да видиме и ние и цела Европа како "везе" македонско оро еден "планинар" од Алпите.

Галичани завчера потфрлија. Својата позната тврдокорност и гордост, кои впрочем и ги одржале како заедница уште еднаш ги покажаа на дело, но на погрешно место и во погрешно време. Наместо да ја отворат својата душа да го поканат австрискиот конзул и да му покажат колку се горди што тој станал нивни зет, тие одговорија со навреди и боксови. Дури и да е вистина дека свадбата е "продадена" за водовод вреден 250 илјади евра, конзулот наскоро ќе си оди и од таа "зделка" најмногу корист ќе имаат само галичаните. Галичката свадба е и треба да остане гордост на македонската култура, традиција, а пред се на културата на галичани. Но свадбата не е ексклузивна манифестација на галичани. За да го поправат домаќините "имиџот", на Петровден треба широко да ги отворат домовите и срцата за многуте сватови што годинава ќе дојдат од Австрија, зашто оваа манифестација одамна ги надмина границите на Македонија. Таа и припаѓа на Европа.

Помина свадбата, се заврши. Лошо беше сето тоа, без разлика кој е виновен.

Него може ли некој да ми најде нешто за Кирил Манчевски. Не можам да најдам ништо за него на нет, а она што го имам ми е малку. Правам страна.. затоа ми треба.
Воедно и за Никола Бадев

Инаку 28 Богородица се слави во Гари и Мелничани. Јас ќе одам во Гари во сабота и ќе биде супер. Знам дека ќе биде супер. Со зурли и тапани како може да биде? А, богами и со ракииче.. :D :D

Коде сте бе Мијацииии...Малу ама колку сме толку сме-токму сме

Јас сум инаку мијак исто по мајка како што е и Нате, ама со полна уста кажувам дека сум мијак, а и да не кажувам главата галичка ќе ме издаде :lol:
Од Ехловец сум по потекло а прабаба ми е од Гари. Во Ехловец се слави зимски Св. Јован и Водици (во коммплет) Тоа не се пропушта за ништо на светот :hey3: :hey1: :hey1:

Буковец, коде си море мајке досега?

Имам многу добар текст за мијаците. Многу многу многу добар.. за потеклото. Ама ептен добар. Деновиве ќе го искуцам, па ќе го закачам.

Него еве што најдов за Манчевски.

Кирил Манчевски е еден од достојните исполнители на, пред се градската, лирска нардона песна. Иако по занимање всушност беше металски рабоник, во текот на неговиот кус живот (1935-1974) тој и се посвети на народната песна, која беше неговиот најверен сопатник. Како човек беше едноставен и искрен, исклучително духовит, вистински професионалец - велат за него оние кои го имаа задоволството лично да го познаваат.
Неговиот музички талент е откриен во 1950-тите години. Оттогаш тој стана и сценски презентатор на народната песна, во и надвор од Македонија. Заедно со разните македонски фолклорни ансамбли тој имаше можност да ја отвори својата "лирска душа" и на светската јавност, која е љубител на македонските музички бисери.
Најчесто настапувал како солист, а многу ретко во дует. Неговиот репертоар ги вклучувал најубавите бисери на македонската староградска музика. Меѓу нив, доминантно место имаат лирските песни, со поетски стихови и широко распеани мелодии, но и печалбарските, патриотските и други. Тој изградил единствен интерпретаторски стил, кој се одликува со широки и богати мелизми, вкусни и издржани каденци, карактеристнични и особено прецизни мелодиски орнаменти. Колку само внимателно, преполн со емоции, гази по секој од тоновите на мелодијата! Неговиот глас ѕвони во бавните и широки, рубато песни, од кои блика сиот лиризам на срцето. Долгите издржано каденци на крајот како да се претопуваат во тишината, толку природно и нежно, како снегулката што при допирот со дланката се топи и исчезнува...
Песната секогаш била говор на срцето и душата. Некогаш тажна, а некогаш весела, понекогаш и строга, а често широко распеана, македонската нардона песна продолжува со чекорење и надвор од нејзиното традиционално извориште не знаејќи за граници, допирајќи до срцето дури и на случајниот минувач...

Ова е се што имам за него. Друго што знам е дека потекнува од овој крај, поточно од село долно Косоврасти, кое денес е целосно населено со македонци-муслимани или како ние ги викаме торбеши. Умрел прилично млад и колку што знам од рак.
Јас уживам кога го слушам. Многу ме опушта. Некој што не го слушнал, само една песна да слушне како ја изведува (Ајде сонце зајде) и ќе му стане јасно за каква величина се работи...

Толку за сега.

Еве и некоја слика
Сите слики се од оваа година. Поточно од пред 2 недели :wink:

Ова е село Осој. Од каде што потекнувам јас
osoj15ob.jpg

Ова е сликано од кај мене, а позади планината што се гледа, на самата раминана горе се наоѓа Лазарополе (на таа десно)
osoj20ry.jpg

Ова е кај мене на бачило горе. Местото се вика Леднички езера
osoj34vz.jpg

Ова место ние помладите го викаме Видиковец, а доле се гледа црквата и камбанаријата.
osoj41ie.jpg

Ова исто на бачило.
osoj59fi.jpg

Леле Герард како си ме погодил со темава, а црн јас не сум отворил до сега.Чекам да видам што текст ке закачиш. А за слики штета што од Ехловец немам овде јас (во Белгија сум) а брат ми беше летово ама му се расипал апаратот, така да останува јас да го пофалам моето село во следна прилика. Првата слика ама ептен ме потсети на Ехловец...исто е човеку на прв поглед.

leleee, gerarde me pogodi sega vo srce, me iznaplaka bre majke, ne mozam da se sozemam , lipam... c c ojde tastaturava. da ti dadam i jas nekoja slika od toa selo, sto vikas..? a mojata li kukja ja skrati bre, ne mozam da ti prostam za toa, kje moram neshto da prezemam vo vrska so toa!!!:)) bi sakala da vidam nekoja slika od 8-mi, na primer toa od pred crkovnata vrata?! moze li ?:)))

Сердарот бил Мијак :music3:

инаку сликите многу ме потсетија на мое Мариово...

шо ќе беше та убајна собрана во то Македонијана бе, тц тц тц

иначе, и „шарени чорапи„ се Мијаци? или се брсјаци-мијаци мешани?

шарени чорапи = дримколци...

Здраво до сите!!!!!!!!

Не само спомнатите села се мијачки, туку и селото Папрадиште (или на мијачки: Попрадиште), Ореше и Смилево се мијачки села.

Јас сум од Ореше! Мијак од Germany

ооо се накотиле земјаци

palatica, Папрадиште сум чул, ама не знам каде се наоѓа. Сите оние села кои сум ги наброил не реков дека се само тие. Има и изумрени села.

Чекам да ми кажеш каде се наоѓа тоа село точно. И ако имаш некоја слика од селото да закачиш

ToM^JerRy немој да мрчиш многу сега ќе ти пратам слики. Добро е шо ме потсети :) Паце :pos::pos:

Сердар, ти си мијак? Нели охридско-битолско-маривоски потекло?
Ме изненади пријатно. Сигурно имаш некое коренче он нашево племе:)

ќе закачам уште слики...

Крстител е тврдокорен мијак. Од Галичник ха- ха. Поздрав!

Оваа слика е кај мене на планина. Горе на пасишта. Стогово
Како Монголија :)

mongol3xj.jpg

Ова е еден дел од селото, сликано од спротива.
kujki7fh.jpg

Бистра. Дел од националниот парк Маврово. Ова е сликано од под моето село
bistra3gp.jpg

Шума. На пат кон бачилото
suma5cm.jpg

Планината што се гледа, таа голата, таму береме чај :)
Пределот таму цел е таков, гол, и се вика суво поле. Лево планината е Бистра, десно не знам како се вика, т.е. не знам дали од тука почнува Караорман. Или се лажам. Сеедно...
suvopole4bh.jpg

Куќава е од Тресонче. Лепота
tresonce5lf.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom