МИЈАЦИ! Има ли?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 април 2005
Мислења
2.496
Поени од реакции
1.127
Јас сум Мијак. За оние што не знаат тоа е „племе“ од запдна Македонија. Некаде во долината на Радика и Гарска река.
Сите Христијански села таму се нарекуваат Мијачијата. Галичник, Лазрополе, Гари, Осој, Росоки, Тресонче, Селце.. и Мелничани иако последново ми се чини не спаѓа во мијачките сепак е последно православно село накај Дебар. Кој е од таму знае. Баш ме интересира кој е од тој крај и од каде поточно.

Инаку јас сум од Осој - село држава! :D :D :D

епа баш би ми било мило да видам некој земјак..

Сум јадел во Мијачки национален ресторан, и храната беше топ!
Ама никогаш не сум се запрашал што и од каде се всушност Мијаците. Добро ми дојде ова објаснување.

jas sum mijackaaaaaaaa! ama ne znam od kade zs vo pravo majkami e mijacka haha :) imat vrska to ili seushte sum mijacka? :) a aj kazete mi me interesirat. tnx :) :wink:

натуш напиша:
jas sum mijackaaaaaaaa! ama ne znam od kade zs vo pravo majkami e mijacka haha :) imat vrska to ili seushte sum mijacka? :) a aj kazete mi me interesirat. tnx :) :wink:

Ако мајка ти е мијачка дали и ти си? Па фала богу дека си. Како тоа не знаеш од кое село а знаеш дека си мијачка? :D :D
Би имало логика да знаеш од каде потекнуваш, а да не си знаела дека си мијачка..
Ај прашај поточно од каде па кажи... :D

pa ne sum cista mijacka be.. polu mijacka sum
majkami mijacka tatko mi ne :) kako mozit da sum mijacka a? :) a morat da si od nekoe pleme pa da si mijacka? :) ahaha jas izrasnata bev vo ohrid :) gradsko dete :) vazno imam malku mijacka krv vo mene :) hhehe

Добре де, не реков дека си чистокрвна мијачка. По мајка.. фала богу. И јас не сум чистокрвен мијак. По татко сум. Баба ми и дедо ми од татко ми се мијаци.. и нивните родители.. и нивните родител... и така натака. По мајка сум србин. Тоа е тоа.
Ај прашај те молам конкретно од кој реон потекнува мајка ти. Ме интересира, може? Ваљда знае? :D :D

Shto e majka ti toa si i ti - staro evrejsko pravilo uste od vremeto na Isus Hristos koe e prifateno i denes!

gerard: od koe mesto e majka ti?

Misirkov напиша:
Shto e majka ti toa si i ti - staro evrejsko pravilo uste od vremeto na Isus Hristos koe e prifateno i denes!

gerard: od koe mesto e majka ti?

Косовска Митровица

него во меѓу време дознав дека сум читс македонец и по мајка и по татко. Имено прадедо ми бил посрбен. Роден бил во некое мавровско село. Само не ми е јасно зашто дедо ми ден денес се мава во гради дека е србин.. ај тоа..него мене не ми кажувал.
Јас мислев дека сум шприцер македонско-српски, сега ми е јасно дека сите мои корени се од западна Македонија

него слабо мијаци на форумов излеа..

www.reka.org.mk

Има доволно информации за Мијаците..

Она што мене посебно ме интересира е за Малореканскиот предел..

Re: МИЈАЦИ?! Има ли?

epa.. abe ima mnogu mijaci niz skopjevo, ali nikoj ne saka da ti pravi muabet. Ne deka ne sakaat, nego deka te znaat koj si ...epa i jas sum od mijacijata, ali ne smeam da ti kazam od koe selo sum zosto ke se razbere pa ke vikaat zasto kazuvam i se falam... :lol: :lol: :lol:

pa ako ima drugi mijaci osven ti BE neka se pokazat

gerard напиша:
Јас сум Мијак. За оние што не знаат тоа е „племе“ од запдна Македонија. Некаде во долината на Радика и Гарска река.
Сите Христијански села таму се нарекуваат Мијачијата. Галичник, Лазрополе, Гари, Осој, Росоки, Тресонче, Селце.. и Мелничани иако последново ми се чини не спаѓа во мијачките сепак е последно православно село накај Дебар. Кој е од таму знае. Баш ме интересира кој е од тој крај и од каде поточно.

od kaj si? od Osoj? shto e toa BE? na leb se macka? abe ne zaebavaj za toa imam samo citano po krstozbori deka e mesto kade shto ne gree sonce! aj kazi nesto poveke za toa "selo" Osoj? shto ima tamu, ima li neshto uopshte? zivee li nekoj tamu ili ima samo kuchiunja? ili i tie izbegale:))) aj da te vidam pobi me!

Mijacite se zakon! Ako zememe da generalizirame, najumni i snaodlivi lugje. Ama stariot vic za Mijacite se ushte me smee: koga kje se sretnat dvajca Mijaci na ulica, kako se pozdravuvaat? - "Kode si direktor". :lol:

ToM^JerRy напиша:
gerard напиша:

od kaj si? od Osoj? shto e toa BE? na leb se macka? abe ne zaebavaj za toa imam samo citano po krstozbori deka e mesto kade shto ne gree sonce! aj kazi nesto poveke za toa "selo" Osoj? shto ima tamu, ima li neshto uopshte? zivee li nekoj tamu ili ima samo kuchiunja? ili i tie izbegale:))) aj da te vidam pobi me!

Том и Џери немој да кењаш многу ти во Осој прооде :D :D :D

Ти најде да збориш.. порано кога доаѓавме во Осој ти таму со копје не чекаше :D и збореше како индијанец.. без сврзници :) :)

Ѓубре едно патаксано..
Срчка те изела..
Да ѓеберисаш..
:D :D :D :D

gerard напиша:
ToM^JerRy напиша:
gerard напиша:

Том и Џери немој да кењаш многу ти во Осој прооде :D :D :D

Ти најде да збориш.. порано кога доаѓавме во Осој ти таму со копје не чекаше :D и збореше како индијанец.. без сврзници :) :)

Ѓубре едно патаксано..
Срчка те изела..
Да ѓеберисаш..
:D :D :D :D

c c c abe nemoj be... ne ne uchea taka da velime ami da se odnesuvame dobro, primerno, zosto koga ni stavia na afsaltot senefori se mrdnavme a i majka mu na jordana ja znaat site ti teknue?! I ne ve cekav so kopje, toa bese stap so noz napred! Smej mi se ali zatoa sega sum zdrav kako dren od toa kozjoto mleko, a i kazi mi koj ima poveke cicki ( kozji) ispofakano? m?!
kje go vadish i kje go stavash na masa da ruchame?! :D :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom