MTG e card game и механиката е тотално поразлична од Heroes, дури и поинтересна според мене
Никој не ги споредува двете, кои се различни игри.
Меѓутоа MTG online е воедно електронска turn based стратегија.
Имаше многу обиди да се направи и RT форма. Уште во деведесетите Acclaim за PS и PC направи RTS верзија. А денес направија и полу RT облик, наречен Duel of the Plainswalkers. Имаше и повеќе електронски конверзии во оригинална turn-based форма. Site RT обиди пропаднаа вклучувајќи го и последниов. Осатнатите имаа некаков успех (секако MTG on-line играта e тука како uber-успешна).
Знаеш што се Grognard-и?
Тоа се фрикови за воени стратегии. Никој grognard кој држи до себе не би играл RT стратегии.
Не ти држи вода тврдењето дека RTS е иднината и сегашноста, а turn-based strategy е минатото. Тоа се различни поджанрови наменети за различна публика.
Грубо земено, RTS се поедноставни игрички за помлади играчи и поширока публика, а другиве се повеќе комплицирани игри за strrategy фрикови.
Велам грубо земено, затоа што HoMM е производ за пошироката публика и не влегува во хард-кор страт. наслови.
Инаку HoMM имаше некоја он-лајн верзија, наменета само за азијски пазар (пошто UbiSoft имаа некакви планови со друга слична трн бејсд игра за остатокот од светот и неќеа да дозволат преклопување со друг нивни производ - HoMM, на ист пазар).
Ме интересира дали некој знае дали конечно ја пуштија и за остатокот од светот?
...секако дека имаше можност и за играње од тука со помош на трикови со IP адреси ама тоа ме мрзеше да го правам.