Метеор над Македонија

Добро како може да има необична светлина на небото а Србите да помислат дека е земјотрес?Луѓено трауми имаат и од се почнаа да се плашат.:)

Во 9:50 со другар видовме таква сино-зелена светлина како паѓаше 2-3 секунди.

U predjelu Grdeličke klisure meteor je sinoć probio zvučni zid i produžio prema Bujanovcu i dijelu između Srbije, Makedonije i Kosova, ali se ne zna da li je završio na zemlji ili se rasprsnuo u vazduhu, saopšteno je iz Službe za obavještavanje u Vranju.

Na tlo Srbije bolid je dosad pao četiri puta, a posljednji put je to bilo 1919. godine, kod Čačka.
http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija/clanak/101113012

Кај бе го виде од Струмица? И јас во тоа време бев излезен надвор ама не видов ништо :toe:

Имаше бе околу 19:40 се гледаше од техничкото ама само како силен блесок од северозапад, незнам како си го пропуштил.

Да не мислиш дека некој го сликал тој вчера? :)

аха да бе. Си рекле: осеќам дека ке има метеор, ај ке го сликаме :)

--- надополнето ---

Имаше бе околу 19:40 се гледаше од техничкото ама само како силен блесок од северозапад, незнам како си го пропуштил.

Их па уште и од северозапад, да не имаше ти компас? :)

абе ја се враќав од Куманово преку Арачиново (стариот пат),негде после Никуштак на кривините надоле се раздени,прво бледа светлина после ден,негде од кај Србија у позадина не видов како е шо е пошо пазади мене беше,ама не слушнав звук пошо левиот лагер на ладата ми бучи,и викам готов сум сеа ме сјебаа,застанав со колата и стојам,ќутам ,не знам кај сум у пм,се покакав.

Инаку овие метеори се викаат болиди, бидејќи навлегуваат во атмосферата со огромна брзина, некогаш поголема и од 60 километри во секунда! Или тоа е 216 000 километри на час. :vozbud:

--- надополнето ---

hahaha- glupi GEJCI- zamislete meteor padnal vo Kukush, policijata dobila mnogu povici od rastrevozhenite gragjani, NO TIE mislele deka svetlinata e od laseri i ognometi od otvaranjeto na kazinoto vo Gevgelija :pos2::pos2:

Бевме со другари надвор од населено место и имавме добар поглед на небото. Ја го видов од почеток пошо зјапав у небото :) Траеше 4-5 секунди и згасна многу блиску до хоризонтот. Имаше скоро вертикална патека. Изворот на светлина беше со светло зеленикава боја и со слчна големина на сонцето како што го гледаме ние само нормално со многу послаба светлина. Се наоколу беше како зора. Стварно интересно искуство и среќен сум што го видов :)

Инаку еве и слика видов од него на еден од сајтовите што сте ги ставиле. еве како изгледше.
9691248904cddbf1086ec2587639950_450x342.jpg

Заборавив да напишам слушнав и пригушена бучава 1-2 мин по појавата но мислев дека не е поврзана со ова. Беше слична на експлозија на бомба. Нешто слично како кога екплодираше складилиштето во Албанија но со помал интезитет.

Сликата е србска од Б-92,а кога експлодираше складиштето во албанија кај нас во повеќето јавни институции се спремаа за земјотрес.

И како тоа згасна за 4-5 секунди а направи експлозија еднаква на тони тони ТНТ???

--- надополнето ---

Добро како може да има необична светлина на небото а Србите да помислат дека е земјотрес?Луѓено трауми имаат и од се почнаа да се плашат.:)

Дури па и бил побрз од звукот хех

Сликата е србска од Б-92,а кога експлодираше складиштето во албанија кај нас во повеќето јавни институции се спремаа за земјотрес.

И како тоа згасна за 4-5 секунди а направи експлозија еднаква на тони тони ТНТ???

--- надополнето ---

Дури па и бил побрз од звукот хех

Толкава ескплозија немало шанса да има.Па ни со помал интензитет.Иначе тогаш коа се деси во Албанија сите помислија дека е земјотрес пошто здрма и те како добро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom