Матуранти кои уште немаат поим каде да се запишат

• Креатор на темата Креатор на темата DBack
  • Време на започнување Време на започнување

Незнам каде на факс поради тоа што:

• Вкупно гласачи
    67
  • Гласањето е завршено на .
можеби не сфаќаш или несакаш да сфатиш, ама твое си е
се изучува предмет во прва година, а потоа наредните години имаш уште три предмети во кои се содржи тој предмет

ај сега појасно е?

а програмата и тоа што се изучува на факултетот е тоа што треба, да не требало немаше да ја има
ништо не е за џабе, можеби некои работи треба да се упростат ама изгледа рано е за тоа
сепак утре одговорноста ние ќе ја носиме за изградените објекти
а не треба само да ги изградиме, туку тие треба и да стојат

де, бе, Алекс, релаксе малку. ти кажав дека зборам за неименуван професор и/или факултет... доста со тоа мувата...

факултетот ти е супер. ок?

можеби не сфаќаш или несакаш да сфатиш, ама твое си е
се изучува предмет во прва година, а потоа наредните години имаш уште три предмети во кои се содржи тој предмет

ај сега појасно е?

а програмата и тоа што се изучува на факултетот е тоа што треба, да не требало немаше да ја има
ништо не е за џабе, можеби некои работи треба да се упростат ама изгледа рано е за тоа
сепак утре одговорноста ние ќе ја носиме за изградените објекти
а не треба само да ги изградиме, туку тие треба и да стојат

Незнам али некако он тоа што го вика прави повеќе смисла од тоа што ти го викаш. И пишувај поразбирливо ни јас не те разбрав многу упаѓаш во апстракции. дај некој конкретен пример.

И Alex_The_great и кинезот незнам што толку сте запнале по типов...се гледа дека имате длабоки скриени причини за ова да бидеме искрени.

DBack го среди кинезов...заќута.

Уште малце ќе те среди и тебе...и ти ќе заќутиш.

Жалното ќе биде што нема да поминете ни секунда малце да ја сватите неговата перспектива.

Anyway, знам дека ќе пишеш нешто дефанзивно на постов извини што не бев поблаг ми се спие ептен неможам баш да размислувам.

де, бе, Алекс, релаксе малку. ти кажав дека зборам за неименуван професор и/или факултет... доста со тоа мувата...

факултетот ти е супер. ок?

мувата ти ја бараш таму кај што ја нема

Незнам али некако он тоа што го вика прави повеќе смисла од тоа што ти го викаш. И пишувај поразбирливо ни јас не те разбрав многу упаѓаш во апстракции. дај некој конкретен пример.

И Alex_The_great и кинезот незнам што толку сте запнале по типов...се гледа дека имате длабоки скриени причини за ова да бидеме искрени.

DBack го среди кинезов...заќута.

Уште малце ќе те среди и тебе...и ти ќе заќутиш.

Жалното ќе биде што нема да поминете ни секунда малце да ја сватите неговата перспектива.

Anyway, знам дека ќе пишеш нешто дефанзивно на постов извини што не бев поблаг ми се спие ептен неможам баш да размислувам.

па ти и да сакаш неможеш да разбериш, оти на темава со во улога на навивач
исто како на фудбалски натпревар други играат ти навиваш, така и овде, затоа и неможеш ни да размислуваш

пс

тој напна не јас, пробува да манипулира со нешто што не постои
а да ме среди мене, тешко таа работа
тој си е дојден да си го промовира своето, да плука по другото, затоа и напина, тоа му е работа
затоа и неможе со никого да го погоди муабетот

исто како на фудбалски натпревар други играат ти навиваш, така и овде, затоа и неможеш ни да размислуваш

пс

тој си е дојден да си го промовира своето, да плука по другото, затоа и напина, тоа му е работа

Алекс, рано е... легни си.

Не е работа кој кого ќе замолчи, туку кој што ќе напише и аргументира. Јас очигледно имам поинакви мотиви од тебе. Јас го бранам моето, а ти ме напаѓаш. Не знам зошто ти го правиш твоето, ама јас немам забуни за себе.

Ако со нешто не се согласуваш, цитирај, па објасни. Вака на празно не е интересно, ниту пак држи вода. Против тебе лично немам ама баш ништо. Иако е очигледно дека не ти се допаѓам, тоа е во ред, барем поради можностите кои ми ги отвораш да кажам работи кои мене ми се од корист. Тоа да не ти смета?

Околу плукањето... се си стои - бујрум, цитатче, па ќе го разглобиме.

Инаку, градежен е супер факултет - не си се зезнал. ОК е. ;)

Алекс, рано е... легни си.

Не е работа кој кого ќе замолчи, туку кој што ќе напише и аргументира. Јас очигледно имам поинакви мотиви од тебе. Јас го бранам моето, а ти ме напаѓаш. Не знам зошто ти го правиш твоето, ама јас немам забуни за себе.

Ако со нешто не се согласуваш, цитирај, па објасни. Вака на празно не е интересно, ниту пак држи вода. Против тебе лично немам ама баш ништо. Иако е очигледно дека не ти се допаѓам, тоа е во ред, барем поради можностите кои ми ги отвораш да кажам работи кои мене ми се од корист. Тоа да не ти смета?

Околу плукањето... се си стои - бујрум, цитатче, па ќе го разглобиме.

Инаку, градежен е супер факултет - не си се зезнал. ОК е. ;)

ти наспан си?
кај го браниш твоето, кај те напаѓам јас
ти почна да напаѓаш навратисе наназад ти текнува?
цело време спомнуваш професори та професори
ваква програма, таква програма
запознат си со нив ти што цело време не ги вадиш од муабет?

кажуваш аргументи

аргументи на незнаење за туѓото тоа се твоите?
како го браниш твоето со напад на туѓото?

твоето не, не го напаѓам, имам респект кон се, ништо не е за џабе отворено па така и тоа

Хм...тогаш неможев да размислувам не бев наспан ама сега.

Ај да видиме баш кој почна.

па ако пишеше бизнис Академија Смилевски знаеше дека ретко кој ќе му ја прочита темата

Прв твој пост. Искрено мислам дека ќе беше иста големина темава и ако пишуваше на title за Бизнис Академија бла бла (од едноставна причина што сопственикот на институцијата доаѓа на форумот и луѓето се природно заинтересирани да дознаат повеќе директно од сопственикот.) Плус, типов не се рекламираше баш ич освен во првиот пост...скоро сите други постови му беа одговарање на прашања (е сега ако и тоа одговарање ќе го перцепираш како реклама можеме да одиме до бескрај.)

Ова му беше единствена 'реклама' на DBack до сега:

Да нема забуни - ја сум Горазд Смилевски. Имам приватна академија за Оперативен менаџмент (шефови, директори... такви ствари...). Стално барам streetwise дечки и девојки, самоуци и... матрапази... луѓе што се во потрага по поинаков начин на учење, што сакаат да пробаат, наместо да им кажуваат како треба - млади што сакаат (и уживаат) во критичко мислење и кои уживаат во рушење суетни авторитети... Такви барам

Да, темава ја ставам и ради реклама.

Ваљда ќе пише некој :)
Не пиша...

БИЗНИС АКАДЕМИЈА СМИЛЕВСКИ НАЈДОБРА АКАДЕМИЈА ЗАПИШЕТЕ СЕ И ИМАЈТЕ СВЕТЛА, ГАРАНТИРАНА ИДНИНА (типична македонска реклама на телевизија за факс)

Туку тоа горе. Така што ако ти смета ваква 'реклама' тогаш претпоставувам дека го кршиш телевизорот дома кога ќе слушнеш pitchy advertising со многу ветувања и hype.

Како и да е, значи ти прв почна. Он ти врати фино и со многу мала провокација а ти:

па ќе се мрчи кога се скапуваш од фалење, нели

И сега секој ја добива сликата кој против кого е тука...
Човек кој се обидува да биде информативен и со минимална реклама
VS
Човек кој дава субјективно гледање и плука без ниту малце да размисли.

Потоа гледам и двајцата си водите океј дискусија...

Алекс ми смета тоа што јас поминав најмалце пола саат читајќи ги во детали овие 6 страници а ти не помина ниту 30 секунди да видиш дека:

пс

пишав РАЗМИСЛУВАМ НЕ РАЗБЕРАМ. FFS.

И како шлаг на тортата...

ти наспан си?
кај го браниш твоето, кај те напаѓам јас
ти почна да напаѓаш навратисе наназад ти текнува?
цело време спомнуваш професори та професори
ваква програма, таква програма
запознат си со нив ти што цело време не ги вадиш од муабет?

кажуваш аргументи

аргументи на незнаење за туѓото тоа се твоите?
како го браниш твоето со напад на туѓото?

твоето не, не го напаѓам, имам респект кон се, ништо не е за џабе отворено па така и тоа

Како што можеш да видиш од погоре, секој здрав ум би резонирал дека ти прв почна да го напаѓа човеков прв.

Исто така тој здрав ум може да резонира дека неговите постови беа доста информативни и со минимум фалење и реклами додека твоите беа доста дефанзивни и субјективно ориентирани без никакви аргументи.

Али ако те разбрав добро...ти значи мислиш (bottom line) дека твојот факултет е подобар од неговата академија, така? (сега можеш да ми кажеш нешто ко не баш али во повеќето погледи али знаеш што сакам да те прашам да не изиграваме...значи само кажи ми да или не.)

Како што можеш да видиш од погоре, секој здрав ум би резонирал дека ти прв почна да го напаѓа човеков прв.

Исто така тој здрав ум може да резонира дека неговите постови беа доста информативни и со минимум фалење и реклами додека твоите беа доста дефанзивни и субјективно ориентирани без никакви аргументи.

Али ако те разбрав добро...ти значи мислиш (bottom line) дека твојот факултет е подобар од неговата академија, така? (сега можеш да ми кажеш нешто ко не баш али во повеќето погледи али знаеш што сакам да те прашам да не изиграваме...значи само кажи ми да или не.)

браво си се потрудил да направиш да изгледа како што ти сакаш
ама заборави неколку мои постови

како овој

http://forum.kajgana.com//showpost.php?p=2841068&postcount=56

и овој

http://forum.kajgana.com//showpost.php?p=2843469&postcount=65

и овој
http://forum.kajgana.com//showpost.php?p=2844715&postcount=67

каде што некој се обидува на незнаење тие мои постови да ги цитира и да ги однесе во друг правец

кој ги цитирал види те бива за баратање

информативни, да но јас сеуште стојам на првиот пост
да ја пишеше темата со неговата академија никој немаше да му ја чита
дека ја фали, ја фали, тоа очигледно е

дали е мојот факултет подобар од неговата академија, таква споредба незнам кој би можел да направи, сосема две различни гранки на кои невозможно е да ги споредиш

али да, такви како тебе неможат тоа да го сфатат, сеуште не стапнале во такви установи, па си создаваат своја слика на темава спрема тоа што повеќе им се допаѓа, затоа и ти пишав дека ти си навивач, па затоа не ни можеш да размислуваш

Мислев во смисла за поперспективна иднина, што мислиш дека е подобро...твојот факултет или неговата академија. Тоа ми беше прашањето.

Да не сум стапнал моментално во таква институција меѓутоа имам некое генерално гледиште...така што донекаде си во право извини. Океј значи видовме каде згреши според мојот последен пост, донекаде каде си во право со последниот твој пост.

браво си се потрудил да направиш да изгледа како што ти сакаш
ама заборави неколку мои постови

како овој

http://forum.kajgana.com//showpost.php?p=2841068&postcount=56

и овој

http://forum.kajgana.com//showpost.php?p=2843469&postcount=65

и овој
http://forum.kajgana.com//showpost.php?p=2844715&postcount=67

каде што некој се обидува на незнаење тие мои постови да ги цитира и да ги однесе во друг правец

кој ги цитирал види те бива за баратање

информативни, да но јас сеуште стојам на првиот пост
да ја пишеше темата со неговата академија никој немаше да му ја чита
дека ја фали, ја фали, тоа очигледно е

дали е мојот факултет подобар од неговата академија, таква споредба незнам кој би можел да направи, сосема две различни гранки на кои невозможно е да ги споредиш

али да, такви како тебе неможат тоа да го сфатат, сеуште не стапнале во такви установи, па си создаваат своја слика на темава спрема тоа што повеќе им се допаѓа, затоа и ти пишав дека ти си навивач, па затоа не ни можеш да размислуваш

Не дека сум на една или друга страна само мислам дека треба малце да ги отстраниш тие субјективни филтери што ги имаш.

Јас не сум ниту на твојата ниту другата страна... formal school sucks street and experience-school is better ;)

Мислев во смисла за поперспективна иднина, што мислиш дека е подобро...твојот факултет или неговата академија. Тоа ми беше прашањето.

Да не сум стапнал моментално во таква институција меѓутоа имам некое генерално гледиште...така што донекаде си во право извини. Океј значи видовме каде згреши според мојот последен пост, донекаде каде си во право со последниот твој пост.

Не дека сум на една или друга страна само мислам дека треба малце да ги отстраниш тие субјективни филтери што ги имаш.

Јас не сум ниту на твојата ниту другата страна... formal school sucks street and experience-school is better ;)

и во перспективна иднина неможеш да ги споредиш
едниот е бизнис академија, другиот е градежен
од двата излегуваат различни кадри

од мојот знам дека се стручни, и добро обучени, затоа и се барани, за неговата академија се надевам се исто така, затоа што тоа е и потребно

За експириенс скул треба да имаш искуство па да тврдиш.

За формално треба да имаш факултет.
И јас ја гледав трета сезона на The Apprentice - Street smarts vs Book smarts, ама тоа не е никаков фактор.

Сега погледај го Accepted, за после да пишеш - South Harmon rocks.
Мене не ми е гајле да ве читам кој прв почнал и кој кого закачал.

Вака. Да речеме дека и неговиот беше некаква си градежна академија. Дали попрво би се запишал на градежен факултет или градежна академија (мислам дека од постовите што му ги прочита тотално ти е јасно што е академија точно.)

и во перспективна иднина неможеш да ги споредиш
едниот е бизнис академија, другиот е градежен
од двата излегуваат различни кадри

од мојот знам дека се стручни, и добро обучени, затоа и се барани, за неговата академија се надевам се исто така, затоа што тоа е и потребно

За експириенс скул треба да имаш искуство па да тврдиш.

За формално треба да имаш факултет.
И јас ја гледав трета сезона на The Apprentice - Street smarts vs Book smarts, ама тоа не е никаков фактор.

Сега погледај го Accepted, за после да пишеш - South Harmon rocks.
Мене не ми е гајле да ве читам кој прв почнал и кој кого закачал.

Јас ја гледав цела сезона. Незнам дали стигна до таму кога кажа Трамп дека заклучокот е дека не е толку важно изгледа колкава едукација имаш туку колку си паметен :smir:

У превод какви навики имаш и mindset...а тоа се учи мислам дека имаше добра книга што објаснува ова (не е self development и базирано на теории туку луѓето излегле во реален свет, ги проучувале оние луѓе што се успешни и се обидувале да најдат commonalities.) книгата се вика 7 Habits of Highly Successful People.

Street smart ми е мој личен избор има доста што се book smarts и се успешни уште. иначе на почетокот на Apprentice кажа Трамп нешто интересно дека street smarts според статистиките пред да почнат правеле 3 пати повеќе од book smarts али како што рече ти...Correlation does not imply causation

Вака. Да речеме дека и неговиот беше некаква си градежна академија. Дали попрво би се запишал на градежен факултет или градежна академија (мислам дека од постовите што му ги прочита тотално ти е јасно што е академија точно.)

дефинитивно факултет

Еве, ако некој има двојби, нека направи подлабоко истражување на под-темава:

Факултетите и стручните школи за градежништво од првите 2-3 страни од Google с'рч - разгледајте, споредете и слободно дополнете.

Факултети:
http://citg.faculteiten.tudelft.nl/index_en.php
http://www.polyu.edu.hk/~fclu/
http://www.uclv.edu.cu/
http://www.svf.stuba.sk/generate_page.php?page_id=815
http://www.tktk.ee/?id=1703

Високи стручни школи
http://engineering.asu.edu/sebe
http://www.bcit.ca/construction/
http://www.sce.ait.ac.th/
http://www.mlsoc.vt.edu/
http://www.ferris.edu/htmls/colleges/technolo/index.cfm

* * *

Инаку, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Seven_Habits_of_Highly_Effective_People

Одличен прирачник за планско користење и развивање на лични капацитети :)

:P со ова ни почнува Личен менаџмент во I семестар (Навики 1-3 и 7). Навиките 4-6 се работат по Интерперсонални деловни вештини во III семестар. :P

Извини, Алекс, не можев да додржам. A исто и ти KaiTekk - знам, ме бранеше околу (не)рекламирањето, ама ова сеа, од кај ја извади па баш оваа книга... „Не издржа срце јуначко!“

кога веќе си се трудел си можел и овој линк да го ставиш

www.gf.ukim.edu.mk/

а потоа да споредиш и да објасниш што точно ти влезе рогот баш во него

па после да ја споредиш програмата
па кадрите
а немој да заборавиш земјите и финансиите

и после на крај да објсниш што сакал писателот (овој од постот одма над мојов) да каже

пс

јас на истиот став мој си стојам околу темава и нема да го променам, оти тоа е така и околу насловот и тоа што го ставаш во прв план на муабетот
ама те разбирам, тоа ти е работа, затоа си дојден

и нема потреба да се извинуваш оти ни сам незнаеш што сакаш да кажиш
работава ти е „сакам кажам незнам речам“

кога веќе си се трудел си можел и овој линк да го ставиш

www.gf.ukim.edu.mk/

а потоа да споредиш и да објасниш што точно ти влезе рогот баш во него

па после да ја споредиш програмата
па кадрите
а немој да заборавиш земјите и финансиите

и после на крај да објсниш што сакал писателот (овој од постот одма над мојов) да каже

пс

јас на истиот став мој си стојам околу темава и нема да го променам, оти тоа е така и околу насловот и тоа што го ставаш во прв план на муабетот
ама те разбирам, тоа ти е работа, затоа си дојден

и нема потреба да се извинуваш оти ни сам незнаеш што сакаш да кажиш
работава ти е „сакам кажам незнам речам“

Алекс, бреее?! Snap out of it!

Ставив факултети и школи за да луѓе споредат и направат разлика меѓу двете. За да научат нешто + што може да им користи во изборот (hence the topic). Ниту ми е тоа за бизнисот директно важно, ниту тебе би требало да ти прави проблем, нели (пошто ти имаш избрано и си задоволен од својот избор). Тоа беше надградба на муабетот на KaiTekk. Не го ставив твојот факултет за да не се напецаш, па да се љутиш после (што сепак волшебно се случи). Затоа, одбрав нешто што мене ми изгледаше „соломонско“ и неутрално - google search - без пристрасност.

Впрочем, ова е тема за матуранти кои не знаат каде да се запишат. Не разбирам зошто се вознемируваш. Ниту си матурант, ниту не знаеш каде да се запишеш, ниту некој нешто ти мрчи овдека. Додуше, сигурно знаеш и сам дека во темава има и доста пропупштено за мрчење, па ако, еве, продолжи препукувањево - наместо да пишуваме он топик - ќе може да посветиме едно саат-два на внимателно чешлање на дебатава. Има што да се мрчи, поправа, потсмева и сл. Се надевам дека нема да го правиме тоа.

Поздрав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom