Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Многу зависи од слободната тема. Ако не се чувствуваш подготвен за темата од материјалот, а притоа имаш доста добри факти и аргументи за слободната тема, неа пишувај ја.

Иначе ~DaRko откај тоа ако немаш есеј чиста двојка? Есејот е 13 бода, а целиот тест е 80-100 бода.

Мене ми е оти иам уште многу од материјалот за учење, ќе треба да потрошам еден ден и на темата, а ако пишувам, сама ќе си ја пишам, па ќе треба и да ја учам.
Стасана сум до Данте, утеха ми е што ги иам читано книгите (повеќето) . А и мисла ми е што ќе се падне, што ги гледам тестовиве од предходните години сите јаки книги поминаа на редот :D

Мене ми е оти иам уште многу од материјалот за учење, ќе треба да потрошам еден ден и на темата, а ако пишувам, сама ќе си ја пишам, па ќе треба и да ја учам.
Стасана сум до Данте, утеха ми е што ги иам читано книгите (повеќето) . А и мисла ми е што ќе се падне, што ги гледам тестовиве од предходните години сите јаки книги поминаа на редот :D

Нема врска тоа, може пак да се паднат. Чичко Горио 3-4 пати се паѓа....иначе јас лично сметам дека малце е лошо тоа учење на есејот...ќе смислам од дома некој вовед, а останатото зависи од самата тема. И така има доста време, 4 саати. Можам и да си ручам. :D

Многу зависи од слободната тема. Ако не се чувствуваш подготвен за темата од материјалот, а притоа имаш доста добри факти и аргументи за слободната тема, неа пишувај ја.

Иначе ~DaRko откај тоа ако немаш есеј чиста двојка? Есејот е 13 бода, а целиот тест е 80-100 бода.
па другар ми воопшто не го допрел есејот и плус едно, две прашања ако не напишал и двојка доби.
а и проф. ни викаа дека без есеј не може ни 4ка да се извадело. најсила 3ка. па сеа како што, тоа не знам.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 00:56 ---
па ти досега што си чекала ? :icon_mrgr: и после немам време, епа немаш кога фаќаш книга 2 дена пред полагање

Хаха, она е добра, еден другар уште не почнал. :D Иначе, Нема шанси да не извадиш поени од есејот. Само да имаш точен број на зборови и да ја погодиш темата, едно 8-9 поени вадиш минимум.

Иначе, тек сега гледам дека има дел читање (3 рандом текстови кои треба да ги прочиташ и да одговориш на прашањата). Ваљда нема да се паднат некои шкљ текстови. Некој постар да каже какво искуство има со овој дел?

Иначе, ептен ме мрзи да учам, значи стварно...да фатив асално да учам (ко што знаев да учам физика во првите три години) досега ќе пеев се'. Ама ја си се заебавам. :D Англиски ништо не сум ни чепнал. Али ок, доволни се и 2 дена за тоа.

Хаха, она е добра, еден другар уште не почнал. :D Иначе, Нема шанси да не извадиш поени од есејот. Само да имаш точен број на зборови и да ја погодиш темата, едно 8-9 поени вадиш минимум.

Иначе, тек сега гледам дека има дел читање (3 рандом текстови кои треба да ги прочиташ и да одговориш на прашањата). Ваљда нема да се паднат некои шкљ текстови. Некој постар да каже какво искуство има со овој дел?

Иначе, ептен ме мрзи да учам, значи стварно...да фатив асално да учам (ко што знаев да учам физика во првите три години) досега ќе пеев се'. Ама ја си се заебавам. :D Англиски ништо не сум ни чепнал. Али ок, доволни се и 2 дена за тоа.
И јас си се чудам колку ме мрзи македонски да учам, едвај поминав граматика, а ништо од теорија. Ти англиски, а јас математика ја оставив за 2 дена :D
Текстови што не се од програма тие се лесни, а извадоците од делата, е тука му е мајката. :place:

Иначе, тек сега гледам дека има дел читање (3 рандом текстови кои треба да ги прочиташ и да одговориш на прашањата). Ваљда нема да се паднат некои шкљ текстови. Некој постар да каже какво искуство има со овој дел?.

Обични текстови на кои има зезнати слични одговори кои барат доста концентрација. Значи дадено ти е прашањето го имаш одговорот во текстот но мораш внимателно да прочиташ дека може доста да згрешиш од брзање. Пример имаше прашање лани Како не треба да се пие кафето? И според текстот беа понудени а) бавно б) брзо в) туку-така. Безвеза текстови.

http://www.matura.gov.mk/data_files/state_graduate/mk/1212_Makedonski jazik-2012-JUNI.pdf

Eве ви го од лани тестот, најдоле го имате со кафето тој.

Станува весело меѓу матурантите на сите социјални мрежи, можам да претпоставам како ќе биде во петок. :)

Делот со читање и одговарање е малку дебилен, направен е за оние кои веза немаат од животот да извадат некој бод. Јас заебано прашање во нив не сум видела, сите се од овој тип

...Покрај подготвувањето и служењето на турското кафе, пиењето има особено значење.
Не смеете туку така да го пиете турското кафе....

Прашање:Турското кафе не смее да се пие:
(заокружи ја буквата пред точниот одговор)
A. забавено.
Б. туку така. (точен одговор, кој би рекол:oops::rolleyes:)
В. брзо.

Мене пример заебано прашање ми е за Езеро од Матевски

Како жити господ описот на езерото е во прва строфа? Јас опис гледам во третата.
Ај некој нека ми објасни.:facepalm:

Се

Го ценам твоето мислење, но никој не спомена Корчагин во разговорот... И да, не кажав дека тестовите таму масовно се делат како алва тоа е нормално.. кога ме влечете веке за јазик..кога една моја генерација која имаше над 80 петки по македонски јазик (не велам дека и тука нема врски) не успеа да ве симне од врвот кој го држите со години, нема никој да успее во следните години. Јас знам дека има деца што учат, но сите да се натпросечно ителигентни..се коси со реалноста едноставно...А дека матурата е пропаднат проект, да пропаднат е, бидејќи сите се прават дека е нешто легитимно и легално а од тоа нема ни Л. Но, најголем проблем не е средното, впрочем од таму почнува се. Она што ја дава вистинската слика за образованието како систем во државата е високото образование.. тоа е веќе друга тема.. неважна во моментов . Еден поздрав од поранешен ученик од ЈБТ - БИТОЛА

А затоа ти се буниш за Корчагин, ти си бил од тие вечните втори :icon_lol:

Сакам нешто да прашам дали ќе ги има МОЛБА, ЖАЛБА, ПРИГОВОР, БАРАЊЕ, ИЗВЕШТАЈ, ИЗЈАВА, СООПШТЕНИЕ, CV .... и другите глупости. А инаку Saja делот за читање е стварно дебилен и има многу други глупости како на пример :

Авторка на познатиот бестселер Хари Потер е:
A. Гундрун Фридрих.
Б. Елизабет Руге.
В. Џоана Роулинг.

Делот со читање и одговарање е малку дебилен, направен е за оние кои веза немаат од животот да извадат некој бод. Јас заебано прашање во нив не сум видела, сите се од овој тип

Хаха, не мислев заебани туку зезнати што барат концентрација. Е јас од брзање заокружив забавено не ни го прочитав прашањето добро дека е како не смее, туку како смее да се пие. Ептен се изнервирав за тоа, па уште повеќе коа на крајот ги обоив во шифрарникот, а да ми текнеше порано можеше точното да го обојам иако ми е друго заокружено.

Е да за тоа, во шифрарникот е битно како ќе обоете, во тестот може и неточни одговори да имате заокружено, битно е во шифрарникот после точното да го обоете.

Сакам нешто да прашам дали ќе ги има МОЛБА, ЖАЛБА, ПРИГОВОР, БАРАЊЕ, ИЗВЕШТАЈ, ИЗЈАВА, СООПШТЕНИЕ, CV .... и другите глупости. А инаку Saja делот за читање е стварно дебилен и има многу други глупости како на пример :

Авторка на познатиот бестселер Хари Потер е:
A. Гундрун Фридрих.
Б. Елизабет Руге.
В. Џоана Роулинг.

Не, тоа веќе е исфрлено од матурата, го имало до пред некоја година.

Може ли да ни дадат споредба помеѓу ликот на Саламано од Странецот и Јозеф К. од Процес? Саламано поради тоашто го загубил кучето, смислата на животот му исчезнува, а кај Јозеф К. бесмислата на општеството.

Па не баш затоа што Процес не е во програмата за матурскиот испит. Плус, акцент ќе се стави на Мерсо од Странецот и сите негови атрибути, односно ние ќе треба да направиме анализа преку неговиот лик. Ова зборам доколку се падне Странецот. А ти можеш во самиот есеј да според со Јозеф К. Дека во „Процес“ општеството е против единката, а во „Странецот“ Мерсо е против општеството и неговите норми (типичен аконформист).

Тру Блу фала многу. Темата е егзистенцијализам нема што да се бунете повеќе , а инаку може во воведниот дел да пишувате општо за егзистенцијализмот , а во главниот дел да пишувате за делото ( А. Ками - Странецот или С.Бекет - Чекајќи го Годо) и да направете споредба со некој наш писател од тоа време ништо посебно и ништо страшно поздрав до сите што полагаат матура (y)

Главниот дел си зависи од темата, може да биде нешто слично како што било лани со Чичко Горио и Злосторство и казна. Одликите на модернизмот преку делата на Ками и Бекет.

Е сега, едно нешто не сум сигурен, па ќе прашам некој што повеќе би знаел. Дали во воведот да се пишува општо за модернизмот или за егзистенцијализмот?

Може ли да ни дадат споредба помеѓу ликот на Саламано од Странецот и Јозеф К. од Процес? Саламано поради тоашто го загубил кучето, смислата на животот му исчезнува, а кај Јозеф К. бесмислата на општеството.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom