Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мене ми е оти иам уште многу од материјалот за учење, ќе треба да потрошам еден ден и на темата, а ако пишувам, сама ќе си ја пишам, па ќе треба и да ја учам.
Стасана сум до Данте, утеха ми е што ги иам читано книгите (повеќето) . А и мисла ми е што ќе се падне, што ги гледам тестовиве од предходните години сите јаки книги поминаа на редот![]()
па другар ми воопшто не го допрел есејот и плус едно, две прашања ако не напишал и двојка доби.Многу зависи од слободната тема. Ако не се чувствуваш подготвен за темата од материјалот, а притоа имаш доста добри факти и аргументи за слободната тема, неа пишувај ја.
Иначе ~DaRko откај тоа ако немаш есеј чиста двојка? Есејот е 13 бода, а целиот тест е 80-100 бода.
па ти досега што си чекала ?Мене ми е оти иам уште многу од материјалот за учење, ќе треба да потрошам еден ден и на темата, а ако пишувам, сама ќе си ја пишам, па ќе треба и да ја учам.
Стасана сум до Данте, утеха ми е што ги иам читано книгите (повеќето) . А и мисла ми е што ќе се падне, што ги гледам тестовиве од предходните години сите јаки книги поминаа на редот![]()
И јас си се чудам колку ме мрзи македонски да учам, едвај поминав граматика, а ништо од теорија. Ти англиски, а јас математика ја оставив за 2 денаХаха, она е добра, еден другар уште не почнал.Иначе, Нема шанси да не извадиш поени од есејот. Само да имаш точен број на зборови и да ја погодиш темата, едно 8-9 поени вадиш минимум.
Иначе, тек сега гледам дека има дел читање (3 рандом текстови кои треба да ги прочиташ и да одговориш на прашањата). Ваљда нема да се паднат некои шкљ текстови. Некој постар да каже какво искуство има со овој дел?
Иначе, ептен ме мрзи да учам, значи стварно...да фатив асално да учам (ко што знаев да учам физика во првите три години) досега ќе пеев се'. Ама ја си се заебавам.Англиски ништо не сум ни чепнал. Али ок, доволни се и 2 дена за тоа.
Иначе, тек сега гледам дека има дел читање (3 рандом текстови кои треба да ги прочиташ и да одговориш на прашањата). Ваљда нема да се паднат некои шкљ текстови. Некој постар да каже какво искуство има со овој дел?.
Се
Го ценам твоето мислење, но никој не спомена Корчагин во разговорот... И да, не кажав дека тестовите таму масовно се делат како алва тоа е нормално.. кога ме влечете веке за јазик..кога една моја генерација која имаше над 80 петки по македонски јазик (не велам дека и тука нема врски) не успеа да ве симне од врвот кој го држите со години, нема никој да успее во следните години. Јас знам дека има деца што учат, но сите да се натпросечно ителигентни..се коси со реалноста едноставно...А дека матурата е пропаднат проект, да пропаднат е, бидејќи сите се прават дека е нешто легитимно и легално а од тоа нема ни Л. Но, најголем проблем не е средното, впрочем од таму почнува се. Она што ја дава вистинската слика за образованието како систем во државата е високото образование.. тоа е веќе друга тема.. неважна во моментов . Еден поздрав од поранешен ученик од ЈБТ - БИТОЛА
Делот со читање и одговарање е малку дебилен, направен е за оние кои веза немаат од животот да извадат некој бод. Јас заебано прашање во нив не сум видела, сите се од овој тип
Сакам нешто да прашам дали ќе ги има МОЛБА, ЖАЛБА, ПРИГОВОР, БАРАЊЕ, ИЗВЕШТАЈ, ИЗЈАВА, СООПШТЕНИЕ, CV .... и другите глупости. А инаку Saja делот за читање е стварно дебилен и има многу други глупости како на пример :
Авторка на познатиот бестселер Хари Потер е:
(заокружи ја буквата пред точниот одговор)
A. Гундрун Фридрих.
Б. Елизабет Руге.
В. Џоана Роулинг.
Може ли да ни дадат споредба помеѓу ликот на Саламано од Странецот и Јозеф К. од Процес? Саламано поради тоашто го загубил кучето, смислата на животот му исчезнува, а кај Јозеф К. бесмислата на општеството.
Тру Блу фала многу. Темата е егзистенцијализам нема што да се бунете повеќе , а инаку може во воведниот дел да пишувате општо за егзистенцијализмот , а во главниот дел да пишувате за делото ( А. Ками - Странецот или С.Бекет - Чекајќи го Годо) и да направете споредба со некој наш писател од тоа време ништо посебно и ништо страшно поздрав до сите што полагаат матура![]()