Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Нас нѝ рекоа дека годинава немало да има пишување на молба/барање/си ви, само голем есеј ќе имало, а гледам и во тестот од минатата година нема молба. Сигурно е ова или?
Не знам колку е точно, еве јас првпат слушам од тебе дека ќе нема такво нешто. Ако е вистина, уште подобро :)

Не знам колку е точно, еве јас првпат слушам од тебе дека ќе нема такво нешто. Ако е вистина, уште подобро :)

Не знам, ќе се распрашам деновиве за сигурно.

Иначе ме интересира во врска со видовите на литература, ќе ги има ли на пример особеностите на некој вид, пример на романтизмот со што се одликува/или барокот, или само нивни претставници и делата да знаеш во кои периоди.

Јас исто содржините не ги учам, само ќе ги читам, ги учам најбитните работи жанрот/периодот/темата/идеја и главни особености за ликовите.

Ми е страв малце за овие песните, ама ајде белки лесно ќе биде :)

Имате најдено нешто прирачник по Македонски или ништо ? Јас најдов еден од некоја си Ленка Панчевска.. професор по Македонски била во Јосип Броз - Тито Скопје па сега незнам дали е стварно таман прирачников или.. од 2011 година е.

И за англиски има ли нешто прирачник, што одприлика ќе има по Англиски на матурата ? Нас ништо не ни кажа професоркава.

Наткејсов ми предаваше мене македонски :pos: Ама не е битно, имаш и уште еден друг прирачник, по кој и да учиш нема да згрешиш.

Јас денес го земав од Билјана Богданоска, изданието од 2007, ама читам по други форуми дека ова и било старото издание, па најверојатно ќе го купам новото издание од 2008, а кога ќе почнам да учам незнам. Цела недела викам ај од утре..:icon_lol:

не кажват бе мислам тема Англиски
а за Македонски има некој сигурна потврда дека ќе биди за романтизам?
Makedonski edna od temite sigurno ke bide za romantizam, a drugata ke bide slobodna.. Se citase soopstenie za ova :)

И на нас ни кажаа дека ќе нема за пишување на молба, барање и сл. и дека ќе има две теми за есеј од кои една треба да избереме на лице место. Едната ќе биде од романтизам и сега дали светски или македонски појма немам.

http://www.matura.gov.mk/data_files...MAKEDONSKI jazik-drzavna matura-2009-2010.pdf

Мех, и прошлите години некој ги имаше добиено темите и на форумот беа објавени ден пред матура.
Сигурно не беа објавени темите прошлите години на форум. А и тоа што беше кажано на форум мислам дека немаше врска со тоа што се падна на матурата. Сепак мислам дека секоја година се полесно и полесно е.

Сигурно не беа објавени темите прошлите години на форум. А и тоа што беше кажано на форум мислам дека немаше врска со тоа што се падна на матурата. Сепак мислам дека секоја година се полесно и полесно е.
Лани е била објавена темата по македонски :).

За лани ти гарантирам дека беше таа, бидејќи полагав. А како што памтам тогаш и некој од членовите потврди дека и од претходните години тие биле темите.

За лани ти гарантирам дека беше таа, бидејќи полагав. А како што памтам тогаш и некој од членовите потврди дека и од претходните години тие биле темите.
Лани да, македонски ја имавте темата, јас полагав една година пред тебе и тогаш се тролаше на форум вака, ама ништо од тоа што беше кажано не се падна, јавно не се знаеше темата како лани, освен ако некој поединечно ја имал...:unsure:

Знае некој нешто подетално за "слободната тема " дали ние од дома ја смислуваме,таму ни ја дават и сл??

Знае некој нешто подетално за "слободната тема " дали ние од дома ја смислуваме,таму ни ја дават и сл??

Едната ти е од материјалот што си учел, а таа слободната ти ја даваат таму. Чекај вечерта пред матура, можда ќе излезе нешто на форумов... но, никој не ти гарантира дали ќе е таа. :)

Шо се однесува до прирачниците за учење, македонски веќе го прочитав цело од Билјана Богдановска тоа постарото од 2007ма ама нема врска кое и да го имате. Ова издание е сосема добро , од граматиката е објаснето она најглавното и делата се доста широко објаснети. Хронолошкиот ред на материјалот е добар исто така. Сега планирам и овие тестовите да ги разгледам. Англиски ќе мора од учебници да повторите за видовите на писма и од тестови исто, прирачник не верувам дека има.

И патем.. првпат сега од тука дознавам дека 2 состави ќе има по мак ? Сигурно ви е ова.. Па дали ќе има време за 2 есеја и тест.. Колку што знам досега немало 2 есеја или грешка сум..

Колку што сум информиран јас, ќе има само еден есеј за пишување.

Аа , сега разбирам , додека ги прегледував тестовите забележав, демек ќе има понудено 2 теми , а ние треба да си избереме една на која ќе пишуваме :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom