Matrix - дали постои?

• Креатор на темата Креатор на темата OffLine
  • Време на започнување Време на започнување

Дали теоријата на matrix можи да е вистинита

• Вкупно гласачи
    313
(иако има релаен повод да се случи) матрикс не е нешто на што требате да се клањате.не е тоа совршена филозофија нити идеологија,
мене не ми се свиѓаат некои од филозофиите што се проповедаат таму , и имаат извесна доза на контрадикторност.
Како на пример, Нео кажува дека не верува во судбина бидејќи не му се допаѓала идејата некој друг да му го контролира животот, а од друга страна оди кај пророштвото и и верува, .
и прашање е сега како тоа постои пророштво а не постои судбина.е, тука ме нервираат малку повеќе .иначе за многу други ствари е ок .

Filmot mi e eden od omilenite.Iskreno zaso da ne postoi matrica?Ama denesnava tehnologija e daleku od taa u filmot i malce e nevozmozno ama ima logika,taka da glasav za DA

Jas rabotam kako programer i "MATRIX" mi e nekako najbliskiot odgovor do prashanjeto:"Zashto postoime?". Inache i jas sum gospod na nekogo. Vo slobodno vreme igram nekolku igri edna od niv e Football Manager, tamu veke mu go unishtiv zivotot na Henry(sedeshe na klupa 4 godini i nakraj se penzionira), a vo toj virtuelen svet(mojata matrica) Pandev go napraviv najdobriot igrach 7 godini po red, vo edno toj e i najdobar strelec. :-)

незнам!никогаш не сум размислувал за тоа дали постои матрицата!гласав за не!но филмовите ми се одлични!

Кога ја отварав темата не мислев да се задржуваме само на матрикс го задов како пример. Мислев на најразлични идеи дека светот не онака како што изгледа
А какви ти се тие идеи, за тоа дека светот не е таков како што изгледа?
, иначе јас мислам да се прокоментираат пак идеите дадени во филмот, ама слабо ги коментираат другиве, се задрзуваат само на прашањето дали е можно или не...

ja licno veruvam u moznosta deka matrxot e realen narocito koa ja razgledaf filozofijata na brakata so go praele filmot.kratko da veruvam

Veruvam sekako. Toj film iako naucnofantasticen i cyber film, licno mislam deka e mnogu poucen, i odraz na realnosta i toa shto sleduva.
Tocni bile proroshtvata na nekoi filosofi koga ubavo kazale: "Vo svetot ke ima edna organizacija, eden narod, edna drzava... Koja shto ke vladee so informaciite na ljugjeto, i koja shto ke gi menuva informaciite na ljugjeto po nivna zelba, a ljugjeto toa ke go prifakaat kako avtenticno a izvorot kako relevanten".
Ljugjeto se potisnati od mediumite, internetot i razni razni manipulacioni sredstva. Shto mu se servira, toj go lapa duri i bez da go dzvaka.
Stanuvame roboti.

(иако има релаен повод да се случи) матрикс не е нешто на што требате да се клањате.не е тоа совршена филозофија нити идеологија,
мене не ми се свиѓаат некои од филозофиите што се проповедаат таму , и имаат извесна доза на контрадикторност.
Како на пример, Нео кажува дека не верува во судбина бидејќи не му се допаѓала идејата некој друг да му го контролира животот, а од друга страна оди кај пророштвото и и верува, .
и прашање е сега како тоа постои пророштво а не постои судбина.е, тука ме нервираат малку повеќе .иначе за многу други ствари е ок .
Толкава ситна работа во цел филм, а пак некако не си ја сфатил. Нео не верува ... оди таму затоа што другиве му налагаат дека мора, за тие да си го потврдат нивното верување дека е тој Тој.

Jas rabotam kako programer i "MATRIX" mi e nekako najbliskiot odgovor do prashanjeto:"Zashto postoime?". Inache i jas sum gospod na nekogo. Vo slobodno vreme igram nekolku igri edna od niv e Football Manager, tamu veke mu go unishtiv zivotot na Henry(sedeshe na klupa 4 godini i nakraj se penzionira), a vo toj virtuelen svet(mojata matrica) Pandev go napraviv najdobriot igrach 7 godini po red, vo edno toj e i najdobar strelec. :-)
Ништо лично, ама ти ни трошка од филмот немаш сфатено. Дури и сосем обратно или буквално си го сфатил и него и темава.
Анри и Пандев бе ... демек тие тоа што ти си го изрежирал го доживеале или? Бегаш од реалноста и тоа многу.

Zapoznav eden tip na net, sto Matrix go smeta za dokumentarec, no moe mislenje e deka covekot sto i da vidi i da namisli moze da napravi i eve go covekot veke pocnuva da go pravi Matrix. Filmovite na covekot mu davaat golema inspiracija. Ke navedam nekolku primeri:
Pred da se kaci covekot na mesecinata, ima eden star film bez zvuk (sum gledal od nego inserti) vo koj lugeto so raketa se kacuvaat na mesecinata, po 30-40 godini covekot stvarno se kacuva na mesecinata.
Zil Vern vo svojte knigi pisuval za podmornici, avioni... I podocna nekoj posakal da go napravi toa ne uspeal vednas, drug nekoj prodolzil i napravena e podmornica i avion. Nakratko kazano mislam deka za coveckiot mozok nema granici.

Нема шанси.. се враќаме во минатото кога верувале дека земјата ја носат желки, китови или не знам што.. само пример. :kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom