Математика + ЛОГИКА

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 април 2005
Мислења
2.496
Поени од реакции
1.127
Еве неколку задачи. Под предпоставка некој да ги знае (а такви ќе има сигурно) ги замолувам да не ги кажуваат јавно, нека ми одговори со Лична Порака, а дургите да го активираат малку мозокот ако сакаат :wink:
Ако по извесно време никој не ја реши, ќе кажеме што е - како е :D

п.с. Имав дилема каде да ја ставам темава. Мистери (Паранормални појави, психологија, парапсихологија, астрологија, астрономија, неразјнаснети појави и научни објаснувања), Општи муабети и Хумор. Мислам дека најмногу одговара. Ако некој мисли поинаку, бујрум нека реагира :wink:

Пробајте на сликата да ги поврзете сите (9) точки со четири прави линии, при тоа не смеете да ја прекинете. Значи, со еден потег, почнувајќи од една точка, со четири линии да ги поврзете сите линии и да завршите во некоја друга точка (или истата, не знам јас тоа)
Јас мислам дека е јасно. Мала помош ќе дадам понатака ако некој изрази желба. Ако некој ја знае, го молам да не ја издава.

Задачата е решлива. Нема никаква финта, се што треба е да ја решите

tocki5au.jpg

Еве уште една

Со вакви можеби сте се среќавале и порано.
Замислете дека тие на сликата се шкорчиња. Вие треба со еден потег, со само едно преместување на едно од шкорчињата да направите равенството да е точно. И да нема забуни, мора да е идентитет, значи мора левата страна да биде еднаква со десната. Не можете да земете едно шкорче и да го ставите преку еднаковто и да речете дека левото не е еднакво со десното. Значи мора да биде еднакво.
Се решава. Има финта, ама оној кој има познавање од математика и малку логика нема да има проблем.
Јас и двете задачи не ги знаев, а ги решив. Така да...

Значи, 22 врз 8 еднакво е на 2. Римски се бројките. Тоа е тоа

229mb.jpg

И уште една. Слична како предходната.
Со еден потег напревете равенството да е точно

7 еднаково е на 1

73yo.jpg

Lavot напиша:
е ај да размислам вечерва :D :D :D :D

Мило ќе ми биде ако размислиш. Јас долго размислував. Таа со точките ми одзема цела вечер, а колку било едноставно решението. Ќе се утепав кога ја решив :wink:

Ајде... тука сум јас

еве една од мене што ја решававме на факултет додека ни беше досадно на предавањата

треба да се напишат во квадратите бројките од 1 до 8, ама финтата е што несмеат да се допираат ниту хоринзотално ниту вертикално а ниту косо 1 со 2, 2 со 3 и 1, 3 со 4 и 2, 4 со 5 и 3, 5 со 6 и 4, 6 со 7 и 5, 7 со 8 и 6, и 8 со 7.

мислам дека сфативте

untitled4kh.jpg

Гижо напиша:
еве една од мене што ја решававме на факултет додека ни беше досадно на предавањата

треба да се напишат во квадратите бројките од 1 до 8, ама финтата е што несмеат да се допираат ниту хоринзотално ниту вертикално а ниту косо 1 со 2, 2 со 3 и 1, 3 со 4 и 2, 4 со 5 и 3, 5 со 6 и 4, 6 со 7 и 5, 7 со 8 и 6, и 8 со 7.

мислам дека сфативте

untitled4kh.jpg

Ја решив!
Ќе ти одговорам со ЛП па ти одговори ми тука дали е точно, ок?
За 10тина минути ја решив
:D

Ne go bash razbrav ona sho Gizho ko napisha. gerard aj ti prati odgovor na ovaa, a i na onaa pogore so tochkite :)

Wolf Pack напиша:
Ne go bash razbrav ona sho Gizho ko napisha. gerard aj ti prati odgovor na ovaa, a i na onaa pogore so tochkite :)

Ако дозволи Гижо, ќе ти го кажам решението. Нема смисла.. можеби некој друг ќе сака да проба :wink: :D

А за точките? Пробај де.. потруди се малку. Мене ме нервираше многу ама го решив. Многу е блиску решението, ама и многу далеку!! :shock: :shock:

Добар си Џерард, кога го решававме на факултет ни требаше пола саат, ама јебига мене ми е коефициент на интелегенција 117 :pos: :pos: :pos:

Леле супер, колку ќе ми ја исполнат вечерва овие зае*анцииве ... мх, мх, мх! :pos:

Жерард, го имам одговорот на задачата со точките. Лесно е, ама тешко дека ќе му текне на некој... :D Да ти пратам доказ по ПП?

A тука треба да повлечете 6 прави линии, за да ги поврзете сите точки.
Ова е малце покомлицирано од првата задача со точки.. Ајде да те видам жерард. :wink:
circles.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom