Масони

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
zidarski дали имаш контакт со масони од Македонија и дали знаеш зошто не се активни на темава?
Дали до толку се незаинтересирани што мора нивен брат од преку океан да пишува на македонски форум?

П.С. Да небидам сватен погрешно, немам ништо против ниеден дискутант на темава.

Да, имам контакти. Имаат доволно оправдани причини за да не учествуваат во интернет форуми.

Одличен пример за вакво пишување (и веројатно најдобриот во конкретната област) е Џон Робинсон, чија најпозната книга е "Родени во Крв". Исклучително добра книга, која самата предизвика отворање на едно подзаборавено поглавје во историјата, доведе до нови проучувања, од кои повеќето ја потврдија тезата на книгата со материјални докази и факти - но Робинсон самиот не претендира дека пишува апсолутна вистина - туку едноставно презентира една своја визија и идеја.

:toe:

Како така лесно го менуваш своето мислење?

Масонската теорија не вели дека Храмот е незавршен. Вели дека главниот мајстор е убиен, пред Храмот да е завршен. Соодветно, за Главниот Мајстор, Храмот не е завршен.

Тогаш какви тајни имал мајсторот, кога храмот можел да биде изграден и без него?

Во тој контекст да те прашам - дали делови од Стариот Завет ги сметаме за фактографска или за симболичка историја?

Незнам, јас не сум масон па да знам како ги сметате

Ова е дискутабилно, но пак небитно од аспект на масонеријата. Дали јагнешката кожа се појавува како влијание од темпларите или не, не е многу релевантно. Симболиката на јагнешката кожа е тоа што е битно и истата е детално објаснета во првиот степен.

Ако е небитно, зошто во повеќе книги авторите-масони тврдат дека еснафите носеле јагнешка кожна престилка?

Повторно си играме со Робинсон и со темпларското влијание.
Сепак, малку повеќе познавања од фактографската историја, нема да ти наштетат кога збориме на оваа тема. СИТЕ стари гилдии (не само ѕидарските, туку сите занаетчии) имале тајни знаци за распознавање и имале многу строги казни за нивно издавање.
Во секој случај, до сега, не сум сретнал фраза во ниту еден масонски ритуал, каде што се вели дека тајните се опасни за животот на кандидатот. Ова е недоразбирање од страна на Робинсон .

Епа зошто до 1717 или која и да е годината, масонството било тајно друштво. Што ги спречувало порано да излезат во јавност и да кажат дека постојат?

А во врска со книгата Родени во крв, не е можно сличноста и поврзувањето на масоните со темпларите се да биде случајност. А и книгата е прифатена од голем број масони.
--- надополнето: 29 март 2013 во 14:09 ---
Имињата ти се малку погрешени, но ќе оставам сам да истражуваш на темата. Патем - точните имиња имаат далеку поголемо значење отколку што мислиш. Освен тоа - убијците, начинот на кој тоа е извршено, локацијата, случувањата потоа - сите имаат многу битно симболичко значење - кое воопшто нема никаква врска со темпларите. Имаат значење во контекст на преиспитување на сопствената личност, сопствените вредности, принципи, концепти. Далеку побитни и посуштествени работи отколку крими романчиња за темплари.
Интересно е што повеќето автори на книги врзани со масонската историја, секогаш се фокусираат на некакви недокажани теории, на некакви врски со темплари, со тајни предмети, со стари ракописи итн. Во суштина, тоа само го покажува нивното непознавање на масонската тематика, тотално неразбирање на ритуалот и неразбирање на причините за неговото постоење - од антички времиња, па до денес. Суштината на ритуалот е далеку побогата и позначајна и далеку побитна (дури и по цена на животот), отколку некакви романтички Индијана Џонс приказни....

Е кои се вистинските имиња и која е нивната симболика? Ти се поврзуваш со симболика, на пример сега да кажам дрвото симболично го претставуваме како камен, таков е твојот тип на симболика. Симболично поврзуваш некои работи кои си немаат врска една со друга, а кога на пример неможеш да докажеш дека еснафите носеле јагнешка кожа тогаш се вадиш дека тоа е симболично, како демек кожата претставувала симбол на невиност и слично.
И твоите теории се непотврдени, ајде наведи неколку факти дека соломоновиот храм е граден од масони. Во тоа време не постоеле масоните, тоа е научна фантастика. Добро сега има и попаметни масони па тие викаат дека датираат од средниот век.

Како така лесно го менуваш своето мислење?
Ne go menuvam. Robinson otvori edna mnogu interesna tema, i podzaboravena istoriska vrska megju masonerijata i templarstvoto. Sepak, Robinson ima mnogu greshki od aspekt na masonskite simboli (razbirlivo - ne e mason koga ja pishuva knigata). Ednoto mislenje ne go negira drugoto.

Тогаш какви тајни имал мајсторот, кога храмот можел да биде изграден и без него?
Hramot vo masonskiot ritual, se odnesuva na hramot vo nas, a ne na fizichkiot hram vo Erusalim.

Незнам, јас не сум масон па да знам како ги сметате
Ne od aspekt na masonerija, a od lichen aspekt prashav.

Ако е небитно, зошто во повеќе книги авторите-масони тврдат дека еснафите носеле јагнешка кожна престилка?
Kne postiram denovive detalno na temata za jagneshkata kozha. Vo sekoj sluchaj, nejzinata uloga vo masonerijata ne e zaradi starite esnafi, a zaradi zachenjeto shto go sodrzhi vo sebe.

Епа зошто до 1717 или која и да е годината, масонството било тајно друштво. Што ги спречувало порано да излезат во јавност и да кажат дека постојат?
Ima mnogu opravdani istoriski prichini. Pogledni ja istorijata na 17tiot vek, osobeno religioznite vojni vo Evropa.

А во врска со книгата Родени во крв, не е можно сличноста и поврзувањето на масоните со темпларите се да биде случајност. А и книгата е прифатена од голем број масони.
Nikade ne rekov deka enma povrzanost megju masoni i templari! No mnogu chesto na taa vrska i se dava premnogu znachenje, za smetka na smislata na samiot ritual.

Е кои се вистинските имиња и која е нивната симболика? Ти се поврзуваш со симболика, на пример сега да кажам дрвото симболично го претставуваме како камен, таков е твојот тип на симболика. Симболично поврзуваш некои работи кои си немаат врска една со друга, а кога на пример неможеш да докажеш дека еснафите носеле јагнешка кожа тогаш се вадиш дека тоа е симболично, како демек кожата претставувала симбол на невиност и слично.
Vo masonskiot ritual, jagneshkata kozha ima mnogu jasna simbolika i znachenje. Nema mason koj mozhe da go negira ova! Ti mozhesh drvoto da go pretstavish kako kamen, no kje me interesira kako toa kje go objasnish i kakvo kje bide znachenjeto na taa simbolika.
И твоите теории се непотврдени, ајде наведи неколку факти дека соломоновиот храм е граден од масони. Во тоа време не постоеле масоните, тоа е научна фантастика. Добро сега има и попаметни масони па тие викаат дека датираат од средниот век.
Hramot na Solomon e graden od majstori zidari - odnosno od operativni masoni. Ima mnogu golema razlika megju operativnite i spekulativnite masoni, ne znam od kade e nedorazbiranjeto...?

Vo masonskiot ritual, jagneshkata kozha ima mnogu jasna simbolika i znachenje. Nema mason koj mozhe da go negira ova! Ti mozhesh drvoto da go pretstavish kako kamen, no kje me interesira kako toa kje go objasnish i kakvo kje bide znachenjeto na taa simbolika.

Ќе ја објаснам исто како што ја објасни ти, има многу јасна симболика и значење. Што објасни ти со тоа во врска со јагнешката кожа? Кажа дека има симболичко значење, но не и кое е значењето.

Hramot vo masonskiot ritual, se odnesuva na hramot vo nas, a ne na fizichkiot hram vo Erusalim.

Епа јас те прашав за храмот во Ерусалим. Убијците на Хирам Абив барале да им ја каже тајната на градењето на соломоновиот храм. Како тогаш бил изграден, кога тајните на градењето отишле заедно со големиот мајстор.
А ме интересира и кое е значењето на столбовите во масонските ложи, или пред масонските ложи? Нели тие се симбол не недовршениот храм во Ерусалим? Исто така пирамидата без врв која се наоѓа на доларот е симбол на недоврениот храм?

Ne od aspekt na masonerija, a od lichen aspekt prashav.
Јас го сметам за фактографска историја.

Vo sekoj sluchaj, nejzinata uloga vo masonerijata ne e zaradi starite esnafi, a zaradi zachenjeto shto go sodrzhi vo sebe

Тогаш зошто има безброј масонски слики на кои еснафите се претставени со јагнешка престилка?

Ima mnogu opravdani istoriski prichini. Pogledni ja istorijata na 17tiot vek, osobeno religioznite vojni vo Evropa.

Каква врска има седумнаесетиот век. Еве зошто не излегле во јавнос во 14,15 или 16-ти век, зошто се појавиле во 18-тиеот век?

Nikade ne rekov deka enma povrzanost megju masoni i templari! No mnogu chesto na taa vrska i se dava premnogu znachenje, za smetka na smislata na samiot ritual.
Не за ритуалот туку за создавањето на масонството

Hramot na Solomon e graden od majstori zidari - odnosno od operativni masoni. Ima mnogu golema razlika megju operativnite i spekulativnite masoni, ne znam od kade e nedorazbiranjeto...?

Еве го истиот пример што ти го дадов со каменот и дрвото. Ти тие што ги нарекуваш оперативни масони, биле најобични каменоресци кои си немаат врска со масонството. Како можеш некој што не бил масон да го нарекуваш масон, а не само тоа туку и другите да ги убедуваш дека е така. На тој начин создавате лажна историја, т.е симболичка историја.

Да, имам контакти. Имаат доволно оправдани причини за да не учествуваат во интернет форуми.

А смееш ли да кажеш дали некој бил масон по неговата смрт?
Еве на пример Киро Глигоров бил масон.

Ne go menuvam. Robinson otvori edna mnogu interesna tema, i podzaboravena istoriska vrska megju masonerijata i templarstvoto. Sepak, Robinson ima mnogu greshki od aspekt na masonskite simboli (razbirlivo - ne e mason koga ja pishuva knigata). Ednoto mislenje ne go negira drugoto.

Далеку побитни и посуштествени работи отколку крими романчиња за темплари.
Интересно е што повеќето автори на книги врзани со масонската историја, секогаш се фокусираат на некакви недокажани теории, на некакви врски со темплари, со тајни предмети, со стари ракописи итн. Во суштина, тоа само го покажува нивното непознавање на масонската тематика, тотално неразбирање на ритуалот и неразбирање на причините за неговото постоење - од антички времиња, па до денес. Суштината на ритуалот е далеку побогата и позначајна и далеку побитна (дури и по цена на животот), отколку некакви романтички Индијана Џонс приказни...

Ова го пиша за авторите немасони, меѓу кои е и Робинсон кага ја напишал книгата Родени во Крв, за која викаш дека е крими романче за темплари.[/quote]

Sakam edno nesto da gi prasam na poddrzuvacite na masonskite politiki ovde na forumov , ako moze da mi kazat sto znaci " VTORO PRICESTIE " i znaat li kade ke se najdat posle toa ? Bas me interesira .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom