Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Имаат доволно оправдани причини за да не учествуваат во интернет форуми.
Одличен пример за вакво пишување (и веројатно најдобриот во конкретната област) е Џон Робинсон, чија најпозната книга е "Родени во Крв". Исклучително добра книга, која самата предизвика отворање на едно подзаборавено поглавје во историјата, доведе до нови проучувања, од кои повеќето ја потврдија тезата на книгата со материјални докази и факти - но Робинсон самиот не претендира дека пишува апсолутна вистина - туку едноставно презентира една своја визија и идеја.
![]()
Масонската теорија не вели дека Храмот е незавршен. Вели дека главниот мајстор е убиен, пред Храмот да е завршен. Соодветно, за Главниот Мајстор, Храмот не е завршен.
Во тој контекст да те прашам - дали делови од Стариот Завет ги сметаме за фактографска или за симболичка историја?
Ова е дискутабилно, но пак небитно од аспект на масонеријата. Дали јагнешката кожа се појавува како влијание од темпларите или не, не е многу релевантно. Симболиката на јагнешката кожа е тоа што е битно и истата е детално објаснета во првиот степен.
Повторно си играме со Робинсон и со темпларското влијание.
Сепак, малку повеќе познавања од фактографската историја, нема да ти наштетат кога збориме на оваа тема. СИТЕ стари гилдии (не само ѕидарските, туку сите занаетчии) имале тајни знаци за распознавање и имале многу строги казни за нивно издавање.
Во секој случај, до сега, не сум сретнал фраза во ниту еден масонски ритуал, каде што се вели дека тајните се опасни за животот на кандидатот. Ова е недоразбирање од страна на Робинсон .
Имињата ти се малку погрешени, но ќе оставам сам да истражуваш на темата. Патем - точните имиња имаат далеку поголемо значење отколку што мислиш. Освен тоа - убијците, начинот на кој тоа е извршено, локацијата, случувањата потоа - сите имаат многу битно симболичко значење - кое воопшто нема никаква врска со темпларите. Имаат значење во контекст на преиспитување на сопствената личност, сопствените вредности, принципи, концепти. Далеку побитни и посуштествени работи отколку крими романчиња за темплари.
Интересно е што повеќето автори на книги врзани со масонската историја, секогаш се фокусираат на некакви недокажани теории, на некакви врски со темплари, со тајни предмети, со стари ракописи итн. Во суштина, тоа само го покажува нивното непознавање на масонската тематика, тотално неразбирање на ритуалот и неразбирање на причините за неговото постоење - од антички времиња, па до денес. Суштината на ритуалот е далеку побогата и позначајна и далеку побитна (дури и по цена на животот), отколку некакви романтички Индијана Џонс приказни....
Ne go menuvam. Robinson otvori edna mnogu interesna tema, i podzaboravena istoriska vrska megju masonerijata i templarstvoto. Sepak, Robinson ima mnogu greshki od aspekt na masonskite simboli (razbirlivo - ne e mason koga ja pishuva knigata). Ednoto mislenje ne go negira drugoto.Како така лесно го менуваш своето мислење?
Hramot vo masonskiot ritual, se odnesuva na hramot vo nas, a ne na fizichkiot hram vo Erusalim.Тогаш какви тајни имал мајсторот, кога храмот можел да биде изграден и без него?
Ne od aspekt na masonerija, a od lichen aspekt prashav.Незнам, јас не сум масон па да знам како ги сметате
Kne postiram denovive detalno na temata za jagneshkata kozha. Vo sekoj sluchaj, nejzinata uloga vo masonerijata ne e zaradi starite esnafi, a zaradi zachenjeto shto go sodrzhi vo sebe.Ако е небитно, зошто во повеќе книги авторите-масони тврдат дека еснафите носеле јагнешка кожна престилка?
Ima mnogu opravdani istoriski prichini. Pogledni ja istorijata na 17tiot vek, osobeno religioznite vojni vo Evropa.Епа зошто до 1717 или која и да е годината, масонството било тајно друштво. Што ги спречувало порано да излезат во јавност и да кажат дека постојат?
Nikade ne rekov deka enma povrzanost megju masoni i templari! No mnogu chesto na taa vrska i se dava premnogu znachenje, za smetka na smislata na samiot ritual.А во врска со книгата Родени во крв, не е можно сличноста и поврзувањето на масоните со темпларите се да биде случајност. А и книгата е прифатена од голем број масони.
Vo masonskiot ritual, jagneshkata kozha ima mnogu jasna simbolika i znachenje. Nema mason koj mozhe da go negira ova! Ti mozhesh drvoto da go pretstavish kako kamen, no kje me interesira kako toa kje go objasnish i kakvo kje bide znachenjeto na taa simbolika.Е кои се вистинските имиња и која е нивната симболика? Ти се поврзуваш со симболика, на пример сега да кажам дрвото симболично го претставуваме како камен, таков е твојот тип на симболика. Симболично поврзуваш некои работи кои си немаат врска една со друга, а кога на пример неможеш да докажеш дека еснафите носеле јагнешка кожа тогаш се вадиш дека тоа е симболично, како демек кожата претставувала симбол на невиност и слично.
Hramot na Solomon e graden od majstori zidari - odnosno od operativni masoni. Ima mnogu golema razlika megju operativnite i spekulativnite masoni, ne znam od kade e nedorazbiranjeto...?И твоите теории се непотврдени, ајде наведи неколку факти дека соломоновиот храм е граден од масони. Во тоа време не постоеле масоните, тоа е научна фантастика. Добро сега има и попаметни масони па тие викаат дека датираат од средниот век.
Vo masonskiot ritual, jagneshkata kozha ima mnogu jasna simbolika i znachenje. Nema mason koj mozhe da go negira ova! Ti mozhesh drvoto da go pretstavish kako kamen, no kje me interesira kako toa kje go objasnish i kakvo kje bide znachenjeto na taa simbolika.
Hramot vo masonskiot ritual, se odnesuva na hramot vo nas, a ne na fizichkiot hram vo Erusalim.
Јас го сметам за фактографска историја.Ne od aspekt na masonerija, a od lichen aspekt prashav.
Vo sekoj sluchaj, nejzinata uloga vo masonerijata ne e zaradi starite esnafi, a zaradi zachenjeto shto go sodrzhi vo sebe
Ima mnogu opravdani istoriski prichini. Pogledni ja istorijata na 17tiot vek, osobeno religioznite vojni vo Evropa.
Не за ритуалот туку за создавањето на масонствотоNikade ne rekov deka enma povrzanost megju masoni i templari! No mnogu chesto na taa vrska i se dava premnogu znachenje, za smetka na smislata na samiot ritual.
Hramot na Solomon e graden od majstori zidari - odnosno od operativni masoni. Ima mnogu golema razlika megju operativnite i spekulativnite masoni, ne znam od kade e nedorazbiranjeto...?
Да, имам контакти. Имаат доволно оправдани причини за да не учествуваат во интернет форуми.
Ne go menuvam. Robinson otvori edna mnogu interesna tema, i podzaboravena istoriska vrska megju masonerijata i templarstvoto. Sepak, Robinson ima mnogu greshki od aspekt na masonskite simboli (razbirlivo - ne e mason koga ja pishuva knigata). Ednoto mislenje ne go negira drugoto.
Далеку побитни и посуштествени работи отколку крими романчиња за темплари.
Интересно е што повеќето автори на книги врзани со масонската историја, секогаш се фокусираат на некакви недокажани теории, на некакви врски со темплари, со тајни предмети, со стари ракописи итн. Во суштина, тоа само го покажува нивното непознавање на масонската тематика, тотално неразбирање на ритуалот и неразбирање на причините за неговото постоење - од антички времиња, па до денес. Суштината на ритуалот е далеку побогата и позначајна и далеку побитна (дури и по цена на животот), отколку некакви романтички Индијана Џонс приказни...
Потписот е извадок од Книгата на ЗаконотДечко што ти е со потписот бе?
И?Вака почнува новиот завет
Линкот е од телемитски блог....каква врска уствари има ова со темава?
Линкот е од телемитски блог....каква врска уствари има ова со темава?
Дечко си помешал некои работи изгледа ти. Јас не сум масон.Има, секој масон мора да биде верник.
ЗнамДечко си помешал некои работи изгледа ти. Јас не сум масон.