Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Другари, добар ден. Ве молам за соработка. Матурант сум и сакам да се запишан на Машински факултет, смер Моторни возила. Ве молам, како поискусни студенти на факултетов, да ми дадете некој совет околу смеров! Дали е добар, дали можам да просперирам со него, дали е тежок итн. Дали можам да се запишам на Машински без положен испит по математика на државна матура? Дали имам шанси, со завршено прва, трета, четврта со одличен успех, а втора со мн. добар, да бидам примен во државна квота? Уште еднаш Ве молам за малку помош! Фала Ви однапред, поздрав.
kade?Decki, kolku e priznata diplomata na UKIM? Ve molam odgovor!
Nadvor od mkd[DOUBLEPOST=1433107080][/DOUBLEPOST]kade?
sekoja cestКој факултет според вас би бил подобар за да се најде добро платена работа во Македонија-Економски или машински.
И дали јас со средно економско можам да го завршам машински со стекнато знаење со оглед на тоа што немам врска од физика бидејќи во економските школа нема таков предмет.
Мене повеќе ме влече машински и поинтересно ми е,исто така и еномски но еномисти има дупло повеќе од потребното.
Очекувам искрени совети.
Sekoja cest za komentarov, BRAVO!Има све од ова што го пиша дека нема. Јас дипломирав на ИНД годинава, и можам да ти кажам дека смерот како смер е добар, ама ако сакаш да бидеш добар дизајнер, ке треба да учиш самата, да симињаш книги од интернет, да учиш од мноогу видео туторијали од торенти или ако имаш можност да си купиш и постојано да вежбаш цртање. Не чекај факултетот да те научи, гледај самата да се трудиш, факултетот ке те насочи кон дизајнот, ке те научи на дизајнерските принципи на работа а концепцот за одреден дизајн на некој производ ке треба самата да си го создаваш со своето интелигентно разислување. Гледај да учествуваш на изложби и сл. Значи смерот, не е во ранг на врвните светски школи за дизајн, ама ако самата се потрудиш малку повеќе од просечното учење на твоите идни колеги, ке имаш супер успех.
За математики и физики има, скоро се е поврзано со пресметки и цртање.
Инаку колку што можев да дознаам кога бев на изложбата која се одржа пред недела дена во Сули Ан, програмата за ИНД ке се мења најверојатно од септември. Ке се укинат, Хидраулика, Механика, Електротехника, и уште некој од потешките предмети, а ке се воведат стручни дизајнерски предмети.
Мене сега ми е многу криво што не сум ја учел програмата која најверојатно од септември ке отпочне да се реализира. Распрашај се за ова бидејки сеуште ништо не е усвоено и одлучено. Ако се усвои, многу полесни ке бидат студиите.
Ако си креативна, ако знаеш или сакаш да научиш да црташ ако имаш природен талент и око кое сака да ги менува постоечките предмети, кратко кажано ако имаш уметничка душа, тогаш ке се запишеш на ИНД. Ако си логичар тогаш запиши се на другите смерови.
Значи со светот постојат два типа на размислување, т.е два типа на луѓе: -Креативци и логичари. Не дека едните размислуваат само на тој начин а другите на другиот, не.
Сите ние ги користиме и двата типа, во определени периоди, но не подеднкво, креативците повеќе гледат на светот од уметничка гледна точка, гледаат линии, форми, материјали, и бои, обично тоа се оние кои повеќе фантазираат, имаат иновативни идеи, поотворен ум имаат и сакаат да зборат за нешто мистично, неразјаснето, непроучено, сакаат нешто ново да измислат. Креативците секогаш поставуваат прашања, зошто ова вака, зошто не е вака, дали би можело да биде вака и тн.
Логичарите се оние кои сакаат за конкретни работи да размислуваат, математички функции, сложување на елементи, геометрија, правилно изразување во друштво, битно им е да им е прецизно и убаво чисто напишан текстот во тетратките и тетратките сакаат да им бидат чисти и мазни, значи све сакаат под конец да им биде.
Ниеден од овие две групи не е побитен, бидејки двете прават една целина, и без едните и без другите не се може.
За еден производ да постои, некој треба да го измисли и некој треба да го произведе. Измислувањето е работа на креативците, а производството на логичарите.
Размисли во која група спаѓаш, па одбери, бидејки животот е множество од избори, можеш да одиш лево можеш десно, можеш да стоиш може и да лежиш.Што и да одлучиш, потоа нема враќање, идеш само напред. Ти си одлучуваш што ке правиш во животот.
Teraj pravoNesto za smerot motorni vozila da mi kazete? Zainteresiran sum i sakam da se zapisam! Ve molam za pomos malku? Pred golem krstopat sum!!!
Fala bate, na poddrskata.Teraj pravo![]()
Profesorite na masinski se dosta korektni. Ako si redoven i si gi zavrsuvas obvrskite navreme, ke nemas problemi. So vozila, imas dobri opcii za rabota.Fala bate, na poddrskata.inaku mislenje za profesorite kakvi se sto ako ne te mrzi i ako si studiral tamu! Fala odnapred.
![]()
Токму така, ако учиш и редовно одиш на вежби и предавања нема да имаш проблеми. Кога студирав јас имаше такви муабети дека хидро термо и електро, неможе да поминат повеќе од 20 студенти годишно. Ова беше муабет од долгогодишни студенти кои поради обврски или мрза не учеле доволно. Секогаш имаше опција после 3 паднати испити кај еден професор да се полага предметот пред 3 члена независна комисија во која не е предметниот професор, ама никој од нив не ја користеше (wonder why). Јас положив се од прва со нормално учење и разбирање. Асистентите се доста фер и коректни, ако нешто не ти е јасно оди на термините за консултации да ти дообјаснат. Не слушај никого, ако сакаш да студираш на МФС само напред. Математика и Физика се доста битни предмети за овој факултет. Голем хендкеп е старата опрема за стручните вежби (како најновиот апарат за ТИГ заваривање кој е произведен во 1986г). Ама се на се професорите ги следат трендовите па има доста предавања со компјутери каде се гледаат едукативни содржини.Fala bate, na poddrskata.inaku mislenje za profesorite kakvi se sto ako ne te mrzi i ako si studiral tamu! Fala odnapred.
![]()
Fala na pomosta, inaku matematicar ne sum kojznae kakov ama imam dobra osnova i mozam da ja razberam. Fizika imam znaenje za 3, da ne recam 2Токму така, ако учиш и редовно одиш на вежби и предавања нема да имаш проблеми. Кога студирав јас имаше такви муабети дека хидро термо и електро, неможе да поминат повеќе од 20 студенти годишно. Ова беше муабет од долгогодишни студенти кои поради обврски или мрза не учеле доволно. Секогаш имаше опција после 3 паднати испити кај еден професор да се полага предметот пред 3 члена независна комисија во која не е предметниот професор, ама никој од нив не ја користеше (wonder why). Јас положив се од прва со нормално учење и разбирање. Асистентите се доста фер и коректни, ако нешто не ти е јасно оди на термините за консултации да ти дообјаснат. Не слушај никого, ако сакаш да студираш на МФС само напред. Математика и Физика се доста битни предмети за овој факултет. Голем хендкеп е старата опрема за стручните вежби (како најновиот апарат за ТИГ заваривање кој е произведен во 1986г). Ама се на се професорите ги следат трендовите па има доста предавања со компјутери каде се гледаат едукативни содржини.
Trudno obace, trudnoFala na pomosta, inaku matematicar ne sum kojznae kakov ama imam dobra osnova i mozam da ja razberam. Fizika imam znaenje za 3, da ne recam 2. Komentar ili sovet nekakov?
Nis ne te razbravTrudno obace, trudno![]()