МАКЕДОНСКО ВОЕНО ВОЗДУХОПЛОВСТВО

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Како што и сами можете да видите од насловот сакам подетално да слушнам од некој од вас околу нашето воено воздухопловство.......

темава ја отварам бидејќи овој дел од балканот врие од својте нерешени етничко територијални прашања...па затоа баш ме интересираше со што нашата армија може да се гордее од својот арсенал во недај боже таква ситуација(и сами знаете дека горе во танушевци се крчка :salut:)

Abe makedonija ima so шо да тепа авиони ако не напаѓат а?
а то со танушевци ништо нема да биди.

Pa neznam dali si informiran, AMA MAKEDONSKOTO VOENO VOZDUHOPLOVSTVO E RASFORMIRANO...:)
ovde imas nekoi detali od dalecnata 2006:www.morm.gov.mk/Publikacii/2006/odb122m.htm

sega e toa nesto ko WING ( pak nekoj anglosaksonski nesoodveten izraz..... "g'zolizacki") za "grupata" koja e zadolzena za nekolku helikopteri , koi slusam kuburat so rezervni delovi i gorivo za sekojdnevna letacka trenaza....,nekolku avioni za osnovna obuka i obuka na padobranci ( neznam zosto bidejki i padobrancite kako edinica se rassformirani) i nekoi jurisni Su-25 koi cekaat da bidat prodadeni ili rashoduvani za otpad...:(

значи нашава армија освен со мизерна пешадија нема воопшто ни едно здраво летало што ќе може да ги искине тоа косоварите со ни се с'скаат од танушевци...ццц морееее да не бевме под јурисдикција на америте сеа ќе имавме бар какво такво воздухопловство....добро е барем 2-3 хеликоптерчиња имаме(е сеа колку се способни за во акција ќе покажат :) )

Za vozduhoplovi sto nemame, nemame veke, neznam sto stana so remontiranite tenkovi vo Strumica i dvete baterii na povekecevni frlaci ???? Nikoj ne gi spomna od onoj navoden edinstven pluton od niv kaj Radusa...????
RM_70.jpg

A ova imaat Hrvatite....pa sega vidi koj kade odi...:
Landstreitkraft (Army)
Soldaten (Soldiers) 14.050
Kampfpanzer (Main Battle Tanks) 287
Gepanzerte Fahrzeuge (Armored Vehicles) 202
Artillerie 700
Multiple Rocket Launcher 200

Luftstreitkraft (Air Force)
Soldaten (Soldiers) 2.300
Kampfflugzeuge (Combat Aircrafts) 32
Transportflugzeuge (Transport Aircrafts) 10
Hubschrauber (Helicopters) 51

Seestreitkraft (Navy)
Soldaten (Soldiers) 2.500
Schnellboote (Patrol Boats) 17
Minenboote (Mine Warfare Vessles) 3
Mini-Uboot (Submarines) 5

Marine:
2 Kompanien Marineinfanterie inkl. Kampftaucher
10 Küstenartilleriebatterien
2 Batterien RBS 15 SSM

WAFFENSYSTEME LANDSTREITKRAFT
KAMPFPANZER
Typ - Version - Stückzahl
M-95 - KPz Degman / in Erprobung / vorrauss. ab 2004 - (20)
M-84 - A4 Sniper / im Zulauf bis Ende 2003 - 62
T-72 - 3
T-55 - werden ausgemustert - 222
Gesamt: 287

GEPANZERTE FAHRZEUGE
Spähpanzer - (BRDM-2) - 7
Amphibienpanzer - (PT-76) - 9
Transportpanzer - (BTR-50) - 18
Transportpanzer - (BVP M-80) - 109
Transportpanzer (LOV) - ABK / ED / ZV / RAK 24/128 mm / MRL im Zulauf - 45
9P122 - BRDM-2 Sagger AT-3b - 6
9P133 - BRDM-2 Sagger AT-3c - 3
BOV-1 - 4x4 ATGM - 5
Gesamt: 202

ARTILLERIE
Mörser - 60mm M57, 60mm M90, 60mm Commando, 81mm, 82mm M69A, 82mm M93, 120mm M74 - 700
Geschütze - 76.2mm ZlS-3 (M1942), 76mm M-48, 105mm FH.18/40, 105mm M101, 105mm M56, 122mm A.19,122mm M.30, 122mm D-30, 122mm D-30J, 122mm D-30JA1, 122mm D-74, 130mm M-46,152mm D-1, 152mm D-20, 152mm M84 Nora,155mm M1A1 Long Tom, 155mm, M46/84,155mm M114,155mm M-65, 203mm M115 - 700
Selbstf. Artillerie - 122mm 2S1 Gvozdika - 8

PANZERABWEHR
Panzerabwehrkanonen - T-12, 100mm - 133
Panzerabwehrraketen - 9M14M Maljutka-M, 9M14-P Maljutka-P, 9M111-2; Fagot, Metis(AT-7), Milan, 9K113 Konkurs - ca. 800
Panzerfäuste - M57 RB, 82mm M60 RR, 90mm M79 Osa, 64mm M80 Zolja, 120mm M90, RPG-7/-18/-22, Pzfst. Armbrust - ca. 8000
Multiple Rocket Launcher - 28mm M-63, 128mm M-71,128mm, M-77,262mm M-87, 128mm M-90M-91(RAK-12), M-93(RAK-4), M-96 Tajfun, LOV RAK 24/128mmOBAD-24,BM-21 Grad, M-63 plamen, RAK 12/24 128 mm - ca. 200

LUFTABWEHR
Selbstf. Flugabwehr - ZSU-57-2, M53/59, BOV-3 - ca. 80
SAM - S 300 FlaRak - 4
SAM - Strela 2 M/A (SA-7), Strela 1 (SA-9), Strela 3 (SA-14), Strela 10, (SA-13), Igla 1 (SA-16), Igla M (SA-18 ), Stinger, Mistral, Strijela-10 CRO A1, S-300 - ca. 120
Flak - 37mm M1939, 85mm M1944 (Küstengeschütze), 20mm FLAK38V, 88mm Flak18, 88mm Flak18 (Küstengeschütze), 88mm Flak36 (Küstengeschütze), 40mm MK1, 14,5mm ZPU-2, 14,5mm ZPU-4, 20/1mm, M55, 20/3mm M55, 57mm S-60, 40mm L/70 Bofors - ca. 600

WAFFENSYSTEME LUFTSTREITKRAFT
KAMPFFLUGZEUGE
MiG-21 - MF - 28
MiG-21 - UM - 4
Gesamt: 32

TRAINER
PC-9 - 20
Galeb / Supergaleb - 10

TRANSPORTFLUGZEUGE
An-32 - 2
An-2 - 4
CL-601 - Challenger - 2
Do28D - 2
Gesamt: 10

HUBSCHRAUBER
Kampfhubschrauber - Mi-24 - 14
Transporthubschrauber - Mi-8 - 25
Transporthubschrauber Hughes - MD500 - 4
Trainingshubschrauber - Bell 206 B - 8
Gesamt: 51

WAFFENSYSTEME SEESTREITKRAFT
U-BOOTE
Velebit Klasse - 20,9 Meter, 99 Tonnen - 1
Mini-Uboote - R-2M-1 - 4

SCHNELLBOOTE
Kralj Petar Kresimir IV Klasse - 53,6 Meter / 385 Tonnen - 2
Sibenic Koncar-Klasse - 45 Meter / 271 Tonnen / Minenlegekapazität - 1
Novi Grad-Klasse - 32 Meter / 142 Meter - 4
Mirna - PCC - 4
Typ PCR - 5
RLM-301 - PCI - 1
Gesamt: 17

MINENBOOTE
Cetina - 1
Dubrovnick Osa1-Klasse - 38 Meter / 210 Tonnen - 1
Krka - 1
Gesamt: 3

WEITERE
Silba-Klasse - Landungsboot-Fahrzeuge - 2
DTM - LCT - 1
DSM-501 - LCT/ML - 1
Typ LCU - Landungsboot - 7
Typ AT - Support/Supply - 2
AGHS - Support/Supply - 1
Spasilac ARS - Support/Supply - 1
Gesamt: 14

Znam be Rakovoditelu, jasno mi e toa mene mnogu odamna ....ne ni trebaat poveke od 4000-5000 luge se na se, so dovolno dobra logistika i moznost za brzo dvizenje i komunikacija... Se na se, bas vo toj domen mislam deka vo MKD e najmnogu storeno, no ne sum siguren deka toa ke funkcionira kako treba KOGA KE TREBA DOMA.....
Inaku odamna zagovaram REGRUTIRANJE I IZNAJMUVANJE NA PLATENICI I LOGISTIKA SEKADE KADE ZA TOA IMA MOZNOST...no po normalni ceni i so sodvetna plata za onie cija glava e vaka ,taka... vo torba. Dohodoven biznis koj edna Svajcarija ja napravi DRZAVA so golemo D.
Da ne zborime za zborot MAKEDONCI sto vo toj kontekst i den denes se izgovara so pocit vo odredeni delovi na svetot...:):)!!!

многу поевтино е да се инсталираат многу помдерни противвоздушни системи.

Mislam deka najdobra "zastita" e kupuvanje na nekolku 3 kilotonski (pozadi BitPazar, na plasticarskata ulica, tretata kukja so roze fasada...) i instaliranje na istite kako dodatok na kanalizacioni cevki , nekade kade "delaat" nasi gasarbajteri....vo glavnite ili bitnite gradovi na site koi vo EU i okolu mozat da ne zaebavaat....pa doooolgi crveni zici do nekoi kopcinja nekade vo nekoja "tajna" prostorija kade ke vovedat 24/24 dezurstvo ovie od Makedonskata Osloboditelna ..ili kako se vikase Armija...:):)!!!
Amerikancite toa go vikaat PREVENTIVNO ODVRAKANJE ...:):)!!! A site nie mirno ke spieme...:):)!!!
Ili ili ...sto tuka da se zezame ko mali deca :):)!!!

Sega muabetov e za vozduhoplovstvo ili opshto?

Jasno e deka kapacitet za moderni avioni nemame i tuka e smeshno i da probuvame neshto da napravime. Mozhebi vo nekoi podobri vreminja.

Sepak niedna zemja ne treba da se ostavi totalno bez zashtiten vozdushen prostor kolku i da lichi deka nema potreba.

Na Makedonia i trebaat pred se borbeni i transportni helikopteri i lovci bombarderi za dejstvo pretezhno na zemjeni celi (terorizam i slichno).

MIL MI-24 se odlichni (sega imame 8) no bi bilo super da se 24 opremeni i za nokjno letanje.

Od borbeni avioni Suhoi SU-25 bea odlichni za doktrinata na MK taka da ne mi e jasno od koi prichini se prodadeni (verojatno od politichki prochini).

Nekolku baterii S-300 ne bi ni doshle losho ako ne za drugo barem za nekakva pogolema sigurnost na napad od zapadnata granica.

Od borbeni avioni Suhoi SU-25 bea odlichni za doktrinata na MK taka da ne mi e jasno od koi prichini se prodadeni (verojatno od politichki prochini).

Сите кажуваат дека се продадени, ама четворката сеуште чмае на петровец. Од кај ги знаеш може на делови ги продаваат.

Silen... NEMA SANSA

So takvo RV i PVO , kje ni treba i 2 oklopni brigadi, 2 mehanizirani, 1 motorizirana, samostoen artileriski polk........

S300 e predimenzionirano i apsolutno nepotrebno. Sto ocekuvas .. Napad od Germanija?

Samo nesto lesno i racno.... I PASIVNO vodenje i otkrivanje (po moznost)

MIL MI-24 se odlichni (sega imame 8) no bi bilo super da se 24 opremeni i za nokjno letanje

Dali si zapoznaen deka MI24 se moderniziraat, boli glava. Deka mislam samo tri drzavi vo svetot ja imaat taa modernizirano MI24 flota? Vo momentov imaat oprema za mnogu povekje od nokno letanje . ..

Сите кажуваат дека се продадени, ама четворката сеуште чмае на петровец. Од кај ги знаеш може на делови ги продаваат.

Mozhebi, sepak se prodavaat od politichki prochini. Kolku shto mi e poznato Hrvatska isto gi ima pa nikoj ne im vrshi pritisok za prodavanje. Su 25 e pandan na A-10 Thunderbolt II ( a bidejkji vtoriov e iskluchivo vo amerikanska upotreba) e edinstvena alternativa za precizno unishtuvanje na kopnena sila kade MI 24 ne e dovolen ili sosema pogoden. Shteta.

Zemja so opkruzhuvanje kako Makedonija ne smee da se ostavi da nema nitu eden edinstven borben avion. Toa e ludost!

Silen... NEMA SANSA

So takvo RV i PVO , kje ni treba i 2 oklopni brigadi, 2 mehanizirani, 1 motorizirana, samostoen artileriski polk........

S300 e predimenzionirano i apsolutno nepotrebno. Sto ocekuvas .. Napad od Germanija?

Samo nesto lesno i racno.... I PASIVNO vodenje i otkrivanje (po moznost)

Se slagam, kje ni treba. Makedonija treba da ima ne predimenzionirani no mnogu mobilni, efikasni i najsovremeno opremeni edinici.

Makedonija ne mozhe da sprechi napad od Germanija no mozhe kolku tolku da im otezhni na mozhnite agresori od vozduh. Se sekjavash NATO kolku go interisirashe za eventualnite Srpski S-300 (pa se pokazha deka Srbija gi nema) taka da ne smetam deka se predimenzionirani.

Turcija kje odeshe vo vojna samo da sprechi Kipar (Grcite) da montiraat S-300 od Rusija.

Samiot fakt shto potencijalnot agresor kje znae deka postojat kje go natera da smeni doktrina i da pravi dodatno planiranje shto vo sostojba na vojna mozhe da obezbedi gragoceno dodatno vreme.

Realno vozdushen napad bi mozhel da dojde og Albanija ili Grcija. Za Grcija jasno deka ne ni e dovolno (no kje im otezhne) a za Albanija kje bide taman. Duri i so albanskite prastari avioni ne sum siguren deka denes mozheme da im parirame.

Moja doktrina bi bila, zemi najmnogu shto mozhesh pa daj bozhe nikogash da ne ti treba!

Sepak S-300 Makedonija nema nikogash da kupi zatoa shto NATO odluchil taka da bide..

Dali si zapoznaen deka MI24 se moderniziraat, boli glava. Deka mislam samo tri drzavi vo svetot ja imaat taa modernizirano MI24 flota? Vo momentov imaat oprema za mnogu povekje od nokno letanje . ..

Neli samo 3 helikoptera se modernizirani. Jas bi gi moderniziral site 24.

Nie bi trebalo vo sekoe vreme da mozheme uspeshno da odbieme napad od Kosovo i Albanija bez razlika dali e kopnen ili vozdushen.

с300 не е ни предвидена за земји како македонија, с300 е за пво системи каде ќе имаш и ракети со краток дострел и артилерија ПВО и центри за набљудување откривање и јавување и ловечкаавијација и доволно простор да се играш руско француски војни.

За МК ако се сако нешто да се има... ништо повеќе од кротал... во мешавина со некој шведски РБС 90 и стингер... во таа категорија. артилерија некој бофорс 57 мм а останато не помало од 30. И толку
За набљудување... повеќе ИЦ и акустични уреди покрај некој радар, добри и модерни системи за врски со уреди отпорни на попречување (со кодирање на сигнал и синхронизирано менување на фреквенции)...
За ВВ... од ловци ... ништо (ако се сака можеби некој постар модел (ф-5) колку да лета за паради или некои клипно елисни јуришни кој може да дејствува и од ливада и да слета на автопат.....
То

Али и ова кошта мноооогу и е само еден дел од одбраната.. камо Земна Артилерија... камо Оклопни единици...
камо моторизирани сретства камо опрема за пешадија... врски... ехеее
Иднината на македонската одбтрана е неколку професионални единиц димензионирани према НАТО потребите... санитетски единици... инжинерија... за врски... некоја специјална... (гледаш сите вежби се “елементарни непогоди“... “хуманитарни кризи“... а друго ќе биди симболика (да не биди држава без војска)
Американецо ќе ги погодува со стелт бомбардери а ние ќе ги преврзуваме во полски болници... тоа е .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom