МАКЕДОНСКО ВОЕНО ВОЗДУХОПЛОВСТВО

Иднината на македонската одбтрана е неколку професионални единиц димензионирани према НАТО потребите... санитетски единици... инжинерија... за врски... некоја специјална... (гледаш сите вежби се “елементарни непогоди“... “хуманитарни кризи“... а друго ќе биди симболика (да не биди држава без војска)
Американецо ќе ги погодува со стелт бомбардери а ние ќе ги преврзуваме во полски болници... тоа е .

S-300 e predvidena za zemji shto kje sakat da go kupat sistemot. Raketite ne gi interesira dali kje bidat instalirani vo Makedonija, na Kipar ili pak vo Rusija.
Nudat zashtita na vozdushen prostor a bidejki Makedonija nema avioni e ushte pobitno da imame zashtita na prostorot. Na nikogo nema da mu bide sedno dali gi imame. Ti garantiram deka Albanija i Grcija kje smrshtat faci koga Makedonija bi najavila deka gi kupuva a NATO kje se "rastepaat" da ne ubedat deka ne ni treba :wink:.

A deka koshta si koshta, ama koj veli deka svoja drzhava e evtina. Ropstvoto e ushte poskapo.

Sepak prifakjam deka ako generalshtabot oceni deka sistemot e nesoodveten za nashata vojska treba da se nabavi soodveten, no vo nikoj sluchaj da ne se ostavime da zavisime od drugi!

Mene lichno TOR sistemot mnogu mi se dopagja.

Shto se odnesuva za vooruzhenite sili Makedonija ne smee da dozvoli da nema vojska i da zavisi od NATO. Niedna zavisnost ne e zdrava i mozhe da se koristi (i se koristi) za politichki pritisoci.

Silna, mobilna, dobrovooruzhena i profesionalna vojska e idninata na Makedonija.

NATO nema da ne brani ako ima agresija od Kosovo ili Albanija so pomosh na gerilski trupi kade nema otvoremna agresija od druga zemja. Tuka samo nasha armija mozhe da pomogne.

Site tie doktrini se mnoogu skapi i cista ILUZIJA. Samo BESKOMPROMISNO ODVRAKANJE.....a toa se desetina evtini petardi od 3 kilotona instalirani kade treba...nisto drugo....

Гледам ПВО не ти е “специјалност“, па слушни го чичко кој во 80 десетите го полагаше тој предмет заедно со “Тактика авијације“, “Теорије и правила гаѓања“, (Балистика), “Тактика АРЈ ПВО“, “Правила употребе средтсва ПВО“ ....... и уште петнајстина други предмети.
Значи С300 е наменет за одбрана на поголемки висини и поголемки далечини, до сега НЕ Е БОРБЕНО ТЕСТИРАН!!. Огромна разлика е тестирање на еден систем на полигон и неговата вистинска употреба во воени цели (Америчкиот Патриот кој на полигоните правеше “растур“ во првата заливска војна испадна дека е практички едно поголемо срање од систем (како антиракетен))
Македонија е во голем дел ридско планинска земја што отежнува користење на радари а кој (радарот) е окото на системот. Што ако користејќи ја конфигурацијата на земјиштето , пар на ловци бомбардери се најди во непосредна близина на батерија на С300?? За 1 минута еден таков пар ќе помини 18 километри , ќе лансира ХАРМ кој на 40 километри ќе го погоди (и ослепи) С300 и ќе се врати назат. И што имаме. Неупотреблива батерија С300 која чини стотици милиони долари. Нема место за маневар, нема место за прелокација, нема место за реакција. Се што активно работи (радарски) лесно и брзо се детектира и лесно и брзо се елиминира АКО немаш цел систем на ПВО кој ќе го заштити С300 од напад од воздух (Пази ПВО на ПВО систем) Македонија е многу мала надолж и попреку е некои 100 километри воздушна линија или со некоја крстаречка брзина од 300 метри во секунда се прелетува за 5 ипол минути а во борбени услови кога треба само да навлези и истрела проектил и помалку од минута. Затоа С300 не е исплатлив не е докажан и не е оптимизиран за употреба во вакви земји.

Jas pak kako papagal.......Makedonija ne e nikakva cel nekoj da trosi vreme i pari na nea...osven , ako nekoja "cel" ne veke e na nejzina teritorija....zatoa po edna od po 3 kilotona na zgodni mesta vo "kanalizacionite cevki" na BOLNITE mesta na onie koi bi sakale da pruzat raka na nas...i tolku. pa koj saka t.e. VOLI NEKA IZVOLI..sto bi rekle nekoi ponasever...:):)!!!
A takvi petardi se desetinka od cenata na toj vas S300..................

Jas pak kako papagal.......Makedonija ne e nikakva cel nekoj da trosi vreme i pari na nea...osven , ako nekoja "cel" ne veke e na nejzina teritorija....zatoa po edna od po 3 kilotona na zgodni mesta vo "kanalizacionite cevki" na BOLNITE mesta na onie koi bi sakale da pruzat raka na nas...i tolku. pa koj saka t.e. VOLI NEKA IZVOLI..sto bi rekle nekoi ponasever...:):)!!!
Еххеј колку има такви.... (болни_ ќе треба стотина петарди. Можи е најдобро овде да ги поставиме па ко ќе дојдат...

Гледам ПВО не ти е “специјалност“, па слушни го чичко кој во 80 десетите го полагаше тој предмет заедно со “Тактика авијације“, “Теорије и правила гаѓања“, (Балистика), “Тактика АРЈ ПВО“, “Правила употребе средтсва ПВО“ ....... и уште петнајстина други предмети.
Значи С300 е наменет за одбрана на поголемки висини и поголемки далечини, до сега НЕ Е БОРБЕНО ТЕСТИРАН!!. Огромна разлика е тестирање на еден систем на полигон и неговата вистинска употреба во воени цели (Америчкиот Патриот кој на полигоните правеше “растур“ во првата заливска војна испадна дека е практички едно поголемо срање од систем (како антиракетен))
Македонија е во голем дел ридско планинска земја што отежнува користење на радари а кој (радарот) е окото на системот. Што ако користејќи ја конфигурацијата на земјиштето , пар на ловци бомбардери се најди во непосредна близина на батерија на С300?? За 1 минута еден таков пар ќе помини 18 километри , ќе лансира ХАРМ кој на 40 километри ќе го погоди (и ослепи) С300 и ќе се врати назат. И што имаме. Неупотреблива батерија С300 која чини стотици милиони долари. Нема место за маневар, нема место за прелокација, нема место за реакција. Се што активно работи (радарски) лесно и брзо се детектира и лесно и брзо се елиминира АКО немаш цел систем на ПВО кој ќе го заштити С300 од напад од воздух (Пази ПВО на ПВО систем) Македонија е многу мала надолж и попреку е некои 100 километри воздушна линија или со некоја крстаречка брзина од 300 метри во секунда се прелетува за 5 ипол минути а во борбени услови кога треба само да навлези и истрела проектил и помалку од минута. Затоа С300 не е исплатлив не е докажан и не е оптимизиран за употреба во вакви земји.

Prifakjam deka mozhebi S-300 ne e soodveten za nashi uslovi. Ama toa i prethodno go napishav!

Znachi mesto da diskutirame za S-300 (neli ti si poupaten) ajde da vidime koja doktrina i koi PVO sistemi se najefikasni za nashata situacija i nashata mala teritorija?

Shto mislish za TOR sistemot?

Imash nekoj drug predlog?

Idejata ne ti e losha, samo tie petardi nema da birat kogo kje raznesat neli?

A i mnogu kje ti trebat..

NE....vo toa e stosot......sekomu e mil zivotot...:):)!!!

Dobro ..ve sitam ovde, verojatno si praite bajram so umot...inaku bi bil razocaran , ako realno mislite deka na MKD i treba nekakov sistem za PVO???? Ili nekakva pobrojna armija od 5-6000 lugje , vo dobra kondicija i pogodno opremena za IZNAJMUVANJE po svet.....???
Se nadevam samo ne po onie ocigledno "korumpirani" ceni po koi sega toa se pravi.....

protiv kogo bre clen na nacalstvoto...ili samo nekoj da zeme nekoja paricka :)!!!
na voen plan samo naemnicka vojska so celata logistika....em resavas nevrabotenost em pumpas pari, a vremeto na takvi vojski bas doaga....nie imame i dobar brend :MAKEDONSKA FALANGA :):)!!!

Знам бе.. но “се играме“ што би било ако би било...
Јас бев сведок на два прелети на грчки фантоми во МКД во почетокот на 90сетите ко се повлекуваше ЈНА, и баш си реков... што би дал за еден РБС70.....

некогаш треба да се има

Па не беше некои вратоломии, леташе на некои 1000-1500 метри висина и откако надлета (накај Пелагонската низина почна да се искачува и да прави полуваљак во десно и после веќе не се гледаше

Вториот пат пак одеше на потег запад - исток Паралелно со границата со Грција но на некои можеби 10 кимометри внатре во Македонскиот простор на висина не поголема од 1000 метри

Двата би ги....

Авион правац 6
Тренутном пуни
Даљина 15 брзина 250
Дугим....

ПАЛИ!!!

Aj da se nadovrzam konkretno:
Makedonija osven avioni od tipot na suhoite sto vise gi imame i se nameneti za unistuvanje na celi na zemja (ziva sila,oklopni vozila i staticni celi) nema ama bas nikakvi uslovi da ima lovci.Terenot i goleminata na zemjava ne dozvoluvaat da imame takvi,a i nepotrebni se.

MI-24 spored mene se podobri i od `izvikanite` i prefaleni apachi...koi sto se dobri za u pustinja...kaj sto ti e ramno se ko tepsija,ama mnogu lesno ranlivi u planinski predeli pokrieni so shuma.
Kolku sto znam treba da gi moderniziraat site,sega za sega izraelcite imaat `sredeno` tri.
Sto i fali na zemjava?(a ne kosta)
Ima mali helihoptercinja....po eden metar se komplet so perkata koi sto se opremeni so kameri koi sto zabelezuvaat sekakvo dvizenje...denje..nokje.
Imaat bazni `stanici`...kaj sto sletuvaat i edna takva baza so 8 helhoptercinja uspeshno pokriva 15km prostor.
Na 5 bazni stanici ima edna baza kaj sto na ekran se sledi sto snimaat ustvari.
Ne se ni edna desetina od rashodot potreben za odrzuvanje na edna karaula...a se 10 pati poefikasni.
Pa naredi gi so takvi granicive,ako ima problem pusti go golemiot helihopter i mirna glava.

E moj Zevsus od se najeftino e da ne te boli uvo sto se slucuva: amerikancite gi narekuvale TERITORII :):)!!!
A ova malite "helikoptercinja" koi gi spomnuvas...sepak se igracki...onie sposobni za vistinski misii i visoka operativna podgotvenost se mnooogu skapi i vsusnost ne mozes da gi kupis ..ne se za prodazba...+ sto ti vredi, nema sigurno da "tepas" ekonomski emigranti po granici......ke te kacat na masko magare ovie od "Megunarodnava zaednica"......
A granicata ja cuva najdobro narod sto si ja saka svojata drzava...takvi...posebno na granicite veke nema...

Aj da se nadovrzam konkretno:
Makedonija osven avioni od tipot na suhoite sto vise gi imame i se nameneti za unistuvanje na celi na zemja (ziva sila,oklopni vozila i staticni celi) nema ama bas nikakvi uslovi da ima lovci.Terenot i goleminata na zemjava ne dozvoluvaat da imame takvi,a i nepotrebni se.

MI-24 spored mene se podobri i od `izvikanite` i prefaleni apachi...koi sto se dobri za u pustinja...kaj sto ti e ramno se ko tepsija,ama mnogu lesno ranlivi u planinski predeli pokrieni so shuma.
Kolku sto znam treba da gi moderniziraat site,sega za sega izraelcite imaat `sredeno` tri.
Sto i fali na zemjava?(a ne kosta)
Ima mali helihoptercinja....po eden metar se komplet so perkata koi sto se opremeni so kameri koi sto zabelezuvaat sekakvo dvizenje...denje..nokje.
Imaat bazni `stanici`...kaj sto sletuvaat i edna takva baza so 8 helhoptercinja uspeshno pokriva 15km prostor.
Na 5 bazni stanici ima edna baza kaj sto na ekran se sledi sto snimaat ustvari.
Ne se ni edna desetina od rashodot potreben za odrzuvanje na edna karaula...a se 10 pati poefikasni.
Pa naredi gi so takvi granicive,ako ima problem pusti go golemiot helihopter i mirna glava.

Se slagam deka lovci se preskapi i ne odgovaarat za nashi uslovi.

MI-24 se odlichni i vo sporedba so KA-50(52) i MI-28N mozhat da nosat i do 8 vojnici shto vo nashi uslovi mozhe da bide prednost. Cena na eden nov MI-28N e okolu 12 milioni evra.

Apachite dosega bash mnogu i ne se pokazhaa, poskapi se i nemozhat da nosat zhiva sila.

Za razlika od helikopterchinjata shto gi spomnuvash jas bi preporachal bespilotni letelici od tip na "predator" koi mozhe da bidat vooruzheni i so raketi vozduh-zemja. Za nashi uslovi kako izmisleni za patrola na granicite.

Za vozdushna zashtita bi zel nekolku TOR sistemi i RBS70 (preporaka od Clenot).

Se razbira i odredena kolichina Stingeri dobro bi ni doshle.

Dali nekoj ima informacija zashto se otkazha MK od Suhoite? Navistina li ne ni treba takov avion ili pak e chista politika?

E moj Zevsus od se najeftino e da ne te boli uvo sto se slucuva: amerikancite gi narekuvale TERITORII :):)!!!
A ova malite "helikoptercinja" koi gi spomnuvas...sepak se igracki...onie sposobni za vistinski misii i visoka operativna podgotvenost se mnooogu skapi i vsusnost ne mozes da gi kupis ..ne se za prodazba...+ sto ti vredi, nema sigurno da "tepas" ekonomski emigranti po granici......ke te kacat na masko magare ovie od "Megunarodnava zaednica"......
A granicata ja cuva najdobro narod sto si ja saka svojata drzava...takvi...posebno na granicite veke nema...

Temata ne ni e dali ni e narodov dobar ili losh tuku koja PVO e najdobra za nashite uslovi :wink:!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom