Македонско сирење

• Креатор на темата Креатор на темата wild dolphin
  • Време на започнување Време на започнување

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Локација
Наше Скопје
Бело сирење (или понекогаш само сирење) е вид на бело сирење во расол кое се прави во Македонија како и во повеќе земји на Балканот и е слично на фета сирењето. Ова сирење ужива многу висок статус во локалните кујни и е важен дел од традиционалната исхрана во овие региони со векови. Белото сирење може да се прави од овчо, козјо или кравјо млеко, а често се среќава и во комбинацијата овчо-кравјо. Сирењето е ронливо со масленост од 40-45%. Се произведува во блокчиња, со малку грануларен состав. Вкусот му е свеж и лимонест. Се употребува посебно, како и во салати и разни печени јадења.

242px-Cheese_14_bg_050306.jpg

колку често конзумирате сирње и какво сирење конзувмирате?

на пример мене омилено ми е овчо сирење.

Ако немате пробано било какво беровско сирење не сте пробале сирење воопшто.

Ако немате пробано било какво беровско сирење не сте пробале сирење воопшто.

точно е најубаво сирење досега јас обично кога зимам гледам да е беровско.

мене само старото сирење ми е убаво за јадење:salut:

кога станува збор за сирење најдобро е сиренјето од малешевијата посебно од Пехчево.

Се знае кое е најквалитетно сирење: Трничко.
Затоа сите на пазар почнаа да лажат дека продаваат сирење од Трница...

точно е најубаво сирење досега јас обично кога зимам гледам да е беровско.

Вајлд, треба да ти донесам влашко овчо сирење да пробаш, ќе бараш после стално, ние еве го зимаме веќе 7 години, нити да смрди нешто, чисто кристални се кантите од сирењето, за вкус да не праам муабет, со се оди и е доста масно и полно со калциум.
Ако љубиш ќе ти даам информации за проба :)

кога станува збор за сирење најдобро е сиренјето од малешевијата посебно од Пехчево.

И ова е доста точно, исто така доста добро сирење праат во Пехчево, особено овчо.

Арно ама биено сирење се разбира Прилепчани стари мајстори рамен и нема кој пробал прилепско биено знае за што зборувам вкус и квалитет не виден.

Вајлд, треба да ти донесам влашко овчо сирење да пробаш, ќе бараш после стално, ние еве го зимаме веќе 7 години, нити да смрди нешто, чисто кристални се кантите од сирењето, за вкус да не праам муабет, со се оди и е доста масно и полно со калциум.
Ако љубиш ќе ти даам информации за проба :)

сега за сега имам доста сирење моите нарачале ама убаво би било да дадеш информации за да пробам баш би сакала... за убаво сирење сум збесната :vozbud:

Бело многу многу не јадам, ама биено сирење,да ме закопаш ке излезам.
3197d7a41c9136b97bdac33c23dc9480_content_medium.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom