Македонски специјални единици (полициски и воени)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Сеедно, ама едно да ви биде јасно-тоа НЕ СЕ ЛУЃЕ!!
(може полуовина луѓе половина машини)
Станува збор за инструирани машини за убивање на кои со години им го мкнеле и она човечко што останало во нив затоа ако дојде или се случи во конфликт воен да ви ги пратат едно знајте НИКОГАШ пред СПЕЦИЈАЛЦИ не се предавајте, тие ќе ве убијат, понижат пред тоа и така(затоа борете се до смрт,користете мамки,гасови и киселини,реагенси кои укочуваат и парализираат како Етер или N2O2 па и појаки значи со посебна тактика а за добро истренирана мала група лојални луѓе тие ќе бидат само обичен плен, бидејќи не станува збор за луѓе туку инструирани ЦНЦ машини...ретко кој останува....човек) и нема да застанат додека целта не ја извршат чиста машина.

ауу што читам леле :facepalm:
што лошо си видел од нив ај те молам кажи

навистина ме разочара овој муабет
јас не познавам ниеден од нив и незнам какви се ама до толку да се ...
навистина што направиле лошо за вака да пишеш за нив
јас пак мислам дека тие баш не прават инциденти за разлика од спец во мвр

јас не познавам ниеден од нив и незнам какви се ама до толку да се ...
навистина што направиле лошо за вака да пишеш за нив
јас пак мислам дека тие баш не прават инциденти за разлика од спец во мвр
Тресе глупости!

Во моја околина има луѓе што го работат тоа, и си се најнормални особи.
Има и такви ДА, што имаат последици од војна, од пукање, итн, ама овој филмаџијава збори за сите генерално, а за тоа не е во право...

До сега страницата на Волците беше овозможено тагирање бидејќи мислев дека луѓето ќе имаат 2 чисти и ќе покажат почит нема да се тагираат али народот е прост повеќе пати напишав на страната нема ефект значи од пред 15 минути бев принуден да ја забранам опцијата тагирање ако продолжат ваќа се ќе биде забрането освен лајкнување на слики.(немам видено дали коментирањето може да се забрани)
Поздрав

До сега страницата на Волците беше овозможено тагирање бидејќи мислев дека луѓето ќе имаат 2 чисти и ќе покажат почит нема да се тагираат али народот е прост повеќе пати напишав на страната нема ефект значи од пред 15 минути бев принуден да ја забранам опцијата тагирање ако продолжат ваќа се ќе биде забрането освен лајкнување на слики.(немам видено дали коментирањето може да се забрани)
Поздрав
тагнување
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 02:30 ---
Волчко ајде кажи ни колку ги има?
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 03:56 ---
И ЗОШТО БЕ ДА НЕМОЖЕ ДА СЕ КОМЕНТИРА
А И ВЕКЕ КОГА ТИ ЈА ОДРЖУВАШ ТАА СТРАНА
ЗАР НЕ БИ ТРЕБАЛО НЕКОЈ ОД НИВ ДА БИДЕ ТОА ????????
ЛОГИЧНО Е ЗА ФБ

Zalam za razocaruvanjeto najiskseno ama znam lica koi bile reketirani a na nekolku I zapaleni avtomobili I konkretno spasiv moj prijatel od kotek od dvajca volci I eden tigar(koj ja koristel mvr da gosledat nego I zenj mu a. Im bese krivo oti gi oara na kockanje) a ima I drugi slucai-NO NE GI OCRNUVAM SPFCJIJALCITE PORADI NEKOHJ IZOLIRANI SLUCAI.

Ponatamu

Jas prijatele veke 4 godini prakam pisma pa se trudam da bujetot na ARM bide pogolem ali toa ne go procita ponazad nekoja strana, bi bilo dobro vo ?temata avioni pogodni za Makedonija da vidis koi sistemi I nadgradbi gi preloziv.

Тресе глупости!

о...

Ova objasnuvanje e za tebe I tapa fraer bidejki nastana misumderstemding bidaji koga napisav ako se borite psotiv specijalni sili-toa ne bese za nasite koi me pravat gord tuku to vazi za AGRESOR TE NEGOVI SPECJIALPCI KAKO GRBKITE NURKACI ILI POZNATITE SRPSKI PADOBRANCI..

I za kraj zarem da se boramtprotiv nasi-NE.

Nex

Ти збореше генерално за сите, вклучувајќи ги и нашите специјалци ;)

Tocno. Ama na nasive ne im e tolku ispran mozokot, toa se gleda posebno ako si gi nabljuduval vezbite so neredi graganski, e na ista vezba rvuskite OMON I Specnaz(sekoja cest za arsenalot od abakam do vintarer) vidi gi samo sto pravat pa ke napravis razlika od masina I covek.

Btw kaj niv ndma termin luge,teroristi,civili tuku samo METI I ako imatsituacija posebna dozvolen e Zaloznik.

Tocno. Ama na nasive ne im e tolku ispran mozokot, toa se gleda posebno ako si gi nabljuduval vezbite so neredi graganski, e na ista vezba rvuskite OMON I Specnaz(sekoja cest za arsenalot od abakam do vintarer) vidi gi samo sto pravat pa ke napravis razlika od masina I covek.

Btw kaj niv ndma termin luge,teroristi,civili tuku samo METI I ako imatsituacija posebna dozvolen e Zaloznik.
Тоа што го спомнуваш е веќе друга работа.
Тие така се израснати, имаат само една цел во животот, и тераат по тоа...

А нашиве неможе да се такви, ние немаме стикрно специјалци. Тие што се моментално, ротираат, те Алфи, те 5-6 управа, те обезбедување на некој политичар, те Тигри, те ЕБР, и така кружат...

• Ми се допаѓа
Reactions: Nex
тагнување
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 02:30 ---
Волчко ајде кажи ни колку ги има?
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 03:56 ---
И ЗОШТО БЕ ДА НЕМОЖЕ ДА СЕ КОМЕНТИРА
А И ВЕКЕ КОГА ТИ ЈА ОДРЖУВАШ ТАА СТРАНА
ЗАР НЕ БИ ТРЕБАЛО НЕКОЈ ОД НИВ ДА БИДЕ ТОА ????????
ЛОГИЧНО Е ЗА ФБ

Бидејки со пцуење и пишување на недолични коментари на страницата на Волците се руши нивниот углед,а тоа јас нема да го дозволам.Страница направена за бранители на татковината исполнета со пцуење и уличарски муабети нема никогаш да се случи.
Ако мислиш на колку ги има како колку Волци има такви бројки неможат да се кажат во јавност.

Не вреѓај запалено детуле.

Бродец-Акција на ТИГРИ-Мешан Етнички Состав.

Закон за Одбрана вели

Значи на негов јазик(било која етнос) и начин на заклетва.

А велиш

Покрај останатите, со таков посебен ме-дал, „Експедиционен медал за борба
против тероризмот “, од американска-та амбасада во Авганистан, во јануари
2009 година, беа одликувани и мајорот капетанот Сашо , по-
стариот водник Л. Б, десетарот Орце и десетарот А.Д (тие со иницијали се Албанци а на останативе не им пишувам презиме-тоа се податоци кои не се за на форум-посебно не за напалени лица кои немаат испразнето барем 80 рамки од калаш минимум.
.

И да те прашам си чул ли за Фето Бајрами

Бајрами е Мајор кој направи да бидеме меѓу најуспешните(и прв ги водеше) во авганистан каде имаат отидено над 2000 војници(Волци,ренџери,Скорпии,Леопарди..Змии, Стршлени).

Во афган од над 15-16 ротации имаме испратено над 2000 војници додека во Слобода за Ирак имаше 11 ротации и околу 500 војници а тоа е Искуство, исто така имаме и штабни офицери а меѓу мировниците има и 9 жени.

Мешан етнички состав зашто беа ЕБР со ТИгри во таа акција ,не ми зборувај за специјални едници во РМ ,со нив служел воен рок ми беа старешини

се гледа по аватарот што го имаш на профилов ;)

А што треба да ставам на таков форум слика од Ферари?
Мешан етнички состав зашто беа ЕБР со ТИгри во таа акција ,не ми зборувај за специјални едници во РМ ,со нив служел воен рок ми беа старешини

Јас како критичар на специјалците во Македонија можам да кажам дека Бродец или Операција "Планинска Бура" беше добро, успешно, и професионално извршена, наравно ден потоа испаднаа некои клипови како специјалците малтретираат еден од терористите ама мислам дека во таква ситуација е оправдано тоа, инаку гледано етички и правно не е оправдано таквото недолично понашање на нашите специјалци! Инаку во Бродец повеќето беа ЕБР, Тигрите или ЕСЗ, тогаш беа предхоно пратени како извидници и имаше неколу групи од ЕСЗ за време на акцијата, како што знам таа операција исто така беше и тест за ЕБР, како би се они справиле во такви операции и знам дека извесно време пред Бродец ЕБР имаа анти-терористичка обука е сега не знам дали од ЕСЗ или од некои армијските специјални единици.

• Ми се допаѓа
Reactions: Nex

Епа беа мешан состав сепак, ти велам инатот никаде не води.

.
2301.jpg

Специјалнита падобранска единица веќе ги има сите атрибути на НАТО

ВОЕНА ПОМОШ ОД САД
Американски полковници ја тренираат АРМ за побрзо да "го освои" НАТО
Компанијата "Буз-Ален-Хамилтон" треба да # помогне на АРМ во планирањето, програмирањето и буџетирањето според стандардите на НАТО

Американската компанија "Буз-Ален-Хамилтон" ќе ги советува Министерство за одбрана (МО) и Армијата на Република Македонија (АРМ) како побрзо да ги достигнат стандардите на НАТО. Експертскиот тим од минатата недела врши анализа на состојбите во АРМ, а на 15 октомври треба да ги достави првите предлози до МО. Приватната советничка компанија, која ја ангажира американскиот Секретаријат за одбрана како дел од воената помош за Македонија, треба да предложи подобрувања во обуката на трупите на АРМ и во делот на планирањето, програмирањето и буџетирањето на Армијата. Соработката треба да трае 7 години.

Според договорот, советниците ќе предлагаат подобрувања само во сферите за кои МО ќе побара помош. Советничката компанија нема да предлага измени на структурата на силите на АРМ, како што тоа го правеа нивните претходници од контроверзната приватна компанија МПРИ. "Буз-Ален-Хамилтон" треба да го организира и да го забрза зачленувањето на Македонија во НАТО, така што ќе помогне во обуката на македонските војници и подобрувањето на планирањето, програмирањето и буџетирањето на Армијата. По искуството со советничката компанија МПРИ, кои во АРМ формираа команди на непостојни единици и инсистираа на лесна пешадија на сметка на тешкото вооружување, што предизвика АРМ да влезе во минатогодишната криза со некомплетна структура, МО инсистирало советниците да не вршат ревизија на досега направеното во АРМ, туку да го забрзаат развојот.

Првата фаза на проектот почна минатата недела, кога тим од тројца пензионирани полковници и еден потполковник на американската армија ја почнале анализата на состојбите во македонската одбрана. На 15 октомври тимот ќе му ги соопшти своите резултати и предлози на МО, кое треба да ги одобри плановите на советниците. По првите 60 дена, компанијата ќе го изработи конечниот план за реализација на барањата на македонската страна и ќе ја оформи сумата што треба да ја плати владата на САД. Се очекува експертскиот тим, во кој ќе има најмногу 10 советници, да добие простории во МО, но најголем дел од работата компанијата ќе врши во својата матична база во САД. МО треба да ја одобри и големината на тимот.

Ангажманот на советничката компанија е дел од воената помош што САД и ја дава на Македонија во рамките на билатералниот СОФА договор. Помошта годишно изнесува околу 12 милиони долари, а се состои од обука, едукација и неборбена опрема. Како дел од помошта, владата на САД распиша тендер за советничка компанија што треба да ги забрза подготовките на Македонија за членство во НАТО. Компанијата има договор со американската влада, а со македонското Министерство за одбрана ќе склучи меморандум за соработка.

"Буз-Ален-Хамилтон" е основана 1914 година, а денес има повеќе од 11.000 вработени во 90 земји. Компанијата дава консалтинг-услуги за реформи и трансформација и советува 50 од 100-те најголеми светски компании и дава совети за 400 од 500 најголеми компании во САД. Компанијата работи и за владата на САД, како и за владите и армиите на неколку други земји. Таа компанија ја извела и трансформацијата на американската армија и Секретаријат за одбрана.

А еве што "купија" нашиве власти

Во 1999 година, Бугарија на АРМ и подари стотина тенка, од Грција доби оклопни транспортери и два хеликоптера, Германија донира оружје, 298 теренски возила „илтис“ и 114 оклопни транспортери ТМ-170 „хермелин“. Покрај тоа што учествуваше во конфликтот во 2001 година, овој транспортер и денес се користи во операциите на АРМ во Авганистан. Швајцарија во 2002 година на АРМ и подари 90 теренски возила „пинцгауер“ и друга опрема, а до денес спонзорира обуки. Македонски офицери и подофицери, преку билатерални договори, завршуваат воени школи и обуки во странство на сметка на земјата-домаќин. Само во Турција, од 1996 година до денес, некое ниво на воено образование завршиле речиси 700 припадници на АРМ.

Воздухопловството, оклопните единици и артилеријата на АРМ практично се основани со донации. Првите посериозни артилериски орудија на македонската војска беа американските хаубици со калибар од 105 милиметри, првите воени хеликоптери беа донација од украинскиот контингент на УНПРЕДЕП, а првите борбени оклопни единици беа опремени со бугарските тенкови.

Би додал кога го подарија германците Хермелинот тогаш само АРМ и Германската армија имаа такво оклопно брзо и мобилно воозило, а нашите Хермелини имаат и додатна балистичка заштита заборавив која фирма ја изведе но домашна беше.

+

Само донацијата во опрема од САД, без обуките и образованието, е повеќе од 120 милиони долари.

Годишен буџет, пазете без образованието и обуките кои САД ги плаќа.

По серија стратегиски документи за одбраната, во 2004 година Министерството за одбрана го подготвува Стратегискиот одбранбен преглед, клучен документ со кој од темел се менува концептот на одбраната. Се напушта концептот за општонародна одбрана, заснован на масовност, и оценет за нефлексибилен, гломазен и пред сè економски несоодветен. Се прифаќа определбата за мали, мобилни сили, флексибилни и приспособливи на широк спектар задачи. АРМ, која има 13.000 војници, се проектира во сила од околу 7.700 припадници, со резервен состав од 4.850. Новата структура на АРМ ќе ја одразува соодветната и правична застапеност на заедниците во Република Македонија.

И ако знаеш дека имаме ренџерски баталјон тогаш ќе ти биде бројката јасна т.е од 600-1000 а Остатокот од Полкот се Волците најверокатно 800 лица од кои знам дека 490 беа во Ирак.

Калаш ?
Јас како што знам се користат пушки од Застава.

Сега специјалците имаат нови од Колт М4

Пријателе делумно си во право но нашите СЕ не се со фиксна опрема и оружје туку варира во зависност од мисијата.(Затоа специјалец треба да знае да ракува со секое оружје посебно непријателското)

Значи од М4,МP-5, снајперот G3 SG1(има премногу верзии го има и како PSG1 ако не се лажам).М-70 со преклоп и мојата омилена М-21

M21SRB.jpg

Купени 2005 ми секако Црната Стрела. а сега ги имаме и израелските.

Патем нешто недозволиво кај специјални сили.

1051.jpg

Првичните полициски информации говорат дека газдата на кафеаната "Та-ко" бил застрелан од небрежност

ВО СКОПСКА КАФЕАНА
"Волк" по грешка застрелал пријател
Пиштолот истрелал куршум во моментот кога "волкот" му го покажувал оружјето на сега загинатиот

Припадник на специјалната армиска единица "Волци" завчеравечер во несреќен случај со пиштол застрелал пријател, сопственик на ќебапчилница во скопската населба Кисела Вода. Ранетиот веднаш потоа бил пренесен во Градската болница во Скопје, каде што му била дадена помош, но набргу тој и подлегнал на повредата.

Според скопската полиција, инцидентот се случил завчера околу 22.45 часот во ќебапчилницата "Та-ко", каде што Ѓ.Б. (29), припадник на единицата на АРМ "Волци", од скопското село Сопиште, со еден истрел од пиштол го застрелал во главата сопственикот на локалот, Никола Насков (31). Двајцата пријатели попладнето заедно пристигнале и ручале во локалот. По ручекот Ѓ. Б. заминал во друга кафеана во таа населба. Тој доцна попладнето со неколку пријатели повторно навратил во ќебапчилницата "Та-ко". Откако седнале на масата, Ѓ. Б. сакал да му покаже својот пиштол марка "ЦЗ-99" на пријателот Насков, кој стоел во близина на шанкот. Во тој момент пиштолот истрелал куршум, кој завршил во главата на Насков. Според лекарски извори, куршумот го ранил Насков над левото уво. Ранетиот веднаш потоа бил префрлен во Градската болница во Скопје, но и подлегнал на раната додека му била давана лекарска помош.

Локалната полиција вчера информираше дека против Ѓ. Б. поднела кривична пријава во која го товари за убиство и очекува изрекување притвор за осомничениот.

(И.Л.)

Епа беа мешан состав сепак, ти велам инатот никаде не води.
Не водам инат ти кажувам Во тигирите и во Волците нема Шошонци ,Ренџери и Ебр се напарвени за да можат и Шошонците да влезат у специјални единици ,акцијата во Бродец е изведена од Тигрите и Ебр(некои каЖуваат дека и волци имало облечени во полициска униформа)
ете ја заклетвата на ТИгрите види има библија и се крстат а на волци мислам е слична само има плус Крст кога ке го направи Шошонец тоа пиши на Форумов

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom