Македонска нуклеарка

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Темава ја читам дневно, досега нема барем од моја страна да се реагира за коментарите на Татариве.

Dr.Gonzo напиша:
Абе глуп.... каква пракса имаш ти повеќе од цела држава шо повеќе од 20 години се занимава со нуклеарки?! Од каде твоето мислење толку компетентно?!
Точно поради такви искомплексирани умници ко тебе, нашава држава никогаш, чек да повторам - АМА НИКОГАШ!!! - нема да ја биде!

Ова го викаш полемика... Луѓе направија дипломски, магистарски трудови и докторски десертации на таа тема. Мариово е апсолвиран како техничко решение.
АБЦ, проблемот не е само во државата.
Првиот проблем настанува во самото школување на ЕТФ. По прашање на нуклеарка има две групи(може се и повеќе ама две се изразени)
Првата е катедрата за Машини, кои ги туркаат хидроцентралите, соларната енергија и ветерницата, додека другата катедра ги бутка проектите за нуклеарката.
Во текот на студирањето стотина пати се провлече и уште стотина пати беше јасно поставено прашањето за искористување на нуклеарната енергија во Македонија.
Во зависност од која група доаѓаше се добиваа два дијаметрално различни одговори.
Првите викаа дека нема никакви услови за градење на нуклеарна централа ниту технички(лага), ниту политички(полувистини), ниту финансиска издржаност(лаичко тврдење) и дека Македонија треба да се потпре на КЕЦ, ТЕЦ и ХЕЦ извори(држи вода), додека другите тврдеа дека иднината и опстанокот на Македонија зависи од енергетско осамостојување со помош на нуклеарка(претерано). Да напоменам дека подоцна имаше група умерени професори кои тврдеа дека може да се почека и да се препрочита Енергетската Стратегија и притоа да не се исклучи интерконективноста односно Берзата на енергија, па ако ни одговара да купуваме енергија од Сингапур.

Што се однесува до Бугарчето: Не го прочитав целото негово мислење, ама спомна за радиоактивни бранови кон Македонија.
А бе ај. Козлодуј е испукана пушка. Моментално целокупната енергија добиена од Козлодуј се продава на Грција за багателна цена, само да може да работи. После затварањето на Козлодуј, Бугарија може да се соочи со енергетска криза поголема од она во Албанија. Од друга страна момците од тамошните институции чекаа на парите што им ги вети Европа кои најверојатно ќе стигнат доцна. Сега им дојде јајцето на газот и почнаа да притискаат за јоинт проекти.

Најпаметно играат Грците. За нив ќе ми треба повеќе страни, така да во ако некој изрази желба ќе ставам пост со линкови чисто да не го ширам. Тие се јавуваат како најголеми купувачи и воедно и најголеми продавачи(после Романија-тука може сум грешка) на електрична енергија на Балканот. Купуваат енергија по багателна цена од Бугарија, а им ја шиткаат по европски цени на Италјаните. Значи не зборувам за транзит Бугарија-Грција-Италија, туку за купопродажни зделки...

Carlito Brigante напиша:
Козлодуј е испукана пушка. Моментално целокупната енергија добиена од Козлодуј се продава на Грција за багателна цена, само да може да работи. После затварањето на Козлодуј, Бугарија може да се соочи со енергетска криза поголема од она во Албанија.
.

Еве ја целокупната енергија за 2004 г.:

- бруто произведена електроенергија за 2004 г.: 16 814 773 MWh,
- продадени за електроенергијната с-ма на Б'лгарија: 15 576 077 МWh

А еве и как "пука пушката":
Инвестиционна програма за 2004г, обшто инвестирани: 138 070 000 лв., от които 5 блок: 59 000 000 лв., 6 блок: 41 791 000 лв.

Но все пак друго е много смешно: " Моментално целокупната енергија добиена од Козлодуј се продава на Грција за багателна цена, само да може да работи. После затварањето на Козлодуј, Бугарија може да се соочи со енергетска криза поголема од она во Албанија."

хахаха - демек, АЕЦ продава САМО на Грција /јеби га/, но ако се затвори /нова глупотерија/ ке има криза во..../не во Грција, не/ ...Б'лгарија.

Нека да се спре с тези глупости и да се говори нешто нормално,призовавам висич на форума!!!
АБЦ,не с'м с'гласен с теб,че ако идеш на б'лгарски форум неможеш да си изкажиш мнението свободно.Иди на www.clubs.dir.bg-там има специална тема Козлодуј
Иди на forum.all.bg
Относно Козлодуј,виждам,че превјавате интерес ште кажа сам,че ЕУ имаше проверка на моштностите и доклада беше,че Козлодуј е нап'лно безопасен за следнаштите 20 години.Така,че нетрјабва да се притеснјаваме от тази нуклеарка.Но нека да се в'рнем на темата-македонска нуклеарка.
Питам едно и с'што нешто и никој не ми отговарја.Да кажем,че се построи нуклеарка в Македонија,как ште се пази това нешто от терористи?С каква техника?Ако трјабва да сме откровенни нај-добре заштитени са Г'рција и Турција,чак след това Б'лгарија.Какво ште стане,ако недај си боже Косово пламни отново?Как ште пазим македонската нуклеарка?ште трјабва ли војски от Г'рција,Турција или откаето и да са да пазјат нуклеарката па земја и в'здух?
Е отговорете ми на това,нај-накраја.

Mislish li deka Makedonija ne moze da se zashtiti od teroristi?Pa se lazesh za toa.Ako Makedonija mozeshe da gi stavi teroristite vo parlament ili sobranie,ako Makedonija mozeshe da gi stavi teroristite da bidat ministri i ako Makedonija mozeshe da gi ostavi teroristite da go istaknuvaat svoeto zname nasekade i vo sekoja prilika toa e znak deka teroristite taa nuklearka ke ja gledaat kako svoja zatoa shto i nim im treba struja.A nitu eden terorist vo svetot ne e tolku glup pa da ja unishti svojata nuklearka.Drugo e shto vo Bugarija spored izveshtaite na Interpol,CIA pa i Mi-6 i Mosad ima informacii deka opasni teroristicki grupi se shetaat kako da se doma a Kozloduj ili Belane ne gi imaat za svoi sopstveni.
Znaci opasnosta od teroristicki napadi vrz Bugarskite nuklearki e mnogu pogolema otkolku predpostavkite deka Makedonskata nuklearka ke bide napadnata od teroristi shto ja koristat strujata za svoite potrebi i istata voopshto ne ja plakaat.Pa Makedonija plaka po 100 milijoni evra godishno za da gi podmiri troshocite za struja shto gi pravat teroristite.Znaci za 10-20 godini nie samo od sredstvata shto gi izdvojuvame za da ja platime strujata shto ja troshat teroristite i nivnite familii mozeme da ja izgradime nuklearkata Nukleus 3x3 koja ke povtoram ushte ednash deka e najbezbedna vo Evropa ako ne i vo svetot.

АБЦ,ако нјакој ема намерение да напада б'лгарска нуклеарка,нјама да се замисли да нападне и македонска.Аз не ти говорја само за терористи от Косово или Албанија.Ами терористи от Ирак,скоро от Иран,Авганистан и други.Терористите не делјат нуклеарките на твои и мои!Те просто искат да направјат аварија в тази,којато е послабо заштитена!

Za takvi teroristi pravo da ti kazam nie imame lek,voopshto ne gi pushtame na nasha teritorija pa nema da ima problem.Vie gi imate vo Bugarija kolku shto si sakate zatoa shto ne taka daleku sorabotuvavte so niv,seti se samo na bratskata druzba so Libija i Iransko-Irackite studenti koj se ushte vo Bugarija "studiraat" po 20 godini.

АБЦ,не в Б'лгарија се случи нешто като мини војна в лето господне 2001 нали???Това,че тук има студенти от други д'ржави нјама проблем.Има и много македонци да не се забравја все пак.

Андроник напиша:
"And Lord, we are especially thankful for nuclear power, the cleanest, safest energy source there is. Except for solar, which is just a pipe dream."

Homer J Simpson

како на интелигентен дечко, треба ли да ти се каже дека Симпсонс се исмејување со Американското општество и систем

јас сум баѓи симпсонс фан

да дешифрирам шо значи шпицата (интро-видеото)

Хомер ја фрла прачката радиоактивен материјал, и таа по неколку перипетии завршува кај Барт...

треба да објаснам шо значи тоа?

иначе, џабе прајш муабет абц, ти реков, поарно разработувај планови како да ги вратиме луѓето на нивите, а и енергетски решенија не се на одмет, нека се и во Мариово, ќе дам и јас мојата земја таму, без никаква надомест (и така поубајот дел го лапна грците :р)

а и не си скроз во право за сигурноста...

дел од Мариово и Мариовскиот планински венец денес е во Грција...

значи, „базенот” се затвора со планини и од јужна страна, ама неколку десетици километри на територијата на Република Грција

или преведено на наши, нивите на дедо ми и браќа му

и се шо е јужно од Градешница и Будимирци

се е то денес грција

значи Грците (односно нашите поробени и нашите одродени братучеди) ќе бидат први на нишан

е сега, друг е муабетот ако локациајта ја планираш во кањонот на реката Црна, некаде меѓу селото Б`зовиќ и мостот после селото Рапеж

клисурата е навистина природна тврдина

меѓутоа, е премногу блиску до Битола и до Прилеп

и исто не ти е точно дека не сме трусно подрачје

мене лично ми направи огромна штета последниот земјотрес, 1 септември 1994

не знам кај беше ти тогаш, ама јас седев на земја, газо ми знае колку сум се посрал од страв :pos:

Sepak ne beshe tolku "strashen" posledniot zemjotres za dolniot del na Mariovo ti zboram,znaci Prilepskiot i onoj kon Kavadarci ili Tikveshko ezero.Tamu zemjotresot skoro i da ne se oseti.Duri ezeroto nemashe ni branovi koj signaliziraat zemjotres,a branata voopshto nemashe gajle pa sega e "testirana" na nekoj nacin.Takanareceniot Grcki del e vo Bitolskiot region a ottamu do nuklearkata e dosta daleku pa nema bezbednosen problem.Abe veruvaj mestovo e kako izmisleno za nuklearka,ne zboram jas djabe.
Samo se demoralizirav od Makedonskata "debilnost" i pocnuvam da krevam race od se shto bi ja unapredilo Makedonija,iako sum vo prvite borbeni redovi od `84 kako dete.Zatoa pocnuva ic oko da ne mi trepnuva za Makedonija i Makedonskiot narod.Namesto struja neka se "soncaat" vo leto pa neka akumuliraat energija za vo zimo koga i onaka ke spijat zimski son Makedonskite mecki.
Strujata ke poskapi za 50% shto ke predizvika "domino efekt" za se shto zivot znaci, naplatata ke se namali na 30% so shto ke imame prekrasen pad na energetskiot sistem.Malite firmi koj dosega moraa da plakaat struja po pazarni ceni sega ke se zatvorat zatoa shto nema da bidat rentabilni,shumite koj dosega se sogoluvaa sega ke se "kornat" oti ke bide isplativo da se iskorne celo drvo so korenot zatoa shto strujata e skapa pa mora so drva i koren da si gi zatopluvame svoite domovi za da ne "ispocrkame" na minus 30.
Seto toa pocnuva poleka da mi se dopaga na nekoj nacin,ili ednostavno "me boli Stojko" za drugite na koj dosega im posvetuvav golemo vnimanie za da opstaneme zaedno kako Makedonci.

Види вака АБЦ назначи ако ти имаш идеи кои не ти се остваруваат дека другите не се за Македоија и не се патриоти. Немој да мислиш така погрешно, а дека има лопови кој не мислат на народот во Македонија е точно и ги има во сите бои (партиски).
А дека ни треба нуклеарка кога целиот свет бара алтернативен извор на енергија и усовршува нови методи на искористување, си згрешил.
Наместо тие пари(може да се инвестираат во алтернативни извори кои бараат помало одржување и како резултат не исфрлат непотребни материи) за нуклеарка, сите тие проблеми со складирање на радиоактивен отпад и збогатување на ураниум не ни требаат. Да те потсетам дека светот бара начин да се префрли од зависноста на фосилни горива вклучувајќи го и ураниумот, затоа што се во ограничена количина.
Се развива, а и веќе е развиена технологијата за користење на Водород како погонско гориво. Кое се добива од H2O. Нели нормално го има во изобилство. Е сеуште методот на одвојување е скап, но затоа има планктони кои по природен пат го одвојуваат од водта.
Ај биди ми со здравје единсвениот преостанат патриот во нашата ни убава Македонија.

ABC , kako prvo pesimizmot e rezerviran za mene i patentiran...taka da sakas nejkes ke mora da prestane da te boli Stojko i da prodolzis da se grizis. Sepak ne e tolku crno...ova od prva raka....ke se stoplime(barem tie vo Makedonija),a i nekoj navistina mora da se grizi!!!!
Police...alternativata ne cuka bas na vrata...na primer toa vodorodot koj go spomnuvas prvo treba da go izdvois i lageruvas...toa site nekako go podzaboravaat, no imam nekoj filing deka mnoogu brgu..za edna-dve, generacii ke se resi toj energetski problem , duri mislam deka diskretno se sabotiraat nekoi raboti...za sto podolgo da se zadrzi ovaa sostojba.
Postojano povtoruvam , ako nekoja deprimirana budala ne aktivira kasikara od 100 megatoni, ili nekoj drogiran tehnicar ne ispusti nekoj noevski mega virus vo kanalizacija ili ne daj Boze ne mavne nekoj kamen od Sonceto....ke se izvleceme.....

Abe tesko vas ako se izgradat nulearni centrali samo ke se javat pojke problemi.Na primer ke bidat izbrkani rabotnicite vo rek i na drugi mesta poslem ke imame problemi za nuklearniot otpat a i nemame pari za nuklearna centrala i kako prvo nie nemame vojska a vie prajte muabet i za gradene na nuklearki nie mozi po 10-20 godini kaj nas ke ima izgradeno nuklearna centrala i drugi gluposti tolku od mene.

i jas sosema go podrzuvam ovaj POLICE i toj e vo pravo

Pravo da ti kazam concrete jas po priroda sum optimist,sekojdnevno baram prakticni reshenija na problemite shto ne tishtat site nas,i donekade sum uspeal da gi nametnam tie reshenija kako najbezbolni za sekogo zatoa shto se dovolno promisleni i preracunati.Ako nekoj misli deka jas voopshto ne se grizam za ekologija ili za zacuvuvanje na prirodnata sredina toj epten se laze.
Na Makedonska nuklearka rabotam 10tina godini od hobi i sum gi razgledal site mozni alternativi i varijanti,sum pravel presmetki,sum diskutiral so relevantni faktori od istata problematika i sum izvlekol zaklucok deka lokacijata shto ja posocuvam e stvarno neshto izmisleno barem za slednive 50 a ako ne 100 godini dodeka slednite generacii ne pronajdat alternativa.
-Sedam taka denovive i si velam:Abe koj gi gi dupi ova "moroncinjava" Makedonski pa neka ispocrkaat gladni,promrznati i "neuki",zoshto velat deka um so inka ne se stavalo vo glava.Pa i jas sum covek be treba da si posvetam vnimanie na drugite raboti,ja zapostaviv umetnosta i arhitekturata,za da im obezbedam podobra idnina na svoite deca kako i na site deca ama nemalo fajde od toa.

abe vaka jas ne rekov nesto deka ne se grizis za ekologijata samo to e eden od problemite i da mi kazis ako imas plan kade ke gi postavis i so ke pravis so lugeto so ke bidat otpusteni ???

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom