Македонска нуклеарка

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
concrete напиша:
ABC nekolku pati ti spomnav , aj zakazi osnivacko sobranie na toa MARIOVO ATOMSKA AD, toa barem ne cini nisto dodeka ne vlezeme so pari. Gledam i EU ke finansira...aj malku razmrdaj se od toa igracnicata.....daj da si go fatime redot!!!!

Abe concrete ne odi toa taka so svikuvanje na akcionersko sobranie.Vladata treba da oformi pretprijatie vo drzavna sopstvenost koe ke sostavi timovi i ke zapocne so ispituvanje na lokacijata koja jas ke im ja posocam.Samo za takvo neshto ovaa vlada nema sluh a i jas ne bi sakal da gi frlam moite istrazuvanja i vlozeniot trud vo racete na aramii koj odma bi gi prodale na nekoj Slovenec,Ceh ili Evrein so neposredna spogodba i vo cetiri oci.

АБЦ,Б'лгарија не се притеснјава заштото Газпром е подписал договор до 2010 година с Б'лгарија за доставка на газ на цена 120$ за 1000 кобически метра.Може Турција,Г'рција и Македонија да пострадат,ако стане спор между Б'лгарија и Русија.Ако Русија спре газа за Б'лгарија ште се спре за на 100% за Г'рција и за Македонија.Но Русија знае много добре за договора си с Б'лгарија .Утре нашата влада ште отхв'рли искането на Газпром за промјана на договора.За сега Романија крешти и вика,зашто тја получава газа на цена от 230$-250$,а Б'лгарија на 120$.ште видим другата седмица как ште се равијат нештата с газта.Дано Русија спази договора си с Б'лгарија.

Ama 2010 godina e blisku pa moze da ve "krknat" i po 500$ za 1000 kubni metri.E togash ke ve vidam dali nema da se pritesnuvate.A bogami nema da mozete da kradete gas kako shto pravevte dosega,Gasprom ke vi stane glaven gazda i koga ke vlezete vo EU posle 2010,zatoa shto ste vo paket so Romanija.

Алооо кој краде газ ???ја ми докажи,че Б'лгарија краде газ!Дај доказателства де.Ако за Б'лгарија стане 500$,за Македонија ште е 550$.Нека да не забравјаме,че Македонија получава газта си от газопреносната система на Б'лгарија.След изграждането на петролопровода Бургас-Вл'ора,Македонија ште е зависима от Б'лгарија в отношение на горивата(петрол и газ).
След като се изгради и Бургас-Александруполис,Г'рција с'што ште е зависима от Б'лгарија.
То за Романие не е точно така,заштото Романија могат да ја отложи дори и една д'ржава,а Б'лгарија трјабва да ја отложат нај-малко 15 д'ржави(2/3 от д'ржавите в ЕС),за да не б'де приета в 2007 година.

Carlito Brigante напиша:
Ова го зборам да ја потенцирам важноста Македонија да инвестира во пренос а не во производство.
Tokmu taka.Turcija imase vo 2000 godina zagubi od 20% nad potrebnite pri prenos na energija.

ABC so tebe nemozeme da se razbereme.Ti kazuvam za centrala sto ke proizveduva isto kolicestvo na energija.Znaci kolku bi proizvela Atomskata,tolku bi proizvela i Gasnata centrala(so soodveten razmer).Da imaat ist kapacitet.

inat_o напиша:
Tokmu taka.Turcija imase vo 2000 godina zagubi od 20% nad potrebnite pri prenos na energija.

ABC so tebe nemozeme da se razbereme.Ti kazuvam za centrala sto ke proizveduva isto kolicestvo na energija.Znaci kolku bi proizvela Atomskata,tolku bi proizvela i Gasnata centrala(so soodveten razmer).Da imaat ist kapacitet.

Koga bi imale ist kapacitet gasnata termocentrala bi trebalo da bide golema kolku pola Makedonija a za takvo neshto si velam deka nikoj ne e spremen.Znaci sonot za gasna centrala so kapacitet kolku atomska e neostvarliv od prakticni pricini shto treba ogromen prostor.

ink напиша:
Алооо кој краде газ ???ја ми докажи,че Б'лгарија краде газ!Дај доказателства де.Ако за Б'лгарија стане 500$,за Македонија ште е 550$.Нека да не забравјаме,че Македонија получава газта си от газопреносната система на Б'лгарија.След изграждането на петролопровода Бургас-Вл'ора,Македонија ште е зависима от Б'лгарија в отношение на горивата(петрол и газ).
След като се изгради и Бургас-Александруполис,Г'рција с'што ште е зависима от Б'лгарија.
То за Романие не е точно така,заштото Романија могат да ја отложи дори и една д'ржава,а Б'лгарија трјабва да ја отложат нај-малко 15 д'ржави(2/3 от д'ржавите в ЕС),за да не б'де приета в 2007 година.

Kradete,kradete itoa kako pa toa e javna tajna vo Bugarija.Samo kolku shto znam i vashiot gasovod pominuva preku Ukraina i Romanija,a denovive zapocna "studena gasova vojna" megu Russia i Ukraina okulu krazbite na gas i negoviot transport.Rusite nema da vi baraat vam pari tuku toa ke go pravat Ukraincite ili Romancite.
A Makedonija voopshto ne zavisi od gas zatoa shto i toj shto go koristime e premnogu za nashata industrija koja ne e adaptirana da raboti so gas.Znaci i vo slucaj gasovodot da sekne toa ne bi bilo kojznae kakva shteta.Znaesh li kolku e litar gas vo Makedonija?Skoro kolku dizelot pa nishto ne menuva kolkavi se transportnite troshoci.

ABC напиша:
Abe concrete ne odi toa taka so svikuvanje na akcionersko sobranie.Vladata treba da oformi pretprijatie vo drzavna sopstvenost koe ke sostavi timovi i ke zapocne so ispituvanje na lokacijata koja jas ke im ja posocam.Samo za takvo neshto ovaa vlada nema sluh a i jas ne bi sakal da gi frlam moite istrazuvanja i vlozeniot trud vo racete na aramii koj odma bi gi prodale na nekoj Slovenec,Ceh ili Evrein so neposredna spogodba i vo cetiri oci.

A be odi kako ne odi , pogledaj po toa zakonot za Trgovski Drustva. Daj da si go fatime nie redot so MARIOVO ATOMSKA AD vo toa registarot.....so dva miliona evra veke i na Berza odime, a dva miliona za dve nedeli ke se sobertat od vlogovi na osnivacite.....znaci svikuvaj Osivacko Sobranie , moze i edna telekonferencija za priprema.....daj dosta burek jadenje, da se fatime za rabota!!!!

ABC напиша:
Koga bi imale ist kapacitet gasnata termocentrala bi trebalo da bide golema kolku pola Makedonija a za takvo neshto si velam deka nikoj ne e spremen.Znaci sonot za gasna centrala so kapacitet kolku atomska e neostvarliv od prakticni pricini shto treba ogromen prostor.

Nesto citav vo prethodnite postovi,no ne sum procital se.
Pisuvas deka bi se gradelo podzemno,ako dobro se sekavam.Dali si mislel i na eventualni poplavi i sto moze da se sluci?
Go spomnuvas i Cernobil.Okolu 800.000 dusi ucestvuvale vo cistenjeto od koi do 1999 umrele okolu 50.000 ,a golem del se invalidi,zaboleni od srce i drobovi,zaboleni od rak,tumori,leukemija...
Se spomna nekade deka samite centrali se "sigurni" od teroristicki napadi.Problemot ne e vo samata centrala!!! Eve edna animacija:
http://www.mytempdir.com/366072
Prognozi ima deka se namaluva Uranot koj avtomatski stanuva poskap.Ispituvanja dokazuvaat deka postojat od 1,24 do 4 miljoni toni Uran koi se "ekonomski isplatlivi" za koristenje.Na svetsko-godisno nivo se koristat 62.000 toni.
Mozes da poglednes kako dobivaat struja i toplina vo Viena(Gaskraftwerk Donaustadt 3).Mozat da saltaat po potreba od stuja na toplina...efikasnost do 86% so tehnologija od 2000 godina!Izgradeno za 2 godini ,mislam okolu 150 miljoni evra cena i kompletno zadovoluva 800.000 domakinstva so struja i 180.000 domakinstva so toplina. Na makedonsko nivo ke bide poveke!
Vakvo nesto vo Makedonija so optimiranje na potrosuvacka i prenos???

АБЦ,ја да те питам ти от кога не си ходил на психиат'р?Виж какво,п'рво на п'рво Русија наблјудава много строго преноса на газ и количествата изразходвани от Б'лгарија.Второто което е че ако спе газта на Македонија,ште има централи които ште спрат да работјат и ште имате нужда от оште повече струја.Вие ште копевате струја не от нјакој друг а от Б'лгарија пак .Тази нужда ште повши инфлацијата на страната ви.Много топло централи ште трјабва да спрат заради недостиг на газ.В много градове нјама да има парно.Това ли му викаш ништо?Ако макро икономическата рамка на д'ржавата се наруши,малко ли ште е ?Недај се боже макро икономическата стабилност да се наруши и тја.П'к ти ми говориш,че Македонија може да отдели пари за да гради нуклеарка за 2 години.Баже,ти имаш ли си нај-малка представа от икономика?Знаеш ли какво е балансиран бјуджет,макроикономическа стабилност,макроикономическа рамка?
П'рвото нешто което иска ЕС за всјака д'ржава кандидат е макроикономическа стабилност.Ако това се наруши можете и да не получите точна дата за преговори с ЕС.Всичко това е св'рзано като в'же-едно по едно.

Znaesh li kolku centrali vo Makedonija rabotat na gas?NULA,iako e broj izgleda deka znaesh shto znaci pa zatoa treba ti kaj pop da odish a ne na psihijatar.
Znaesh li kolku domakinstva se toplat na centralno greenje na gas,isto taka skoro NULA.Pa zatoa koga ke naucish kolku vo Makedonija se koristi gasot togash moze da diskutirame.

inat_o напиша:
Makedonija so 2 race narod i bez industrija nema potreba od atomska!
Според твојот критериум треба да се вратиме во камено време или да се откажеме од современиот живот. Ќе го следам твојот пример, почни да патуваш пешки, не се вози со лифтот, немој да се грееш.
inat_o напиша:
National Academy of Science (USA) vo juni vo edna studija objavi deka ne postoi minimalna neopasna granica na radioaktivno zracenje! Se raboti za edna krajno konzervativna akademija,a amerikanskiot pristap za energetski prasanja e dovolno jasen na site.
:pos: :pos:
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕеееј:lud:...Ти сам или со твојата експертска екипа на енергетичари, радидифулози, еколози и хирурзи констатиравте дека NASA e конзервативна академија. БРАВО!!!!:aplauz: СЕКОЈА ЧЕСТ!
inat_o напиша:
Zacestenite zaboluvanja od rak,leukemija,rak na gradite (kaj zenite),zaboluvanja na zlezdi...tokmu tuka ja imaat svojata osnova!
Прегледај барем една статистика за причини на болни од рак и леукемија
inat_o напиша:
ECRR (Evropska komisija za zracenje) uste vo 2003 ima objaveno deka: "So momentalnite modeli za risik nemozat da se objasnat zacestenite pojavi na rak i leukemija."
Влегуваш во контрадикција сам со себе. Ептен ти е погоден ников:cuc:
inat_o напиша:
Pogledni naucni istrazuvanja,specijalno vo regionite: Sellafield vo Velika Britanija,LaHague vo Francija,Kruemmel i Geesthacht vo Germanija.
Za "mali problemi" so atomskite po Evropa mozam da ti najdam eden kup primeri.
Мене струката ми е енергетика, не сум пристрасен кон ниедна технолгија, само ги согледувам фактите и статистиката. Тоа што досега го научив за нуклеарните реактори, ниту теоретски ниту практично се совпаѓа со твоите ставови. Ќе ми биде чест да научам нешто ново, па
бујрум на ЕТФ и донеси ги сите примери, статии и материјали со кои располагаш. Академик Томе Бошевски и проф. Антон Чаушевски се стручњаци од таа област, можам да договорам средба ако донесеш нешто интересно. Поканата важи и за останатите форумџии.
inat_o напиша:
Vo nikoj slucaj ne bi se oslonil n a zastarena (sigurno bi bila Ruska) tehnologija vo Makedonija ili Bugarija,sto se obiduvaat da ja probutaat nekakvi "buznismeni" koi potoa si ziveat na nekakvi ostrovi,daleku od mizerijata sto ja ostavaat zad sebe!
Зборуваш за реакторите ВВЕР440 и ВВЕР1000, одлични се, нудат повеќе од многу денешни амерички и западноевропски реактор за пониска цена. Тоа што си го прочитал:raz: (или не) во врска со нив е само антиреклама токму од таквите бизнисмени.
Еколошките друштва постојат само со една цел, да заработат пари на некој болен од рак на база на неаргументирани факти дека причина за ракот е наводно озрачување од нуклеарната централа.

Kolku za da im ja zatneme muckata na nekoi Bukari ovde na ovoj forum im ja prenesuvam ovaa vest:

Бугарската нуклеарка "Козлодуј" има зголемена радијација

Софија, 6 јануари - Бугарската нуклеарка на Дунав "Козлодуј", која има јачина од 2.880 мегавати и вградена руска технологија од пред 30-тина години, има зголемена радијација која долгорочно го загрозува здравјето на луѓето, објави софискиот дневник "Сега". Весникот се повикува на предупредувања на поранешниот претседател на бугарската Агенција за нуклеарна контрола Георги Касчиев, кој сега е научен истражувач во Институтот за нуклеарни ризици во Виена.
Касчиев рече дека нуклеарката во атмосферата исфрлува многу поголема количина радиоактивни супстанци од оние во европските земји и единствено решение е гасење на сите реактори. Европската унија од бугарската Влада бара до крајот на оваа година да затвори два реактори, покрај двата кои се веќе затворени, по што во "Козлодуј" ќе работат уште два мали реактори.

Точно така, тој е принципот на функционирање на нуклеарните централи. Мораат да се превземат сите мерки на безбедност. Работа на Агенцијата за нуклеарна контрола(Агенција за јадрено регулиране) е да издава дозволи за експлоатација на реакторите, да го надгледува нивното работење и да ги алармира евентуалните проблеми. Како што гледаш агенцијата добро си ја врши својата работа.
Долгорочни лиценси за експлоатација на 3, 4, 5 и 6 блок агенцијата има издадено во 2003. На 15 јануари и на 20 февруари 2004 соодветно се издадени 5 годишни лиценси за експлоатација на блокот 1 и 2. Во текот на 2004г. со учество на експерти од агенцијата за нуклеарна контрола е изготвен Третиот Национален договор за исполнување на задолженијата на Република Бугарија според Конвенцијата за нуклеарна безопасност. Договорот е склучен на 8 септември 2004 во Меѓународната агенција за атомска енергија(МААЕ) во Виена.
Постои граница на безопасност на радијацијата кога станува збор за живиот свет, а самата земја е извор на радијација. На пр. почвата во Софија е дупло повеќе радиоактивна во споредба со онаа во Козлодуј, иако во Козлодуј работи нуклеарната централа. Секое таложење на радиоактивни супстанци во атмосферата е потенцијален ризик да се премине границата на толеранција, а тоа значи хазард за живиот свет.
Во ваков случај се реагира според пропис и се санкционираат причините за радијација. Овде се крие клучниот факт зашто европејците нема да ни дозволат да изградиме нуклеарка, затоа што немаме одговорност да ја раководиме. Втора причина е таа што од нуклеарниот отпад можат да се прават бомби, а на македончето сигурно ќе му проработат бизнис-идеите.
Пред еден месец имав прилика да ја посетам АЕЦ Козлодуј. На радиус од 20км од централта, на сите премини има полциски постројки кои ги евидентираат сите минувачи. Сите простории во централта се обезбедени на највисоко ниво. Во сите простории има поставени посебни камери едни од централта, а други од меѓународната заедница. Цело време се знае секој каде се наоѓа, а при влез и излез од секторите се мери радиоактивноста на нивната облека. Баш онака како на филм

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom