Македонска нуклеарка

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
hehe

колку си лесен...

ај ќе ти олеснам

дај 3 милиони евра = ако има некој 3 милиони евра за вложување во Македонија, тогаш јас се нафаќам да му изработам проекти кои долги години ќе бидат профитабилни, без радијација

а кога мене ми требаат пари, одам да работам, или продавам дел од тоа кое сум го купил со парите кои ЛЕГАЛНО сум го заработил, со платен данок и се...

јес дека можам и јас да си дам газот под кирија, ама ќе беше досадно ако сите беа ко АБЦ

Abe kazi podatoci za proektite izlozi gi ovde i mozebi ke najdeme nekoj koj shto ke investira,ne tri mozebi i trieset dokolku se dobri tvoite "zeleni" proekti.

За жал, чисти, обновливи енергетски извори кои не емитуваат јаглероден диоксид, како што се енергијата на ветерот и геотермалната енергија, не се доволни. Соларната енергија може да се произведува на бараното ниво, но е премногу скапа според сегашните технологии. Нуклеарната енергија е релативно евтина и може да ја има во изобилство.
-Значи: фосилните горива ги има многу, но се опасни; обновливите извори, како што е ветрот, се добри за климата, но ги нема во изобилство. Соларната енергија ја има многу, но не е евтина. Нуклеарната енергија ја има многу, но не е безбедна.

Ova go kazuva Djefri Saks expert po ekonomija.
Zaklucok:Edinstveno shto treba e da porabotime na bezbednosta na nuklearnite centrali,reshenieto e ednostavno no nekoi od vas ne go razbiraat toa.

Соларната енергија ја има многу, но не е евтина.
Цената не би требало да претставува проблем, туку моќноста. Сеуште соларните реактори се со слаб капацитет и ни случајно не можат да се споредуваат со нуклеарните.

Sepak za nas mnogu bitna e cenata barem vo ovie momenti,a ke bide ushte podolgo vreme....

два палци нагоре за изградба на уште една нуклеарка на Балканот.. дали ќе биде во Бугарија или во Македонија, сеедно.
имав чест пред неколку години да учествувам на едно предавање од академик Томе Бошевски. Тој е силен поборник за градење на нуклеарна централа во Македонија. Аргументите се јасни и неспорни. Нема никаква шанса алтернативните извори на енергија како вода, сонце, ветар или плима, да можат да ги задоволат енергетските потреби на регионот. Треба да се започне да се размислува поглобално, без натегања каде е чиво е, затоа што такви муабети се за мали деца. Исто бесмислено е да се збори за хаварии и опасности од нуклеарките. Возрасни луѓе сте, имате интернет, одвоите 5 минути, информирајте се.

Аз неразбирам едно,какво ви плаши една атомна централа???Нима сега когато ја има АЕЦ "Козлодуј" има зам'рсјаване в Б'лгарија или в Македонија?Досега как живехме с АЕЦ "Козлодуј" ???Зашто никој ништо не казваше за тази п'рва и толкова добра центала???Б'лгарија има опит в атомната енергетика и така,че нјама ништо страшно от една нова дали това ште е в Македонија,С'рбија,Б'лгарија или к'дето и да е другаде на Балканот.

Никола напиша:
дали ќе биде во Бугарија или во Македонија, сеедно.
имав чест пред неколку години да учествувам на едно предавање од академик Томе Бошевски. Тој е силен поборник за градење на нуклеарна централа во Македонија. Аргументите се јасни и неспорни..

a на која река може да се гради јадрена централа в Македонија ?

shopski напиша:
a на која река може да се гради јадрена централа в Македонија ?

Ги има многу. Треба да се процени каде е соодветно местото за изградба, за вода, не е никаков проблем.
Немој во ниеден случај да мислиш дека Дунав е единствената река во регионот, која може да служи за оваа намена.

Никола напиша:
Ги има многу. Треба да се процени каде е соодветно местото за изградба, за вода, не е никаков проблем.
Немој во ниеден случај да мислиш дека Дунав е единствената река во регионот, која може да служи за оваа намена.

има ги много, ама нај-големата и п'лноводна е Вардар..а на Вардар не може, както не може и на Марица, горе долу са еднакви

shopski напиша:
има ги много, ама нај-големата и п'лноводна е Вардар..а на Вардар не може, както не може и на Марица, горе долу са еднакви

Зошто не би можело на Марица?

Никола напиша:
Зошто не би можело на Марица?

не е достат'чно п'лноводна, затова, и летно време нивото и пада значително

и за френските централи на Лоара летното ниво е проблем за охлаждането ако годината е по-суха

Tome Boshevski,akademikot sum go videl nekolku pati na TV i znam deka se zalaga za nuklearka no sepak e "ogranicen" vo svoite razmisluvanja.Ako se sekavate ovaa tema ja zapocnav malku porano od "vrvnite experti" vo Makedonija i regionot.Kako satisfakcija ne baram nishto i ke im gi dadam site podatoci do koj shto sum uspeal da dojdam poslednive 10 godini na prvite ozbilni investitori koj ke bidat spremni da izgradat nuklearka kaj nas.Znaci edinstven uslov e nuklearkata da se gradi vo Makedonija i glavnite pridobivki ili barem 50% od strujata da bidat besplatni(ili po "nabavna") za Makedoncite i drugite lojalni gragani.Znaci da se razbereme ABC ne e vrbuvan od nikogo i ne lobira za nikogo osven za svojata sopstvena i edinstvena Makedonija i Makedonskiot narod.
Lud covek ne moze ni da pomisli na vakva ideja a kamo li da lobira za nea,troshejki denovi i neprospieni noki za dobroto na svojot narod i svojata drzava.Toa shto ne sum clen na nitu edna politicka opcija ili partija i (koj gi eba site barem dosega) mozemu im smeta na nekoi ovde na forumive kade diskutirame.No toa ne znaci deka ne sum politicki educiran i deka nema da se obiduvam da nosam vistinski odluki i vo vistinsko vreme.

ABC напиша:
Tome Boshevski,akademikot sum go videl nekolku pati na TV i znam deka se zalaga za nuklearka no sepak e "ogranicen" vo svoite razmisluvanja.

можам да претпоставам дека е стариот ограничен, али чисто онака, професионално (електраш сум:))ме интересира каде.
Значи каде мислиш дека греши со размислувањата?

Pa Tomce "greshi" ako moze taka da se rece vo predpostavkite za lokacijata.Nikogash ne pomislil deka taa moze da se gradi vo Mariovo,potoa greshi vo turkanjeto na idejata za koja se zalaga.Toj ne treba da lobira kaj studentite tuku da bara eminentni strucnajaci i specijalisti od oblasta koj imaat vlijanie kaj golem broj investitori i mozat da go kazat "posledniot zbor" na potencijalni investitori za vakov proekt.Znaci treba da se skoncentrira kon onie shto mozat da pomognat da se izgradi vakva centrala vo Makedonija ili barem da gi zamoli svoite kolegi akademici da im "shepnat" na bogatite investitori deka i Makedonija e mesto kade bi se isplatilo da se investira vo eden vakov grandiozen proekt.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom