Македонска етимологија и дијалекти

• Креатор на темата Креатор на темата Lavec
  • Време на започнување Време на започнување
..Од практични причини и затоа од римскиот период нема некои посебни убави статуи (дури и ликовите им се реално прикажани, а не разубавувани) или убави градби. Тие не се убави, ниту грандиозни, туку се правени од практични причини а не од естетски...

Samo nervno rastroen moze da kaze da li nekoi statui se "ubavi" , a drugi "grdi".
Ta neli sekoe umetnicko delo si ima svoja,ubavina,od kade znaes ti sto sakal da kaze umetnikot?

Kakva prakticna primena imale rimskite statui?
Deka ne bile ubavi,gi stavale vo pole da begaat cavkite?:pos2:

Imale edna statua za prakticna pricina.
Na nea edni rimjanki sednuvale i ja gubele nevinosta.
Mozes da ja probas,prakticno,nema da ti zabelezam za estetikata.

Се обидов да најдам некоја етимологија за зборот бадник, но скоро ништо да нема, освен она вообичаеното што скоро секој го знае. Не знам дали некој на форумов има постирано нешто.

Mene me interesiraat zborovite KAVAL i GAJDA

Ako nekoi neshto znae, neka prilozhi.

Не можам се`уште да приложам. Мислам КАВАЛ е стар балкански збор. Кога проверив што значи caval во романскиот јазик дознав дека значи исто што и во македонскиот и во „бугарскиот“.

Во романскиот и во ароманскиот јазик мислам има многу зборови од Антиката.

Пример - КОПИЛЕ што значи,

или во бугарскиот КРАК, имам уште многу примери.
Ако постои интерес ќе ги кажам.

Последно ДУЛЕУ на романски е чобанско куче, пес. ДУЛОУ е прабугарскиот владејачки род. На Мадарскиот конник има куче, кое ме наведува на мислата дека Дуло може би е ТОТЕМ за родот.

Друго се сеќавам - во ни еден друг словенски јазик нема звук кои во македонскиот се означува со „ ` “. Во сите соседни јазици постои.

Именката Гајда можеби има врска со зборот гауда што значи веселба, радост (кој сепак се смета дека е латински збор) затоа што таа служи за веселба, но може да има врска и со гуде = прасе, затоа што гајдата и навистина личи (но и “пишти“) како прасе.:wink:

Кавал мислам не сум сигурен е турски што значи низ воздух...македонски е шупелка

Kaval (flageolet)

Kaval (flageolet) is a wind instrument, popularly known as the shepherd’s instrument. It also goes by the names "guval" and "kuval" in some areas. There is a widespread popular belief that shepherds use the kaval to direct their flocks. The word ‘kaval’ itself comes from "kav", meaning hollow.
The kaval is today used by instrumental groups to add a particular colour, and since it is not made according to any standards, its measurements can vary between 30 and 80 cm.
It has seven frets on the top and one on the bottom. There are four more on the bottom, known as the Devil’s Hole and the Prophet Ali.
The kaval comes in two varieties; Tongued and Non-Tongued. It is generally made from plum wood.

Za onie koi gi interesira potekloto na zborot GAJDA . Glagolot GAI znaci odgleduva . Vo antikata postoi bozijata GAia koja sekade e prikazuvana so jagninja , ptici , telinja, decinja ... isl. Cest motiv na bozicata GAIA e onoj kade taa i podava dete na bozicata Atina da go odGAI vo duhot na mudrosta. GAIA ja simbolizira odnosno oznacuva ZEMJATA, zatoa sto vsusnost taa gi odGAJuva site zivi sustestva na planetava zamja . I eve del od nasata Makedonska prikazna .Da ne bil makedonskiot glagol GAi odnosno GOI sto vo sustina znaci debeleenje odnosno naduvanje kako GAJdatagrcite za zemja ne bi vikale GI so taa razlika sto jazicarite kako ke kaze Crnorizec hrabar ke go izedat A ili O seedno i ke stane GI - na grcki odn. Zemja na Makedonski!

Za onie koi gi interesira potekloto na zborot GAJDA . Glagolot GAI znaci odgleduva . Vo antikata postoi bozijata GAia koja sekade e prikazuvana so jagninja , ptici , telinja, decinja ... isl. Cest motiv na bozicata GAIA e onoj kade taa i podava dete na bozicata Atina da go odGAI vo duhot na mudrosta. GAIA ja simbolizira odnosno oznacuva ZEMJATA, zatoa sto vsusnost taa gi odGAJuva site zivi sustestva na planetava zamja . I eve del od nasata Makedonska prikazna .Da ne bil makedonskiot glagol GAi odnosno GOI sto vo sustina znaci debeleenje odnosno naduvanje kako GAJdatagrcite za zemja ne bi vikale GI so taa razlika sto jazicarite kako ke kaze Crnorizec hrabar ke go izedat A ili O seedno i ke stane GI - na grcki odn. Zemja na Makedonski!

Има смисла ова што го кажуваш и се согласувам сосето ова. Може и да се прошири дури написов... Дали името на гајдата потекнува од овој глагол? Можеби. Има логика, се додека не се докаже некое поверодостојно мислење. А јас мислам дека тебе те познавам лично и ако си тој што мислам дека си, кај мене идиш ко ќе имаш мака...:wink:
Во секој случај - поздрав!:helou:

Во локалните дијалекти во регионот на кавадаречко мариовско, раечко, тројачко, никодинско, и попадинско(велешко) постојат многу архаизми, а мислам дека и постои книга со оригинални записи на народни умотворенија од тој регион. Таа е преполна со оригинални зборови (запишани онака како што се слушани) во кои лингвистички има многу интересни наоди, од етимолошки, лексиколошки аспект па се до ниво на зборообразување. На пример, до пред 50тите таму немало збор „бадем“, туку „мигдал“. потоа бадемот се јавува и почнува да си зазема место во зборот. Исто така, во ритмиката на акцентот (кој таму е слободен) се јавуваат шеми кои не се карактеристични за ниту еден словенски јазик.
Мојата пра-прабаба живеела околу 102-103 години и била многу позната жена во крајот, не само во селото. Некаде во 50тите, неколку години пред да почине, доаѓале луѓе од ТВ Скопје и од Институт за фолклор (или не знам која институција тогаш била) за да им кажува народни умотворенија. Знаела над 200 приказни, легенди и преданија и над 80 народни песни. Во моментов сум во потрага по звучните записи, а според нив планирам да правам аматерски речник на архаизми од тој крај.

Е сега, има и една теорија од Наде Проева која вели дека Тројанската војна опишана од Хомера се водела во овие краишта (инаку, Торјачката котлина како голем регион сеуште не е воопшто истражена, за жал), на што укажуваат големиот број несекојдневни топоними (во прв план селото Тројаци, и околните чуки-ридови, кои имаат несловенски имиња). И уште еден детал од областа на фолклорот. Во гореспоменатата книга постојат и василичарски песни. На Василица (православна нова година) во овие краишта се собирале мажите од селото и се преправале (како во Прилеп за Прочка), оделе на сред село и играле василичарски ора и ги пееле овие песниве, кои по она што го знам треба да се полни со автохтона лексика.
Па кога ќе имам некои резултати, ќе постирам нешто на темава да придонесам кон доскусијава.

sega samo za GAJDA...
GAI=...praise in song ; relate in metrical language ; to sing before ; to be called ; to sing , speak or recite in a singing manner , sing to...
gA4yati ; gItvA ; -gAya ; gAti ; jigAti ; jagau

Caus.=gApayati ; Lith. =zaidziu...

nikakvi prasinja i menazerii,nikakvi odgleduvanja.

Od pamtivek gajda si e gaida..pesna,molitva i t.n...

gledame,kaj kavkazcite zborot payati=pejati=peenje
Litvanija zaidziu=zuenje,zujam,zboram,peam

koj ne saka da pee, neka "grovta"....

p.s..
vo vrska so molenjeto...
prarocita=commended , praised , approved
upameya= that which is the subject of any statement or comparison
paNitavya= to be praised ....i t..n..

gledame..proroci,procitani,pamjat,zapamten,panihida,po(nu)davaj i sto uste ne...

p.s..
se nadevam,etimologijata na zborot SUPELKA e poznat...

a sega za KAVAL...

KAV= to describe (as a poet) ; to praise ; to compose (as a poet)
kavate ; kAvayati ; kab

e sega,koj saka moze da zapocne KAVga...

DAIRE-DAJRE

po arapski..
circle ili talisman...
e, ke vidime dali e "arapski"

SAN circle=dyurAtra;dyujyA (sky. diameter ; diurnal circle) i uste zborovi....

interesno e sto na korenot dr-g mu doagaat nastavki kako sto se:
maNDala
vRtta
STima

ovie zborovi oznacuvaat kruzno,ritmicko dvizenje na neboto,na zemjata ni se popoznati so eden zbor:ritam

korenot dr,ponatamu go srekavame i kako koren za zborot drive ,
ponatamu i kako koren za zborot dere (kozha)=peel or drop off on all sides (skin)

daire=koza odrana, vo krug, sto se trese
he..he..lici na :drk:

ponatamu,mislam deka i daireto go ima na freskite niz MK vo crkvite,od vremeto od pred doaganjeto na turcite,i diskusijata so toa prestanuva....

znaci,mozeme da se veselime SLOBODNO so makedonskite narodni instrumenti :
GAJDA
KAVAL
DAIRE

Таа е преполна со оригинални зборови (запишани онака како што се слушани) во кои лингвистички има многу интересни наоди, од етимолошки, лексиколошки аспект па се до ниво на зборообразување. На пример, до пред 50тите таму немало збор „бадем“, туку „мигдал“. потоа бадемот се јавува и почнува да си зазема место во зборот. ...

Ne si vo pravo.
Zborot Badam, bAdAma =an almond-tree = (Mandel,Amigdalia,Mandorla i t.n.) e star MK zbor....

deka e taka,neli toj ima cerupka=ciRupIgkA (koja neznam kako ja preveduvaat na angliski kako myrobalan ?????)

zborot migdal vo hebrejskiot jazik znaci tvrdina.
vikaat poteknuva od zborot gedal (to be large) i t.n...

nie ne sme hebrei,iako imase i takov biser tuka nekade (se znae,od tuto blgarot)...

zborot Migdal Ha-Emek- in Hebrew: tower (Migdal or Magdala) of the valley (Emek, Emeq). The name was based on the Arabic name ...

aha...
the valley..dupka....

bakrachi arapsko-hebrejsko...

MAG=hole, pit

no,zborot MAG oznacuva i visoko,visoko i na neboto....
tuka bi go spomnal i zborot vEram koj oznacuva..visoko-oblaci,sonce...

vo SAN ima zborovi kako var=belo ili crno,mag=dupka ili gore i t.n...
svakanjeto im doaga od kontekstot vo koj se upotrebeni....

mislam deka nasiot narod zborot migdal go upotrebuval za zborot badem pravilno,ne prifakajki go gejskiot zbor amigdala,koj gejcite go prevzemale od Semitite (polu-brakata im), od zborot Magdala....
na koj koren mu e SAN zborot MAG...
i za koj zbor nemaat vrska sto im znaci...

deka nesto ne e vo red so pravilnoto tolkuvanje na zborot migdal=gore, dokaz e zborot ziggurat , po moe, zid gore (visoko) , ili akadskiot zbor zagaru , po moe, pak zid gore,visoko ili po angliski tower...

jas mislam deka zborot migdal pravilno treba da se prevede kako:
1. ako se bere: (Mag)gore + dal=crack , fly open
2. ako e dolu: Mag dolu + dal=crack , fly open

koga e gore ili se bere,koj neznae,bademite se tresat so udari od stapovi od zemjata ili kacen na drvoto,i mavas,udiras po grankite....

korenot dal e koren i na zborot ud- i so -lati,povrzani so crack,open, pa imame udari,mlati i sto uste ne.....

BADEM ili MIGDAL..
MAKEDONSKI ZBOROVI

ne se gejski,isto kako i imeto Risto..
gejcite kradele..
migdal=amigdal..
Risto=ARisto..tel..bul...

zaklucok:
cArapparuppu
ciRupIgkA
bAdAma
aTappamvitai
kattAppu
netropama
pArcivAtumai
wadam

tropam,krsam,vadam,od cerupka,tvrda (badam=badar seloto)...
eheeeee...

Gudalo?
Bud(alo)= to emit ; discharge
buDati=kako budilnik a?

Си реков себеси дека со нездрави не фаќам работа, ама нездравите не ме оставаат на мира. Што не е во ред со тебе? Не те галеле доволно како дете или те испуштиле на глава? Да не се роди во времето на Чернобил? Што е?
Јас само ја воочив сличноста на зборовите гајда и гудало со зборот гауда (веселба) и нивната заедничка поврзаност со музиката. Сето тоа не е случајно. Јас само сакав да помогнам, а ти ако не знаеш да помогнеш, барем не одмагај. Ако некој збор го нема во Санскрит, не значи дека не постои, или ако е сличен со некој Санскрит збор со различно значење, не значи дека тој збор во санскрит е неприкосновено точниот. Се однесуваш како разгалено детиште кое мора секогаш да биде во право.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom