Zašto 40 godina?
Vec vidim, naravno zaboravio si da firma može odmah isplatiti gotovo 13 milijuna eura vlastite likvidnosti iz prethodne zadrzane dobiti, a to je 20.000 denara po dionici. Duga nema. Kakav je onda povrat, da ih recimo, pišem naravno hipotetski, sutra isplate dioničarima?
https://www.mse.mk/mk/issuer/prilepska-pivarnica-ad-prilep
Osim toga, samo prošle godine PPIV je uložila vise od 7 milijuna eura i kontinuirano to radi, očito oni investicijama nastoje povećati proizvodnju i vrijendost dioničarima. Pogledaj gore koliki je povrat na imovinu i kapital. PPIV već sada ima dovoljno gotovine da je može vracati dioničarima, zato je vjerojatno lani značajno povećana dividenda i taj će se trend pretpostavljam nastaviti. 90.000 denara je procjena vrijednosti tržišnog udjela PPIV jel da se slučajno sutra netko pojavi ispod te cijene tesko da bi se pivovara prodala, a dok je ne prodaju, neka oni samo rade i zaradjuju kao i do sada. Ono sto su Samardzioski napravili u posljednjih 7-8 godina je za svaku pohvalu.
Ja ne bih ulazio u problem talibanizacije Sjeverne Makedonije, al mislim da tamo ima dovoljno ljudi koji vole i piju pivo, kao i sokove. I tu se vidi blagi trend rasta i kod SKOP i kod PPIV, mjereno prihodima od prodaje, tako da paušalne procjene tipa neće ljudi vise kupovati i piti pivo, jednostavno ne stoje. To bi otprilike bilo kao da napišeš da će sutra Arapi otvoriti pet novih banaka koje neće sukladno Kuranu
https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Islamsko_bankarstvo zaradjivati na kamatama i da je lokalno bankarstvo zbog toga ugroženo. Naravno da to nema veze s vezom. Ja se uvijek vodim onom .... da bi se zaradio novac pored nešto znanja treba imati iskustva i mnogo strpljenja. Pogotovo na ovakvim rubnim tržištima kao sto je Makedonija. Koliki su ovdje udarali glavom o zid nakon sto su prodali prije dvije, tri godine STB, TNB ili KMB. Nešto zaradili, a onda pametovali, bas kad su sve te investicije, nakon tih prodaja, napravile 3 puta u 3 godine.[DOUBLEPOST=1552897685][/DOUBLEPOST]
@Why?
Al taj novčani tok nije dobro iskazan. Jasno je da kompanija u FMCG sektoru odnosno pivovara ima pozitivan i snažan operativni novčani tok čim ima snažnu Ebitdu i gomila novac na računu. Pa ne pada taj novac s neba nego se naplaćuje od proizvodnje pive i sokova. To je stara mantra bubimira, još ju je prije nekoliko godina prodavao na jednom drugom mjestu, unatoč tome sto su rezultati PPIV pokazali da se povovarom upravlja dobro i da ne postoje nikakvi problemi. Čak ni u komunikaciji s manjinskim diojicarima sto se ovdje nažalost, od jedne te iste ekipe nastoji progurati kao teza.
Al da ne ispadne da ja sad tu isključivo guram jednu priču, krenut ćemo sektorski pa da vidimo koliko sto vrijedi. Za početak Tel.
Molio bih znalce da izračunaju koliki je EV/Ebitda pokazatelj za Makedonske telekomunikacije - TEL?