Македонија ке гради нуклеарка со Бугарија

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонија треба да учествува во изградбата на нуклеарната централа во Бугарија?

• Да

Гласови: 18 50,0%
  • Не

Гласови: 18 50,0%

• Вкупно гласачи
    36
Toa taka kolku da ti kazam deka ne sme bash site "prodadeni dushi"!Mozesh da recesh deka sme napateni i da se cudish kako uspevame da preziveeme vo GETO ama nemoj da kazesh deka sme "prodadeni" shtom sme ostanale ovde vo Makedonija da se borime so site problemi kako David protiv Golijat.Ne e bash nishto licno pa zatoa toa jas vaka javno ti go kazuvam tebe za da se osvestat i drugite koj "drapaat pishtoli" od zapad(samo ne od Albanija oti i taa ni e "zapad").

јас убаво ти објаснав уште пред долго време дека сум краток период во странство...

и не планирам да бидам долго

и токму тоа е еден од факторите шо ме тераат да ти ги побивам лудите идеи...

секој нормален треба да си држи прстите настрана од нуклеарна енергија

секој нормален можи да свати зошто

НЕИНФОРМИРАНИТЕ и ЗАВЕДЕНИТЕ можам да ги разберам, ама се до моментот додека некој не им ја каже ФАКТИЧКАТА состојба...

а фактичката состојба е дека НУКЛЕАРНАТА ЕНЕРГИЈА е ШТЕТНА

јас ви се чудам на умот со каква леснотија тука пропагирате некакви си нуклеарни централи

зато шо НЕ МОЖАМ НИКАКО да сватам КАКО МОЖИ РАЗУМЕН човек тоа да го пропагира, како единствено можно логично решение се нуди - излегува дека НЕКОЈ некого платил за тој да му „пробива идеи”

толку многу си фасциниран со евреите шо дури и методите на тие исти кругови по кои плукаш почнуваш да ги користиш?

ајде бе

ДЕМАГОГИЈА

ГЛУПОСТ

како сакаш наречи ја...

само луѓе алчни за пари и моќ можат да бидат толку глупи да си ја сечат гранката на која шо седат...

Tokmu toa za grankata go izmislil evreinot Marks(podocna go primil hristijanstvoto).Taa granka ja sece sekoj pameten dokolku mu e edinstvenata so koja shto moze da prezivee vo momentot koga go napadnale kucinja,sekoj razumen covek ke ja presece grankata i ke se brani so nea za da prezivee.

Serdarot напиша:
да инвестираме (= изградиме) во хидроцентрали и други еколошки енергетски решенија... :raz:
Хидроцентрали не се баш еколошко решение, треба хектари земја да се уништи тука...:raz: убаво размисли...

Abe sega ke mu ja misli serdarot,Zoshto da mu ja misli koga znae deka e mozna havarija na nuklearka,dodusha so shansi duplo pomali otkolku da pukne nekoja brana na mnogute hidrocentrali,ama toa e gi videl na TV i si misli deka se hit.

ќе ги напрајме де браните на истото земјиште каде шо ти велиш да се направи 3х3, и ко шо самиот рече, земјиштето е едно од најсигурните за такви намени во Европа...

и... да те потсетам...

рече дека реката Црна има доволно вода да лади нуклеарни реактори...

не треба да се праат И брани, да се акумулира вода И за тоа? :raz:

Волф: сум размислил убаво, не зборам од ракав... и мисли малку логично... да не се Хидроцентралите едно од подобрите решенија, ќе сакаат Словенците наеднаш да градат централи кај нас?

Serdarot, хидро-централа не е еколошко решение.

Da,potpolno se soglasuvam so mislenjeto deka hidrocentralite ne se bash koj znae kakvo ekoloshko reshenie.Pozitivno e edinstveno toa shto tie ne ostavaat nuklearen otpad a seto drugo e negativno kako vo odnos na ekologijata taka i vo odnos na rentabilnosta.Ne moze nekoj da tvrdi deka ekologija e izrabotka na ogromno veshtacko ezero koe potpolno ke ja smeni florata i faunata na regionot i ke gi prekine prirodnite vrski za pristap na odredeni endemski vidovi kon nivniot dom.Ke ja smeni hidroloshkata sostojba koja so mileniumi bila kakva shto bila i predstavuvala prirodno istekuvanje na podzemnite vodi shto sega treba da go najdat svojot pat nadvor na zemjata so shto ke predizvikaat poplavi i drugi ekoloshki katastrofi so nesogledivi posledici.Slovencite se tepaat da gradat hidrocentrali zatoa shto so pravoto na koristenje na kaptiranata voda koja im se dava bakshish za 30 pa i poveke godini tie se steknuvaat so pravo da ja prodavaat taa voda koja za relativno brz period ke bide poskapa i od naftata.Isto taka so malite hidrocentrali prakticno sakaat da go onevozmozat gradenjeto na Makedonska nuklearka koja ke mora da se gradi ako ne sega ama togash sigurno za 10 godini koga Slovencite ke gi imaat site koncesii za koristenje na vodata vo svoi race.
A se zaprashal li nekoj zoshto tie isti Slovenci sakaat sami da gradat "nuklearka" koga veke imaat edna zaednicka so Hrvatska koja se vika Krshko i koja e izgradena i so nashi zrtvi i pari?

yin yang напиша:
Штетен е и манганот во Суводол. Прашајте ги тие што работат во рудникот што имаат проплукано крв.

И технички, може и РЕК-Битола да експлодира и да ја избриши Битола од картата...
Хехех. Ќе избришало Битола. А шо може да експлодира????

АБЦ пред да го почнеше муабето со хидроцентралите добро ти одеше.
Дај ти се молам. Хидроцентралите не биле еколошко решение.
Единствена разлика бил радиоактивниот отпад.
Флората и фауната се уништувала, бла, бла, бла.
Ај и јас да се вклучам малце.
Иако немам фобија од нуклеарни централи и го подржувам проектот за Белане(не мариово), сепак би го следел примерот на Швајцарија.
Хидроцентрали!
И оној што ќе каже дека хидроцентралите биле не еколошки дека ја уништувале флората и фауната треба да знае дека не ја уништува, дека само локално ја менува
Бтв енергијата добиена од хидроцентрала може да се менува од 0 до 100%. А таквата енергија, заедно со тоа што е добиена по еколошки пат кошта два пати повеќе на пазарот на ел. енергија од она добиена од нуклеарка. Што отвара простор за размена на регулациона со потрошувачка енергија. Толку просто. Само нека дојдат швајцарците да ни ги прават хидроелектраните.

Carlito Brigante напиша:
АБЦ пред да го почнеше муабето со хидроцентралите добро ти одеше.
Дај ти се молам. Хидроцентралите не биле еколошко решение.
Единствена разлика бил радиоактивниот отпад.
Флората и фауната се уништувала, бла, бла, бла.
Ај и јас да се вклучам малце.
Иако немам фобија од нуклеарни централи и го подржувам проектот за Белане(не мариово), сепак би го следел примерот на Швајцарија.
Хидроцентрали!
И оној што ќе каже дека хидроцентралите биле не еколошки дека ја уништувале флората и фауната треба да знае дека не ја уништува, дека само локално ја менува
Бтв енергијата добиена од хидроцентрала може да се менува од 0 до 100%. А таквата енергија, заедно со тоа што е добиена по еколошки пат кошта два пати повеќе на пазарот на ел. енергија од она добиена од нуклеарка. Што отвара простор за размена на регулациона со потрошувачка енергија. Толку просто. Само нека дојдат швајцарците да ни ги прават хидроелектраните.

Da, bi bilo ubavo nie (Makedonija) da sme Shvajcarija barem spored hidroloshkiot potencijal.Sepak moram da ve razocaram deka nie sme na mnogu ponisko skalilo od Shvajcarija spored hidro-potencijalot.Ili mozeme so maksimalna iskoristenost na vodite pogodni za hidrocentrali da proizvedeme 7 pati pomalku struja od Shvajcarcite.E sega deka florata i faunata samo lokalno se menuva ne bi se slozil bash potpolno.Ako taa se smeni makar i lokalno togash mozeme so sigurnost da tvrdime deka toa ke otvori pat kon nejzina degradacija i unishtuvanje zatoa shto sekoja lokalna promena predizvikuva degradacija i postepeno isceznuvanje na vidovite shto bi bilo ednakvo na unishtuvanje mozebi i postrashno od unishtuvanjeto predizvikano so "nuklearka".
A zoshto bi go podrzuval proektot Belane a ne proektot Nukleus 3x3?Ili toa taka,samo poveke ti se bendisuva imeto Belane?

Serdarot напиша:
рече дека реката Црна има доволно вода да лади нуклеарни реактори...

не треба да се праат И брани, да се акумулира вода И за тоа? :raz:

дали абц има проблем да одговара конкретно на прашања?

Da treba da se izgradi edna brana koja ke se vika Cebren.Taa sekako ke se gradi vo nekoe idno vreme i ke ja snabduva Makedonija so 20-30% od potrebite spored moknosta.No toa e ushte eden plus za izgradba na Nukleus 3x3 zatoa shto akumulacijata na Cebren ke obezbedi tehnoloshka voda za ladenje na nuklearnite reaktori od Nukleus 3x3.Znaci daragi moj serdare "so eden udar ubivame dve muvi".

ЧАУШЕВСКИ: ШАНСИТЕ ЗА ХАВАРИЈА СЕ МИНИМАЛНИ

Не треба да стравуваме дека може да дојде до некоја хаварија слична на онаа што се случи во Чернобил. Шансите за тоа во модерните нуклеарни централи се речиси минимални. Згора на тоа, Белене е само на 400 километри воздушна линија од Македонија, така што исклучувањето од проектот нема да ја одмине земјава од последиците при евентуална хаварија, која, пак ќе повторам, сум сигурен сум дека не може да се случи. По хаваријата, многу се работеше на безбедноста на ваквите капацитети, а човечките грешки како фактор се минимизирани.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom