Македонија ке гради нуклеарка со Бугарија

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонија треба да учествува во изградбата на нуклеарната централа во Бугарија?

• Да

Гласови: 18 50,0%
  • Не

Гласови: 18 50,0%

• Вкупно гласачи
    36
си утнал 10 години од животот

Мариово нуклеарка нема да има

ниту во МК

.

Serdarot напиша:
зато шо „домаќини„ ко тебе ги иссекоја шумите да напрат место за нуклеарка, дури стопаните на земјата рмбаа по градежни објекти низ Македонија и светот...

сериозно, најубо заборај и Мариово и идеата за нуклеарка во МК

ќе си донесиш беља на глата голема, изгледа не ни го знајш народот уште...

у ко ќе одиш следната недела за Мариово, посади еден бор од мене

Znaci ti si prviot "Albanec" od Mariovo koj slicno kako nashata vlast ne saka razvoj za Mariovo tuku saka da im go dade na "svoite pobratimi",e tuka izgleda deka ti ne go znajsh narodot svoj sopstven.Kon ova moe tvrdenje ti ja prilozuvam i slednata "zeshka" vest,koja vazi za onie shto sakaat da go naselat Mariovo so drug narod i zatoa se protivat na nuklearki vo Mariovo:

-Селаните од мариовска Градешница најавија селски бунт доколку бизнисменот Шефки Идризи од село Џепчиште, кој ја доби концесијата на рудникот и сто хектари во селскиот атар, под инто не се сретне со нив. Бизнисменот од Тетовско, сопственик на фирмата "Ренова", кој пролетоска ја купи фабриката за преработка на руда "Битола сил", ќе ги експлоатира наоѓалиштата на минералот перлит во Градешница. Селаните обвинуваат дека поради тоа ќе треба да се сече шумата, што би довело до еколошка катастрофа.
- Не даваме веќе да се влечкаат природните богатства од Мариово, а жителите да не добиваат ништо - вели Јован Босеовски, жител од селото.
Тој го пренесе ставот на селаните дека ќе му дозволат на тетовскиот бизнисмен да експлоатира руда само доколу вработи жители од месното население.
- Поради фактот дека во Градешница претежно живеат старци, работа би можеле да добијат млади лица од селото Новаци - вели Босеовски. Градешничани се чувствуваат навредени затоа што никој не ги консултирал дали се согласуваат во селото да се отвори рудник и последни разбрале за концесијата.
Тие вчера се сретнаа и со градоначалникот на Општина Новаци, Лазе Котевски. Ни тој немал остварено контакт со тетовскиот бизнисмен, но ги информира дека концесијата е добиена на тендер, со одлука на Владата, а се однесува на период од десет години.
Котевски побара од селаните проблемот да го решат по миран пат.
- Отворањето на рудникот би значел и развој на мариовскиот крај, кој влегува во Општина Новаци, а доколку концесионерот е расположен, би помогнал да се асфалтира патот што води до рудникот - рече Котевски.
Концесионерот Шефки Идризи вчера беше недостапен за изјава какви се неговите планови за државното земјиште што го доби под концесија.

Serdarot напиша:
си утнал 10 години од животот

Мариово нуклеарка нема да има

ниту во МК

.

Ako,ke utnam ushte 10 ako treba samo na Mariovo da mu dadam zivot i da go napravam najvazen region na Balkanot ako ne i vo Evropa!

чудна работа шо имаш имотни листови (тапии) од земја шо се наоѓа во Мариово... :raz:

зато шо земјата беше конфискувана по 45-та... :raz:

+ ...

Турците пред да заминат од Македонија, ја конфискувале земјата од „комитлар„ и ја давале на „чок раја„

ама Мариовци ги поучил Итар Пејо, па кај нас в село луѓето си ги имаа „крстено„ имотите, „Јованова нива„ „Петкова Корија„ „Маркова Градина„ „Толев Рид„ и шо знам јас како...

така да, ако навистина имаш имотни листови од земја, тогаш оди работи ја земјата бе, не туку лежарај

та земја во Мариово и чоек ќе ти роди сеа, 30-40 години „лежани„ ниви се то... ама ти сакаш со генијални идеи ко нуклеарки во МК да ни ја „решиш„ егзистенцијата на сите...

една хаварија и навистина ќе бидиме решени...

Јован Босеовски ми е роднина, и синојте (или само еден син има, заборајв...) му, и внуците (и Монголо му е внук...)

не селски бунт, не Градешница, Старавина, Будимирци, Зовиќ, Рапеж, Маково...

ќе ГОРИ ако треба СЕ, ама ЕБИВЕТЕР луѓе НЕМА поќе ДА НИ ЈА ПУСТАТ земјата

а тој шефки...

хехе

ќе дува (ама не трева) и ќе бега од Мариово

памти ми го муабетов абц...

а ако ти сакаш нуклеарка да ни прајш во дворо, ТИ ќе бидиш ПОГОЛЕМ ДУШМАН и од шефки и од шефкојца...

Не даваме веќе да се влечкаат природните богатства од Мариово

срами се за муабетот шо го прајш ако си мариовец...

Ce dajte gas,glem ja od to sho sakate da vrabotel Shefkija Novacani oti si nemale mladi Mariovci.Abe pa ce ti recam ako se prajsh erbap od to Germanijata tamu ic ne popuvaj oti od takvi prozapadni zaostanati tipoj preku takvoto mi e dojdeno.Vamu ni ja okupiraja zemjata a ti samo struzhish od ozgora.Ako tolku ti e dojdeno do sreduvanje na zemjava zamoli gi politichkive garnituri sho se na vlast da reagiraat komu davaat tenderi...zemjishta....koncesii...sechi...shumi... pa posle mirno da si ja kazhesh "Oche nash".

АБЦ, зошто мислиш дека некоја од партииве би изгубила толку многу гласачи со изградба на нуклеарка? :-) Секоја разумен лидер би играл така.

Нуклеарка нема да има. Иако се идиоти, знаат што треба да за си ја зачуваат власта. Безразлика кој и да е на власт.

a шо е толку прблемот, и ако се изгради...
Кој се причините за и против, јас овде само кавги видов неосновани и неаргументирани...
Цел свет црпи електрична енергија од Нуклеарните реактори, голем е пронцентот на Елек. енергија која е добиена од Нуклеарките (да не калкулирам со проценти)...
И сега ние јадни и страдни какви што сме, екологија пропагираме или?
А за понатаму - понатаму

Lavot тоа е, јас ја читам темата и наравно одма се асосицира политичкото решение за ова, демек либералско мислење ова она знаеш:raz: Не мислам јас дека тие што вадат аргументи погоре добро разбират како нуклеарка работи и зошто би била поволна за нас... И ве молам да не спомнувате за ициденти како Чернобил на пример, си има причини зашто се деси тоа. Lavot ви кажа убаво, многумина од напредниот свет црпат таква енергија така да разјаснете се убаво.

Peace out:icon_lol:

почнувам да се сомневам во здравиот разум на некои од вас тука...

аргументи против нуклеарна енергија?

малку е аргумент дека радијацијата можи (и најверојатно така е...) да се задржи и до 100 000 години?

или ви го испиле чавките (односно лакомоста, алчноста и плиткоста...) умот скроз?

волфпак: какво политичко решение бе, каква политика?

некој сака на МОЈА земја во НАША земја (Македонија) нуклеарка да прај!

нема туку политика, само ГЛУПОСТ

и тапиите на абц, ако воопшто ги има... колку сакаш да „касираш„ за „доброволно„ отстапување на МОЈА земја бе, „братучед„ ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

E aj ce cekame Serdarot od Germanija da se vrati i da pocne so odgleduvanje na piperki vo Mariovo.Plasmanot bil obezbeden oti Germancite mnogu sakale Marioski piperki navodnuvani so Crna Reka koja e edna od najzagadenite reki vo Evropa,cunki Germancite nejcele piper nezagaden tuku moralo da ima "teshki metali" vo nego.Znaci Mariovo e zagadeno barem po tecenieto na Crna kade ke bide locirana i Nukleus 3x3.Mesnoto naselenie e pojke od spremno da prifati takov proekt i veli ako treba i zemjata bez pari ce ja dajme samo da se vrabotat nashite vnuci i deca.Edinstven problem ni e Serdarceto od Deutschland koje si idi na 10tina godini po ednash pa prashuva dali Crna imala dovolno voda da pocnel so proizvodstvo.Jas im velam -Abe ce go kandisame Serdarceto preku internet!A tie mi odgovaraat:-Ne be,teshka rabota,toj si e inaetcija na dedomu i ako treba od sapuno ce jadi samo oti lani dade 10 evra za sodata so koja go varevme.
-Ami vaa rabotata kako ce ja naredime?-gi prashuvam.A tie mi odgovaraat kako vo hor:-Abe se onaduj,drugata godina ako ne doj na Ilinden ce go otpisheme od Marioec i rabotata naredena e.Pa ti ako sakas ne edna,ami 10 atomski napraj samo da vidime i nie i vnucite troa bel leb!Vaka Albancite ni ja zedoja zemjata a Serdarceto si igralo ora po toa diskata vo Germanijata i ic oko ne mu trepnuelo za nas vo: Vitolishtava,Kalenov,Staravinava.Manastirov,Kokrevo.....

водата во Белица е сеуште со таков квалитет, шо можи без претходни дезинфекции да се конзумира

Лешница, по горниот тек е исто питка

Градешка река беше, ама многу волој сереа по то Мариово, па се расипа водата...

а иначе не сум бил долго на Брен...

уште сум Мариовец? или не поќе?

и, малку посериозно...

дај пиши нешо паметно, жити се, се изгуби пак скроз...

пена фати на уста, доста се лигајш...

пиес:

црна е толку загадена од домаќини ко тебе...

ако се слушаа Мариовците, никоаш немаше да има ни Рек и нишо..

тогаш не кренавме буна, ама ај пробај да прајш нуклеарка

тогаш ќе го запознајш и Толе Паша и Дилбер Стана, и ќе се чудиш шо мака те фана...

Русите се „руси”. Чим на нив им се случи таква несреќа, нормално дека може и на нас да ни се случи. Знаеме кои беа причините, ама сепак никој разумен човек не би ја поддржал оваа прилично самоубиствена идеја само за да го стигнеме „напредниот свет” во црпењето енергија - како што би рекол Волф Пак.

Abe se gledam i so Dedo Tole Pasha i so Baba Dilber Strana gi fati brucelozata pred nekoja godina i odvaj kurtulija,pa sega sekoja nedela me prasuvaat sho bidna so toa fabrikata za struja.Dodusha Dedo Tole rabotel 4 godini vo rudnicite za uranium pred 50 godini pa znaj neshto za nuklearkite.Arno beshe togas veli ama od koa si zaminaja toa inzinerite moravme so kravi i kozi familii da ranime i vo rekite da spieme.-Decata si zaminaja vo gradot pa da gi gledaat vnucite koj sega kako ulavi se shetaat po gradot bez rabota i se karaat so nivnite roditeli za nekoja paricka koja ovie ja baraat seushte od nas.Inaku dedo Tole ima 84 godini a izgleda kako 60, mozebi zatoa shto vlegol najdlaboko vo 4rite(sega zatvoreni) rudnici za uranium pa ushte togash bil nagraden so dupla plata zatoa shto vadel najmnogu ruda od site Mariuvci.Baba Stana e malku postara no seushte se sekava na barakite koj "vrvele" od rudari i inzinjeri,od koi denes se ostanati samo temelite.-Togash beshe neshto da si Mariovec veli Baba Stana,za Mariovo slushnaa duri do kaj TITO kogo go znae kako seushte da i e "pesednik"!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom