Македонија е делумно слободна земја

Пак јас се вмешувам.
Гледам дека случувањата во Собранието ги оценувате како мерило на слободата и човековите права.
Се работи за немили настани но,тоа не е никакво мерило на слободата и човековите права. Секој ден во Македонија се случуваат десетина тепачки, кавги и слични работи и такви настани не се мерило за слободата и правата на човекот
И во парламентите на други земји се случуваат тепачки, дури имало и меѓусебни убиства. Мислам дека пред некоја година и во Американскиот конгрес, конгресмените се степаа меѓусебно.
Основни човекови права се: слободата, имотот, сигурноста и спротвставувањето кон угнетувањето.
Зонско паркирање е пример за повреди на човековите права. Група општински хоштаплери наметнува ограничување на слободата за да „ стопанисува и поштено заработува “ и ниту еден орган не превзема ефикасни мерки тоа да го спречи
Топлификација е втор пример.
Државен орган ги присилува исклучените да повторно скучуваат договори со Топлификација за да таа повторно ги мами и пљачка.
А основен смисол на постоење на Република Македонија како правна држава е обезбедување на човековите права
Тоа се причините зошто и јас мислам дека имаме само делумна слобода

Јас во моментов, се чувствувам дискриминирам, како никогаш досега во животот, зата што сум партиски неопределен, последно не ми се ни спомнува тоа пред некого, ме гледаат како шугав, ми се чудат зошто прашувам за работно место за жена ми, кога немала книшка.

Слабо владеење на правото? Ај нека проверат уште еднаш.
Партизирана, корумпирана, правно нестабилна и несозрена држава, која во последно време прави дискриминација на Македонското население по сите основи, од плаќање на даноци до спроведување на законите насекаде низ државата. Не се правете слепи со сила :)

Јас во моментов, се чувствувам дискриминирам, како никогаш досега во животот, зата што сум партиски неопределен, последно не ми се ни спомнува тоа пред некого, ме гледаат како шугав, ми се чудат зошто прашувам за работно место за жена ми, кога немала книшка.
Досега нити еднаш не ми се побарала книшка за на никакво работно место. Сега да си бидам искрен не ни барав во јавна администрација или друга државна фирма,така да ако барате работа од типот нишам врата земам плата и тоа подебела тогаш играјте по правилата наместо да кукате. Вработување со книшка не е од вчера туку се официјализира некаде на почетокот на 90 години. Имаше и предходно во комунизмот но тогаш скоро се беше државно така да и не беше некој посебен проблем. Е сега не можам да зборам во името на сите но за мене пошто нити имам книшка , никаде не ми побарале во приватни фирми, нити еднаш. Еднаш ме фати инает да видам дали можам да земам социјално, и види чудо ни таму никој не ни спомна за книшка. А добив ако ве интересира.
--- надополнето: 20 јануари 2013 во 14:12 ---
Слабо владеење на правото? Ај нека проверат уште еднаш.
Партизирана, корумпирана, правно нестабилна и несозрена држава, која во последно време прави дискриминација на Македонското население по сите основи, од плаќање на даноци до спроведување на законите насекаде низ државата. Не се правете слепи со сила :)
Пошто сум мал играч споредбено со другите и тука многу не ми влијаело чиј член сум или дали имам книшка. Тоа можеби важи за големите играчи;)
И пошто не сум растен во саксија обично најповеке кукаат оние кои претходно биле аминувани од некоја друга власт и со нејзина помош биле привилегирани во однос на другите. Според мене тоа е поетска правда, а не дискриминација како што се обидуваат да прикажат.
Знам не е во ред тоа ама некако слабо се жалеа до пред некое време кога никој не ги гибаше.
И пак ке нагласам пошто ете тука од каде сум јас претежно борбата се води околу Рек Битола и кој ке фати таму тендер и кој ке се вработи. Секако има и други фирми под државна капа ајде така да речам но примерот со рек е најочигледен.
И секогаш ама секогаш се бунат оние кои со смена на власта изгубиле тендер или работа кој и претходно ја добиле со партиска книшка. Но види чудо никако да се жалат за време кога работеа или добиваа тендери и да речат се е партизирано.
Така да не не се првиме слепи на очи, но нас обичните смртници некако тоа ни иди како што реков поетска правда.
Сега има и еден трет вид на крупни играчи кои се сончогледи и се вртат секогаш од каде што свети сонцето. Тие никогаш не се жалат пошто тие живеат од двете страни на оградата и кај нив тревата е секогаш зелена;)

Македонија се најде во групата на делумно слободни земји во најновиот извештај „Слобода на светот“ на невладината организација Фридом хаус во кој се оценува состојбата со почитувањето на човековите права и на политичките слободи.
Овие и арно не оцениле...Искрено , мислам дека можело и полоша оценка...

1.Човекови права
Пример : Прекршување на право на еднаквост при вработување. Оди нека се вработи некој во државна институција ако не е партиски кадар. Или вработување по рамковен. Ти си поспосебен, ама ке вработат друг по национална линија. Ако ова не е прекршување, не знам што е....

2.Политичка слобода
Не знам дали има некој, што не е од портокаловите, на кој ова не му е јасно.....
Уставен суд оспорува закони однесенби од власта. Потоа претседателот на Уставниот суд е лустриран.
Медиуми се критички настроени кон власта. Наеднаш сопственикот ( и медиумите ) се затворени, како А1, Време, Шпиц. Или сменети уредници и уредувачка политика, како Дневник. Или превземени , како Алфа. Отстранети гледани емисии и еминентни новинари....
И морам да спомнам за незаконското исфрлање на новинарите од Собранието, за кое сите жалат, ама никој не е крив. Јбг...
Или за онаа пратеничка од сдсм која не учествувала во нередите, туку само снимала од место, а исто е исфрлена......
Даље, помали политички партии кои се против власта. И наеднаш претседателот е лустриреан, како оној од Титови сили, или затворен, како брат Љубе од ОМ, или уништен бизнис, како Цаноски од ПЕИ......јбг, сака да ми каже некој случајности?
Или, политичка слобода имаат пратениците од владеачката партија кои јавно признаа за потпишани меници.....
Или, оние смешки како Филип, од незнам која партија, или онаа плавушана од партијата на Љубе што преку ноќ “ се свестиле “ и лижат од плуканото....некој мисли дека немало никаков притисок?

Вработување со книшка не е од вчера туку се официјализира некаде на почетокот на 90 години. Имаше и предходно во комунизмот но тогаш скоро се беше државно така да и не беше некој посебен проблем.
Ако веќе одиме офтопик оти темата не е за тоа, таа теза што се протнува дека од секогаш се барале книшки не е точна. Во 90-тите посебно ниедна од сегашните кои те условуваат со упис во нивниот регистар заради раб. место не беше моќна финансиски или кадровски. Тој период од 85-91 работев или барав работа така да горе долу познато ми е што се бараше.Оваа папазјанија почна 97-98, се засили средината на 2000-те и сега веќе нема случајности.
Што се однесува до темата дали можеш да посочиш според кој член од Деловникот за работа на Собранието е извршено отстранување на 1) новинарите од галерија, 2) на пратениците кои во позадина снимаа со мобилни или седеа во клупите. Ни едните ни другите не учествуваа во инцидентите. Разбирам насилниците и проблематичните, но овие другите или третите?

Инаку извештајот за медиумите во Македонија содржи и други негативни оценки, не е само овој последниот инцидент. Индексот за слобода не медиумите е еден од десетината индекси од кои оценката за Централната Власт е исто намалена.

За да биде слободна....тогаш на хауба со мегафон и во еден глас:
http://www.youtube.com/watch?v=BAO3-h0qtps
или уште поубаво за да се ‘‘ослободиме‘‘:
http://www.youtube.com/watch?v=W8ssqH8VbtE
аман више од политика!
Подфорумов е за ЕКОНОМИЈА! Единствено што има смисла тука е да се расправа и полемизира за економската неслобода (тендери, мендери, казни, притисоци....)
Пишувајте за политика на друг, ме заболе мене и оние кои сакаат за економија да прочитаат тука и за администрација и медиуми....
За второво, ако ви смета соберете милион два Евра отворете ТВ и кукајте против ‘‘пороманживе‘‘ ... а за првото, во 70-тите 80-тите години беше актуелно во најдемократската земја (САД) кога ќе се спомне нивната, да се каже: Реганова администрација, Картерова администрација (а исто е и денес!). Значи секоја гарнитура си носи своја администрација .... е сега ние сме многу назад, прост народ и тоа го злоупотребуваме одиме дотаму па до ‘‘фаталиста‘‘ (оној нели што боцка листови и отпад во паркови....) или хигиеничар у општина примаме Гвујова администрација... Ј***га првобитна акумулација, крајно оштетена свест и намера! Нели еден вработен за десет гласа!.... Можеби некогаш ќе го достигнеме нивното ниво!? И тие (американците) не трпеле и не трпат некоја па макар и цицлеста дактилографка од предходната администрација. Буш Џр. сигурно ја клоцна Левински онаа швалерката на Де Бил... арно ама никој од нив не рекол дека со јадење на живи од предходната администрација ќе ја решат истата. Ко ќе видиш исти тасе и на другата страна. значи повторно се оди од крајност во крајност....се до фаталистот че једев!.... треба бааги време да помине да се сменат битно работите.
А дотогаш нека си пее кој сака да се ослободи... Ај вант то брек фри! Или ај-ван - исто му се фаќа.... или пак нека ни ги поживее, еве ни се тука како монитори ОБСЕ и ЕУ, нека не обсервираат нека следат, па невладини оние МНООООГУ ОБЈЕКТИВНИ.... па, еден ден можеби и ќе се ослободиме!?
Единствено што можам да кажам во врска со администрацијата е тоа (ништо ново) дека е пребројна и ја оптоварува руинираната економија.... 20-30,000 ‘‘решавање‘‘ од нив со административна пензија (жени на 55 мажи на 60) со прераспределба на други работни места, па и она најболното на прекубројните и легачите на измислени работни места.... и тн. Друго би било само нијанси (митови, легенди, лепе речи , ветувања...излитен фолклор) и ништо значајно...каква слобода, само сјаши мурто!

Во право си, премногу темава влегува во политика. би го избришал и претходниот. пост, преку глава. Овде нема што да пишувам више.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom