Македонија без ЕУ и Нато... Што после?

• Креатор на темата Креатор на темата cYb3rc0re
  • Време на започнување Време на започнување
Te 4itam i stvarno si TENEKE.Abe ne gledas li tie Nato i EU kolku zlo donesoja,od koga se zanimavame so niv abe glava ne krenavme.Nebare porano bevme so niv pa sega ni e tesko bez niv.Duri mu go pravime niv kevot ni ime 4e ni ostani ni nisto.A za bugarite imas gresna informacija,mamata mu se eba od ko vlegoja vo EU,li4no imam praveno muabet so bugarin.A pak tie sto zemaat bugarski pasosi,nisto ne se osven PRODAENI DUSI.Razmislete,zosto bugarite ni davaat pasosi??????Ajde pobarajte pasos vo Anglija,Germanija,Francija...... dali 4e vi dadat tie pasos???Tuku duri nemame nacionalna svest i si go prodavame gazot na drugi,site 4e ne dupat od strana.

гроздето е кисело.
дано ти повЕрва некој.

Лично ме интересира што одговорнос имаат оние типовите у стилу на еврокомесари. На пр. Рен. Што одговорнос имаат луѓево? Мислам не ги избира никој. Германскиот канцелар има одговорност пред германскиот народ. Ако утена некоја реформа се знае. А овие? За што одговараат и пред кого. Или терај мандат па и дрво може да биде комесар. А ова со комесариве ме потсеќа на едно друго време у стилу Стаљин, Молотов, Берија или пак Тити, Кардељ, Доланц, Колишевски и други така кажаа и кај.

Абе ние ќе сме живи и здрави, ама државава во најмала рака нема да се вика Македонија, ако се разбира постои во овие граници.
Едно од сценаријата за да ја нема Македонија го кажуваат отворено бугарскиве посетители на форумов.
Има многу повеќе сценарија и шанси дека ќе не нема, а малку шанси, по мене ич, дека ќе бидиме како Швајцарија.
А муабетов е одамна како пред кооперација, со оглед на ставовите изнесени овде.

Мислам дека не е толку трагична работата. И ако не влеземе во НАТО и ЕУ ќе постоиме, но ќе бидеме како Тунгузија, Зимбабвме и некој си други афрички држави. Ќе постоиме ама ќе јадеме корења. Многу од форумџиите овде ме потсеќаат на подржувачите на Милошевиќ пред едно десетина години. Милошевиќ одеше со таа реторика. Нато и ЕУ се педери, не ни требаат. Можеме ние сами. Ќе правиме сојуз со Русија и слично. А сега како попчиња прават се што ќе им се каже само за да стигнат таму. Прашање на време е кога ќе го предадат Младич. Хрватите го предадоа Анте Готовина. Сите разбраа дека тоа е патот на развојот на нивните земји. Само тука некој наши сезнајковци ќе се прават паметни. Дај освестете се луѓе.

Романија има недостаток од близу 500.000 работници

Романија е соочена со недостиг од речиси 500.000 работници во градежништвото, металската и автомобилската индустрија, соопшти министерот за економија Варужан Возганјан.

„Развојот на автомобилската индустија наметна поголема потреба од инженери и механичари, поради што во иднина ќе треба да направиме преквалификација на работната рака, рече Возганјан.

Недостигот на работната сила во Романија се должи на емиграцијата на над два милиони Романци претежно во Италија и Шпанија. во последните неколку години.

http://www.makfax.com.mk/look/novin...on=2&NrArticle=90145&NrIssue=502&NrSection=20

------------------------------------------------------------------------------------------------

Мислам дека коментарот е излишен, земјата е само 10 месеци во ЕУ. Па вие сега како сакате, можете да го кажете историското НЕ на НАТО и ЕУ, како во 1948 со Тито ...

Да тоа е точно меѓутоа е точно и тоа дека Србија и покрај ситуацијата во која се наоѓа и уште не ја парафирала Спогодбата за Стабилизација и асоцијација, а уште помалку потпишала оди напред во многу сегменти. Уште не им е се сјајно али работава им тргна на многу подобро и не се очекува да запре. Значи се има своја специфика. За некого ЕУ и НАТО, а некој и без тоа. Во некои делови во администрацијата Србите земаат 1000 евра.

Srbija ja ima potpisano SAA. Kolku da nema zabuna.
Ponatamu, pogolema drzava, pogolemi resursi, pogolem pazar, polesen transport.
Inaku, ne e se vo sumata pari, treba da se gleda i kupovnata mok.
Ako imas kg kompir od tri evra, leb od 1 evro, cizmi od 200 evra, kirija od 1000 evra, a plata od 1100 evra, presmetaj kolku plata imas vrzx osnova na kupovnata mok.

Imaj plata od 10000 evra, ako imas kirija od 5000 imas samo pola za reziski trosoci i zivot.
Ebate kjorite, ne gledajte tesnogrado.

Германија бара од Бугарија работна сила

Бугарската агенција за вработување започна да прибира понуди на кандидати заинтересирани за работа во Германија, врз база на договорот склучен со германските сојузни власти.

http://www.makfax.com.mk/look/novin...on=2&NrArticle=90246&NrIssue=503&NrSection=20

Еве и во Бугарија како е после 10 месеци во ЕУ.

Гледам дека никој до сега го нема коментирано моето прашање околу ЧЛЕНАРИНАТА за членство во ЕУ... само тресете празна слама !!

Да ја земеме за пример Бугарија, толку "слична" со нас:

"Bulgaria has to transfer BGN 374,2 M by the end of the year to the European Union as an instalment to the budget of the block. Until now the country has paid a total of BGN 252,2 M to the EU, which is a little above 40% of the total amount of Bulgaria's affiliation fee for 2007."

Или во превод, нашите соседи треба да партиципираат во ЕУ (само за 2007) со 322 милиони евра, буџетски пари.

Проклет да е нашиот буџет и кусогледоста на нашите политичари!!!

Не те разбирам, што е проблемот со чланарината, во ЕУ и во НАТО?

Многу пари се, што е работава?

И какво зло ни донесоа ЕУ и НАТО објасни ми те молам?

Добро да ги оставиме Бугарија и Романија, тие се само 10 месеци во ЕУ, и на овие од Полска, Унгарија, Чешка, Словенија им се еба мамата?

Da ja imame kulturata i mestopolozbata sto ja imaat tie togas bez vakvi ebazi 4e ne primat i vo Nato i EU.Drugo,duri ne se sredime nie samite vnatre,sakam da kazam,duri ima spiuni i zedni samo za vlast i nisto drugo,po sekoja cena,duri i vojni da predizvikuvaat (sds i kompanija) togas nema so da barame nekade da ne primat,nikoj nesaka problemi.Baska so ne dupat komsiite,grcite ednas pobedija vo onos na znameto,go prodadoa (sds i kompanija) i si velat koga ednas podkleknavme,mozi pak.Srbite isto taka,ni vmetnaja nas 4oek spiun (vraniskoski) nekoj drug,pak nas nesto podpisal so netreba i sega ne dupa,e ne dupa.Bugarite isto taka,velat deka nema Makedonci sme bile bigari,pa normalno ko ovie nasive be prodaenive dusi bez nikakva nacionalna svest se pisuvaat bugari za da zemat pasosi.Aj da nedolzam,sakas uste argumenti?E sega ko se najde po 16 god.nekoj da raboti kako so treba,da gi namestat rabotite kako so treba,e sega tesko e,treba da se raboti,a ne kako cel vek tie i samo tie (4itaj sds i kompanija),cel vek nivni sinovi,vnuci,pravnuci da bidat prvi i samo da cicaat od narodot,i sega koga toa mu go skratija,mu go seknaja izvorot 4e pravime vojni i 4e ubivame.Kazi dali ne e taka,osven ako ne si zadoen so toa nivnoto plavo mleko i ako ne ti e ispran mozokot.

И какво зло ни донесоа ЕУ и НАТО објасни ми те молам?

Добро да ги оставиме Бугарија и Романија, тие се само 10 месеци во ЕУ, и на овие од Полска, Унгарија, Чешка, Словенија им се еба мамата?

E zaboraviv da ti kazam nesto vo vrska so 4eska,tie ko se osamostoija,koga po4nuvaja da stanuvaat drzava,koga apliciraja za vo EU,e,pred toa ja zabranija komunisti4kata partija ili ako sakas sds nare4igi po nase,vazno takvite ko niv mi e zborot gi zabranija za da ne mu smetaat i da ne mu pravat opstrukcii ko ovie sto i pravat na vladava vo naporite za da trgni drzavava od crnilata sto ja dovedoja tie(sds i kompanija).Pa sega vdi zosto 4eska e tolku naprd za kratko vreme.

E па не е до забраната на комунистичката партија во Чешка,туку до близината на високо развиената Германија која можеше да ја апсорбира целата чешка во еден ден,барем што се однесува до работна сила и ефтини имоти (релативно) за Германците,кој доколку сакаа можеа да ја купат со се партали за 1 година максимум.Комунистите беа само симболика на еден тоталитарен наметнат Руски режим.

Убаво објасни АБЦ, абе знаеш ти ко ќе сакаш.

Инаку Бугарија не ја забрани Комунистичката партија па влезе во НАТО и ЕУ, а башка комунистички партии има по цела западна европа, па што е страшно.

Проблемот наш е во тоталната партизација на општеството кое го подели на два дела, и тоа не влечи надолу сите овие години.

Нема национален и државотворен консензус, за жал.

Гледам дека никој до сега го нема коментирано моето прашање околу ЧЛЕНАРИНАТА за членство во ЕУ... само тресете празна слама !!

Да ја земеме за пример Бугарија, толку "слична" со нас:

"Bulgaria has to transfer BGN 374,2 M by the end of the year to the European Union as an instalment to the budget of the block. Until now the country has paid a total of BGN 252,2 M to the EU, which is a little above 40% of the total amount of Bulgaria's affiliation fee for 2007."

Или во превод, нашите соседи треба да партиципираат во ЕУ (само за 2007) со 322 милиони евра, буџетски пари.

Проклет да е нашиот буџет и кусогледоста на нашите политичари!!!
dada i mene bas me interesira kolkava e participacija .kolku ce se odvojuva od bugjetot za nato sto makedonija dobiva sto gibi?:toe:jas sum zbunet averuvam i cela drzava , totalno neobjasnoeto.i uste koj kakvi sto reformi treba .kade e problemot . ako znae nekoj neka objasni.?

Прцул земјите како Македонија многу повеќе добиваат отколку што даваат, така да не се секирајте за членарина. Богатите како Британија, Германија, Франција, Австрија и Италија ги финансираат „сиромасите„ како Полска, Романија, Шпанија, Португалија, Атина и ако еден ден им се приклучи и Македонија.

Друга ствар е што ќе најверојатно ќе станаеме членка дури после 20 години.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom