Mi trebase majstor za elektrika, da mi namesti stekeri, prekidaci, plafonsko svetlo i zidni svetla. Prviot pat me isece koga ja mestese instalacijata. 3 pati go baram da dojde, da mi kaze sto materijal da zemam tocno, vika ne se zamaraj imam spisok jas ke zemam - deka mnogu me saka i nejke da me maci. Nastojuvav da dojde, i ete posle pet dena se pojavi, a prethodno se javi 2 pati da prasa do kaj sum so renoviranje, mislis drugari sme pa epten se zagrizil. Dojde, iako tvrdese deka ima spisok and na raboti, go praese pred mene, znaci nemal. Mi pisal 4 raboti od koi samo edna mi treba, 20 amperski so sijalicka, tie se za boljer, i dovolno e edna. Aj prekutev, vikam ke go gledam cel den da vidam sto ke napravi. 3 pati go prasuvam za cena, prviot pat mi odgovara vika nemas mnogu, vtor pat go prasuvam, go zema livceto da prai presmetka i posle 5 min go ostavi na masa, livceto prazno. Kupiv material, vikam ke se slusneme ke mi kaze cena, sam se javi posle 2 dena dali mozel da dojde. Pak, po 3 pat go prasuvam za cena, vika uzivaj ke presmetame. Od mene dobi poraka da ne se maci da ne doaga, prakase poraka koga da dojde i zvonese. E sea da dojde i za 50 evra da mi mesti, nema da mesti, ke platam ako treba i duplo ama on pari od mene nema da zeme. Elektricari ima, nitu e najpameten nitu najubav, neka pusi kur ako misli deka nekoj nego ke mu podaruva pari i ke raboti so blanko. Teski ropaci pogolemiot del od majstorite, mi ide da gi zadavam koga probuvaat da mi se pravat pametni, a majstor stanal sekoj koj ne mozel edno skolo da zavrsi.
Не дека ги бранам.. бар електричарите можам да ти кажам, 95% од работата им е "копачка" и само 5% стручна! Не прашуј како знам..
Главен алат на електричар му е хилтата!
Ако тргнеме мали поправки, замена на прекудачи, табла... во случај како што опиша ти т.е. целосно реновирање, пожелно е да имаш проект! (јасно ми е дека ретко кој го прави и плаќа за тоа)
Ама кога имаш проект од архитект, имаш и за инсталацијата, и мноооггууу ти ја олеснува работата! Прво тебе како газда, затоа што дури и сам можеш да направиш предрачун и да бараш понуди! Второ и на електричарот што ќе дојде, затоа што предвреме знае што му треба (без разлика кој ќе го купи материјалот) и најважно колку време ќе треба да се изведе!
Многу голема грешка прават и клиентите што у старт не знаат што треба да се прави, па му го оставаат тоа на електричарот, и што во 90% од случаите уз работата добиваат "идеи" ај не тука, нека биде таму, или место еден нека биде два, или може ли вака ми одговара повеќе и слични глупости!!
Електричарот треба да ги знае нормите и праксите, ама ој биди сигурен дека ги знае и дека ќе биде совесен па ќе ти рече: не, по јус треба тука, и праксата тоа го покажала како најдобро решение!
Фактички во оган се двете страни! Од една на електричарот му одговара да наплаќа работни саати без да се сели..
Од друга газдата губи време/живци/пари и често испаѓа од правилникот!
Една дозна да преместиш може два саата да ти одземе пимплање!
Така да совет за сите што реновирате... платете си проект, архитект..
Верујте на крај ќе ви се исплати, бидејќи сите мајстори у старт ќе знаат: што, колку квадрата, како, зошто..
И времето и парите ќе ги рационализирате! И на крај поефтино ќе ве фати, или и да не ве фати, пата-пата ама барем по јус ќе биде завршена работата!
И најважно, нема да бидете оставени на "совеста" на некој мајстор, туку баш напротив лесно ќе го контролирате (надзор) дали сработил по проектот како што било зацртано!