Магистерски студии од една област, докторски студии од друга?

• Креатор на темата Креатор на темата |Volkswagen|
  • Време на започнување Време на започнување

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Локација
Париз, Франција
Секогаш ме интересирало...
Дали на пример можи, човек што има завршено М-р да речеме на некоја техничка, природно-математичка струка да се запише на струка од општествена наука за докторски студии. Да речеме М-р е земена на ЕТФ, а докторат да се запише на политички науки?

Знам дека може од дипломски(технички, природни) да се префрли на пост дипломски општествени, но дали можи од м-р на д-р на различна област?

Може да завршиш 3-годишни студии од една област, и да запишеш дипломски од друга. А за докторат e покомплицирано. Доколку имаш магистарски студии од област на математика на пример, можеш да запишеш физика, информатика и слични сродни науки.
Мислам дека зависи и од управата на факултетот, зашто секој факултет си води своја политика. Можеби ке можеш но сигурно ке треба да полагаш приемни испити.

Да, забележав тоа, дека зависи од политиката на Универзитетот. Пример во Бугарија нема потреба да имаш сродна магистратура за да запишеш одреден докторат. Во Србија да речеме мора да имаш сродна магистратура.

Сепак доаѓаме до следното:

Ќе дадат акредитација на таа докторска диплома кај нас ако се од различна област?!

Знам имаше проблеми порано (Пред 3-4 години) ако луѓето завршуваа тука технички струки и запишуваа сосема друга област за М-р во Бугарија (да речеме економија) и не им ги нострифицираа дипломите.

Кај нас мислам дека е задолжително... што до некаде е и логично, не знам како може да докторираш нешто на што не му ги знаеш ниту основите...

Ако има некој позапознаен во оваа област ме интересира да ми објасни во конкретниов пример со мене дали можам да запишам постдипломски студии на некој смер на економски,или на правен ако имам завршени тригодишни додипломски студии на техничка информатика отсек Информатика и компјутерска техника. Едноставно не се пронајдов во информатиката...а како интересни области ми се економијата и правото...ве молам за одговор. Btw дипломирам по новата програма со 3 годишни додипломски студии. Ајде постдипломци кои имате некое вакво искуство објаснете ми. :uvo:

Ако има некој позапознаен во оваа област ме интересира да ми објасни во конкретниов пример со мене дали можам да запишам постдипломски студии на некој смер на економски,или на правен ако имам завршени тригодишни додипломски студии на техничка информатика отсек Информатика и компјутерска техника. Едноставно не се пронајдов во информатиката...а како интересни области ми се економијата и правото...ве молам за одговор. Btw дипломирам по новата програма со 3 годишни додипломски студии. Ајде постдипломци кои имате некое вакво искуство објаснете ми. :uvo:

Значи колеги сме :))

Епа вака паше. На М-р можиш да се запишиш каде сакаш. Политички науки, економија,...

Полагаш интердисциплинарен испит што најчесто е нешто Социологија...и си продолжуваш на тие пост дипломски (проформа е ова, 99,99% го полагаат од прво).

Секаде ти е признаена дипломата бидејќи сега сите факултети се по ЕКТС. Пред 2 години не беше случај ама немаше проблем и тогаш да смениш струка. Пример јас сакав на ИСППИ во Скопје на политички науки, а завршив како тебе и ми рекоа дека нема никаков проблем.

Честа практика е ова, така што ...слободно можиш.

Е сега прашањето е дали можи од да речеме јас што завршив М-р на информатика да одам на други смерови. Од она што истражив видов дека зависи од институција до институција. Ако бараат претходни знаења го бараат тоа, ако не (најчесто се овие менаџмент смеровите) си продолжуваш на тоа.

Значи колеги сме :))

Епа вака паше. На М-р можиш да се запишиш каде сакаш. Политички науки, економија,...

Полагаш интердисциплинарен испит што најчесто е нешто Социологија...и си продолжуваш на тие пост дипломски (проформа е ова, 99,99% го полагаат од прво).

Секаде ти е признаена дипломата бидејќи сега сите факултети се по ЕКТС. Пред 2 години не беше случај ама немаше проблем и тогаш да смениш струка. Пример јас сакав на ИСППИ во Скопје на политички науки, а завршив како тебе и ми рекоа дека нема никаков проблем.

Честа практика е ова, така што ...слободно можиш.

Е сега прашањето е дали можи од да речеме јас што завршив М-р на информатика да одам на други смерови. Од она што истражив видов дека зависи од институција до институција. Ако бараат претходни знаења го бараат тоа, ако не (најчесто се овие менаџмент смеровите) си продолжуваш на тоа.
Епа тогаш супер, јас годинава ке дипломирам на техничка информатика но најискрено не сум задоволна од програмата,човек поише може да научи ако седне на компјутер и да бара по google одколку на фах кај нас. Јас сакам да запишам некој од смеровите на правен постдипломски само здравје,прво дипломски па после постдипломски. Фала колега :pipi: Поздрав4е

Одговорот е: „Поднеси барање, па единицата на универзитетот ќе одлучи дискретно (по свое убедување) дали ќе ти дозволи упис“
Законот тоа НЕ ГО РЕГУЛИРА.
Вика: Студиската програма ги утврдува критериумите, т.е. какви претходни знаења и кои претходни студиски програми треба да ги има завршено кандидатот.

Абе, дигни ручна малку, ееееј!!! Земи откачи се прво, уживај малку у М-р. :P

Абе, дигни ручна малку, ееееј!!! Земи откачи се прво, уживај малку у М-р. :P

:P :D

INTP-dobetter.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom