Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
This is my pretty girl... Се вика Маја...
majaul5.jpg

maja2cn1.jpg

maja3ze9.jpg
Preslatka!!Jas naskoro ke imam mace malo,bebe uste cica!Treba da pominat 2-3 nedeli za da go zememe,moze nekoj da dade sovet za cuvanje mace?!Ve molam? :D[DOUBLEPOST=1398245751][/DOUBLEPOST]
This is my pretty girl... Се вика Маја...

Последно уредено:
Ве молам за помош. Имам три мали мачиња стари околу 4 недели, пред ден/два само што прогледаа. Нивната мајка сабајлево е прегазена со автомобил, веќе не можат да се хранат по природен пат со млекото од нивната мајка, а сеуште се мали да се хранат самостојно.
Може ли некој да ми помогне, да ми каже како можам да ги хранам малите бидејки немам искуство со нега на мали мачиња. Ве молам, не сакам да умрат и малите, гладни се повеќе од 6 часа!!!
Администраторите нека ја преместат темата во случај ако веќе постои таква.

10277463_10202658555722697_3448170735368228845_n.jpg

Имаше у темата за Мачки баш пред некој ден еден член за истово се распрашуваше...

Од капки за нос тоа цуцето што е гумено, со тоа храни ги.

Имаше у темата за Мачки баш пред некој ден еден член за истово се распрашуваше...

Од капки за нос тоа цуцето што е гумено, со тоа храни ги.

Добра идеа, ќе пробам да ги нахранам.

Неможам да ги најдам тие капки во атпетеките, морав да купам цуцла (зедов од најмалите) ама преголема е за устињата на мачињата. Ја стеснив со една пластика од пенкалце, ама таа се стврдна, и груба е за употреба. Одбиваат да цицаат, се со сила ги хранам, мислам дека им ги отеков жлебините отварајки им сосила устата, тоа е мачење. Имате ли идеа како да ги натерам да јадат повеќе, им се намали силата, мислам дека се пред дехидрирање, сите три неможат да испијат 50 грама млеко.
10171640_10202664730157054_844132349563945593_n.jpg

10168112_10202664770798070_1984052863914013620_n.jpg

Неможам да ги најдам тие капки во атпетеките, морав да купам цуцла (зедов од најмалите) ама преголема е за устињата на мачињата. Ја стеснив со една пластика од пенкалце, ама таа се стврдна, и груба е за употреба. Одбиваат да цицаат, се со сила ги хранам, мислам дека им ги отеков жлебините отварајки им сосила устата, тоа е мачење. Имате ли идеа како да ги натерам да јадат повеќе, им се намали силата, мислам дека се пред дехидрирање, сите три неможат да испијат 50 грама млеко.

Kупи од аптека шприц и пробај со него.

Види ова дали ќе помогне
http://www.wikihow.com/Feed-a-Newborn-Kitten
И најдобро е да се распрашаш да најдеш некоја мачка што брзо се има породено, пробај на тие фејсбук страни Анима мунди би требало да ти помогнат.

Прочитај го и ова ќе ти помогне:
http://www.zivotinje.rs/vestiStrana...adjete-napustene-tek-rodjene-macice&tip=vesti

Де бе брат, на крај краева земи цевка обична и со направен вакум од горе (да не ти истече) сипај им директно у уста. Не паничи...

Луѓе кажете што да правам си зедов маче да го чувам дома, има 2 месеци само дома седи врши нужда во кутија со песок страв му е надвор да излези а ако го изнесам јас за 5-10 минути одма бара дома да влези... дома не се трпи ептен е збеснато (то ми е најголем проблем) рипа, скока, греби по кревети, не знај да се гали одма греби или каса, се сфаќа како игра не можи ни 1 минута мирно да поседи, а ако го затворам во една соба одма бара да излези и да прај глупости, + сите врсти на храна за мачки ги имам купено ниедна не јади само јади месо и млеко... ПОМОГНЕТЕ МИ :)

Луѓе кажете што да правам си зедов маче да го чувам дома, има 2 месеци само дома седи врши нужда во кутија со песок страв му е надвор да излези а ако го изнесам јас за 5-10 минути одма бара дома да влези... дома не се трпи ептен е збеснато (то ми е најголем проблем) рипа, скока, греби по кревети, не знај да се гали одма греби или каса, се сфаќа како игра не можи ни 1 минута мирно да поседи, а ако го затворам во една соба одма бара да излези и да прај глупости, + сите врсти на храна за мачки ги имам купено ниедна не јади само јади месо и млеко... ПОМОГНЕТЕ МИ :)
Си го разгалил премногу, ако прави бељи удри по гзето, а за надвор ќе се навикне пополека, пробај да му ја ставиш кутијата надвор и пази го. Ептен газда станал тој и сеа тешко вас :)

Sent from my ZTE BLADE III using Tapatalk

Aуу бато си зацапал ти бе,па прашај некој искусен бар основни работи пред да купуваш.Со моето направив иста грешка,колку повеќе месо му давав толку повеќе се пекмезеше.Речиси престана да јаде од сувата храна(иако му стоеше тањирот со сува храна цел ден),за на крај да престане да јаде дробено лебче во јогурт и слични хоумејд вегетаријански храни ако не му ставев сирење.Ме збесна.Ти му ставаш јадење,го помириса само,и пак трча по тебе мјаука за друго.Од тогаш бате станувам од спиење,му ставам сува,го тргам тањирот за 10 минути.Јас дур ручам,му ставам некое калорично кашиче(некад купечко месо у ќесенца што се,некад ќе му испасирам чигер,коски од кокошка,некад компир варен итн..),завршам со ручек јас,боље и он да завршил.Вечера јас пред да си легнам му ставам сува храна,идам мијам заби,облакам пижами изел не изел тргам тањирот.Едино што му стои цел ден е водата.Недела дена душата ми ја извади со мјаучење,трљање,скокање али си го научи редот,сега ко војник е.Животно ти е ко мало дете бате,малце ко размазиш полошо од ѓавол ќе стане.

Мачка доилка некој од вас да има (Скопје)? Пронајдено е штотуку родено маченце, битно ни е да преживее... било кој?

Океј, пишав и на друга тема, ама да прашам и тука.
Каде можам да најдам млеко кое е замена за млекото од мачка, пошто имам едно маченце сираче? И шо може да му се дава у замена до утре сабајле?

Океј, пишав и на друга тема, ама да прашам и тука.
Каде можам да најдам млеко кое е замена за млекото од мачка, пошто имам едно маченце сираче? И шо може да му се дава у замена до утре сабајле?
Еве ти објаснето чекор по чекор како да помогнеш на маче-сираче!
http://anima-mundi.org.mk/images/publication2 slepo mace sto sega.pdf

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom