\m/

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Не знаев како да ја крстам темава, па ја крстив наједноставно шо ми текна, според знакот за кој ќе се дискутира.

Популарно наречен "Devils horns" и популаризиран од Рони Џејмс Дио, уште од времето кога беше во Сабат. Знакот го научил од баба му, која го правела кога некој завидливо ќе ги погледнел или ќе ги навредел. Тоа значело враќање на „ѓаволските очи“ и истерување на несреќата. Со тек на време знакот му станал интересен и го комерцијализирал кога станал познат.

Се претпоставува дека знакот влече грчки корени, иако бил сретнуван како ретка појава во египетските гробници. Во круговите на луѓето што слушаат рок и метал музика овој знак е често употребуван, а во неговата долгогодишна историја ословуван е како: ѓаволски знак, ѓаволски рогови, козји рогови, металски рогови, металски знак, зли прсти, рогови, вилушки, рокерска тупаница, металска тупаница, тупаница на шок рокот, или како "Rock on" знак.

Во круговите на музиката се верува дека први го употребиле Битлси, како дел од каверот за албумот Yellow Submarine.

Како што може да се забележи, Ленон го прави знакот над главата на Макартни, што ја подгрева легендата за наводната смрт на Пол Макартни. Албумот е издаден во 1968 а наводно Пол настрадал во сообраќајка во 1966, но своевремено сите четири членови ја демантирале легендата како бесмислена и апсурдна.

После тоа, го искористил и Џин Симонс во 1977 на каверот за албумот Love Gun. Може да се забележи, левата рака на Џин Симонс (најдесно на сликата) го прави знакот.

Иако Дио отсекогаш жестоко го напаѓал Симонс околу тоа кој прв го направил знакот, документирано е дека Симонс го направил во мај 1977 на каверот на Love Gun, а Дио во 1979 по приклучувањето во Блек Сабат.

Дио има изјавено: „Секогаш ме измачува прашањето: дали бев прв што го направив тоа како човек кој бил посочуван со прст заради тоа. Но, тоа е како да велам дека сум го измислил тркалото. Некој сигурно го направил тоа пред мене, но откако почнаа да го употребуваат дури и дај-хард фановите на Бритни Спирс, некако го изгуби значењето. Ако го прашате Џин Симонс, тој ќе ви рече дека го измислил дишењето или чевлите... Сепак, јас го направив во јавност пред него“.

Иако фактите зборуваат поинаку, Дио останува на своето и не признава дека знакот што го направил Симонс на каверот на Love Gun е истиот знак. Oh well...

Уште неколку слики со Devil Sign:

Џин Симонс со devil sign:

Дио со devil sign:

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Ама некои луѓе ова го сфаќаат/ле погрешно. Мислеле баш дека Знак на Ѓаволот било и после ке биде "Коле сине мој, немој таа музика, немој тој знак раката ќе ти падне"-еден од стереотипите на металот, или уште една погрешно сфатена појава кај металот.

D

Daftie

Гостин
Пред некој ден баш, гледам концерт од Слеер и доаѓа татко ми, ме прашува што значи ова*horns up знакчето*?
Му објаснувам вака и вака, и ми вика "И што сеа, овие, као, сакаат да кажат ѓаоли се?"
Хахах, иначе многу луѓе го употребуваат ова без да знаат што значи.

Madrid

Timeless
Член од
23 март 2008
Мислења
3.899
Поени од реакции
154
Не се разбирам многу во Рок и Метал музика ама гледам на сликите некои го прават знакот со отворен, а некои со затворен палец, разлика има?

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Нема разлика, Џин отсекогаш го правел со отворен палец, а и потешко е со отворен, ретко кој мојт сите три прсти шо се испружени да ги наместит во една рамнина, секоаш некој е свиткан навнатре... Џин можит на пример, Дио не. :back:

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Јас можам:back:

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Нема разлика, Џин отсекогаш го правел со отворен палец, а и потешко е со отворен, ретко кој мојт сите три прсти шо се испружени да ги наместит во една рамнина, секоаш некој е свиткан навнатре... Џин можит на пример, Дио не. :back:
Не верувам дека тоа е до можење или неможење, зашто треба ептен да си инвалид да неможеш така да напраиш :) Мислам дека е поише стилот.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Јас не можам, како и осумдесет посто луѓе шо ги знам... Сакати сме сите?

Прам муабет за перфектно исправање на прстите. :)

Јес да е и до стилот, ама јас не можам ко Џин на пример. :nesum:

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500

Филипчо, не мора безпотребно да го издигаш џин за вави работи.:)

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36

Незнам ти со кој се дружиш, ама ја сите што ги знам можат да го напраат.

Gene Simmons appears to making the sign with his left hand on the cover of Kiss' 1977 album Love Gun, but is actually making the American sign language sign for letter 'y' indicating 'Why?'.

Ronnie James Dio is known for popularizing the sign of the horns in heavy metal. His Italian grandmother used it to ward off the evil eye (which is known as malocchio or moloch, Dio's term for the gesture.) Dio began using the sign soon after joining (1979) the metal band Black Sabbath.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142

Незнам од кај ти е таа бројка 85 посто, ама еве ја можам да ги растегнам скроз рачунајќи на растојанието од малиот до палецот :nesum: И не сум сигурен за таа бројка, не е ова виткање на прсти под 180 степени за да не се може :)

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Јеј, и јас можам како Џин Симонс, јеееееј... :)))

Не, озбилно, Џин Симонс си присвојува се живо, не ме чуди и ова.

Инаку, се знае дека Рони го смислил знакот со рогови, чоекот си има и приказна за тоа. Џин ќе рече дека едноставно - го направил. Да де.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Јеј, и јас можам како Џин Симонс, јеееееј... :)))

Не, озбилно, Џин Симонс си присвојува се живо, не ме чуди и ова.

Инаку, се знае дека Рони го смислил знакот со рогови, чоекот си има и приказна за тоа. Џин ќе рече дека едноставно - го направил. Да де.
Дио го смислил знакот со рогови? Иван, препрочитај ја отпочеток темата и пак ќе прајме муабет. Ни го измислил, ни прв го употребил. Пак ќе кажам, знакот влече египетски и грчки корени. Точно Дио најмногу го искомерцијализира, ама не е прв шо го употребил. А не го употребил и пред Симонс.

За Колбас - Ако на википедија пишит дека го болеле средниот и домалиот прст на Џин за време на сликањето, па зато така застанал, така ќе е? Не е Why? знак, туку \m/, јасно е на сликата.

Иначе, јас можда не можам да го напрам ко Џин пошо ги иам искршено прстите едно 3-4 пати. :)))))

П.С. Ако не сте заприметиле, Дио јаде гомна за Симонс од ко е жив, така да не ме чудит да речит дека тој (Дио) прв почнал да плази јазик по концерти.

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
За Колбас - Ако на википедија пишит дека го болеле средниот и домалиот прст на Џин за време на сликањето, па зато така застанал, така ќе е? Не е Why? знак, туку \m/, јасно е на сликата.
Па, секако дека википедија е покредибилна отколку ти.
А, на крајот на краиштата омотот на албумот е нацртан, може на цртачот му било досадно, па си играл со раката на Џин.

Kajgana Shop

На врв Bottom