Луѓето се водат од емоции или од логика?

• Креатор на темата Креатор на темата GlaDijaTor
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
1 јануари 2008
Мислења
85
Поени од реакции
1
Според психологијата, од емоции. Маркетингот, рекламите го користат ова сознаение кога се создаваат.
Што мислите вие?
Психологијата вели дека луѓето пред да направат одлука прво се јавува чувство, а потоа со помош на зборовите рационализираат.

Зависи од типот на човекот, има луѓе што се емотивни повеќе, некои па се пообјективни.....али мора да постои комбинација од двете,пошто сувопарна теорија е ништо без емоционална поткрепа....кога веќе станува збор за донесување на одлука, тоа што ќе го застапуваш како твој став треба и емоционално да го доживееш како такво, за да биде комплетно:smir:

Зависи од типот на човекот, има луѓе што се емотивни повеќе, некои па се пообјективни.....али мора да постои комбинација од двете,пошто сувопарна теорија е ништо без емоционална поткрепа....кога веќе станува збор за донесување на одлука, тоа што ќе го застапуваш како твој став треба и емоционално да го доживееш како такво, за да биде комплетно:smir:

А што со луѓето кои, на пример, почнале да пушат цигари пред неколку недели и не можат да престанат? Во свеста знаат дека се екстремно штетни по здравјето меѓутоа неможат да престанат бидејќи it feels good кога го прават тоа.

Притоа си рационализираат, се обидуваат да си докажат и да се оправдаат самите себеси со зборови како: Ма заеби тоа што кажуваат еднаш се живее или: Сите пушат и ја ќе пушам или: Ептен е кул да си пушач а и плус ептен добро е чувството.

Ја сваќаш поентата што се обидувам да ти ја кажам?

Чуствата и Мислите, не се така директно поврзани...можеш да имаш константно чуство , а да мислиш на ралични работи...и обратно , прво милиш на една работа, имаш едно чуство , потоа пак мислиш на истото а чуството ти се сменило.

А ти зборуваш за тоа како рекламите користат некои така наречени "финти" за да не хакнат да постапиме така како што од нас не бара....Чудно да не ти е тоа....или да не речам "Добро утро".

Buli убаво ти кажа, мора да постои комбинација од двете.....Чуствата се нешто на што се потпираме најчесто кога немаме некои сознанија....
Гледаш змија за првпат, незнаеш што е тоа, те фаќа страв затоа што ти изгледа некако језиво , и бегаш.Па дури и да имаш сознание дека змијата не е отровна пак ќе ти прпа да и се доближиш.

Понтата е , чуствата делуваат независно, за потоа сплотени со разумот да дадат краен резултат...
е сега од кај да знам ја на кој колку му тежи паметот да рационализира, или кој колку се потпира на чуствата, За да можам да ти дадам генерален одговор за тоа зошто некој пуши и покрај тоа што знае дека му се слатки цигарите(на пример).Едноставно кај таквите, чуствата го натежнуваат разумот.

А тоа дека психологијата вели дека прво се јавуваат чуства па после тоа зборови кои ќе ја зокружат одлуката.....Амммммм, не го вика тоа психологијата , него тоа е само теорија кажана од некој како мене и тебе.Што мене лично не ми се допаѓа , затоа што истата неможе да одговори на много прашања, како што е :

Од теоријата следи дека комуникацијата ќе се одвива на следниот начин....кај мене се појавуваат чуства...тие се конвертираат во зборови, (нема да ти го опишувам цел пат како тоа еден збор ќе допатува од мене до тебе, само грубо ќе кажам), кои понатака допираат до соговорникот, за понатака кај него да се претворат во чуство за тој да може да го разбере истот...фината е што постојат многу повеќе зборови отколку чуства.

Ете затоа неможам да ги спојам чуствата со зборовите.

Сума сумарум , таа реченица* е точна само од аспект на тоа дека чуствата можат да го надвладеат разумот.Доколку се посилни, и затоа што чуствата можат да потегнат зборови...во спротивно не важи

*
Психологијата вели дека луѓето пред да направат одлука прво се јавува чувство, а потоа со помош на зборовите рационализираат.

~*~

Според психологијата, од емоции. Маркетингот, рекламите го користат ова сознаение кога се создаваат.
Што мислите вие?

А што се случува кога луѓето рационализираат емоции?
Баш би сакала да знам.
:wtf:

Чуствата и Мислите, не се така директно поврзани...можеш да имаш константно чуство , а да мислиш на ралични работи...и обратно , прво милиш на една работа, имаш едно чуство , потоа пак мислиш на истото а чуството ти се сменило.

А ти зборуваш за тоа како рекламите користат некои така наречени "финти" за да не хакнат да постапиме така како што од нас не бара....Чудно да не ти е тоа....или да не речам "Добро утро".

Buli убаво ти кажа, мора да постои комбинација од двете.....Чуствата се нешто на што се потпираме најчесто кога немаме некои сознанија....
Гледаш змија за првпат, незнаеш што е тоа, те фаќа страв затоа што ти изгледа некако језиво , и бегаш.Па дури и да имаш сознание дека змијата не е отровна пак ќе ти прпа да и се доближиш.

Понтата е , чуствата делуваат независно, за потоа сплотени со разумот да дадат краен резултат...
е сега од кај да знам ја на кој колку му тежи паметот да рационализира, или кој колку се потпира на чуствата, За да можам да ти дадам генерален одговор за тоа зошто некој пуши и покрај тоа што знае дека му се слатки цигарите(на пример).Едноставно кај таквите, чуствата го натежнуваат разумот.

А тоа дека психологијата вели дека прво се јавуваат чуства па после тоа зборови кои ќе ја зокружат одлуката.....Амммммм, не го вика тоа психологијата , него тоа е само теорија кажана од некој како мене и тебе.Што мене лично не ми се допаѓа , затоа што истата неможе да одговори на много прашања, како што е :

Од теоријата следи дека комуникацијата ќе се одвива на следниот начин....кај мене се појавуваат чуства...тие се конвертираат во зборови, (нема да ти го опишувам цел пат како тоа еден збор ќе допатува од мене до тебе, само грубо ќе кажам), кои понатака допираат до соговорникот, за понатака кај него да се претворат во чуство за тој да може да го разбере истот...фината е што постојат многу повеќе зборови отколку чуства.

Ете затоа неможам да ги спојам чуствата со зборовите.

Сума сумарум , таа реченица* е точна само од аспект на тоа дека чуствата можат да го надвладеат разумот.Доколку се посилни, и затоа што чуствата можат да потегнат зборови...во спротивно не важи

*

Од теоријата следи дека комуникацијата ќе се одвива на следниот начин....кај мене се појавуваат чуства...тие се конвертираат во зборови, (нема да ти го опишувам цел пат како тоа еден збор ќе допатува од мене до тебе, само грубо ќе кажам), кои понатака допираат до соговорникот, за понатака кај него да се претворат во чуство за тој да може да го разбере истот...фината е што
постојат многу повеќе зборови отколку чуства.
зошто волку компликации... не мора да биде волку комплицирано император

комуникацијата се одвива на принцип...
1) Attention - го забележуваш човекот
2) Connection - ej, ти идеш на кајгана? И јас одам на кајгана? Еј, ти се занимаваш со веб дизајн? И јас исто!
3) Commitment - каде што на ЕМОЦИОНАЛНО ниво сакаш да воспоствавиш пријателство со некого. Кога сакаш да воспоставиш другарство не викаш ваљда: во овој момент јас решавам да бидам другар со тој човек??? :uvo:

-----Чуствата и Мислите, не се така директно поврзани...можеш да имаш константно чуство , а да мислиш на ралични работи---

Еј може некој пример не го разбрав ова...
Според мое искуство, кога се чувствувам весело не мислам на тоа колку проблеми имам во животот!

----Buli убаво ти кажа, мора да постои комбинација од двете.....Чуствата се нешто на што се потпираме најчесто кога немаме некои сознанија....
Гледаш змија за првпат, незнаеш што е тоа, те фаќа страв затоа што ти изгледа некако језиво , и бегаш.Па дури и да имаш сознание дека змијата не е отровна пак ќе ти прпа да и се доближиш----

Кога немаме некои сознанија? ПРИМЕР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ок, ако ова со змијава беше пример, змијата веќе во твојот мозок е асоцијација на нешто отровно и нормално дека предизвикува ЧУВСТВО НА СТРАВ. Рационализација: еј ова нешто е отровно да бегам да не ми се деси нешто. Ај да идам според твоја терминологија, те прашувам што се јавува прво при оваа ситуација? Чувството на страв или тоа да си кажеш себеси: еј морам да бегам и потоа да се јави стравот?

е сега од кај да знам ја на кој колку му тежи паметот да рационализира, или кој колку се потпира на чуствата, За да можам да ти дадам генерален одговор за тоа зошто некој пуши и покрај тоа што знае дека му се слатки цигарите(на пример).Едноставно кај таквите, чуствата го натежнуваат
разумот.

Не познавам НИЕДЕН човек, НИЕДЕН кој не се откажал од цигари само со една единствена реченица. СЕ ОТКАЖУВАМ и готово. Скоро СЕКОГАШ тоа било како последица од силна емоционална одлука. Тетин ми се откажа бидејќи влезе во брак и свати дека ако продолжи нема да имаат доволно пари за пристоен живот. Нема пари, нема добар живот, и тој не сакаше тоа да му се случи. При оваа помисла нормално се јавуваат болни чувства кои ќе му ја скратеа удовноста во животот кои не сакаше тој да ги има. Затоа донесе силна одлука: СЕ ОТКАЖУВАМ!

А тоа дека психологијата вели дека прво се јавуваат чуства па после тоа зборови кои ќе ја зокружат одлуката.....Амммммм, не го вика тоа психологијата , него тоа е само теорија кажана од некој како мене и тебе.

NOT! Всушност моја грешка беше што не кажав пред тоа дека ова е дел од човечката психологија за да не те ставев во ваква забуна. Доказ: Wikipedia i Google

За секоја логичка работа прво ми дразнат некое чувство за слух, за вид , за допир!!Така да логика без чувства во тој поглед, не можи!!А во поглед дека ќе почуствуваш одбивност или привлечност кон еден предмет или појава, тоа е различна работа!!Мене ми се има случено да чувствувам различно за една иста работа, во одредена временска дистанца, така да колку старееме чувствата кон предметите ни се менува..Единствено љубовта можам да ја наречам во константните чувства, а се друго е минливо!!Јас мислам, дека луѓето треба да приоѓаат на емоционален смисол на сите работи а после да размислат дали се во добивка ако го направат тоа што им налага чувството..Мислам дека едното без другото не оди!!

А тоа дека психологијата вели дека прво се јавуваат чуства па после тоа зборови кои ќе ја зокружат одлуката.....Амммммм, не го вика тоа психологијата , него тоа е само теорија кажана од некој како мене и тебе.

NOT! Всушност моја грешка беше што не кажав пред тоа дека ова е дел од човечката психологија за да не те ставев во ваква забуна. Доказ: Wikipedia i Google

Прва работа...нека е и википедиа ,и гугл, ....ако ме разбра убаво, друга ми беше поентата околу тоа.Ако мене не ми звучи нешто прифатливо, па кој сака нека го има напишано.Затоа што сум сфатил дека и тоа се луѓе смртници како мене и тебе:smir:, гет Д поинт.

зошто волку компликации... не мора да биде волку комплицирано император

комуникацијата се одвива на принцип...
1) Attention - го забележуваш човекот
2) Connection - ej, ти идеш на кајгана? И јас одам на кајгана? Еј, ти се занимаваш со веб дизајн? И јас исто!
3) Commitment - каде што на ЕМОЦИОНАЛНО ниво сакаш да воспоствавиш пријателство со некого. Кога сакаш да воспоставиш другарство не викаш ваљда: во овој момент јас решавам да бидам другар со тој човек???

За тоа како се одвива комуникацијата меѓу луѓето ,сакав да кажам низ какви се форми поминува мислата т.е зборот додека да биде разбран...али ок .

-----Чуствата и Мислите, не се така директно поврзани...можеш да имаш константно чуство , а да мислиш на ралични работи---

Еј може некој пример не го разбрав ова...
Според мое искуство, кога се чувствувам весело не мислам на тоа колку проблеми имам во животот!

----Buli убаво ти кажа, мора да постои комбинација од двете.....Чуствата се нешто на што се потпираме најчесто кога немаме некои сознанија....
Гледаш змија за првпат, незнаеш што е тоа, те фаќа страв затоа што ти изгледа некако језиво , и бегаш.Па дури и да имаш сознание дека змијата не е отровна пак ќе ти прпа да и се доближиш----

Кога немаме некои сознанија? ПРИМЕР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ок, ако ова со змијава беше пример, змијата веќе во твојот мозок е асоцијација на нешто отровно и нормално дека предизвикува ЧУВСТВО НА СТРАВ. Рационализација: еј ова нешто е отровно да бегам да не ми се деси нешто. Ај да идам според твоја терминологија, те прашувам што се јавува прво при оваа ситуација? Чувството на страв или тоа да си кажеш себеси: еј морам да бегам и потоа да се јави стравот?

иначе константно чуство на среќа , ти викаат честито машко е (си станал татко)....се радуваш , и во меѓу време од возбуда кршиш нешто драгоцено што ти било во рака во тој момент.Си викаш ебате..го скршив...ама ич не ти чуе...ти си среќен ради првата помисла "Прво па машко" , луѓе околу ти зборат нешто...ги слушаш што зборат.Им одговараш на прашањата...ама чуството на среќа и радост ти е цело време исто...и покрај тоа што мислите се менуваат.Други зборови....
или пак види....кога е некој тажен...ќе му збориш се за убави работи , ама јок бре џабе што му ги пикаш мислите да му поминат на репертоарот на свеста.

а целта ми е да покажам дека не е пресудно само чуството ,или пак само мислата....убаво се изјанив дека крајниот резултат ќе биде кога ќе се сплотат и двете

Примерот со змијата е сосема ок ...Ти немора да имаш никакви сознија за змијата....Што???, животните во дивината, да не учат на школо дека змијата е опасна па голем дел од нив ја одбегнуваат.За многу работи немора да имаш некои такви сознаија...доволно е нешто да те уплаши во врска со тоа....за чуството на страв да надвладее врз било кое оскудно познавање.:toe:

е сега од кај да знам ја на кој колку му тежи паметот да рационализира, или кој колку се потпира на чуствата, За да можам да ти дадам генерален одговор за тоа зошто некој пуши и покрај тоа што знае дека му се слатки цигарите(на пример).Едноставно кај таквите, чуствата го натежнуваат
разумот.

Не познавам НИЕДЕН човек, НИЕДЕН кој не се откажал од цигари само со една единствена реченица. СЕ ОТКАЖУВАМ и готово. Скоро СЕКОГАШ тоа било како последица од силна емоционална одлука. Тетин ми се откажа бидејќи влезе во брак и свати дека ако продолжи нема да имаат доволно пари за пристоен живот. Нема пари, нема добар живот, и тој не сакаше тоа да му се случи. При оваа помисла нормално се јавуваат болни чувства кои ќе му ја скратеа удовноста во животот кои не сакаше тој да ги има. Затоа донесе силна одлука: СЕ ОТКАЖУВАМ!

Незнам што те тегне ваков коментар да дадеш...Баш се согласувам со тоа, и реков дека одлуката ќе биде донесена од тоа што ќе натежне на "кантарот на приоритет":helou:

Оние кои се поимпулсивни се водени од емоциите.
Она кои почекуваат некое време се водени од разумот.
Има и такви и такви. Различни карактери, различно реагираат.

nah...донесено е од обични смртници меѓутоа е базирано на многу тестирање за разлика од твојата теориска претпоставка :)
Тоа како од емоција се доаѓа до збор, неможам ниту јас ниту ти да кажам бидејќи науката не е стигната до толку големо ниво детално да го проучи мозокот (или е???)

Еј мислев што МИСЛИШ додека си среќен, кои мисли ти навираат во главата, а не што кажуваш...знаеш, inner world...

Чекај, сакаш да кажеш чувството на страв со змија е вродено??!?!? Донеси 3 годишно дете до змија и види. Основните стравови кои секое родено дете ги има се страв од височина и страв од јаки звуци. Затоа кога на мало дете ќе му викнеш плаче. Или пуштиш јак звук.

други зборови....
или пак види....кога е некој тажен...ќе му збориш се за убави работи , ама јок бре џабе што му ги пикаш мислите да му поминат на репертоарот на свеста.

You hit the point! Колку и да му зборуваш за убави работи сепак не му влегува тоа во свеста пошто е во сосема спротивен frame. Во неговиот мозок СЕ ВРТАТ ТАКВИ МИСЛИ (види горе истото се случува кога човек е среќен, што и да збори сепак во коренот му е тоа, среќата за детето).

ок, изгледа не се разбираме, ова ми е последен пост на темава.

Зависи од ситуацијата треба да знеш кога како да постапиш. Во одредени ситуации треба и емоции, но во повеќето мора логиката.
Денес светот е заснован на тоа снајдисе па живеј.

И мислам дека денес повеќе е на тоа прво да размислиш логички па емоциите, ретко денес некој да се сочувствува со твојте проблеми и да ти помогни, гледа кон целта и се гази пред себе.

Ne znam za drugite, ama jas sekogas se rakovodam po emocii. Ne sum naucil da go slusam razumot, zasto razumot ne znae da mi kaze sto mi treba. Ne znam spored vas kolku e ova vo red, no do sega emociite ne pogresile vo nikoja odluka sto sum ja donesol. I ne planiram da go smenam ova. :)

важни се емоциите, да го послушаш гласот на срцето, но никогаш не треба да се исклучи разумот, тој понекогаш знае да го каже она што срцето не може.

други зборови....

You hit the point! Колку и да му зборуваш за убави работи сепак не му влегува тоа во свеста пошто е во сосема спротивен frame. Во неговиот мозок СЕ ВРТАТ ТАКВИ МИСЛИ (види горе истото се случува кога човек е среќен, што и да збори сепак во коренот му е тоа, среќата за детето).

ок, изгледа не се разбираме, ова ми е последен пост на темава.

Не бе па ти .....пишувај си, ич гајле да не ти е....зашто да ти биде последен :)

, на крај крајта...нели форумов е да си споделиме мислења...а не да вадиме цело време пасоси од некои текстови....нели.

...иначе да....Ај хит Д поинт.... сакав да покажам дека чуствата се оделени од зборовите и дека не се директно поврзани....ете може го утнав примерот со змијата...за ти да дадеш поубав со стравот од височина....со тоа се покажува дека не ти требаат зборови и разбирање за да се избегне паѓање од некоја вискочина.Да не знае бебето дека ќе го боли ако падне па затоа стои настрана!!! којзне , ама мене не ми се верува.
И финилното нешто што сакав да го кажам е дека...донесувањето на одлуки се врши со кантар....чуства на една страва, зборови на друга(рационално размислување).Која ќе натежне , таква одлука ќе падне....а за тоа на кој принцип мери кантарот...тоа е друго прашање :) .... гет д поинт, што јас сакам да кажам сега...
значи ќе поврторам...
прва етапа...ги одделувам чуствата од зборовите
втора етапа....кажувам дека одлуки се носат кога ќе се сплотат чуствата и рационланото.......:jaj:
и тоа беше целата фрка што ти ја цитирав реченицата..." Психологијата вели дека луѓето пред да направат одлука прво се јавува чувство, а потоа со помош на зборовите рационализираат."
Едоставно не ми се уклапа нај убаво во размислувањето...за кое неможам да видам каде грешам ако грешам...ете види го плански по етапи запишано , и кажи .....:toe:............ваљда сега е ОК работава:smir:

Не би била на одмет комбинација од двете, меѓутоа овој пат би се согласил до психологијата. Емоциите се секогаш оние кои го потикнуваат човекот да размислува. А бидејќи логиката е начин на размислување, произлегува дека таа е поттикната од емоциите.
Секогаш, што и да се случи, првата реакција потекнува од емоциите. Токму затоа луѓето и се водат според нив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom