Локални избори 2025 (општа дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
  • Истакнато
Види, може да им се смееме колку сакаме, но факт е дека Левица перманентно расте, и ако вака продолжат не е прашање дали, туку само прашање е на време кога ке бидат власт. Факт е дека освен дпмне и сдсм до сега немаше друга партија, сите тие испрдоци како демократски сојуз, дом, нови, вистински, земјоделски... никогаш не беа партии туку само мостови за пребег од опозиција во позиција, израз на револт од својата партија, или магаренца за да се допре до некое директорско местенце или со шлепање во коалиција до дојдат до пратеничко место кое самите никогаш не би го извојувале. После дпмне и сдсм, Левица е првата асли партија која се гради за да некогаш дојде на власт а не само за моментално пазарење. Може да не се слагаме со нивните ставови но мораме да им признаеме дека се сериозни во намерата да станат фактор. Немаа ниту еден пратеник, дојдоа до двајца а сега имаат шест, немаа советници па земаа некој тук таму а сега скоро и да нема совет каде не се претставени... и тоа секогаш сами на избори, без коалиции.
Од мене совет им е да бидат првата партија во која неможе секој да биде член, симпатизер да, а за член ке видиме.
Факт е дека про-комунистичка, про-руска партија во земја на европскиот континент во 2025 година нема теоретски шанси да ниту да помириса нешто близу власт. Друг факт е што и покрај тоа што на локални избори помалите партии можат да акумулираат повеќе гласови и резултати поради тоа што во многу места се гласа за поединецот, а не партијата, влегоа во филм дека се втора партија во државава а уствари на државно ниво, се малку подобри од ЗНАМ (кои патем, 90% од партијата им е Куманово). Единствена причина поради која Амар се најде во втор круг во Град Скопје е поради расцепканата и никаква конкуренција и револтот на Скопјани собран последниве 4 години од Данела, која беше кандидат поддржан од ВМРО. Ако погледнеш надвор од Скопје, Левица едвај и да постои во поголемиот дел од државата. Штабовите им се по 2-3ца луѓе, многу помалку од пред 2-3 години. Не знам за каков перманентен раст збориш ти, ама океј 1761043703111.png

Во Македонија нема левица десница тркало едно, имаш докажани лопови vs дечки што покажуваат потенцијал и сакаат да променат нешто

Ама Мицко ја погоди политиката, партиски активисти вработување + фрли некој денар на пензионерите + дај им нешто на учките и терај
Koj toa be, Levica pokazuvaat potencijal i sakaat da promenat nesto ? Potencijalot im go vidovme za vreme na sarenata, promenite odma posle toa. Takvo zlo i glupost ne sum siguren deka republikata ima kapacitet da prezivee uste ednas. Vas covek ne e da vi daj da vodite zgrada na tri sprata so sest stana, tie sakale drzava da vodat. Aj ke potporasnite, ke prknite malce, ke vi se razjasnat mnogu raboti, sega uste ste vo faza se so leta se jadi i se so sveti mora da e zlato. Zatoa i glavni simpatizeri vi se decurlanata na koi hormonite mu vrijat, pubertetlii.

Тоа не е Хактан, да беше немаше да вадите слика како од Моторола од 2005 година, бројот на пиксели на две дланки да се брои.

Овака изгледа кога некој се слика во 2025

orce-so-bakiu-i-izet-1024x664.jpg
Оваа слика е правена со AI друже, не е вистинска. Гледаш назад дека шишињата се како пенкала тенки.

Настрана што мислам за „Левица„....ама „Левица„ може да стане власт во „нашата земјата„ не затоа што постигнала изборен успех, туку дали „големата ембаси„ ќе им допушти да бидат власт.

Да не се лажаеме...како што рече „премудриот„ из Муртино.

Кога „нашата земјата„ ќе стане суверена, тогаш било која партија ќе стекне можност за доаѓање на власт со изборна победа, не со допуштање „од Калето„.
Големата ембаси е многу прагматична, нив не им е битно како се викаш ниту со каков маркетинг се служиш, дали си че гевара, путин или дедо мраз... знаат тие точно кој си и што си вечерал пред две недели. Кога они ке осетат дека може да дојдеш на власт, ке те викнат на чај и нема да те прашуваат ништо (претходно знаат се) а ке ти кажат што тоа очекуваат од тебе, до каде е нивниот интерес и од каде натака ги боли стапот што ке правиш. Така да говорите на ,,големите патриоти,, по телевизии и митинзи се едно а песната која ја пеат пред големата ембаси е сосема друга, едното е за пред народ а другото е за на работната маса.

Партиите се здруженија кои се борат за лични интереси.Никој не основа партија затоа шо засекирал за државата,да не се лажиме!
Има активисти кои имаат колективна свест, не е се во глупоѓата, ненаситноста, крадењето, лижењето, дпне, сдс, црно-бело и толку...
Тие активисти создаваат здруженија, се кандираат,еве во Кочани во советот има независни советници произлезени од активизам. Значи немаа никаква корист(вработени, семејни луѓе) туку ЉУБОВ кон местото каде живеат и да овозможат и нивните деца да можат да живеат.

Последно уредено:
Е тука ги губиме најголем број од луѓето
Напротив, тука ги добивате гласовите!
Ама по се изгледа имаме различно поимање на работите ;)

ВМРО ДПМНЕ и СДСМ заедно и колку страв има од Левица
Тој страв е оправдан, и се повеќе ќе преминува во хистерија, што го гледаме деновиве по медиумиве.
Оправдан е затоа што од страна на Левица има програмски ветувања дека за тоа што тргувале со националните интереси ќе биде процесуирано и се што краделе деценивее ќе им биде конфискувано и ќе одговараат, ти да си на нивно место не би се плашел?

Народот не е деструктивен примарно, туку е примарно мрзелив и навлечен на комфорт. И се што ќе проба да го наруши тој комфорт они брутално ќе го казнат.
Оставете го бе народот!
Да речеме имаш деца какви се тие.. па такви какви пшто си ги воспитал ако си ги воспитувал, така и со народот иако е од поединци кои ги има и вакви и такви и онакви, битно е што преовладува и кој го тера (од суперструктурите) тој наратив.

Е овде се гледа трендот и зошто толкава паника кај двоглавата аждаја.
Левица во 2021 - 2,01% во 2025 - 6,84%, се си оди по редослед, за мој вкус многу бавно ама општествените промени се такви освен во дадени ситуации кога се забрзуваат.
Според мене заради објективни околности но и субјективни кои се должат пред се на политичко неискуство овие бројки не се според моите согледувања/претпоставки. Моите очекувања беа дека Левица ќе биде близу 100.000 гласови но тоа е.

Принципиелниот став да нема коалицирање пред избори не секогаш ги дава очекуваните резулатати.
На овие локални се гледа проширување на целните групи и давање на моѓности на искусни.
Ако кандидатот за Скопје оствари забележителни резултати во вториот круг дури тогаш ќе гледаме паника во редовите на дво/троглавите и кукање по “независниве“ медиуми.

Факт е дека про-комунистичка, про-руска партија во земја на европскиот континент во 2025 година нема теоретски шанси да ниту да помириса нешто близу власт. Друг факт е што и покрај тоа што на локални избори помалите партии можат да акумулираат повеќе гласови и резултати поради тоа што во многу места се гласа за поединецот, а не партијата, влегоа во филм дека се втора партија во државава а уствари на државно ниво, се малку подобри од ЗНАМ (кои патем, 90% од партијата им е Куманово). Единствена причина поради која Амар се најде во втор круг во Град Скопје е поради расцепканата и никаква конкуренција и револтот на Скопјани собран последниве 4 години од Данела, која беше кандидат поддржан од ВМРО. Ако погледнеш надвор од Скопје, Левица едвај и да постои во поголемиот дел од државата. Штабовите им се по 2-3ца луѓе, многу помалку од пред 2-3 години. Не знам за каков перманентен раст збориш ти, ама океј Прегледај го приврзокот 458565
Неможеш да споредуваш со ЗНАМ оти тоа не е партија. ЗНАМ е проект кој се вози на крилјата на коалицијата со ДПМНЕ и сите пацови од СДСМ за да не бидат во опозиција одат во ЗНАМ, некако им е срам апла да се зачленат во вмро а вака им е многу попријатно. Гледано е ова сценарио многу пати, нешто како онаа партија што беше на лазе еленовски, каде е сега? Дека левица растат е факт. Еве кажи која друга партија освен нив, самостојно освоила 6 пратеници? Дека ги има по советите исто е факт, скоро и да нема општина каде што имале листа а не освоиле советничко место.

Пишав два коментари за Левица и после овој твој коментар можам само да заклучам дека

Ма само продолжи си со наративот јас и онака ништо не разбирам, само кога некој во еден ист коментар пишува “добри се“ па подолу “не се добри“ сакал не сакал мора да реагирам сепак тоа е навреда за интелигенцијата која во твојов случај е во дефицит.

Има активсти кои имаат колективна свест, не е се во глупоѓата, ненаситноста, крадењето, лижењето, дпне, сдс, црно-бело и толку...
Тие активисти создаваат здруженија, се кандираат,еве во Кочани во советот има независни советници произлезени од активизам. Значи немаа никаква корист(вработени, семејни луѓе) туку ЉУБОВ кон местото каде живеат и да овозможат и нивните деца да можат да живеаат.
Незнам дали си ироничен или навистина го мислиш тоа. Секој ,,независен,, што прави советничка листа тоа го прави за да има некакво влијание во општината, да лапа некоја паричка или да излобира некое тендерче... Сон на секој ,,независен,, е дека коцките ке се наместат баш така да тој биде советникот кој ке решава кој ке го има мнозинството во советот, пример во совет од 19 члена изборниот резултат да биде 9 члена вмро, 9 члена сдсм и 1,,неависен,, , тогаш ,,биќе пичке вечерас,,.

Glasackoto telo im e tuka, samo e rasprsnato vo Znam, Ldp i niv. Im falat samo neutralni glasaci, ama tie 200k komunjarski glasovi si se tuka.
ова како да го пишувал некој од асистентите на Латас ;)
И што вели хороскопот ќе ја спасите ли сдсСС?

Јас не можам да се замислам себеси да гласам за че геваристи и хоџисти. Сфаќаш?
Ма сфаќаме бе, па не си ти до толку... за да не те сфаќаме.
Мислам дека скоро па сите сватија дека лек за тебе нема.

Пре ќе ја забранат Левица ко Златна Зора у Грчка него да се одземе ВМРО од ДПМНЕ
Може а може и да се бега Софија-Рим-Пешта, ќе видиме што и како.

Незнам дали си ироничен или навистина го мислиш тоа. Секој ,,независен,, што прави советничка листа тоа го прави за да има некакво влијание во општината, да лапа некоја паричка или да излобира некое тендерче... Сон на секој ,,независен,, е дека коцките ке се наместат баш така да тој биде советникот кој ке решава кој ке го има мнозинството во советот, пример во совет од 19 члена изборниот резултат да биде 9 члена вмро, 9 члена сдсм и 1,,неависен,, , тогаш ,,биќе пичке вечерас,,.
Не е се во тоа грабање...Кај нас има водопад, го посетуваме за викенди, доаѓаат и од други места, а е изграден од личност со свои средства.

Vidi da ne se sfatime pogresno, generalno kako nova partija, tamu treta petta opcija Levica ic ne mi se problem. Problem mi e sto vrvot, clenstvoto i groto od simpatizerite mu se bivsi sarenokurtinci, a za takvi izrodi milost ne treba da ima, ne pak vtora sansa da im se dava. Dovolno steta napravija i prviot pat i da bidi tragedijata pogolema uste ne se ni svesni kolkava i so kakvi posledici. Si se gordeat so toa. I sega niv treba da im se dade sansa, na tie izgubenite dva i dva so neznaat da soberat ?

Партиите се здруженија кои се борат за лични интереси.Никој не основа партија затоа шо засекирал за државата,да не се лажиме!Прашај ги партиските војници зошто дремат по штабови.
Не разбрав ова е твоја дефиниција за партиско делување или сакаше да ја претставиш сликата за тоа како во Македонија еден просечен северџган гледа на политиката?
Инаки за вакво гледање кон политиката си има технологија и многу лесно се наметнува.

Koj toa be, Levica pokazuvaat potencijal i sakaat da promenat nesto ? Potencijalot im go vidovme za vreme na sarenata, promenite odma posle toa. Takvo zlo i glupost ne sum siguren deka republikata ima kapacitet da prezivee uste ednas. Vas covek ne e da vi daj da vodite zgrada na tri sprata so sest stana, tie sakale drzava da vodat. Aj ke potporasnite, ke prknite malce, ke vi se razjasnat mnogu raboti, sega uste ste vo faza se so leta se jadi i se so sveti mora da e zlato. Zatoa i glavni simpatizeri vi se decurlanata na koi hormonite mu vrijat, pubertetlii.
Аман бе Владе на секои 3-4 дена се јавуваш да распалиш по Левица.
Па се живо и диво да ти истребија и тебе да те работеа неаѓе ваква жолч да истураш.
Добро сигурно си имаш свои причини ама дали имаш нешто да кажеш/напишеш и за потенцијалот за овие кои се 30 и охохо години на власт.
Нивниот потенцијал сигурно ти годи па не се осврнуваш на нив или како што напишал оној погоре “се бориш за лични интереси

Vidi da ne se sfatime pogresno, generalno kako nova partija, tamu treta petta opcija Levica ic ne mi se problem. Problem mi e sto vrvot, clenstvoto i groto od simpatizerite mu se bivsi sarenokurtinci, a za takvi izrodi milost ne treba da ima, ne pak vtora sansa da im se dava. Dovolno steta napravija i prviot pat i da bidi tragedijata pogolema uste ne se ni svesni kolkava i so kakvi posledici. Si se gordeat so toa. I sega niv treba da im se dade sansa, na tie izgubenite dva i dva so neznaat da soberat ?
Колку од шарените куртони се во врвот на Левица, ќе сакаш ли да ги наведеш (само изостави го Димчета ;) )?

Колкава е разликата во гласови помеѓу прво и второ пласираниот за градоначелник во Скопје?
Има или поточно какви се шансите за пресврт?
Што би требало да се случи за да има пресврт?

Кои се шансите да ако Левица има градоначелник на Скопје бидат издејствувани предвремени парламентарни?

Ќе сака ли некој да изнесе свое видување!
Автоматски споено мислење:

Ова е најголемиот проблем за изборите во наредните години.Кога нема да има една доминантна партија во Македонското гласачко тело на шипосите ќе им ги дадат на тацна премиерската позиција,60% од министерства и избирање на претседател во собрание.Ова од сдш беше лошо ама следен пат кога ќе се случи ќе биде уште полошо.
Можен е и ваков развој ама САМО ако тие помалите партии бидат сателити на денешниве ДПсНЕ и партијата во изумирање сдсСС и бидат под нивна контрола, до сега само тие покажаа таков капацитет (претседател ан Собрание во кое седници се водат на друг јазик е покажување на државотворност и врвна политичка мудрост :yid::yid: )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom