Ливадарки

• Креатор на темата Креатор на темата мкд владе
  • Време на започнување Време на започнување
Имаше некое истражување со спореба на семејните приходи во ерата кога повеќето (сите) жени биле домаќинки. Пресметувајќи според куповната моќ и тогашните цени (станардот), тогаш фамилиите повеќе заработувале иако само еден од сопружниците работел. Потоа иде „еманципацијата“ каде жените почнуваат да работат а децата се целосно во рацете на институциите. Сега стандард е двајцата сопружници да работат, помалку заработуваат а децата се целосно испуштени од раце.

Епа сето тоа е со умисла направено.
Автоматски споено мислење:

Ти сакаш да кажеш дека жените добиваат понижување у брак по дефолт?
Така иде наративата која он само ја повторува. Можеби и ненамерно, можеби навистина верува дека на некој (на жените ваљда) им прави некаква услуга.

Инаку јас одма се нафаќам да бидам домаќин дома, и да не работам. Ќе чувам деца и сето тоа, и тоа со мерак. Нормално ако приходите останат исти или поголеми... И не ми е јасно зошто поминување време грижејќи се за сопствените деца е некако полошо и помалку вредно од секојдневното јадење стрес на работа и замарање со работи кои ги правиме само затоа што дома од нешто треба да се донесат пари.

Последно уредено:
Ти сакаш да кажеш дека жените добиваат понижување у брак по дефолт?
Не, никако по дифолт. Никоја жена (и никој маж) не треба да биде принуден да бира помеѓу родителството и кариерата. Проблемот е што ако нема свои пари е финансиски зависна од сопругот. Нема нешто полошо за возрасен, здрав, способен човек од тоа финансиски да зависи од друга личност.

Нема нешто полошо за возрасен, здрав, способен човек од тоа финансиски да зависи од друга личност.
Што ти не би сакал да си го поминуваш животот повеќе поминувајќи време со твоите деца? Повеќе би сакал да работиш во модерново робовласничко општество?

Пар прашања: дали имаш деца/фамилија, и дали работиш?

Што ти не би сакал да си го поминуваш животот повеќе поминувајќи време со твоите деца? Повеќе би сакал да работиш во модерново робовласничко општество?

Пар прашања: дали имаш деца/фамилија, и дали работиш?
На лични, приватни прашања немам намера да одговарам на форумов.

Имаше некое истражување со спореба на семејните приходи во ерата кога повеќето (сите) жени биле домаќинки. Пресметувајќи според куповната моќ и тогашните цени (станардот), тогаш фамилиите повеќе заработувале иако само еден од сопружниците работел. Потоа иде „еманципацијата“ каде жените почнуваат да работат а децата се целосно во рацете на институциите. Сега стандард е двајцата сопружници да работат, помалку заработуваат а децата се целосно испуштени од раце.

Епа сето тоа е со умисла направено.
Целата феминистичка гомнарија е од економски причини, поточно, намалување на плата и удвојување на данокот. Еднаквост и слични глупости е параванот.

Инаку јас одма се нафаќам да бидам домаќин дома, и да не работам. Ќе чувам деца и сето тоа, и тоа со мерак. Нормално ако приходите останат исти или поголеми...
Da kazeme zena ti raboti, ti deca gledash, nemash nitu den staz ne si rabotel nishto oti nemalo potreba, si cekash se na zena ti da obezbedi i se toa fino se dodeka ne ja zgazi avtobus ili sho i da e a ona ne zarabotila dovolno na strana za tebe i decata pa sega ti si prinuden da se stavish na marketot na trudot za koj si nesposoben i neuvezban oti za zal ne ziveesh u muslimansko ureduvanje ( seushte ) za da te zeme sestra i na zena ti da te docuva tebe i decata a drzavata kje ja boli takvoto za tebe... da ne zaboravime oti Volter Vajt radi toa pocna da kuva meth poshto trebashe da umre od rak... U tie momenti kje si mislish deka mozda bilo pametno da rabotish bar so pola rabotno vreme i vezbash skil oti zivotot ne znaesh sho nosi, koga vekje ne si se ozenil za bogata.

Inaku nema nishto poubavo da si gi gledame decata ko indijanci nadvor od kapitalizmot... ili koj e pameten da go iskoristi za pasiv inkam... nekoj app da izmisli ili igrica ovo ono... pa da se penzioniraat mladi.

Da kazeme zena ti raboti, ti deca gledash, nemash nitu den staz ne si rabotel nishto oti nemalo potreba, si cekash se na zena ti da obezbedi i se toa fino se dodeka ne ja zgazi avtobus ili sho i da e a ona ne zarabotila dovolno na strana za tebe i decata pa sega ti si prinuden da se stavish na marketot na trudot za koj si nesposoben i neuvezban oti za zal ne ziveesh u muslimansko ureduvanje ( seushte ) za da te zeme sestra i na zena ti da te docuva tebe i decata a drzavata kje ja boli takvoto za tebe... da ne zaboravime oti Volter Vajt radi toa pocna da kuva meth poshto trebashe da umre od rak... U tie momenti kje si mislish deka mozda bilo pametno da rabotish bar so pola rabotno vreme i vezbash skil oti zivotot ne znaesh sho nosi, koga vekje ne si se ozenil za bogata.

Inaku nema nishto poubavo da si gi gledame decata ko indijanci nadvor od kapitalizmot... ili koj e pameten da go iskoristi za pasiv inkam... nekoj app da izmisli ili igrica ovo ono... pa da se penzioniraat mladi.
И ти запнал со реалоста... Изјавата беше од принципиелен карактер, не беше техничко планирање на таквиот потез. :)
Сериозно сите проблеми настрана, принципиелно не би имал ама баш ништо против да си бидам дома со децата ако сѐ друго е средено. Не да немам проблем, би уживал.
Автоматски споено мислење:

На лични, приватни прашања немам намера да одговарам на форумов.
Ама немаш проблеми да поддржуваш „приватни“ работи како убивање на деца, и да промовираш општество каде не се раѓаат деца. :)
Патем не те прашав за име и адреса, сакав да знам (како што веќе претпоставувам) дали тргнуваш од гледна точка на родител (макар иден) или од гледна точка на шалабајзер кој тепа време со јадење бурек.

Инаку сега јасно гледаме што се дешава во општества што промовираат демек „либералност“ и слични срања во боја... Како што паѓа наталитетот, потоа се увезува шљам од трет/четврт свет и целата држава станува срање. Толку за перспективата на ваквото размислување.

Последно уредено:
И ти запнал со реалоста... Изјавата беше од принципиелен карактер, не беше техничко планирање на таквиот потез. :)
Сериозно сите проблеми настрана, принципиелно не би имал ама баш ништо против да си бидам дома со децата ако сѐ друго е средено. Не да немам проблем, би уживал.
Abe ostaj ti ne bilo tehnicko planiranje, ne bi imal problem, bi uzival... i ja kje uzivam na Enterprajs ili na Elisiumot da ziveam... mora da ja zemate u obzir realnosta koga prajte vakvi duboki ekspertski analizi bitni za idninata na vrstata :)

„Врстата“ во Европа немаше никакви проблеми со иднината... Додека не дојдоа ваквите паламудења со „еманципирање“ и крајно со носење црнци и цигани демек да ги оправаат работите. :LOL:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom