Лимит на ADSL-от?

Acid напиша:
А како да направиш да ти иде побрзо? Земи побрза конекција. Или земи кабелски интернет. :roll:

или помалку лакоми провајдери

шо ќе е тоа бе, беден сервис, многу пари...

и уште лимит? ајде беее :zid:

ако можи 5 Мбит да кошта со се секакви трошоци помалце од 50 евра, флет рејт, разбира се, и НЕ САМО во германија, туку во поголем дел од светот е интернетот ефтин, како можи помалце услуга да кошта 15 пати поќе?

ама тие балканските глави се навикнати наведнати и плаќаат ли плаќаат...
а од друга страна се нема пари :roll:

изгледа поубаво влегува така, и поќе ќеиф праи, кој да ги разбери луѓето :cls:

секоја фирма за телефонија/интернет лаже и краде, и нормално е да се „пазиш„ од разни ситно испринтани работи по договорите...

ама кај нас КРУПНО пишат, и уште се фалат лево-десно со тоа :evil:

а бе вицој несмешни... ама ич...

И официјално започна лимитирањето.Ако предходно немаше никаде на сајтот колку изнесува лимитот сега на сајтот http://www.adsl.com.mk тоа го има освежено со нов пакет ADSL START. Гледајки ги пакетите во Србија и Црнагора и Хрватска на Кабелскиот интернет и ADSL-от утврдив дека кабелскиот интернет е џабе во споредба со нашиот а ADSL-от е тродупло поефтин.Еве ја страната на хрватскиот телеком и споредете сами http://www.tportal.hr/maxadsl/izaberipaketlow/index.htmll

Ова со лимитот е катастрофа. Поготово 512МБ лимит - зошто ми е АДСЛ ако трошам само 512МБ месечно!!!

абе овие не зезаат, досегашниов адсл изгледа им беше тест дали може да издржи голем аплоад/даунлоад, сега откога го тестираа, лимити ставаат а овие екстра цени (трипати поскапи од хрватска, која стандардна плата им е 800 евра) не им беа доволно за да си ја исплатат инвестицијата.

А ние ако не се буниме, имаме две опции, или ке остајме интернетот и овци ке си пасиме, или полошо, ќе плаќаме и трева ќе си јадиме. Во двата случаи овцата е заедничка.

Јас искрено се надевам дека ќе излезе некој трет и тоа со сто пати побрза конекција, а и дупло поевтин, па да видат и кабловциве и М факинг Т дот Ебаго Нет што е масс откажување услуги.

А мислам дека Он нет (али со голем ? ) има можност за ова.

Работата е во огромниот износ за концесија што се плаќа. А вака или онака си обврзан да имаш линк од МТ-Нет, ако си провајдер - така да тие ти ја диктираат цената.

Џабе е се дури не се прекине монополот на Телеком.

А да започнете една он-лајн петиција против цените за интернет услугите на МТНЕТ? :roll:

Таа е нема друга. Ебаваат како сакаат и ни се смеат. Кај ги измкнаа цениве жити мене :roll: . За тој старт пакетот кој си лимитиран на 512 MB треба да плакаш 1979,00 ден + ДДВ !!! Е сега повелете сурфајте драги македонски граѓани и плаќајте ненормални цени за 24 часовен интернет :x .

one question...
toj sto ke napravi pogolem soobrakaj od normalata kolku poveke ke plaka????
Od koga pocna limitiranjeto...lele ke poludam....kako ke bide....downloadras 4GB i ne mozes poveke ili za sekoj GB plakas odozgora???

Poglednete go ova
Вкупно сообраќај (upload + download): 28232,06 MB

u kurac da odi....

Ova mislam deka ke ni pomogne na site...
VO dogovorot koj go procitav .....da ne kazam kolku pati deka ke se smeete site.... (preku 20) :x PISUVA : Neogranicen Download sekade kade sto se spomnuva zborot DOWNLOAD ....a toa znaci....deka....MTnet go prekrsuva dogovorot....MAMATA VO P***A da im ja Ebam....

Kazete datum ....da se sobereme pred Makedonski Telekomunikacii...da protestirame...
ova e realno...
sto ke pravam so 4GB :cry:

:evil: :evil: :evil:

Ja dobivte bitkata MTnet....no nie ke ja dobieme vojnata :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

ОБВРСКИ И ПРАВА НА ОПЕРАТОРОТ
Член 5
На Корисникот да му обезбеди квалитетно и непрекинато користење на АДСЛ услугата.

Jas ne znam dali kaj site se slucilo ova ama kaj mene da...

Краток прекин на ADSL сервисот

Почитувани корисници,

Ве известуваме дека на ден 01.09.2005 во период од 05:00 до 07:30 часот можни се краткотрајни прекини на АДСЛ сервисот.

Со почит,
МТнет

ИЗМЕНИ НА ДОГОВОРОТ
Член 11
Операторот има право да ги менува условите на обај договор , со претходно писмено известување на КОРИСНИКОТ.

Hm.....dobi nekoj pismeno izvestuvanje????
[/b]

ADSL u hrvatska

Bas gi sporediv cenite so start paketot.. 99 kuni se nekade okoly 1100 denari.. sto znaci deka tamy paketit e za nekoj 600 denari poevtin.,. sto se odnesuva do nivniot max adsl bez limit.. cenata my e 380 kuni sto e nekade preky 4000 denari ( 1 kn=12 mkd).
Cenata na kablovskiot net u MKD ne e losa dokolky konekcijata e dobra, imam slusnato i dobri i losi prikaski za istata.
Ja furam wireless i sum happy, a i najevtino e.

Слушам дека по србииве имале доста ефтини сателитски врски, не си зависен од кабел, имаат двонасочни понуди, абе да имав пари да купам еден таков комплет (што и не е многу скапо) на комшииве ке им стаев вајарлес, па ке печалам јас, какви концесии какви глупости.

Него стварно дај да направиме петиција, да го спакува некој договорот на petition online и да се побуниме, бар ние старите корисници да ќариме, јас немаше да ставам интернет да знаев дека ќе ми го ограничат, вака сега не можам да го раскинам без да го платам остатокот. Е не може така. :evil: :evil:

Револуција! (прво петиција, кој го има договорот нека го стави тука или на петиција) :viol1:

Чекај, чекај, чекај...нели тие ограничувања се за новите корисници? Или јас нешто сум пропуштил?

Locutus of Borg напиша:
Чекај, чекај, чекај...нели тие ограничувања се за новите корисници? Или јас нешто сум пропуштил?

Дај кажи ми ти мене.....не се секавам точно кој беше....ама знам дека некој на форумот....откако беше отворена темава....напиша дека нема да има лимитирање на АДСЛ барем не во скоро време....ако е така....што е сега работава.....
Патем Петар...или како беше тој горе....знаеш ли ти дека сега МТНет ги ограничи сите пакети....дури и тие што се најскапи......
не заприметив баш убаво ама знам дека беше некаде до 25GB,абе сите Download-ираме повеке неголи 4GB ,ретки се тие што си ставиле АДСЛ и да им е потребен само за Chat

Дај прашајте некого....дали старите пакети имаат ЛИМИТ или само новите....иако јас ке прашам Понеделник....одма...ова не е шала...

Гледајте на што налетав дури истражував потекло на адсл ИП адреса (мојата)

aracinovo6pk.jpg

Арачиново!!!! WTF!!! FYROM - Aracinovo???

Што имаат бе таму? Да не имаат и некој сателит можда.

HGD напиша:
Locutus of Borg напиша:

Дај кажи ми ти мене.....не се секавам точно кој беше....ама знам дека некој на форумот....откако беше отворена темава....напиша дека нема да има лимитирање на АДСЛ барем не во скоро време....ако е така....што е сега работава.....

Јас пишав дека нема ограничување, бар така ми кажа другар кој работи во МтНет. Така што, незнам што е сега работава. И јас сум збунет. Ај, ќе го прашам пак и ќе ви кажам.

За Арачиново:Постои база на податовци(неколку во цел свет) и индивидуално се ставаар ренџовите на интернет порталите и некоја будала напишала за mt.net range IP adress дека е Арачиново...Според тоа што јас го имам видено не излгеда баш така
% This is the RIPE Whois query server #2.
% The objects are in RPSL format.
%
% Note: the default output of the RIPE Whois server
% is changed. Your tools may need to be adjusted. See
% http://www.ripe.net/db/news/abuse-proposal-20050331.html
% for more details.
%
% Rights restricted by copyright.
% See http://www.ripe.net/db/copyright.html

% Note: This output has been filtered.
% To receive output for a database update, use the "-B" flag

% Information related to '62.162.0.0 - 62.162.255.255'

inetnum: 62.162.0.0 - 62.162.255.255
org: ORG-MTA1-RIPE
netname: MK-MPT-20000926
descr: Provider Local Registry
descr: Macedonian Post & Telecommunications
country: MK
admin-c: DB12235-RIPE
admin-c: DJ54-RIPE
tech-c: DB12235-RIPE
status: ALLOCATED PA
mnt-by: RIPE-NCC-HM-MNT
mnt-lower: MTnet1
mnt-routes: MTnet1
source: RIPE # Filtered

organisation: ORG-MTA1-RIPE
org-name: Makedonski Telekomunikacii A.D.
org-type: LIR
address: Orce Nikolov bb.
address: 1000
address: Skopje
address: Macedonia, the Former Yugoslav Republic of
phone: +389 23 296 096
phone: +389 23 296 100
fax-no: +389 23 134 379
e-mail: registry@mt.net.mk
admin-c: DJ54-RIPE
admin-c: DB12235-RIPE
mnt-ref: MTnet1
mnt-ref: RIPE-NCC-HM-MNT
mnt-by: RIPE-NCC-HM-MNT

person: Dusica Janevska
address: Macedonian Telecommunications
address: "Orce Nikolov" bb
address: 1000 Skopje
address: Macedonia
phone: +389 2 135 224
fax-no: +389 2 135 224
e-mail: jdusica@mt.net.mk
nic-hdl: DJ54-RIPE

person: Stevco Risteski
address: Makedonski telekomunikacii
address: Orce Nikolov bb.
address: 1000 Skopje
address: Macedonia
phone: + 389 2 3296 096
fax-no: + 389 2 3134 379
e-mail: stevco.risteski@mt.net.mk
nic-hdl: DB12235-RIPE

% Information related to '62.162.0.0/16AS6821'

route: 62.162.0.0/16
descr: ROUTE-OBJ-3-MTNET
origin: AS6821
mnt-by: MTNET-ASN

Е сега за интернетот ке кажам само едно доста само mt.net се виновни за се. Сте ги виделе цените на другите интернет провајдери за кабелски,безжичен интернет!?Катастрофа! Дали знаете дека VOIP телефонија неможе да се постави во Скопје бидејки неможат да се договорат кабелските провајдери за ќарот со парите. Дали знаете колку од македонските интернет провајдери имаат меѓусебен линк!? Дали знаете дека Sonet,Unet и On.Net се во раздалеченост во радиус од 100-тина метри и не се меѓусебно поврзани!?
Знаете ли дека во Македонија да им се даде на луѓето бесплатен приклуок на LAN тие го го одбијат(80% од корисниците на интернет би го одбиле, 10% би се запрашале а само 10% ќе постават). Тоа е производ на делумна описменетост и НАЈГОЛЕМА НЕСЛОГА!
Кога требаше да се протестира за зголемувањето на цената на импулсот излегоа само 100-тина луѓе па не верувам дека и да се поденесе некоја петиција би имал некаков ефект! Срамота!
Мој совет е да се изгради добра локална инфраструктура и под такви услови да се размислува за сателитски интернет или сателистко-земјен интернет. Кога сте 50-тина луѓе трошоците се намалуваат.

П.С. Сателтики download и upload :http://www.geneko.co.yu/novosti/novosti_satelitski_internet.html

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom