Лицемерието на ЕУ, Струга, Македонската дијаспора

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
1. Груевски ја посети Струга на 17. август 2009 година.

Се сретна со градоначалникот во неговата канцаларија, а на тајната средба не беше повикан ниту еден Македонец, вкл. и претседателот на ДПМНЕ-Струга.

2. Груевски појде во Струга самоволно затоа што вети градење на две училишта. Се очекува да бидат готови за 2-3 години, што значи ништо со нив нема да се постигне во сегашнава проблематична ситуација за учениците Македонци.

3. Една од целите на неговото доаѓање, ако не и главна, беше да им соопшти на Македонците дека не може да има етнички и јазични смени во училишниот комплекс во Струга.

Изговорот - стигнал извештај од ЕУ во кој се жалат дека пристапот на делење меѓу Македонците и Албанците бил лош. Изгледа ЕУропските лицемери не “паметат’’ дека средните училишта во Куманово и Скопје (како Зефљуш Марку на пример) функционираат на ваков начин.

Додатно, Груевски е под притисок на Ахмети и на Бранко, кој продолжува во разнебитувањето на Македонија.

4. Доколку се оствари оваа наредба на ЕУ, а најверојатно ќе се оствари, се работи за историски настан кој ќе има далекусежни репрекусии за Македонците, а понатаму нема да може да се промени.

Тоа значи, учениците Македонци ќе трпат притисок и физичко малтретирање од страна на Албанците -- таква е сегашната политика вo праксата -- за се помалку да се запишуваат во средните училишта и да се иселуваат. Со еден збор, етничко чистење.

Wild card: Македонската дијаспора. Постирам правовремено за потенцијалната улога на дијаспората во случајов за да не се уфне некој после. Истовремено ќе може да им (се) каже на тие од ЕУ да одјебат во скокови...

Изговорот - стигнал извештај од ЕУ во кој се жалат дека пристапот на делење меѓу Македонците и Албанците бил лош. Изгледа ЕУропските лицемери не “паметат’’ дека средните училишта во Куманово и Скопје (како Зефљуш Марку на пример) функционираат на ваков начин.

Ти, скопјанец не си. Ти можеби си живеел во Скопје порано, ама од Скопје дефинитивно не си.

Ќе се задржам само на делот со Зеф Луш да те корегирам дека во Зеф Луш албанци и македонци учеа во иста смена. Тоа што можеби тебе те бунело ама никогаш не си успеал да сфатиш, е дека другата смена, која што ти си ја сметал за етничка македонска, била смената кога во зградата учеле средношколци од Никола Карев...
Значи, не шири лаги.

За другото оставам простор другите да коментираат.

Во Куманово гимназијата "Гоце Делчев" е поделена.Во старата зграда си учат македонците а во некои поранешни канцеларии учат albanci - edit Garfield!
Мисирков можеби греши за скопје но во куманово е така.

Ojs, sakas ban prodolzi so nekoi zborcinja koi ne se dozvoleni - Garfield

Јас учев во Нико Нестор во НЕ етнички смени, после ги сменаа во етнички па пак ги вратија. Тепачките се провоцираа и од двете страни, не дека ние македонците сме светци. Често имаа и политичка заднина.
Сега како што воведоа задолжително средно и ќоро и сакато ќе влезе во тоа школо (посебно тие од селата кои се како од синџир пуштени) па стеј тјунд фор некст сизн:helou:

U Kumanovo nema ni osnovno ni sredno kade ucat zaedno u site se podeleni, ne vo smeni si imaat zgradi posebni.

Ти, скопјанец не си. Ти можеби си живеел во Скопје порано, ама од Скопје дефинитивно не си.

Ќе се задржам само на делот со Зеф Луш да те корегирам дека во Зеф Луш албанци и македонци учеа во иста смена. Тоа што можеби тебе те бунело ама никогаш не си успеал да сфатиш, е дека другата смена, која што ти си ја сметал за етничка македонска, била смената кога во зградата учеле средношколци од Никола Карев...
Значи, не шири лаги.

За другото оставам простор другите да коментираат.

Јас завршив во Зеф. Заедно бевме со албанските паралелки се додека еден ден не стана општонародно весеље при кое се испратија 40 ученици со тешки фрактури во болница. И Албанци и Македонци. После тоа не раздвоија. Не ми е гајле што беше причината, епилогот е побитен. Стана поделба, кратко време во смени, а потоа во сосема различни згради. Зеф сега се гради во Чаир за албанските паралелки.

Ама како сака нека е, сепак треба да останат заедно. Па убаво да се евидентира кој ги прави проблемите и да се санкционира соодветно.

П.С.
Па и покрај тоа се дружев со Љоти, Гоце и многу други...и со еден ЏејДи, јебо га ја него у шупак :)

Мислам дека целта е скоро постигната на Албанците.Се помалку Македонци се запишуваат во средно училиште во Струга така да за неколку години бројот на Албанците во школото ќе биде многу поголем отколку Македонците,а со тоа ќе биде постигната и целта за чистење на Струга од Македонците.Јас кажав грешката се стори уште 2004 и нема враќање назад.Сепак се надеваме дека нашите овде нема да подлегнат под притисокот и ќе си останиме да живееме во Струга како што живееле и нашите предци.

Ајде Европа е лицемерна, него ние Македонците што сме, мазохисти ?

Не чистат етнички.
Ти влегува дома со убав збор а од грмушка со камен или калашников те гаѓа.

Зошто им ги палеа куќите на повратниците Македонци во Арачиново, зошто сакале заедно да живеат, заедно да се греат на огинот ?
Зошто мајка ми во Топанско Поле постојано ја маваа со камења од сожителите кои живееа над нас ?
Не бе не било камен, тулумба било.
Преку 30 пријави има во полициска станица Бутел, знаете што на крај кажа командирот.
Ги кријат, неможе ништо да направиме.
Цело мало ги крие.

Нерези истото беше со Комитите.

На Ромите, Србите, Турците, Власите, арна им е Македонија, само на Албанците не им чини до коска, мораа масакри да прават.

Отвори историјата од 1941-1945 истите прикаски, истите активности.
Бирале во тетовско кој е најимотен Македонец и него го убивале со се фамилија, да биде пример за другите.За време турско исто.

Научивме ли нешто ?
Не, па како јагниња на спиење, се нас не изненадува моментот.

Етничко чистење на територијата која е означена како голема Албанија.

Мора име да се даде на сите процеси.

Лицемерна Европа и мазохистички Македонци.

И да, нели со рамковниот требаше да престанат овие глупости ?

Рамковниот е станица на средина, тука не се застанува, крајна станица, голема Албанија.

Слободата на Македонија е платена со крв. Нам неа никој не ни ја дарувал. Албанскиот сон за голема Албанија ке остане само сон...

И од кога ги правиме истите муабети!?

Мрднавме од место, не. Туку уште повеќе тонеме и се' завршува на ти реков ми рече.

Ајде Европа е лицемерна, него ние Македонците што сме, мазохисти ?

Не чистат етнички.
Ти влегува дома со убав збор а од грмушка со камен или калашников те гаѓа.

Зошто им ги палеа куќите на повратниците Македонци во Арачиново, зошто сакале заедно да живеат, заедно да се греат на огинот ?

Зошто мајка ми во Топанско Поле постојано ја маваа со камења од сожителите кои живееа над нас ?
Не бе не било камен, тулумба било.
Преку 30 пријави има во полициска станица Бутел, знаете што на крај кажа командирот.
Ги кријат, неможе ништо да направиме.
Цело мало ги крие.

Нерези истото беше со Комитите.

На Ромите, Србите, Турците, Власите, арна им е Македонија, само на Албанците не им чини до коска, мораа масакри да прават.

Отвори историјата од 1941-1945 истите прикаски, истите активности.
Бирале во тетовско кој е најимотен Македонец и него го убивале со се фамилија, да биде пример за другите.За време турско исто.

Научивме ли нешто ?
Не, па како јагниња на спиење, се нас не изненадува моментот.

Етничко чистење на територијата која е означена како голема Албанија.

Мора име да се даде на сите процеси.

Лицемерна Европа и мазохистички Македонци.

И да, нели со рамковниот требаше да престанат овие глупости ?

Рамковниот е станица на средина, тука не се застанува, крајна станица, голема Албанија.

1. Никој ништо не палел, ја ке ти кажуваам нешто и запамти и ако знаеш и самиот. Тие сами си ги запалија куќите за да добијаат по судски случаеви, да имаат повеке докази и поголеми шанси да добијаат станови од државата, па после тоа, ем стан ем нивата и куќата да ја продаваат на тие Албанците по дебела сума на пари, имам роднина од арачиново кој ја купил нивата и куќата на еден македонец, кој што и то како дебело и ја наплаќал, значи никој со сила не го терал да ја продава туку тој самиот се одлучил на такво нешто, и освен тоа никој не ги спречи тиее да се враќат назад.

2. Ех така пријавете во полиција кога тогаш ке бидаат фатени.

3. Да исто беше и во Нерези, да тепаш жени и деца па после да се оправдувате дека комитите биле цвеќе за мирисање, остај и не се обидивај да ми оправдуваш комитите зошто знам кои гомнари се дел од нив.

4. А што викаш да ги прашаме овие другите(Ромите, Србите, Турците, Власите), дали им е добро во македонија што викаш, јас сум сигурен дека ке добиеш негативен одговор, и ти гарантираам дека секој од овие етникуми да имаше толкав број на население која што имаат албанците денес, тие на ист начин ке ги бараа нивните права.

5. Јас сум кажал и порано дека поимот голема албанија е поим кој што во денешно време се повеќе вие го повторувате одколку албанците. Според мене такво нешто сега не може да се реализира од многу познати причини а тоа дека нашата цел или дестинација е ЕУ и НАТО, голема албанија е просто алиби за вас(некои) македонци.

6. И да со рамковниот трбаше да престанат овие глупости, но кажи мми колку се реализира тој рамковен во практика?

7. Ако се повеќе сакаш да слушнеш дека албанците се за голема албанија еве ја ке ти кажам.

ГОЛЕМА АЛБАНИЈА во 2014:toe::pos2:.

Па добро криви се и Македонците од Тетово,Гостивар,Дебар...кои ги продаваа имотите за големи пари кои им ги нудеа Албанците.Кога Албанците станаа мнозинство на тие територии за џабе ги купуваа имотите на Македонците.То е,си имаат цел.Ние немаме цел.
Еве на пр. во Вевчани никогаш не се продал имот на Албанци,иако во околината ги има многу.Зошто???Затоа што од секогаш таква била политиката на жителите од Вевчани.По никоја цена да не продаваат имоти на Албанци.Имало порано обид на некој Албанец да отвори слаткара,ама после ден-два ни с немало од слаткарата.Вандализам???Нетрпеливост???Етничка омраза???Не бе браќа.едноставно таква е политиката во Вевчани.
А на пазарен ден секогаш во Вевчани доаѓаат Албанци и си продаваат овошје и зеленчук без проблем.
Ако сите Македонци размислуваа како тие во Вевчани сега ќе беше поинаку и нема да се расправавме со Рамковни договори,правична застапеност,па бојкот на настава,бла-бла...:toe:

1. Никој ништо не палел, ја ке ти кажуваам нешто и запамти и ако знаеш и самиот. Тие сами си ги запалија куќите за да добијаат по судски случаеви, да имаат повеке докази и поголеми шанси да добијаат станови од државата, па после тоа, ем стан ем нивата и куќата да ја продаваат на тие Албанците по дебела сума на пари, имам роднина од арачиново кој ја купил нивата и куќата на еден македонец, кој што и то како дебело и ја наплаќал, значи никој со сила не го терал да ја продава туку тој самиот се одлучил на такво нешто, и освен тоа никој не ги спречи тиее да се враќат назад.

2. Ех така пријавете во полиција кога тогаш ке бидаат фатени.

3. Да исто беше и во Нерези, да тепаш жени и деца па после да се оправдувате дека комитите биле цвеќе за мирисање, остај и не се обидивај да ми оправдуваш комитите зошто знам кои гомнари се дел од нив.

4. А што викаш да ги прашаме овие другите(Ромите, Србите, Турците, Власите), дали им е добро во македонија што викаш, јас сум сигурен дека ке добиеш негативен одговор, и ти гарантираам дека секој од овие етникуми да имаше толкав број на население која што имаат албанците денес, тие на ист начин ке ги бараа нивните права.

5. Јас сум кажал и порано дека поимот голема албанија е поим кој што во денешно време се повеќе вие го повторувате одколку албанците. Според мене такво нешто сега не може да се реализира од многу познати причини а тоа дека нашата цел или дестинација е ЕУ и НАТО, голема албанија е просто алиби за вас(некои) македонци.

6. И да со рамковниот трбаше да престанат овие глупости, но кажи мми колку се реализира тој рамковен во практика?

7. Ако се повеќе сакаш да слушнеш дека албанците се за голема албанија еве ја ке ти кажам.

ГОЛЕМА АЛБАНИЈА во 2014:toe::pos2:.

1. Колегата од Арачиново еве го до мене е , во прифатен дом е уште.
И што викаш ти, сам си ја палел куќата. Можно е вика, ако месечарам и незнам што правам. Во таа куќа се родил, тури му пепел.
70 годишниот човек што не сакаше да си ја продаде куќата во Арачиново а во која имаше продавница за брашно, го убија во дуќанот.

2. Никогаш не се фатија.

3. Нерези ви е фарса како целата фарса 2001, тие прикаски за пред ОБСЕ и НАТО, тие се палат на тоа.

4. До мене се и Србинот и Ромот и Бошњакот, не сме имале проблеми, ако сакаш да имаме кажи, да ти праам ќеиф.

5. Сите овиа насилства што се во континуитет од 100 години се со цел голема Албанија.
Зошто пред некој ден Бериша најави обединување на Косово со Албанија, за да праи ќеиф на Србите ?

6. Рамковниот требаше да ги смири Албанците, ама еднаш Енвер Хоџа му рече на Тито, Титоооо овие твоите се како пчели ќе ги пуштиш ќе ти донесат плод, овие моиве се како оси а ги пуштиш ќе касаат додека можат.
Така и со Рамковниот, претпоследна станица до станицата голема Албанија.

7. Јас од се срце ви посакувам голема Албанија, само така и ние ќе си ги скратиме маките со вас во пишување разно разни безвезни договори.

Само треба маж за последниот договор.

Nekoi nacionalisti od albancite mora da se umejat ednas za sekogas,namesto da diskutirame Makedonija kako da stane clenka na EU i NATO nie pak za podelbi diskutirame,i posle se cudime zoso nacionalizmot vo Makedonija se prosiri megu etnickite zaednici? Zatoa sto eden nacionalizam raga drug nacionalizam, i ova ne e ubo ni za ednite ni za drugite. Od ova nema da karvat ni albancite ni makedoncite,mene mi se cini deka radikalizmot na albancite od Makedonija ke otvori novi problemi tokmu bas na Albanija i Kosovo nego na Makedonija,zatoa sto tokmu Albanija i Kosovo ke ima problemi so megunarodnata zaednica,a toa moze da vliae i na Kosovskoto prasanje koi se borat den denes da se priznat od drugi drzavi na svetot,plus ne se clenki na Obedineti Nacii-OON.

1. Никој ништо не палел, ја ке ти кажуваам нешто и запамти и ако знаеш и самиот. Тие сами си ги запалија куќите за да добијаат по судски случаеви, да имаат повеке докази и поголеми шанси да добијаат станови од државата, па после тоа, ем стан ем нивата и куќата да ја продаваат на тие Албанците по дебела сума на пари,
Ајде сами си ги палеле куќите , а сами ли се убиваа ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom