Летни, лесни јадења

• Креатор на темата Креатор на темата IsidoraD
  • Време на започнување Време на започнување

IsidoraD

Neko to od Gore vidi Sve!
Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
Vo letniot period site imame potreba od poveke tecnosti i od polesna hrana.
Hrana koja osvezuva,koja e lesno svarliva.Vo letnite denovi osven sladolodite i letnite pijaloci sto drugo spremate?!
Ajde dajte nekoi recepti i idei.Pocnuvam jas prva so edna supa koja ja jadam topla vo zima a ladna vo leto,prekrasna e.

Supa od domati:
zuppa-di-pomodori.jpg

Potrebno:
1 glavica kromid (pogolema)
2-3 fildzani sos od domati (ili svez domat mn sitno iseckan)
1l voda
fidi
magdanos
kocka za supa
crn piper
(po vkus moze i pecurki ali ja ne stavam.
Se zarprzuva kromidot vo maslinovo maslo,koga ke omekne se stava sosot od domati i se ostava 5 minuti da krcka.
Se dodava vodata,se mesa.Stom ke zovrie se dodavaat fidite i zacinite.
Na kraj se dodava mnogu magdanos.

Nesto sto cesto pravam a vidov ovde od edna italijanka pa eve go receptot:

POTREBNO:
Sredina od leb
Sos domati
tabasco
bosilok
sol
crn piper
Fil:
bosilok
spanak
maslinavo maslo
malku kiselo mleko ili pavlaka

Se stava vo sad sredinata od lebot i se dodava sos od domati onolku kolku sto e potrebno da go natopi lebot.Mesame ubavo,dodavame tabcko 8po vkus) posoluvame i go stave testoto u frizider da se ladi.
Obareniot spanac go cedime i sitno go seckame,dodavame zacini i kiselo mleko i mesame.
Na kraj testoto go vadime od frizider i pravime oblik po zelba,od strana dodavame od filot.

P.s na izgled receptov mozebi igleda cudno ama po vkus e prekrasno i lesno.

Eve uste edno lesno jadenje,receptov mislam deka e svajcerski ili francuski.

Gratan

potrebno:
1 kg kompiri
Mleko
kisela hopla
kromid
luk
rendano sirenje
zacini

Kompirite se secat na krugovi,se stavaat vo pogolema tava zaedno so kromidot da se przat.
Posle 5 minuti se dodava luk i mleko onolku za da se pokrijat site kompiri odozgora.Se dodava i hoplata i zacinite.Seto toa se stava vo rerna otprilika 45 min za da izvrie celoto mleko.Pri kraj se dodava rendanoto sirenje.
Prijaten apetit
gratan.jpg

Kompir pire i cveklo
Sastojci
Za krompir pire:
800 g krompira
120 ml mleka
2778_krompir_pire_sa_cveklom_i_pecurkama.jpg

buter (veličine oraha)
so, biber (po ukusu)

Ostali materijal:
½ kg cvekle (kuvane)
1 glavica crnog luka
1 kašika gustina
250 ml bujona od povrća
100 ml slatke pavlake
1 kašika senfa
2 kašike iseckanog peršuna
150 g pečurke (po izboru)
buter (veličine oraha)
so, biber Priprema
Pečen krompir oljuštiti i ispresovati. Dodati mleko, buter, so, biber i masu izjednačiti. Krompir pire preneti u đuveč (ili pleh) podmazan hladnim buterom i napraviti udubljenje u obliku elipse. Pripremljenu cveklu sipati u udubljenje, a oko cvekle pripremljene pečurke. Pokriti folijom i staviti da se 30 min. na 200°C stepeni da se zapeče. Posuti svežim peršunovim listom i služiti vruće.

Na zagrejanom buteru propržiti sitno iseckan luk, gustin rastvoren u bujonu, kuvanu i na kockice iseckanu cveklu, senf i slatku pavlaku (u tečnom stanju). Navedene sastojke, uz uzastopno mešanje kuvati 4-5 min. Dodati so i biber (po ukusu) i sipati u udubljenje napravljeno u krompir pireu.
Pečurke oprati, iseckati na listiće i na zagrejanom buteru propržiti. Dodati iseckan peršun, so i biber (po želji) promešati i rasporediti oko cvekle.

p.s se izvinuvam sto e na srpski ama me mrzese da preveduvam.

[FONT=Arial,Helvetica][SIZE=+2]"Shopska" Salad[/SIZE]

Ingredients needed
  • 300 g of tomato
  • 2 fried capsicums
  • 50 g of onion
  • 1 chilly pepper
  • 100 g of cheese
  • 2 cooked eggs
  • 1/2 l of cooking oil
  • salt
How to prepare Chop the onion and then cut the tomato and capsicum in equal pieces of medium size. Cut the chilly pepper in small circles. Stir everything and pour some oil. Decorate with pieces of cheese cooked eggs and parsley.

E sa dali se prajt vaka ili ne .. ne me prashuvajte.. oti ne sum po jadenjevo:D i neznam dali e tochno ova.. ali aj barem taka mislam:D

[/FONT]

risotto.png

Malku poinakov oriz

Potrebno:
300g oriz
1 glavica kromid
pecurki
puter
fildzan belo vino
rendano sirenje
zacini
magdonos

Vo zagreana tava stavame kromid vo maslinovo maslo da se proprzi.Posle 5 minuti mesanje go dodavame orizot,i pecurkite.dodavame voda okolu 1 fildzan kolku da ne e suv orizot.
Celo vreme mesame,dodavame pak voda koga ke se isushi orizot,postapkata ja povrtoruvame dodeka ne bide gotov orizot.
Pri kraj dodaveme belo vino i cekame da izvrie,go dodavame rendanoto sirenje,zacinite i puterot.
Se dekorira so kecap.
prijaten apetit!

IsidoraD напиша:
Eve uste edno lesno jadenje,receptov mislam deka e svajcerski ili francuski.

Gratan

potrebno:
1 kg kompiri
Mleko
kisela hopla
kromid
luk
rendano sirenje
zacini

Kompirite se secat na krugovi,se stavaat vo pogolema tava zaedno so kromidot da se przat.
Posle 5 minuti se dodava luk i mleko onolku za da se pokrijat site kompiri odozgora.Se dodava i hoplata i zacinite.Seto toa se stava vo rerna otprilika 45 min za da izvrie celoto mleko.Pri kraj se dodava rendanoto sirenje.
Prijaten apetit
gratan.jpg
DEFINITVO NAJVKUSNO !! Eptem obozavam graten , odgovara na se i se topi vo usta , meraci

Znam ja sto sakas ti:)

Ladna salata od grav
Потребни продукти:
- 500 г. грав
- 4 главички кромид
- сол
- дафинов лист
- неколку страка млад кромид
- неколку чешниња лук
- масло
- оцет
- гранче нане

Начин на приготвување:
Гравот се вари, но зрната да останат цели. Потоа се цеди од водата и се меша со сечениот кромид (стариот и младиот) на што се додава ситно сецканиот лук, малку црвен пипер, масло и оцет. Се служи украсено со листови нане, предходно добро изладена. На здравје

Полнети модри патлиџани Потребно:

- 10 модри патлиџани
- 250 гр. овчо срирење
- 6 јајца
- масло
- сол
- магдонос

Подготовка:
Измијте ги патлиџаните, исечете ги дршките и ставете ги да се варат се додека не омекнат. Патлиџаните извадете ги од врела вода и веднаш налејте ги со студена вода. Кога патлиџаните сосема ќе се оладат пресечете ги на половина по должина, извадете го семето така да остане еден дел од кората. Земете тава, намачкајте ја со масло и наредете ги еден до друг, така да вдлабнатата страна стои нагоре. Сирењето испасирајте го, додајте 6 жолчки, ситно сецкан магдонос и посолете. Направете снег од 4 белки, измешајте го со сирењето и полнете ги патлиџаните, а во секој патлиџан ставете по една лажица масло. Ставете ги во рерна и печете ги на тивок оган. Се служат како предјадење.

сутлијаш .

Потребни состојци:
- 1 шолја (од 250 мл., рамно наполнета) ориз
- 800 мл. млеко
- 200 мл. вода
- 100 г. шеќер (количеството по желба се зголемува или намалува)
- мелен цимет

Подготовка:
На тивок огон (со постојано мешање за да не загори), се варат млекото, водата и оризот, се’ додека оризот не биде сварен. Потоа се става шеќерот и се продолжува со варење додека не се добие саканата густина. Не се препорачува сутлијашот да биде многу густ, затоа што тој и отпосле губи течност и се суши.
Варениот сутлијаш се тура во адекватни садови и се остава да се излади. Пред сервирање се попрскува со мелен цимет.

бела салата

За подготовка на оваа салата за 4 лица потребни ви се следниве производи:
- 200 гр. шунка
- 300 гр. урда
- половина краставица
- 1 варено јајце
- масло за јадење
- сол И црн пипер

Потребно време за подготовка на оваа салата е 10- тина минути.

На даската за сечење најпрво на долги плочки,а потоа на коцки ја сечкаме краставицата. Парчињата ги ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа на коцки ја сечкаме шунката па и неа ја додаваме во садот. Во садот ја додаваме павлаката И урдата. Додаваме И масло за јадење, сол И мелен црн пипер. Се убаво промешуваме со лажица. Чинијата за сервирање ја украсуваме со листови зелена салата, а потоа во форма на топки ја редиме белата салата. Потоа правиме долги ребрести форми од нелупена краставица со кои ја украсуваме чинијата. Декорацијата ја завршуваме со тенки кругови И полукругови од ротквица врз топките од бела салата. Додаваме И гранчиња копар И магдонос. Со тоа белата салата е подготвена.

Добар апетит.

гибаница од макарони

- 250 гр. Кајмак
- 200 гр. Сирење
- 400 гр. Макарони
- 400 гр. Кисела павлака
- 2 јајца
- 4 дл. Млеко
- 50 гр. Путер
- масло за јадење
- сол

На оган ставаме едно тенџере со вода и во него додаваме масло за јадење и сол. Тенџерето го покриваме со капак и оставаме водата да зоврие. По извесно време го отвораме капакот ги ставаме макароните во зовриената вода, да се варат покриени со капак.
Во меѓувреме во еден поголем длабок сад со вилушка го дробиме сирењето и го додаваме кајмакот. Промешуваме со вилушката и ја додаваме киселата павлака. Ги земаме двете јајца, ги кршиме па белките ги ставаме во еден сад за матење, а жолчките во садот во кој го подготвуваме филот за гибаницата. Потоа во садот го додаваме млекото и убаво промешуваме. Со електричниот миксер ги матиме двете белки.
На оган ставаме едно тенџере и во него го ставаме путерот да се растопи. Сварените макарони ги тргаме од оган и ги процедуваме во цедалка. Ги плакнеме со ладна вода и ги оставаме на работната маса.

Земаме една тава за печење и во неа го ставаме растопениот путер. Потоа во тавата ги ставаме исцедените макарони и ги полеваме со претходно подготвениот фил. На крајот во тавата ги ставаме изматените белки кои ги преливаме со преостанатиот растопен путер. Тавата ја ставаме да се пече во фурна на 200 степени 15-тина минути.

Откако гибаницата ќе добие златно- румена боја ја вадиме тавата од фурна и ја ставаме на работната маса. Со остар нож ги одлепуваме краевите на гибаницата од тавата. Гибаницата ја сечеме на поголеми парчиња, а секое парче со лажица решетка го вадиме на чинија за послужување. Украсуваме со топчже од кисела павлака и гранче од магдонос. Со тоа гибаницата од макарони е подготвена

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]МИНЕСТРОНЕ СУПА[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 300 гр. макарони
- 100 гр. варен грав
- 100 гр. сирење
- 1 домат
- 1 страк праз
- 1 главица кромид
- пармезан
- листови од целер
- 1 тиквичка
- 4 чешниња лук
- 3 свежи зелени пиперки
- 1 коцка за супа од зеленчук
- босилок
- маслиново масло
- сол и црн пипер
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]На даската за сечење кромидот ситно го сечкаме. Исечканиот кромид го оставаме во сад настрана. Потоа на тенки кругови го сечкаме празот , па и него го оставаме на чинија настрана. На тиквичката и ја отсекуваме рачката, а потоа ја лупиме. Излупената тиквичка ја сечкаме на тенки кругови кои ги оставаме на чинија настрана. И листовите со рачките од целер ги сечкаме.
Во тенџере со зовриена вода на оган ја ставаме коцката од зеленчук на да се свари супа. Во друго тенџере со зовриена вода на оган додаваме сол и маслиново масло. Користиме садови Етернити чии стаклени капаци со вентил за испарување се отпорни на температура до 300 степени. Во тава за пржење на оган ставаме маслиново масло да се загрее. Потоа во тавата го додаваме исечканиот кромид и промешуваме. Во тенџерето со зовриена посолена вода ги ставаме макароните да се варат. Во тавата ги додаваме круговите праз и тиквички да се пржат. Потоа во тавата ги додаваме исечканите листови целер и промешуваме. Ја протресуваме тавата и ја покриваме со капак за да се динста зеленчукот. Чешнињата лук го притискаме на даската за сечење. Го отвораме капакот од тавата, ги додаваме чешнињата лук и промешуваме. Повторно ја покриваме тавата со капак.
На доматот му ја отстрануваме рачката и го лупиме во круг. Потоа доматот го сечкаме на коцки. Парчињата домат ги оставаме во сад настрана. Го отвораме капакот од тавата и промешуваме. Потоа со црпалка налеваме во тавата од супата во тенџерето.
Повторно промешуваме , ја покриваме тавата со капак и оставаме да се динста. Тенџерето со сварените макарони го тргаме од оган и макароните ги истураме во цедалка. Ги плакнеме макароните со студена вода и ги оставаме да се исцедат. Пиперките ги сечеме на половина и ги додаваме во тавата. Макароните ги сечеме на половина и ги собираме на чинија. Го тргаме капакот и во тавата го додаваме сечканиот домат. Промешуваме и ги додаваме преполовените макарони. Промешуваме и ги додаваме зрната претходно сварен грав. Повторно промешуваме и наросуваме мелен црн пипер. Уште еднаш промешуваме и ја покриваме тавата со капак.
Во бландер го ставаме сирењето исечкано на коцки, босилокот и пармезанот. Потоа додаваме 100 мл. млеко и го затвораме блендерот. Го вклучуваме блендерот и матиме. Потоа во блендерот додаваме маслиново масло и уште еднаш матиме. Го додаваме и преостанатото сирење и го исклучуваме блендерот. Готовиот прелив го сервираме во подлабок сад. Со црпалка содржината од тавата ја претураме во чорбалок.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]-Потоа од МИНЕСТРОНЕ СУПАТА вадиме во чинија за супа и додаваме од преливот. Украсуваме со листови од целер на средината на чинијата.
[/FONT]
[/FONT]

Sendvic so tuna salata
Tuna salata :
Tuna
Majonez malce ( fat free)
Crven kromid
se mesa so malce biber , sol i ceden limun .
Se varat 2 jajca i se stava na lebce , marulka , domat i krastavicka.red vareno jajce i od salata .Top :)

МЕШАНА САЛАТА СО ЈОГУРТ
kujna%203.jpg
Потребно: 3 компири, 4 моркови, 1 праз, 1 лажица маринирани печурки, 3 краставици, 50 гр. црни маслинки, 200 гр. посна шунка во парче, 1 жолчка, 1 лимон, 1 чаша јогурт, масло, црн пипер и сол
Сварете ги компирите и морковите, исцедете ги, оставете ги да се изладат и исечете ги на коцки. Во подлабока чинија изматете ја жолчката со малку сол и црн пипер и додадете сок од лимон. Ставете ги во длабок сад за салата сварениот зеленчук, исечканата шунка, краставицата на тркалца, печурките и маслинките. Преку салатата прелијте го сосот со јајце и промешајте. Потоа прелијте ја со јогурт и додадете неколку лажици масло. Украсете ја со тркалца од белиот дел на празот и оставете неколку минути да стои за да може зеленчукот да ги впие сите сокови.

ДОМАТИ ПОЛНЕТИ СО ЗЕЛЕНЧУК
piper.jpg

Потребно: 12 тврди домати, 300 гр. грашок, 3 моркови, 250 гр. боранија, 2 компира, 3 тврдо варени јајца, сол, црн пипер, масло, сок од лимон
Сварете ги секое посебно грашокот, компирот, морковот и боранијата. Сварете ги јајцата и исечете ги на коцкички. На доматите исечете им ја „капата" и издлабете ги, па ставете ги наопаку да се исцедат. Одвнатре посолете ги и ставете им црн пипер. Исечете ги компирот, морковот и боранијата на коцкички, па измешајте ги јајцата со зеленчукот. Посолете, ставете црн пипер, малку закиселете со сок од лимон и ставете масло. Добро измешајте и со тоа наполнете ги доматите. Вратете ја „капата".
ДОБАР АПЕТИТ...

ПЕЧЕНИ ПОЛНЕТИ КОМПИРИ

kompircina.jpg

Потребно: 4 големи компири од по 200 гр., 25 гр. путер, 1-2 лажици млеко, сол и црн пипер; за украсување малку сечкан магдонос;
фил од сирење и кромид: 25 гр. путер, два страка млад кромид и 50 гр. рендано тврдо сирење, сол и црн пипер;
фил од сланина и печурки: 25 гр. путер, 4 парчиња чадена сланина, 50 гр. сечкани печурки, 2 домата на парчиња и 2 изматени јајца
Рерната се загрева на 200 степени. Избодете ги компирите и ставете ги во рерна за да омекнат. Потоа се сечат на половина и им се вади средината, која се гмечи и се меша со путерот и млекото, се посолува и се става црниот пипер.
За фил од сирење и кромид: кромидот се пропржува на путер, потоа се меша со средината од компирот и се додава половината од сирењето. Со филот се полнат половинките од компирите, се ренда сирењето и се печат.
За фил од сланина и печурки: на растопениот путер се пржи сланината и печурките 5 минути. Во компирите ставете ја згмечената средина од компирот, потоа ставете од пржената сланина и печурки, резанка домат. Преостанатата средина од компирите ставете ја во готварски шприц и украсете ги рабовите на компирите. Исполнете ги местата со преостанатата мешавина од сланина и печурки, а на крајот се преливаат со изматените јајца. Се запекуваат во топла рерна.

ПОЛНЕТИ МОДРИ ПАТЛИЏАНИ

kujna%201.jpg

Потребно: 2 модри патлиџани со средна големина, 100 гр. чадена шунка, 75 мл. маслиново масло, 40 гр. путер, 1 краставица, 25 гр. брашно, 3 дц. млеко, 50 гр. топено сирење, 2 лажици сос од рен, сол и црн пипер, 4 лажици лебни трошки (презла), 1 лажица магдонос и 2 лажици пармезан
Преполовете ги модрите патлиџани и издлабете ги со лажица, внимавајќи да не ја оштетите кората. Внатрешноста од модрите патлиџани и шунката исечкајте ги на коцки. Загрејте 3 лажици маслиново масло во тава и пропржете ги издлабените половинки од патлиџаните додека не омекнат. Кога ќе се испржат, исцедете ги на кујнска хартија.
Преостанатото масло ставете го во тава и пржете ги коцките од модрите патлиџани пет минути додека не омекнат. Извадете ги и исцедете ги на хартија.
Растопете 15 гр. путер и пржете ја шунката околу 5 мин. Додајте ги краставиците и преостанатиот путер. Во смесата вмешајте го брашното и млекото и варете додека не зоврие. Потребно е постојано мешање додека не добиете сос. Потоа измешајте со топеното сирење, сосот од рен и зачините.
Рерната загрејте ја на 200 степени. Во меѓувреме измешајте ги коцките од модар патлиџан, шунка и краставица и со таа смеса наполнете ги издлабените половинки. Филот прелијте го со малку сос и посипете ги со презла, остатокот од сирењето и магдонос. Накрај, посипете ги со пармезан. Полнетите половинки се печат во горниот дел од рерната 20 - 25 мин. додека филот не добие златно-жолта боја.

КОЛАЧ СО КАЈСИИ

Потребно:
-за тестото: 160 гр. брашно, 30 гр. мелени бадеми, 100 гр. шеќер во прав, 120 гр. путер од фрижидер, 1 помало јајце и малку сол
-за декорирање: 70 гр. кристален шеќер, 40 гр. путер, 40 мелени бадеми, 1 белка, 400 гр. кајсии и шеќер во прав
Со миксер измешајте го брашното, шеќерот во прав и мелените бадеми. Додајте го путерот во ситни коцки, измиксирајте малку и потоа додајте ги солта и јајцето. Миксирајте полека додека тестото не се собере во топка. Завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер да отстои 1 час. Потоа тестото ставете го во плех (18х18 см или радиус 20-22 см) и со лажица расплескајте го по целото дно. Печете ја кората 15 мин. во загреана рерна на 180 степени, додека работ не се зарумени. Оставете ја кората во рерната да се лади. Измешајте 40 гр. кристал шеќер со путерот и со мелените бадеми и додајте ја изматената белка. Со ова премачкајте ја кората, врз неа наредете ги кајсиите исечени на 8 парчиња. Посипете ги со преостанатиот шеќер и вратете го колачот во рерна да се пече уште 20 мин. Пред сервирањето посипете го колачот со шеќер во прав.

kolacsokajsii.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom