Најлесно е да ти ги препорачаат Видео Дата или Сервис Македонија, бидејќи тие се овластени сервисери, но бидејќи гаранцијата е истечена, вообичаено или наплаќаат премногу, или за да не се замараат со набавување на делови ќе ти го отпишат телевизорот како непоправлив.
На татко ми му изгоре евтин LCD телевизор од Филипс минатава пролет 2018 поради електричен удар, од Видео Дата му понудија да набават нова матична плоча за 5.000 денари, поради што си го зеде телевизорот непоправен. Подоцна најде некој електричар кој за 2.000 денари или за 3.000 денари - не помнам точно - ја поправи изгорената матична плоча и ене го телевизорот исправен и функционален.
Јас поминав низ слично искуство со Видео Дата кога им однесов расипан ЕлЏи монитор, за кој ми кажаа дека му нема спас, па подоцна најдов сервисер за телевизори, кој ми го поправи мониторот за 1.300 денари и еве, до денешен ден го користам мониторот исправен и функционален и максимално сум задоволен од истиот.
Така да, мој совет ти е да најдеш некој добар електричар, по можност да биде некој кој работи со телевизори, за да го провери телевизорот и за да го поправи ако може.
Верувај ми, локални сервисери се многу подобри од овластените сервиси, бидејќи за разлика од овластените сервиси кои работат на големо и вообичаено се обидуваат да ти продадат резервен дел, локалните сервисери се обидуваат да го поправат расипаното.