LCD телевизори

• Креатор на темата Креатор на темата VINO
  • Време на започнување Време на започнување
Филипс читат mkv без проблем, читат avi се до 1280/720р над ова резолуција сецкат филмот, mov не читат, mp4 зависит со кој енкодер е праено, едни читат, други пак не o_O

За овој сум најмногу загреан (линк) ама и мене ме мачи проблемот со DTS аудио дали читаат...
А скоро бев до Нептун, го имав на усб-то ставено The Dark Knight 1080p од околу 8,5 гб и мислам со DTS беше и го пробав на овој модел и си го вчита без проблем.

decki ajt vaka,do 32000-33000,nesto lcd ili plazma so ke preporacate,mi treba za divx hd filmovi,nikoj ne spomnuva za prevod dali citaat prevod ,mnogu mi e biten prevodot

decki ajt vaka,do 32000-33000,nesto lcd ili plazma so ke preporacate,mi treba za divx hd filmovi,nikoj ne spomnuva za prevod dali citaat prevod ,mnogu mi e biten prevodot

Се решава и проблемот со преводот, само треба да сурфаш на нет малку повеќе, но еве јас ќе ти го скратам тој дел.

Симни го MKVmerge програмот и испробај го, кој зависно од филмот за неколку минути го вметнува преводот во филмот кој после можеш да го гледаш и кај ЛЦД телевизорит екои не читаат преводи.

http://www.videohelp.com/tools/MKVtoolnix

на самсунг серија 5 во сервис менито да го отклучам за гледање филмови преку усб ама ја нема таа опција а читав дека на серија 4 имаат баг кој може да се иклучи таа опциј има ли некој штос да се дојде до тоа или тешко

Ај па сега треба да гледам и какво аудио читаат, какво не? И уште некои работи...тој IPS панел што го фалите од Panasonic е само во плазма/лед изведба или и во двете? Друго....што е подобро обичен LCD или од новиве LED и околу резолуцијата, дали full HD со 1920 х 1080 или HD ready со 1366 х 768. Секој би кажал дека новото е подобро (LED) или дека повеќе е подобро (full HD пред HD ready) ама би сакал да слушнам и тука поискусните што имаат да кажат.

За преводи и да не чита не е проблем, ќе го конвертирам филмот на лаптоп, ќе го закачам преводот во филмот, па на usb, па на ТВ, а дури и може од лаптоп директно на ТВ мислам дека така е дури и подобро. Сигурно не може ТВ-то подобро да го испроцесира филмот од Core2Duo ;)

Ај па сега треба да гледам и какво аудио читаат, какво не? И уште некои работи...тој IPS панел што го фалите од Panasonic е само во плазма/лед изведба или и во двете? Друго....што е подобро обичен LCD или од новиве LED и околу резолуцијата, дали full HD со 1920 х 1080 или HD ready со 1366 х 768. Секој би кажал дека новото е подобро (LED) или дека повеќе е подобро (full HD пред HD ready) ама би сакал да слушнам и тука поискусните што имаат да кажат.

За преводи и да не чита не е проблем, ќе го конвертирам филмот на лаптоп, ќе го закачам преводот во филмот, па на usb, па на ТВ, а дури и може од лаптоп директно на ТВ мислам дека така е дури и подобро. Сигурно не може ТВ-то подобро да го испроцесира филмот од Core2Duo ;)

Нормално дека поновото е подобро, инаку не би го направиле.

Значи: LED осветлување и FullHD. (по можност и 100Hz)

Околу панелите IPS има послаб контраст PVA, што значи и послаб квалитет на слика. Сите LG имаат IPS, додека Sasmung користи PVA.

Подетално околу панелите -

TN (Twisted Nematic)
Super-TFT and IPS (In-Plane Switching)
S-IPS (Super-IPS, Hitachi in 1998)
H-IPS (Horizontal IPS) – used for computer monitors, implemented in late 2006, is an improvement on its predecessor, S-IPS panel.
AS-IPS (Advanced Super IPS): (Extended Super IPS)
A-TW-IPS -(Advanced True White IPS)
SA-SFT (Super-Advanced Super-Fine TFT)
MVA: (Multi-Domain Vertical Alignment )
PVA: (Patterned-ITO Vertical Alignment)
S-PVA: Super Patterned Indium Tin Oxide Vertical Alignment
C-PVA: Circularly Polarized Vertical Alignments circular polarization
ASV-Advanced Super View (ASV – Axially Symmetric Vertical Alignment)

evo kako to izgleda konkretno kod samun panela i šta znače oznake da bi se znalo šta kupiti i to gledate po naljepnici sa strane gdje su USB utori,najsigurnije je pogledati kroz servis meni ,ali to vam zasigurno u dućanu ili shop-u neće dozvoliti i znači morate se osloniti na svoje znanje i gledati naljepnicu, a je ću sad postati koje su sve mogućnosti oznaka na naljepnici i šta one konkretno znače
poslijednji red na naljepnici točnije 3 red ispod prvog koji označava model i piše

MODEL CODE, slijedi drugi red serijski broj i pomonjani 3 red gdje piše VERSION e taj nam je bitan,a oznake su slijedeće
prvo slovo oznake označava proizvođača
A – AU Optronics (AUO) A-MVA
B – Chi Lin Technology (CLT)
C – Chi Mei Optoelectronics (CMO)
I – LG Display IPS (LGD) S-IPS
P – Chunghwa Picture Tubes (CPT)
S – Samsung S-PVA (S-LCD)
Q – IPS Alpha Technology LTD(Hitachi & Panasonic) IPS Alpha / IPS Pro
Н – Samsung S-PVA (special for 3D)
drugi broj označava tip matrice a brojevi verziju
SS01 (02,03,04) matrica S-PVA od Samsung-a
SQ01 (02,03,04) matrica S-PVA оd Samsung-a
SP02/03 – matrica S-PVA оd Samsung-a
SN03/04 – matrica S-PVA оd Samsung-a
HQ01 – matrica S-PVA оd Samsung-a
CN01, CN02 – matrica S-MVA оd CMO-a
CK03 – ?
BN01 (02,05,06,07) – matrica S-MVA оd CMO-a
АА01 (02,03,04,05,07) – matrica A-MVA оd AUO-a
AC01 (02,03,04,05) – nova matrica A-MVA3 оd AUO-a
BA01 – matrica оd AUO-a
GA01 – matrica A-MVA3 оd AUO-a
I102 и I203 – matrica IPS-Pro оd IPS-Alphа
oznake iz trećeg reda (version)- CN, AA, SQ, SS zajedno sa brojevima što sam prethodno spomenuo znače koliko je bitni panel
SQ0x – 10 bit “Q” označava da je panel 10 bitni i sve ostale njjegove brojčane verzije, a svi ostali su 8 bitni bez izuzetka i označabvaju se kao AA0x – 8 bit i dalje….

A što označavaju bitovi? više bitova bolje ili?

Točno, no to se ne vidi jako. Normalno procesiranje je 8 bita po boji, što daje 16.7 milijuna boja. Primjerice, 10 bitno procesiranje u pravilu nudi bolje nijansiranje, no ne bitno jer su sami LCD paneli i dalje limitirani na 16.7 milijuna boja, bez obzira što interno procesor može raditi s milijardama…

Нормално дека поновото е подобро, инаку не би го направиле.

Значи: LED осветлување и FullHD. (по можност и 100Hz)

Ај баш иди у Техномаркет и спореди ги Phillips 5606 и 6606, па кажи кој е боље од нив два. Освен што поновиов е сребрен и потенок, сликата е влошена (бар на фабрички сетинзи) и загрева екранот скоро како LCD екран.

Во денешно време = поново, начин да се земе повеќе пари.

на самсунг серија 5 во сервис менито да го отклучам за гледање филмови преку усб ама ја нема таа опција а читав дека на серија 4 имаат баг кој може да се иклучи таа опциј има ли некој штос да се дојде до тоа или тешко

Некој ?

Ај баш иди у Техномаркет и спореди ги Phillips 5606 и 6606, па кажи кој е боље од нив два. Освен што поновиов е сребрен и потенок, сликата е влошена (бар на фабрички сетинзи) и загрева екранот скоро како LCD екран.

Во денешно време = поново, начин да се земе повеќе пари.
Е од овие причини сакам повеќе мислења да слушнам, не секогаш значи дека поновото е и подобро. Мац твој предлог?

Е од овие причини сакам повеќе мислења да слушнам, не секогаш значи дека поновото е и подобро. Мац твој предлог?

LCD постар = грее
LCD понов со LED = не грее (и помалку струја му треба).

Мац дома има SONY во соба, за да ја помине зимава :)

LCD постар = грее
LCD понов со LED = не грее (и помалку струја му треба).

Мац дома има SONY во соба, за да ја помине зимава :)

коруне имаш ли ти некој совет за ова по горе ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom