Ладно цедени масла

  • Креатор на темата Креатор на темата natalija1978
  • Време на започнување Време на започнување
Купив едно лелено од Биокосмос, има вкус на бензин. Сите се такви?
 
И јас често го купувам Монини... само нели е сомнително како таа иста амбалажа ја користат повеќе разни видови на ладно цедени масла?

Можеби се работи за ист увозник кој увезува во висковолуменски садови, па преточува во амбалажа за продавање на мало... ама некако сомнително ми е тоа, истото шише го имаат најголемиот број на маслата.

На крају краева, ако не е оригинална амбалажата кој ја контролира веростојноста дека тие масла се навистина тоа што се декларирани на амбалажата? (која патем е некако аматерски направена)
Можеби ни Л нема од ладно цедење во тие масла. Знам знам, тоа е изборот - ама мене не ми се допаѓа работава. Има нешто матно во сето тоа.
Монини е зелено цело време , што кажува дека не е природно без конзерванс . Природното маслиново масло е зелено само околу месец-два , колку и да е затемнето и затворено , после тоа оксидира и пожолтува . Италијанските масла се за класа полоши од грчките особено критските .
Пред 50-60 тина години сусамовото и афионовото масло беа скоро единствени масла на нашиот пазар , со турскиот назив ( шарлаган).
 
Природното маслиново масло е зелено само околу месец-два , колку и да е затемнето и затворено , после тоа оксидира и пожолтува . Италијанските масла се за класа полоши од грчките особено критските .
Твој предлог за маслиново масло?
 
Најдобра варијанта е ако имаш некого на Крит околу нова година да си порачаш 10-15 литра дирекно од познат произведувач. За жал и мене ми се пракина таа линија на снабдување . Втора по квалитет варијанта е да се снабдуваш во Солун ама да внимаваш маслото да е од островите , Крит и областа на Ханија препорачливо. Трета , која ја користам јас е Лидл , има таму канти 5 литра критско масло. Во првата варијанта 100% си сигурен дека имаш вистинско ладно цедено масло од избрани маслинки , втората варијанта е пак ладно цедено ама од различни маслинки од еден регион е сега зависи и од трговецот ама тука ништо не можеш , се е до среќа. Третата варијанта е малку понеквалитетно масло ама најлесно достапно .
Знам дека е најлоша од овие варијанти ама пак е подобра од италијанските .
Едно запамти , цената е репер за квалитетот , нема добро ладно цедено маслиново масло за 5 евра литар .
 
Зошто нерафинирано ладно цедено масло?
Ладно цеденоте масла се многу поздрави од рафинираните масла, од причина што содржат многу есенцијални масни киселини, витамини, амино киселини, лецитин и минерали кои и ги нема во рафинираните масла.
За разлика од ладно цедените масла, рафинираните масла при процесот на производство хемиски и термички се третираат пришто се губат многу од хранливите вредности.[DOUBLEPOST=1505309508][/DOUBLEPOST]На овој линк може да си порачате свежо да ви исцедат масло од било кои маслодајни семенки.
https://www.facebook.com/Bio-at-114398465904205/[DOUBLEPOST=1505309572][/DOUBLEPOST]
Купив едно лелено од Биокосмос, има вкус на бензин. Сите се такви?
На овој линк може да си порачате свежо да ви исцедат масло од било кои маслодајни семенки.
https://www.facebook.com/Bio-at-114398465904205/
 
Дали ако се чува правилно може да се користи и после рок?
 
Дали ако се чува правилно може да се користи и после рок?

Може ама не е добро за тебе, голем дел од маслата се оксидирани уште во време на производство, после рок тнко.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom