Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Kaко правите кога нарачувате, треба да се инсистира на некаква деклацарија или invoicе за цената (+поштарината). Треба да го напишат тоа на пакетот или пликот, за да има помалку можности цариниците да малтретираат?
Сите официјални страни фактура/сметка (invoice) сакал ти неќел морат тие да ти достават заедно со пратката, доколку со купување преку некој сервис/платформа да речиме ибеј или некој си кинези можиш да размениш пораки и да се договорите да стави цена на пакетот дека си платил пр.15 долари.

Испратена е на 4ти јануари со овој тракинг BLGMY15529875. Ако е лажен тракингот што да очекувам дека никогаш нема да стигне.

Хехе нее, ќе ти стигне но со задоцнување, е сега во најлош случај точно може и никогаш да не стигне но се надевам дека не си толку баксуз. Инаку BLGMY е тракинг на Малезија Пост и обично со тој тракинг се означуваат контејнерите во кој патува пратката а не и самата пратка што во 90% од случаите се невалидни.

Сите официјални страни фактура/сметка (invoice) сакал ти неќел морат тие да ти достават заедно со пратката, доколку со купување преку некој сервис/платформа да речиме ибеј или некој си кинези можиш да размениш пораки и да се договорите да стави цена на пакетот дека си платил пр.15 долари.
Некои од продавачите нудат производите да ги означат како подарок, но мене тоа ми звучи глупаво и иритирачко за цариниците - посебно пошто нема причина за заебанции кога вредноста на нарачките е под 22е.

Досега се снаоѓав пријатели да ми носат работи од странство, но сакам да видам како сега стојат работите со директни нарачки - да не ги замарам пријателите ако не морам.
Неколку прашања, ако не ти смета да одговориш (или било кој друг):

- Со пошта како стојат работите сега - сеуште крадат како цигани?
- Работите ги доставуваат до дома, или се подигаат од пошта?
- Како идат роковите за подигање од пошта, кога ги враќаат назад? Има заебанции со ова - известувањето да стигне покасно од крајот на рокот за подигање?
- Данокот како се наплаќа, може на поштарот или мора да се иде таму? За данок плус царина, сеуште мора шпедитер да се ангажира??

Некои од продавачите нудат производите да ги означат како подарок, но мене тоа ми звучи глупаво и иритирачко за цариниците - посебно пошто нема причина за заебанции кога вредноста на нарачките е под 22е.

Досега се снаоѓав пријатели да ми носат работи од странство, но сакам да видам како сега стојат работите со директни нарачки - да не ги замарам пријателите ако не морам.
Неколку прашања, ако не ти смета да одговориш (или било кој друг):

- Со пошта како стојат работите сега - сеуште крадат како цигани?
- Работите ги доставуваат до дома, или се подигаат од пошта?
- Како идат роковите за подигање од пошта, кога ги враќаат назад? Има заебанции со ова - известувањето да стигне покасно од крајот на рокот за подигање?
- Данокот како се наплаќа, може на поштарот или мора да се иде таму? За данок плус царина, сеуште мора шпедитер да се ангажира??

Не пали више тоа подарок, беше едно време кога немаше толкав обем на работа сега е луда куќа.

-Краделе, крадат и ќе крадат (доколку пратката не ти е препорачана)
-Ако не е предвидено за царинење и не е габаритно ќе до добиеш дома, за се останато во пошта на шалтер.
-10-15 дена ,денот кога стигнува во поштата во твојата општина или град ти праќаат дома ливче за да идеш да ја подигнеш пратката, во спротивно ја враќаат назад.
-Данокот исклучиво на шалтер, додека не платиш пратката не ти ја даваат, а за шпедитер зависи преку кој оператор ти е пратена, ако е ДХЛ тоа не ти бега (во одредени случаеви)

-Краделе, крадат и ќе крадат (доколку пратката не ти е препорачана)
Значи ова е исто останато... :mad:
Што се дешава кога ќе отвориш dispute во тој случај, имаат Али (и останатите) информација дали е дојдена пратката до нарачителот, или само знаат дали е дојдена до локалната пошта?
Како идат работите тогаш?

-Ако не е предвидено за царинење и не е габаритно ќе до добиеш дома, за се останато во пошта на шалтер.
Што е за нив поштарите габаритно, постојат некои специфицирани правила - или како му дојде на поштарот?

10-15 дена ,денот кога стигнува во поштата во твојата општина или град ти праќаат дома ливче за да идеш да ја подигнеш пратката, во спротивно ја враќаат назад.
Дап, ама кога стига ливчето дома? Значи можно е да стигне известувањето после истекот на рокот за подигање?

Зошто не се јавуваат по телефон наместо да праќаат голуби писмоноши? :)
Има некои добри пракси, на пример јавување во пошта после одреден интервал од нарачката, или така нешто?

Ќе го надополнам @PsychoalieN
Данок и царина доколку е со стандардна пошта испратено се плаќа на шалтер во твојата матична пошта. Без да платиш неможиш да подигниш, во спротивно го враќаат назад пакетот или можат да го запленат (како ќе им прднит така).
Додека пакет испратен со брза/експресна пошта плаќањето на ддв и царина мојш да го напрајш во претставништвото/канцеларијата во твојот град или со уплатница на банка според фактурата која ќе ти ја испратат на меил.
Без разлика шо постојт усна царинска декларација за да се избегнат трошоците кон ангажирање на шпедитер, нит од царина нит од пошта ти е некој кабожен.
Значи ова е исто останато... :mad:
Што се дешава кога ќе отвориш dispute во тој случај, имаат Али (и останатите) информација дали е дојдена пратката до нарачителот, или само знаат дали е дојдена до локалната пошта?
Како идат работите тогаш?

Што е за нив поштарите габаритно, постојат некои специфицирани правила - или како му дојде на поштарот?

Дап, ама кога стига ливчето дома? Значи можно е да стигне известувањето после истекот на рокот за подигање?

Зошто не се јавуваат по телефон наместо да праќаат голуби писмоноши? :)
Има некои добри пракси, на пример јавување во пошта после одреден интервал од нарачката, или така нешто?
За отворање случај (dispute) зависит од кој сервис имаш купено, како е испратен, каков проблем имаш, дали има код за пратење... Генерално, во најголем број од случаите на купувачот му е понудено рефудирање (враќање на парите назад) или повторно испраќање на производот кој си го купил.

Поштариве/пошта немет никаква врска. Царина кажвит шо е, шо не е габаритно, имет правилник, ценовник за царинење на еден куп страни, главно најголем дел од нив незнает шо работет. Поштата/поштарот само те известува или ти доставува, по претходно подготвен налог.

За последново таков е системот на работа, лично ти доставуваат во поштенското сандаче ливче, со истото ливче и лична карта се пријавуваш на шалтер во пошта и се тера од тука процедурата доколку ја има, доколку не само потпис и си ојш.
Едноставно за поинаков начин на работа и подобра услуга на нас граѓаниве не знает, не се кабожни, сведено е на муабет кој те ебат.

Ќе го надополнам @PsychoalieN

Поштариве/пошта немет никаква врска. Царина кажвит шо е, шо не е габаритно, имет правилник, ценовник за царинење на еден куп страни, главно најголем дел од нив незнает шо работет. Поштата/поштарот само те известува или ти доставува, по претходно подготвен налог..

За габаритно мислев, димензиите и големина на пратката за да ти ја донесе до дома затоа што според правилникот поштарите не се должни да ти носат пратка која е поголема од нивната торба. Мене ми се има дешавано да ми донесат пратка 1м х 1м затоа што некогаш немаат многу пратки за разнесување, но исто така и за мало пакетче сум идел сам да си го земам, тоа ми беше муабетот а за други видови на габарит тоа дека царината го има главниот збор, да

едит: @Vanlok , искрено кога ќе порачаш нешто за овде, тек тогај ќе сватиш со кој си имаш работа фатено и шо нервози ќе кркаш.[DOUBLEPOST=1455368858][/DOUBLEPOST]
За габаритно мислев, димензиите и големина на пратката за да ти ја донесе до дома затоа што според правилникот поштарите не се должни да ти носат пратка која е поголема од нивната торба. Мене ми се има дешавано да ми донесат пратка 1м х 1м затоа што некогаш немаат многу пратки за разнесување, но исто така и за мало пакетче сум идел сам да си го земам, тоа ми беше муабетот а за други видови на габарит тоа дека царината го има главниот збор, да
Исто и мене ми се дешава, нешто дома ми го носат на врата, другиот пат за ситници ојш да подигниш. И стално ко ќе ги прашам "Шо ви се згрешило вака до дома?" сите рамејнци кревет.
:pos:
Све кашапопара е, никој незнајт кај терат нит знајт шо му е работа.

Kaко правите кога нарачувате, треба да се инсистира на некаква деклацарија или invoicе за цената (+поштарината). Треба да го напишат тоа на пакетот или пликот, за да има помалку можности цариниците да малтретираат?
Со самото купување добиваш ф-ра а од банката ако имаш електронско банкарство имаш документ за направена трансакција.
За помали давачки зависи како ќе се договориш со пордавачот ама на царина моѓе да ти побараат документ за вредноста па да ти одредат дали треба нешто да платиш.

до колку пари е дозволено да се порачува без да се царини ?

Овој број 3A5V029421376 дали е лажен? Кинезот тврди дека пратката ми е пристигната во Скопје уште на 12.01.2016. Ми ја даде оваа адреса за следење: www.cnexps.com/english/

Овој број 3A5V029421376 дали е лажен? Кинезот тврди дека пратката ми е пристигната во Скопје уште на 12.01.2016. Ми ја даде оваа адреса за следење: www.cnexps.com/english/

Ова треба да ти го пишува за пратката да биде во Македонија

Macedonia (the former Yugoslav Republic of) SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE Receive item at office of exchange (Inb) (доколку е пристигната во одделот за пратки)
Macedonia (the former Yugoslav Republic of) SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE Send item to customs (Inb) (доколку е испратена на царинска проверка)
Macedonia (the former Yugoslav Republic of) SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE Send item to domestic location (Inb) (доколку е испратена на посочената адреса)

само во овие случаи пратката се наоѓа во Македонија.

Posta.jpg

This shipment has been arranged by local post office, it is estimated that it has been delivered... нема вакво кај нас.

Лимитот од 45 евра е зголемен сигуренн сум 100% само не знам до колку.

Последното барање (25.12.2015) беше да се зголеми од 45 на 150 евра, Ставревски и тогаш рече ке го разгледаме предлогот и ќе излеземе со соопштение ама еве од тебе прв пат дознавам дека нешто е мрднато од мртва точка ако навистина мрднале.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom