Кум и крстеник, света врска или?

• Креатор на темата Креатор на темата neo_wmaster
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Vo site pravoslavni zemji zabraneta e lubovna vrska pomegu kum(a) i krstenik(cka), no ne e taka vo zapadnite zemji. Baram da vidam sto mislite vie.

Секој че одговара за се
Одговорот не го барај од нас туку барај го од Бог и он ќе ти одговори.
Ок и те молам дај не ја тупи толку ако сакаш одговор нема да го добиеш знаеш зш оти Исус вика барате и не добивате оти барате на погфрешно место
истражувај во Светото писмо
Или па ако не медитирај и нека ти каже медитацијата дали е ок или не е

Секој че одговара за се
Одговорот не го барај од нас туку барај го од Бог и он ќе ти одговори.
Ок и те молам дај не ја тупи толку ако сакаш одговор нема да го добиеш знаеш зш оти Исус вика барате и не добивате оти барате на погфрешно место
истражувај во Светото писмо
Или па ако не медитирај и нека ти каже медитацијата дали е ок или не е
Go prasuvam pod pretpostavka krstenik ima seks so kuma ili kum so krstenicka a i dvajcata da se neozeneti odnosno da ne se vo brak so nekoe tero lice dali e grev. Ako moze nekoj od vernicite da mi odgovori.

Vo site pravoslavni zemji zabraneta e lubovna vrska pomegu kum(a) i krstenik(cka), no ne e taka vo zapadnite zemji. Baram da vidam sto mislite vie.

Во православните земји, љубовната (брачната?) врска меѓу кумовите и кумашините е безмалку инцестна ситуација и нормално дека е забранета.
А што се случува на т,н, запад, лично, не ме засега. Западот глуми римокатолицизам а најгнасните работи ни доаѓаат токму од тој запад. Римокатолицизмот одамна го има напуштено изворното светоотоечко учење и сам на себе си дозволува произволни толкувања и практикувања по ова и по она прашање.

Во православните земји, љубовната (брачната?) врска меѓу кумовите и кумашините е безмалку инцестна ситуација и нормално дека е забранета.
А што се случува на т,н, запад, лично, не ме засега. Западот глуми римокатолицизам а најгнасните работи ни доаѓаат токму од тој запад. Римокатолицизмот одамна го има напуштено изворното светоотоечко учење и сам на себе си дозволува произволни толкувања и практикувања по ова и по она прашање.
Ne razbiram zosto e incestna koga megu niv nema nikakva krva vrska.

Барем нема крвна врска како во примерот на Ное :toe:

Ne razbiram zosto e incestna koga megu niv nema nikakva krva vrska.

Крвна врска нема, точно, Но има семантичко-духовна врска. На пример, кумот има голема должност кон своите кумашинчиња, оти верскиот живот од кумашинчињата ќе зависи и од верскитот живот од кумот. Според улогата која ја има кумот во однос на кумашинчињата, кумот е должен да ги прифаи и одгледа како свои деца кумашничињата , доколку на овие им се случи да останат без родители. Така, кумашинчињата се потенцијални деца за кумот па сега контај, каков би бил тој однос ако меѓу нив се развие недозволена врска? Тоа би заоѓало во инцест, независно до немањето крвно сродство меѓу нив.

Можам да ти посведочам дека јас, лично и персонално, своите кумови (како фамилија) ги имам изедначено со моите роднини и по ништо не ги сметам пониски од моите крвни роднини.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom