Не ми се верува дека проблемот е толку едностран како што ти го опиша, па ќе те прашам, what's the catch? Зошто оваа иницијатива не беше прифатена од владата ако е поефтина и со тоа ќе имаат плус 100 илјади евра на страна за додатно крадење пардон инвестирање. Зошто глупавите граѓани не ја поддржаа кога овој проблем мава по нивниот џеб а тој проект треба да го намали тоа... What's the catch?
Грешиш.
Овие 100 000 ти не гледаш како се трошат, зошто мислиш дека се трошат на решавање на проблем. Гледаш по некое куче со менѓушка.
Но вистината не е таква. Кучињата со менѓушка се вакцинирани против опасни болести како штенечак и слично, но можат да имаат шуга и крлежи. Според тоа, наместо да се дозволи азил, ги враќаат на улица.
Доколку се затвори Вардариште и се отворат приватни азили со голема контрола од државата, тогаш, тие 100 000 ќе треба да се инвестираат некаде, а сите вработени на Вардариште (работат во 3 смени, кога заловуваат, а кога треба да посвоиш, работат петок и сабота само од сабајле) ќе треба да се отпуштат.
Има многу зошто и затоа.
Еднострано е, сакале ние или не. Иако можеби не делува така, но има граѓани кои на нас ни помагаат, зошто гледаат дека реално сме се зафатиле со проблемот. Не се случило да вратиме куче на улица, и да е вдомено па да не го сакаат повеќе, го земаме назад.
Но не можеме да функционираме без дозвола и земјиште.
Имавме еднаш, пред година дена, две, направено мини стационар во една нива, значи не меѓу луѓе.
Луѓе ни ги отруја сите кучиња.
А кучињата беа затворени, не беа опасни по никого, сите беа здрави, чисти.
Затоа прво државата мора да помогне со давање на земјиште под концесија надвор од Скопје, за да не се пречи никому, а потоа и да даде нормално дозвола.
Но во оваа земја, легалните работи и корисните, ни текнува со по деценија задоцнување да ги направиме.
Затоа се обидуваме да добиеме поддршка од сите граѓани, зошто ќе ги тргнеме кучињата, а они нема еден денар да потрошат ако не сакаат, и за сите што оставаат кучиња на улица ќе има доволно големи казни, па да видиме кој повторно ќе ви го остави несаканото милениче кај вас на улица.
--- надополнето: Jul 10, 2011 10:38 AM ---
прво да те потсетам на твоите зборови пошто очигледно не се сеќаваш 2 поста наназад.
Оваа реченица не е генерален, општ и неодреден пример него токму пример за мое дете. Како би ти било некој да напише -доколку загине... dfgdfgerr? недајбоже...ако имаш хуман пристап нит како пример не би го кажала тоа. уште еден ваков испад кога се работи лично за мое дете ќе ги замолам одговорните да ти ги тргнат тие постови. Дали знаеш дека детето е најсвето нешто за еден родител? Поим немаш очигледно пошто ваков пример никогаш не би напишала. Стопати ти реков, навреди ме мене (штом имаш таков стил на зборење), но не ги спомињај ниту вреѓај семејствата лично на форумџиите. стопати сме се извреѓале со форумџии во теми за религии, но избегнуваме да навредуваме семејства лично.
Да, чекаме...колку пати да кажувам дека во регуларна држава мора да чекаме. Доколку преземеме нешто на своја рака, тоа би било покољ. Вчера комотно можев 2 кучиња во моја улица да ги свиткам со секира...дали на ова мислиш кога велиш нешто да преземеме сами?
од каде знаеш каков живот имаат другите форумџии и зошто да им префрлаш на оние кои живеат добро?
кастрирано куче не е агресивно? и ја мислев така додека не видов како тргнаа по една жена неколку обележани кучиња. Теорија е едно, а пракса...
И по третманот во стационар, кучињата-скитници напаѓаат минувачи
Две кучиња завчера бркаа девојка на пешачкиот премин кај „Рекорд“
Што се однесува до 20 к граѓани...голема бројка, но многу невдомени кучиња...интересно. Во Скопје се претпоставува (според весниците) дека има од 7-20 илјади кучиња. Да вдомите секој по 2, ете решен случај и со другите градови и со Македонија.
Ова станува монотоно. Другите кои не членуваат негде, не се грижат за ништо и никого? Пошто се фалиме кој што сторил некое добро некому или на некое животно, сакаш да знаеш што сторив со едното од тие кучиња во маало што ги спонав погоре? За такви активности фалби сметам дека не се потребни. Доволно е да знаеш дека му е добро на тоа куче.
Се насе, пак бесплодни зборови, а мене ме интересираа конкретни одговори -толкав број волонтери, кастрации, грижи и пари...а резултати нема. Што е следно решение за граѓаните ако ниту здруженијата ниту државата не функционираат успешно? Чекам конретен одговор, а дали се лицкаш пред огледало (како што напиша една страна наназад) искрено не ми е грижа ниту е тема за муабет.
Ако ти е важно, го повлекувам ,,личното,, и се извинувам, и се корегирам - нека биде ,,ако некој нападне/убие нечие дете, може да биде казнет,,. Задоволен?
За сето останато, од тоа кој што како направил, немам намера да објаснувам и докажувам. Верувај или не верувај, твој проблем.
Ако веќе ме цитираш, прочитај и на кого што сум одговорила. Членот што го цитирав ми рече дека 90% од луѓето биле како тебе, во поглед дека се грижеле за својот пристоен живот. Таков народ 90% нема во Македонија. Можеби на друго место,тука не.
И што се однесува до фалење, бев прашана кој се грижи. Јас се грижам. Тоа е одговор на прашање. Не само јас. Многу сме.
И површно и плитко е да мислиш само на летниот хедонизам, пеперутките итн.
Не си подобар од тој што имал помалку среќа.
Ама овој народ не заслужува подобро. Се срамам од луѓе кои не се ни трудат да помогнат некому.
Жал ми е, јас сум така воспитувана цел живот.
Немам доволно сила да разберам дека не ти е гајле.
Можеби е до мене.
Што се однесува до нападите од куче, што правиме со касапот од Драчево, што правиме со децата што шутираат кутриња, вртат мачиња за опаш, што правиме со тинејџерите кои малтретираат кучиња (не така одамна бев средношколец)?
Мислиш дека неправедно напаѓаат?
Да сум куче, многу повеќе би напаѓала.
Ама не сум, човек сум, и со тоа, позлобна сум.