Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    625
Ни јас ни лурц нит било кој бара од тебе да правиш било што, најмалку да со ставиш својот живот на страна за да ни помагаш во штедење на нашите оданочени пари. Јјас на пример би платил екстра данок, но само со намера да купиш некој минимал бикини кој ќе ти помогне да "не го ставаш својот живот на страна" и да се препуштиш на летен студентски хедонизам, како што доликува на секоја млада студентка.
Погоре напишав зошто сме од корист и немам никаква намера да ќутам. Тоа што ти сакаш да бидеш светица е чисто твој избор против кој јас немам ништо против, но таквата авантура ќе мора да ја тераш исклучиво на своја сметка и за свој трошок.

Па очигледно за моја сметка и мој трошок ја терам ,,авантурата,, нели?
Проблемот е што вие кукате и чекате некој да ви го реши проблемот. Не очекувам сите луѓе да ги сакаат животните, но очекувам сите луѓе да сакаат луѓе. Тогаш зошто вие не се грижите за обесправените луѓе? Во овој случај вие сте обесправени - зошто имате кучиња пред зграда - зошто тогаш некој да се грижи за вас? Што сте вие повеќе луѓе од некој друг? Што си ти повеќе човек од дете оставено во дом, кое никој не го сакал, или пак му починале родителите?
Само поради тоа што имате среќа да имате пристоен живот сте подобри?
Немој те молам.
Летен студентски хедонизам.
Колку површно, колку плитко размислување!

П.С. Далеку сум од светица, ниту пак имам намера тоа да бидам.

Луртз кој зборува за тебе лично. Се подразбира дека генерално и општо зборуваме.
прво да те потсетам на твоите зборови пошто очигледно не се сеќаваш 2 поста наназад.
На човек можам да му забранам да ти го убие детето, можам да го казнам и предупредам.
Оваа реченица не е генерален, општ и неодреден пример него токму пример за мое дете. Како би ти било некој да напише -доколку загине... dfgdfgerr? недајбоже...ако имаш хуман пристап нит како пример не би го кажала тоа. уште еден ваков испад кога се работи лично за мое дете ќе ги замолам одговорните да ти ги тргнат тие постови. Дали знаеш дека детето е најсвето нешто за еден родител? Поим немаш очигледно пошто ваков пример никогаш не би напишала. Стопати ти реков, навреди ме мене (штом имаш таков стил на зборење), но не ги спомињај ниту вреѓај семејствата лично на форумџиите. стопати сме се извреѓале со форумџии во теми за религии, но избегнуваме да навредуваме семејства лично.
Па очигледно за моја сметка и мој трошок ја терам ,,авантурата,, нели?
Проблемот е што вие кукате и чекате некој да ви го реши проблемот.
Да, чекаме...колку пати да кажувам дека во регуларна држава мора да чекаме. Доколку преземеме нешто на своја рака, тоа би било покољ. Вчера комотно можев 2 кучиња во моја улица да ги свиткам со секира...дали на ова мислиш кога велиш нешто да преземеме сами?
Само поради тоа што имате среќа да имате пристоен живот сте подобри?
Немој те молам.
Летен студентски хедонизам.
Колку површно, колку плитко размислување!
од каде знаеш каков живот имаат другите форумџии и зошто да им префрлаш на оние кои живеат добро?
Понатаму, ова општество е грижа на секој граѓанин. Немој ти мене обичен, не обичен. Во здружението сме 20 000 (и повеќе) членови од цела Македонија. .....
.............
И јас не сакам да има кучиња на улица, но нивното убивање не е ефикасно, зошто не можеш сите да ги убиеш (мразам што го зборувам ова, но ајде, се ставам од твоја гледна точка). Колку сакаш убивај ги, ќе се родат пак. И така, до недоглед се трошат огромни суми државни пари, дали ти е јасно? Убиството на 5 000 кучиња (а ги има преку 15 000 во Скопје само), чини колку еден мал парк во една населба. А да не зборувам дека се размножуваат енормно брзо. Доволна е 1 женка и 1 мажјак да се најдат. Нема никогаш на тој начин да се истребат и тргнат од улица. Ете, со години ненормално многу ги убиваат, има некој ефект? НЕМА. Зошто не е тоа решението. И кастрирано куче НЕ Е агресивно куче, не ми се прави наудрен. Само некастрирано и невакцинирано (болно) куче може да биде опасност.
кастрирано куче не е агресивно? и ја мислев така додека не видов како тргнаа по една жена неколку обележани кучиња. Теорија е едно, а пракса...

И по третманот во стационар, кучињата-скитници напаѓаат минувачи
Две кучиња завчера бркаа девојка на пешачкиот премин кај „Рекорд“

Што се однесува до 20 к граѓани...голема бројка, но многу невдомени кучиња...интересно. Во Скопје се претпоставува (според весниците) дека има од 7-20 илјади кучиња. Да вдомите секој по 2, ете решен случај и со другите градови и со Македонија.
И немој ти мене кој се грижи за луѓето. Јас се грижам за луѓето.
Ова станува монотоно. Другите кои не членуваат негде, не се грижат за ништо и никого? Пошто се фалиме кој што сторил некое добро некому или на некое животно, сакаш да знаеш што сторив со едното од тие кучиња во маало што ги спонав погоре? За такви активности фалби сметам дека не се потребни. Доволно е да знаеш дека му е добро на тоа куче.

Се насе, пак бесплодни зборови, а мене ме интересираа конкретни одговори -толкав број волонтери, кастрации, грижи и пари...а резултати нема. Што е следно решение за граѓаните ако ниту здруженијата ниту државата не функционираат успешно? Чекам конретен одговор, а дали се лицкаш пред огледало (како што напиша една страна наназад) искрено не ми е грижа ниту е тема за муабет.

Не е важно во кој дел од Скопје живеам, важно е дека сум била нападната од човек на повеќе места во Скопје.
А за другиот дел ќе ти објаснам како е поефтино за ТЕБЕ - повеќе нема да се двојат пари од буџетот за успивање на кучиња. Здруженијата се контролирани од државата, во поглед - дали исполнуваат договор, но своите средства ги добиваат од меѓународни фондови и донации на граѓани - значи не ,,присилно,, како што е данокот.
И поефтино е, зошто така многу побрзо ќе се тргнат од улица, наместо да ги убиваме зошто колку и да ги убиваме пак се размножуваат - значи не се намалува бројката а сепак се трошат пари.
И секако, огромни санции за тие што ќе фрлат куче на улица кое ќе се размножува - а тоа се прави преку задолжително чипување на миленик,односно, ако некој ти дојде дома и немаш чип на кучето ти следува санкција. А ако ти го најдат со чип на улица пак ти следува санкција освен ако не е изгубено и има оглас дека го бараш. Зошто кучињата не се виновни што ги има толку на улица, туку нашите несовесни граѓани, што им се здосадува па на улица го остава во друга населба, и на тој човек од друга населба му прави проблем.
Не ми се верува дека проблемот е толку едностран како што ти го опиша, па ќе те прашам, what's the catch? Зошто оваа иницијатива не беше прифатена од владата ако е поефтина и со тоа ќе имаат плус 100 илјади евра на страна за додатно крадење пардон инвестирање. Зошто глупавите граѓани не ја поддржаа кога овој проблем мава по нивниот џеб а тој проект треба да го намали тоа... What's the catch?

Искрено, имам прочитано само дел од постовите на темава која е преполна со нив, па веројатно нема да напишам нешто ново. И кај мене низ населбата се врткаат разно-разни кучиња, мали, големи, здрави, болни, помалку или повеќе пријателски расположени. Одвреме навреме, нив ги заменуваат со нови глутници или поединци (не знам што им прават на претходните, со кои веќе сме имале воспоставено некаков „соживот“? Ги преселуваат или ги успиваат?).
Сакам кучиња и животни воопшто, но има и некои кои не ги обожаваат. Пред некоја година тие ја презедоа работата во свои раце, па отруја повеќе пци, чии трупови ден-два останаа таму каде пцовисале, пред зграда, на раскрсница, во тревникот, под нечија тераса. Да се разбереме, кучето е животно, па не може да му препишеме добри или лоши намери. Малтретирано, исплашено и несигурно куче може да биде недоверливо, агресивно, т.е. „непријателски“ расположено кон секој кој ќе му се види како закана, кој и да е тој. Сум имал неколку непријатни средби со глутници улични кучиња, но ниедна не завршила со каснување. Но исто така ниеден од овие контакти не бил предизвикан од мене, ниту сум бил преблизу, ниту пак, сум правел нешто за да им го привлечам вниманието. Сакам да напишам и нешто за оние што ги хранат кучињата-скитници. Барем кај нас, како што сум забележал, се работи најчесто за жители на зградите, кои немаат доволно храброст и место да си ги приберат дома, па решаваат само да ги хранат. Многу лесно ќе препознаете каде живеат-просторот под нивните тераси е преполн со ѓубре, со кеси и хартиени отпадоци и со по некоја коска. И со многу кучиња кои тој простор си го прогласиле за нивен, па не е баш препорачливо да минувате оттаму, посебно ноќе.
Како што реков, не сака секој кучиња. Некои и се плашат од нив. Биле нападнати или повредени од нив некогаш, си развиле некаква фобија, па сега се пречувствителни и секаде и во се` гледаат закана. Тоа е можеби преувеличено, но никако не е без повод и може да се поткрепи со низа вести за жртви на агресивни кучиња, но и со настани на кои еве, да речеме, јас, сум бил сведок.
Бидејќи јас сакам кучиња, идејата за нивно успивање не ми е баш најпривлечна и мислам дека би можело да се најде алтернативно решение. Повеќе ефикасни стационари, поефикасно спречување на размножувањето,
построги казни за оние што ги напуштаат милениците и сл. Веројатно тука нема ништо што досега не е набројано, ама јас не сум за некои радикални, етички сомнителни, а веројатно неуспешни акции од ваков тип. Оти мошне брзо бројот на скитници би се зголемил пак, не само поради тоа што ваквите активности кај нас никогаш не се докрај завршени, туку и поради големиот прилив на напуштени кучиња, кои пак ќе се размножуваат. Најзагрижените заштитници на кучињата, големите поборници за нивните права (морам да кажам дека од објективни причини, не сум меѓу нив) би можеле да дадат добар пример и да ја олеснат сегашнава ситуација со тоа што ќе приберат по едно куче дома, не само да го хранат од тераса, ами и да го чуваат.

Не ми се верува дека проблемот е толку едностран како што ти го опиша, па ќе те прашам, what's the catch? Зошто оваа иницијатива не беше прифатена од владата ако е поефтина и со тоа ќе имаат плус 100 илјади евра на страна за додатно крадење пардон инвестирање. Зошто глупавите граѓани не ја поддржаа кога овој проблем мава по нивниот џеб а тој проект треба да го намали тоа... What's the catch?
Грешиш.
Овие 100 000 ти не гледаш како се трошат, зошто мислиш дека се трошат на решавање на проблем. Гледаш по некое куче со менѓушка.
Но вистината не е таква. Кучињата со менѓушка се вакцинирани против опасни болести како штенечак и слично, но можат да имаат шуга и крлежи. Според тоа, наместо да се дозволи азил, ги враќаат на улица.
Доколку се затвори Вардариште и се отворат приватни азили со голема контрола од државата, тогаш, тие 100 000 ќе треба да се инвестираат некаде, а сите вработени на Вардариште (работат во 3 смени, кога заловуваат, а кога треба да посвоиш, работат петок и сабота само од сабајле) ќе треба да се отпуштат.
Има многу зошто и затоа.

Еднострано е, сакале ние или не. Иако можеби не делува така, но има граѓани кои на нас ни помагаат, зошто гледаат дека реално сме се зафатиле со проблемот. Не се случило да вратиме куче на улица, и да е вдомено па да не го сакаат повеќе, го земаме назад.

Но не можеме да функционираме без дозвола и земјиште.
Имавме еднаш, пред година дена, две, направено мини стационар во една нива, значи не меѓу луѓе.
Луѓе ни ги отруја сите кучиња.
А кучињата беа затворени, не беа опасни по никого, сите беа здрави, чисти.
Затоа прво државата мора да помогне со давање на земјиште под концесија надвор од Скопје, за да не се пречи никому, а потоа и да даде нормално дозвола.

Но во оваа земја, легалните работи и корисните, ни текнува со по деценија задоцнување да ги направиме.

Затоа се обидуваме да добиеме поддршка од сите граѓани, зошто ќе ги тргнеме кучињата, а они нема еден денар да потрошат ако не сакаат, и за сите што оставаат кучиња на улица ќе има доволно големи казни, па да видиме кој повторно ќе ви го остави несаканото милениче кај вас на улица.
--- надополнето: Jul 10, 2011 10:38 AM ---
прво да те потсетам на твоите зборови пошто очигледно не се сеќаваш 2 поста наназад.
Оваа реченица не е генерален, општ и неодреден пример него токму пример за мое дете. Како би ти било некој да напише -доколку загине... dfgdfgerr? недајбоже...ако имаш хуман пристап нит како пример не би го кажала тоа. уште еден ваков испад кога се работи лично за мое дете ќе ги замолам одговорните да ти ги тргнат тие постови. Дали знаеш дека детето е најсвето нешто за еден родител? Поим немаш очигледно пошто ваков пример никогаш не би напишала. Стопати ти реков, навреди ме мене (штом имаш таков стил на зборење), но не ги спомињај ниту вреѓај семејствата лично на форумџиите. стопати сме се извреѓале со форумџии во теми за религии, но избегнуваме да навредуваме семејства лично.
Да, чекаме...колку пати да кажувам дека во регуларна држава мора да чекаме. Доколку преземеме нешто на своја рака, тоа би било покољ. Вчера комотно можев 2 кучиња во моја улица да ги свиткам со секира...дали на ова мислиш кога велиш нешто да преземеме сами?

од каде знаеш каков живот имаат другите форумџии и зошто да им префрлаш на оние кои живеат добро?
кастрирано куче не е агресивно? и ја мислев така додека не видов како тргнаа по една жена неколку обележани кучиња. Теорија е едно, а пракса...

И по третманот во стационар, кучињата-скитници напаѓаат минувачи
Две кучиња завчера бркаа девојка на пешачкиот премин кај „Рекорд“

Што се однесува до 20 к граѓани...голема бројка, но многу невдомени кучиња...интересно. Во Скопје се претпоставува (според весниците) дека има од 7-20 илјади кучиња. Да вдомите секој по 2, ете решен случај и со другите градови и со Македонија.
Ова станува монотоно. Другите кои не членуваат негде, не се грижат за ништо и никого? Пошто се фалиме кој што сторил некое добро некому или на некое животно, сакаш да знаеш што сторив со едното од тие кучиња во маало што ги спонав погоре? За такви активности фалби сметам дека не се потребни. Доволно е да знаеш дека му е добро на тоа куче.

Се насе, пак бесплодни зборови, а мене ме интересираа конкретни одговори -толкав број волонтери, кастрации, грижи и пари...а резултати нема. Што е следно решение за граѓаните ако ниту здруженијата ниту државата не функционираат успешно? Чекам конретен одговор, а дали се лицкаш пред огледало (како што напиша една страна наназад) искрено не ми е грижа ниту е тема за муабет.

Ако ти е важно, го повлекувам ,,личното,, и се извинувам, и се корегирам - нека биде ,,ако некој нападне/убие нечие дете, може да биде казнет,,. Задоволен?
За сето останато, од тоа кој што како направил, немам намера да објаснувам и докажувам. Верувај или не верувај, твој проблем.
Ако веќе ме цитираш, прочитај и на кого што сум одговорила. Членот што го цитирав ми рече дека 90% од луѓето биле како тебе, во поглед дека се грижеле за својот пристоен живот. Таков народ 90% нема во Македонија. Можеби на друго место,тука не.
И што се однесува до фалење, бев прашана кој се грижи. Јас се грижам. Тоа е одговор на прашање. Не само јас. Многу сме.
И површно и плитко е да мислиш само на летниот хедонизам, пеперутките итн.
Не си подобар од тој што имал помалку среќа.

Ама овој народ не заслужува подобро. Се срамам од луѓе кои не се ни трудат да помогнат некому.
Жал ми е, јас сум така воспитувана цел живот.
Немам доволно сила да разберам дека не ти е гајле.
Можеби е до мене.

Што се однесува до нападите од куче, што правиме со касапот од Драчево, што правиме со децата што шутираат кутриња, вртат мачиња за опаш, што правиме со тинејџерите кои малтретираат кучиња (не така одамна бев средношколец)?
Мислиш дека неправедно напаѓаат?
Да сум куче, многу повеќе би напаѓала.
Ама не сум, човек сум, и со тоа, позлобна сум.

vrtele suchele seedno- NO, edno e jasno- kuchinjata skitnici moraat da se trgnat od gradot zaradi bezbednosta na gragjanite - kako i nakoj nachin neka si smislat nadlezhnite i neka go razreshat problemov poskoro -
ne e bash prijatno da se najdesh megju glutnica kuchinja -pogotovo vo gradov vo kasni saati kade povekje od polovina ulici se neosvetleni .
chitam niz ruskite i bugarskite sajtovi - ....chovek da se zachudi- vo Moskva samo dnevno ima nad 50.000 kasnuvanja od kuchinja(shto za 12 milionski grad ke rechete ne e kojznae shto ) - od koi nekoi se so fatalen ishod.
i pokraj toa shto drzhavata obezbedila pribezhishta za kuchinjata skitnici- sepak se vo golem broj i Moskovjani se prinudeni zaradi se pochestite napadi vrz lugjeto da kupuvaat raznorazni sredstva za samoodbrana- aerosolni sredstva- tnr.gazovi balonchiki , forumite im se preplaveni so temi kako da se zashitish od napad na kuche- postirani videa za samoodbrana......
fakt e deka kuchinjata stanuvaat se poagresivni - i neka si se podzamislat nadlezhnite :unsure:

Зарем уште се убиваат кучињата и не е решен проблемот? Темата е започната пред точно 2 години, па мајка му стара Ацета за неколку месеци го кренаа, татко му исто така, во јапан за недели огромни автопатишта се градат, а тука уште се кука како им е страв од кучињата и се молат да бидат убиени! Незнам за кој е срамота, за политичарите кои си го ладат и Коце кој му е прпа од кучиња и имал лошо детство, или за народот како и секогаш што само мрчи било каде улица, интернет, библиотека...а потоа си легнува со испразнети батерии без да стори нешто. Ако се побара помош за градење на приватни стационери сите галама до небо и го бираат „понежниот пат/убивање упс успивање„ надевајќи се дека нема да ги удрат по џебот, а уствари државата ем к...ски им ги собира парите, ем секоја ноќ па и ден ги бркаат глутници. Смешно но вистинито :)

Една девојка од Кина веројатно нема да се согласи со вас ( тие што сакате да се успиваат кучињата скитници). Имено таа направила прифатилиште за 1200 кучиња и 200 мачки. За кучињата се грижат 10 луѓе а за мачките 2. Вкупните годишни трошоци ја чинат околу 37 000$.

00213.jpg

0158.jpg

0148.jpg

0138.jpg

0109.jpg

00512.jpg

И пред да кажете ова е навистина лудо и премногу, можеби и ќе сте во право али дефинитивно КОГА СЕ САКА СЕ СЕ МОЖЕ И ИМА РЕШЕНИЕ ЗА СЕ.

Епа секоја и чест на девојкава ко тогаш, нејзе нема што да и се замери, да се најде некој кај нас ваков слободно нека ги земе сите, нема да ми пречи.

Една девојка од Кина веројатно нема да се согласи со вас ( тие што сакате да се успиваат кучињата скитници). Имено таа направила прифатилиште за 1200 кучиња и 200 мачки. За кучињата се грижат 10 луѓе а за мачките 2. Вкупните годишни трошоци ја чинат околу 37 000$.
И пред да кажете ова е навистина лудо и премногу, можеби и ќе сте во право али дефинитивно КОГА СЕ САКА СЕ СЕ МОЖЕ И ИМА РЕШЕНИЕ ЗА СЕ.

Кинезите ги бива за економија. Чекаат да се згоjат кучињата па да ги продадат.:)
Внимание, непријатно видео.

Уште едно.

Не, ако ова се дозволи тогаш бргу ќе се дозволи и еутаназија на стари и изнемоштени лица. Нели ќе почнат по медиуми дека тие се терет за општеството и сл. Каде е човечката сомилост, зошто не ги средат избањаат па да го едуцираат населението да ги посвојува, па да ги казнуваат сопствениците што ги пуштаат по улици. Секогаш кај нас се решава последицата никој нејќе да се занимава со проблемот. Сите тие кој се изјасниле дека треба да се убијат, кукавички ја вртат главата на другата страна, ај да ве видам земете пиштол и лично пресудете им гледајќи ги во очи? Бесрамно и бескрупулозно убиство, насилие и бес секаде и уште се заговара убиство.

Не, ако ова се дозволи тогаш бргу ќе се дозволи и еутаназија на стари и изнемоштени лица. Нели ќе почнат по медиуми дека тие се терет за општеството и сл. Каде е човечката сомилост, зошто не ги средат избањаат па да го едуцираат населението да ги посвојува, па да ги казнуваат сопствениците што ги пуштаат по улици. Секогаш кај нас се решава последицата никој нејќе да се занимава со проблемот. Сите тие кој се изјасниле дека треба да се убијат, кукавички ја вртат главата на другата страна, ај да ве видам земете пиштол и лично пресудете им гледајќи ги во очи? Бесрамно и бескрупулозно убиство, насилие и бес секаде и уште се заговара убиство.

Пак ќе прашам, зошто поистоветувате кучиња со луѓе?
И со свињите, овците и говедата ли треба да имаме ист принцип, ако се убиваат овци, гојда треба ли и луѓе за да има реципроцитет?
Кучињата не се ниту попаметни ниту послатки од гудињата, не знам од каде на каде толкава заложба да бидат заштитени и дури да се прават ментални пертумбации за тоа како би било ако на истиот начин ги третираме и луѓето. Треба да се разбере дека споредба нема.
И ако се погледнат видеата кои ги постирав, има култури во светот кои ги сметаат кучињата за месо, исто месо за кое ние ја сметаме живината или кравите.
Не треба да постојат етички дилеми при убивањето кучиња. На кучињата не им е место по улици, ако куче има барем и најмала можност за да биде закана на човек треба да биде усмртено или прибрано од газда кој ќе гарантира за него.
Бидејќи кучињата, колку и да ви е жал, не се прифатени ко рамноправни граѓани, со лични карти и со можност за одговорност.
Никој на суд нема да прифати куче и да го испитува зошто гризнало некого.

Пак ќе прашам, зошто поистоветувате кучиња со луѓе?
И со свињите, овците и говедата ли треба да имаме ист принцип, ако се убиваат овци, гојда треба ли и луѓе за да има реципроцитет?
Кучињата не се ниту попаметни ниту послатки од гудињата, не знам од каде на каде толкава заложба да бидат заштитени и дури да се прават ментални пертумбации за тоа како би било ако на истиот начин ги третираме и луѓето. Треба да се разбере дека споредба нема.
И ако се погледнат видеата кои ги постирав, има култури во светот кои ги сметаат кучињата за месо, исто месо за кое ние ја сметаме живината или кравите.
Не треба да постојат етички дилеми при убивањето кучиња. На кучињата не им е место по улици, ако куче има барем и најмала можност за да биде закана на човек треба да биде усмртено или прибрано од газда кој ќе гарантира за него.
Бидејќи кучињата, колку и да ви е жал, не се прифатени ко рамноправни граѓани, со лични карти и со можност за одговорност.
Никој на суд нема да прифати куче и да го испитува зошто гризнало некого.
Да со секое живо битие. Ако сакаш да јадеш месо повели па сам улови го или пресуди му во кланица. Дали можеш да го замислиш моментот кога тие животинчиња одат на клање, гледав еден филм и тоа е страотно, свесни се дека ќе умрат, значи нивното месо лачи токсин кој е штетен за човекот. Едно е што станува збор за колективен масакр, а друго што месото е штетно за човек, башка хормоните и антибиотиците за товење.Нели човекот се нарекува себеси дека е хумано битие. Од каде волку карцином меѓу луѓето? Кога сериозно ќе се разболиш од нездрава храна е тогаш почнува диета, па органски произведена па што е составот и сл. Секој е одговорен за самиот себе.
--- надополнето: Jul 14, 2011 12:09 PM ---
Околу гризањето пак е до воспитувањето на кучето се зависи од газдата како го чувал такво ќе биде. Родителите се одговорни за своите малолетни деца, ако твоето дете гризне некого нема да го испрашуваат него туку родителот. Затоа споредбите не ти се на место. Повторно се занимаваш само со последицата, а каде е причината и кој е виновен за тоа?

Да со секое живо битие. Ако сакаш да јадеш месо повели па сам улови го или пресуди му во кланица. Дали можеш да го замислиш моментот кога тие животинчиња одат на клање, гледав еден филм и тоа е страотно, свесни се дека ќе умрат, значи нивното месо лачи токсин кој е штетен за човекот. Едно е што станува збор за колективен масакр, а друго што месото е штетно за човек, башка хормоните и антибиотиците за товење.Нели човекот се нарекува себеси дека е хумано битие. Од каде волку карцином меѓу луѓето? Кога сериозно ќе се разболиш од нездрава храна е тогаш почнува диета, па органски произведена па што е составот и сл. Секој е одговорен за самиот себе.
--- надополнето: Jul 14, 2011 12:09 PM ---
Околу гризањето пак е до воспитувањето на кучето се зависи од газдата како го чувал такво ќе биде. Родителите се одговорни за своите малолетни деца, ако твоето дете гризне некого нема да го испрашуваат него туку родителот. Затоа споредбите не ти се на место. Повторно се занимаваш само со последицата, а каде е причината и кој е виновен за тоа?

Тоа ти е проблемот, премногу филмови, слабо реалност.
Сакаш да кажеш дека се она со кое се храниме во моментов е под знак прашање, леле нема да доживееме 100?
Прабаба ми е на 97 години и си јаде месо си се тови со сланина и чварки и што се не:)
Надополнувам.. Мора секој кој има куче да сноси одговорност што со тоа куче.
Не може да го пушта и некој друг после да му е крив.
Максимално се сложувам да се водат за одговорни преходните иматели на кучиња.

Тоа ти е проблемот, премногу филмови, слабо реалност.
Сакаш да кажеш дека се она со кое се храниме во моментов е под знак прашање, леле нема да доживееме 100?
Прабаба ми е на 97 години и си јаде месо си се тови со сланина и чварки и што се не:)
Надополнувам.. Мора секој кој има куче да сноси одговорност што со тоа куче.
Не може да го пушта и некој друг после да му е крив.
Максимално се сложувам да се водат за одговорни преходните иматели на кучиња.
Бабати живеела во оној век и си се хранела здраво. Ама ти си почнал со вештачка храна и што мислиш колку ќе издржи твоето тело долго? Дај Боже да доживееш 200.
--- надополнето: Jul 14, 2011 12:41 PM ---
Какви им се само фацурчињата убави и среќни на кученцата, срцка секоја и чест.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom