Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Лабрадорчево почна многу влакна да пушта,го хранат здраво,му купија и четка,ама влакна ептен пушта...дали му е сезона за митарење и дали постои нешто такво или е мит,има периоди кога пушта многу влакна или ? 2 месеци е иначе.

И кога може да се почне со носење надвор на шетња ? веќе има 2 месеци и 7 дена,прими прва вакцина,апчиња 2 во рок од 2 недели за глисти,сега на 21 треба и ампула да му ставиме.Ептен сака надвор,кога ќе излезе на тераса се мрднува,нејќе да влезе внатре...?

Лабрадорчево почна многу влакна да пушта,го хранат здраво,му купија и четка,ама влакна ептен пушта...дали му е сезона за митарење и дали постои нешто такво или е мит,има периоди кога пушта многу влакна или ? 2 месеци е иначе.

И кога може да се почне со носење надвор на шетња ? веќе има 2 месеци и 7 дена,прими прва вакцина,апчиња 2 во рок од 2 недели за глисти,сега на 21 треба и ампула да му ставиме.Ептен сака надвор,кога ќе излезе на тераса се мрднува,нејќе да влезе внатре...?
Има периоди на митарење не е мит тоа. Е сега кога се тоа никој точно неможе да ти го одговори најмногу зависи од самиот миленик и како тој се чуствува. Е сеа па од друга страна период на митарење на 2 месеци ми е смешно сериозен сум, па оно што се вика не му ни пораснало крзно почнало да се митари. Пример кај мене кога не е период на митарење вадам добри 2-3 четки влакна од едното куче, несакаш да знаеш што се случува кога е период за митарење.

Кога одење надвор, можеш ако имаш двор и немаш други миленици во него, иначе сега ќе треба да помине и втора па и трета вакцина па тек после тоа ќе почнеш да го носиш без грижи надвор миленикот.

Sent from my Nexus 7

последнове 2-3 дена очите му солзат и има гурди па неко чаре и дали е нешто сериозно ова? фала :)

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Кајганџии ајде за еден совет...најверојатно ќе земам куче,раса Бигл,знам дека на анима мунди се подарува 2.5 години старо кутре,ама сакам од мало да го земам пошто ни е прво куче дома...е сега,на пазар3 има од купимиленик продаваат со родовник,книшка,пасош,микроџип,вакцини и ревакцини,изложбени примероци...е сега се тоа убаво звучи,но ме интересира некој искусен да ми каже дали е во ред да се земе од кај нив куче ? претпоставувам дека ги зимаат од фарми,којзнае како ги чуваат таму кучињата...сакам да ми биде кучето најдобро што може,од гледна точка да е здраво и да нема наследни маани.

Ако познавате друг кој продава добри Бигли,пишете ми контакт.

Кајганџии ајде за еден совет...најверојатно ќе земам куче,раса Бигл,знам дека на анима мунди се подарува 2.5 години старо кутре,ама сакам од мало да го земам пошто ни е прво куче дома...е сега,на пазар3 има од купимиленик продаваат со родовник,книшка,пасош,микроџип,вакцини и ревакцини,изложбени примероци...е сега се тоа убаво звучи,но ме интересира некој искусен да ми каже дали е во ред да се земе од кај нив куче ? претпоставувам дека ги зимаат од фарми,којзнае како ги чуваат таму кучињата...сакам да ми биде кучето најдобро што може,од гледна точка да е здраво и да нема наследни маани.

Ако познавате друг кој продава добри Бигли,пишете ми контакт.
Другар, најубаво е да си контактираш директно одгледувач. Па да си се договориш и за цена и за квалитет. Е сеа, ќе мораш малку да направиш истражување, кај нас тешко дека ќе најдеш, но во Србија има ОК одгледувачи. Јас контакти немам, но ако најдам, ќе ти пишам.

Другар, најубаво е да си контактираш директно одгледувач. Па да си се договориш и за цена и за квалитет. Е сеа, ќе мораш малку да направиш истражување, кај нас тешко дека ќе најдеш, но во Србија има ОК одгледувачи. Јас контакти немам, но ако најдам, ќе ти пишам.

Хм,дали тоа значи дека овие од купимиленик немаат добар квалитет ? од тоа што го видов по други огласи,овие од купимиленик на око ми се нај убави.Нормално,од слика не можам да проценам дали имаат наследна болест,па ни во живо да ги видам,но сепак штом идат со родовник итн,би требало да се ОК ? јас не сум фанатик да го носам по изложби и ред други ствари,сакам само да имам здраво и весело и убаво куче.

Се јавив,ми објаснија дека они немаат на лагер туку ги увезуваат од Словенија,Србија,Хрватска,и дека би ми покажале слика,мајка татко итн,и дека од превоз до ревакцини ќе има се кучето,цената е иста и за машко и за женско,бараат 450 евра,знам дека може и пониско од тоа пошто се посредници и веројатно мин 50 евра иде за нив ако не и повеќе...што мислиш/те ? :)

Последно уредено:
Хм,дали тоа значи дека овие од купимиленик немаат добар квалитет ? од тоа што го видов по други огласи,овие од купимиленик на око ми се нај убави.Нормално,од слика не можам да проценам дали имаат наследна болест,па ни во живо да ги видам,но сепак штом идат со родовник итн,би требало да се ОК ? јас не сум фанатик да го носам по изложби и ред други ствари,сакам само да имам здраво и весело и убаво куче.

Се јавив,ми објаснија дека они немаат на лагер туку ги увезуваат од Словенија,Србија,Хрватска,и дека би ми покажале слика,мајка татко итн,и дека од превоз до ревакцини ќе има се кучето,цената е иста и за машко и за женско,бараат 450 евра,знам дека може и пониско од тоа пошто се посредници и веројатно мин 50 евра иде за нив ако не и повеќе...што мислиш/те ? :)
Јас ти кажав што јас мислам. Јас не би купувала куче така, јас ќе го контактирам одгледувачот директно. Затоа што за 450 евра ти можеби ќе добиеш подобар примерок. И да знаеш, квалитетот ретко кој одгледувач го продава на препродавачи. Не велам дека се лоши, но реалноста е таа.

Vaka poso nemozam da citam nazad mnofu ima .. Iam samojed 4 godini napolni pred 9 dena mazjak i odlicna rasa e. Go zemav za evtini pari bez pedigre bidejki ne sum zainteresiran za izlozbi i dr raboti, kuceto e top za vo kukja so dvor jas go cuvam pola vnatre pola nadvor bidejki ne trpi mnogu toplo. sakam da ve prasam za banjanje dali znaete nekoj vo skopjevo osven toshko.. bidejki mu dzvonam 3 dena po red ne krev tipot vidov i vo moglivet ali pred da se odlucam najdobro e da mi kazete nekoj dokolku znaete Fala mn :))

земав женка вучјак од еден пријател.има 5 месеци,но не била хранета како што треба и е слаба.планирам после да и дадам апче против глисти (половина) и да почнам во јадењето да и ставам капки за зацврстување на коските.е сега тоа што ме иритира,кучето било малтретирано и не било негувано,за колку време ќе се врати во нормала бидејќи јас сум љубител на расните кучиња,посебно вучјакот.има страв и кога е исплашена ошашот малку го подвиткува...

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

земав женка вучјак од еден пријател.има 5 месеци,но не била хранета како што треба и е слаба.планирам после да и дадам апче против глисти (половина) и да почнам во јадењето да и ставам капки за зацврстување на коските.е сега тоа што ме иритира,кучето било малтретирано и не било негувано,за колку време ќе се врати во нормала бидејќи јас сум љубител на расните кучиња,посебно вучјакот.има страв и кога е исплашена ошашот малку го подвиткува...

А зашто половина апче??? Па колку и да е слаб гер. Овчар на 5 месеци има бар 10 кг. Тие апчиња се даваат на килажа. 1 таблета на 10кг измери го па пресметај колку апчиња треба да му дадеш. Второ за колку време ќе се врати во нормала зависи од тоа каква храна ќе му даваш, колку количина во денот и колкава физичка активност (колку ќе троши) ќе има кучето. Ама инстантни резултати сигурно нема да добиеш бар 2 месеци сигурно ќе требаат за да се врати во нормала.

Sent from my Nexus 7

Читај прво што пишува.Прашува за стравот за колку време ќе и се тргне,пошто била малтретирана...јас мислам дека најубаво првиот месец-два да си ја чуваш внатре,за да се навикне на вас и да осети љубов и топлина,кучињата не се зло памтила како нас луѓето,башка е сеуште релативно мала,така да би требало за брзо да имаш супер куче.

Читај прво што пишува.Прашува за стравот за колку време ќе и се тргне,пошто била малтретирана...јас мислам дека најубаво првиот месец-два да си ја чуваш внатре,за да се навикне на вас и да осети љубов и топлина,кучињата не се зло памтила како нас луѓето,башка е сеуште релативно мала,така да би требало за брзо да имаш супер куче.
Прочитав што пишува ама кога си поспан може да ти се промакне некој збор па да ја изгуби целата смисла постот и да осговоруш на нешто различно од прашањето. Али ете некој ќе те поправи затоа сме тука, иначе се сложувам за чувањето во близина на на семејството и покажување мн љубов. Но ете освен за стравот доби и некое мислење за исхраната зашто наведе дека не била добро чувана.

Sent from my Nexus 7

фала ви и на двајцата за одговорите,ме интересира попат и со каква храна да го ранам.дали е добро да јаде варен ориз да речеме,пилешки коски или некои други,морковот зошто е добар бидејќи прееска ми препорачаа морков да сум му давал и по некое јаболко или круша??
дајте ми повеќе информации ако не ви е мака :)

Ај и јас да поставам пак прашање...каде да најдам добро легло на Бигл,а да не треба да се јавувам у београду или у загреб ? некако многу замарање ми е тоа,башка ако те заебе нема назад...исконтактирав со купимиленик и ми кажаа дека по 450 евра ги продавале што мислам дека е многу,ги набавувале од Србија/Хрватска/Словенија,ќе ми покажеле слики да одберам,ги давале со фулл документација и вакцини и ревакцини.

Како можам да проценам од слика дали е ОК кутрето ? пошто ми е прво куче што ќе го чуваме дома,сакам да биде здраво и весело и убав примерок,нема да ми биде за изложби ама ипак сакам да е лепотан :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom