@wiksa А шарпланинците не се големи?![]()
Незнам каде си видела ти шарпланинец голем, јас до сеа во мој живот неам видено големо куче од таа раса.
*се вика сарказам, мора да почнеш да го препознаваш во некој постови

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
@wiksa А шарпланинците не се големи?![]()
За дали сте забегани си има институции, проверете си, јас не сум меродавен.На кучето му маваш електрични импулси за да не ти лае, ние сме забегани што мислиме дека тоа не е нормално, ние сме ги сакале кучињата во школо ќе сме ги запишеле, деца не сме сакале бла,бла,бла...Да сме си живееле цел живот со кучиња...Фала богу дека ќе живееш со кучето додека е живо, ти очигледно не мислиш така, па тогаш зошто си го земал кучето? Зошто гледам тебе понормално ти е со електрични импулси да си го смируваш кучето за да не ти лае, отколку да посветиш барем малку внимание на него. Не пробувај на рака друг пат, пробај на врат, да видиш за 3-4 дена и ти како ќе се смириш. Ајде да ми збори некој што не чува куче/маче па да го разберам, ти дечко ладно какви совети си даваштешко на кучето со газда како тебе, веројатно и нему не му е јасно што си го земал
![]()
Дечко, ти ништо не знаеш. Они имаат искуство од 1 година, прво кутре кое им пружило љубов во недостаток од човечка, и сега ќе се прават Dog Whisperer. До кога ќе ве лажат АмериканцитеДруже не ми кажувај како се чуваат шарпланинци, овој 5ти ни е поред у у фамилија што го чуваме.
До сега татко ми чувал 2, јас 2 и сеа овој ми е трет го земавме у април месец.
Ама првпат мажјак, се до сеа женки сме чувале, пошто се помирни,и се однесуваат по заштитнички и повеќе слушаат.
Само предходните две шарпланинки не ми правеа така затоа и прашувам беа многу мирни и слушаа (првата ми умре од старост, втората од епилепсија лани летото имаше 3-4 напада)
Иначе овој 6-7 месеца има, 4 месеца па и више у континуитет лае уште петлите пред да закукурикаат што се вика у ниедно време... 5-6 саат да ти лае секој ден ептен е иритирачки, ми се чини некад да му искочам надвор на клоци да го кренам,а фактот дека мојата соба е позади он кај што седи + со отворен прозор спиам... незнам што да кажам...главата тупан ми ја прави
Слабо им иде приемотСмирете топката да не бидам приморана да користам опомени. Благодарам.
Јас одма се смирив![]()
На 7 месеци ќе знае и да читаСе гледа. Многу си го цениш твоето место, тоа што владееш со своето куче... ама не е до тоа, за да можеш да владееш со твоето куче би требало кучето да те почитува, да ти ги почитува делата и да види дека правиш и ти нешто за него, а не да го малтретираш со електрични шокови, неподносливи звуци и слично. Тоа е далеку од владеење, тоа е повредување на кучето.
Јас на моето куче му дадов до знаење каде припаѓа, му дадов до знаење дека луѓето имаат предност, но не и’ го укажав тоа со тоа што ја повредувам, туку ставам граници. На пример, не смее да спие во мојата соба ни во мојот кревет, храната што ја јадам не ја давам на неа, си има таа нејзина храна, но кога ќе биде во опасност, ако некое куче се обиде да ја нападне, ја бранам. Има моменти во кои покажувам љубов кон неа, а таа тоа го осеќа и враќа со љубов. Има моменти во кои играм со неа, но во играта јас сум главна и јас ги поставувам правилата. Сега толку е приврзана за мене, што не ми треба поводник за да ја шетам, до мене е цело време. И замисли, кучето е само 4 месеци. За 3 месеци колкава доверба стекнала во мене, но и јас во неа.
На 7 месеци ќе знае и да читаГорд сум на тебе. Како што реков нема да дискутирам повеќе
Не ме р'чкај сегаКако ќе ме раскине кога умре од електрошокови?
Пропаганда е опасна работа, а особено агресивна пропаганда.
Ќе одам сега да пробам на врат како делува, ако не ви пишувам сум се спржил.
п.с. Кажи ми ти дали е хумано да не смее да спие во мојата соба ни во мојот кревет, храната што ја јадам да не ја давам на неа??? Па која тортура е тоа, какви безчувствителни луѓе се тоа, ги мачат кучињата без потреба,се изживуваат над нив, наметнуваат владение и така натаму![]()
Иам шарпланинец 6-7 месеца ,секое сабајле ми лае у 5,6,7 саат зависи и сака да се пушти, т.е да го шеташ, а дедо ми го разгали уште од мало и сеа излеа навика му стана, кажете што да праам ке ми пукне филм ќе ликвидирам , многу лае и секој ден ме буди и никад не сум наспан.
Прошлите две шарпланинки не ми праеле вака , ова машко будала.....
Sent from my iPhone 5S using Tapatalk
Затоа кажав како функционира огрлицата. Ел. импулси ќе се користат само првиот ден, после тоа кучето реагира само на звукот и не дозволува да го пецне. Исто е и со огрлиците што ги спомна за дресура. Ако не сакаш огрлицата можеш да ја вадиш, и да ја ставаш кога има потреба на пр. ноќе.
Ако идеме по твојата теорија Тоа е проблемот со тие алатки, што човек ќе ги користи само поради личен комодитет, притоа не размислувајќи за благосостојба на животни зошто ги воспитуваш кучињата???? Заради твој личен комодитет и твој ќеиф!! Ниедно куче не сака само да ги извршува вежбите што му ги даваш - ради твој комодитет или зошто ти текнало дека треба да седне кога ќе ти текне тебе, па сепак ги манипулираме преку игра или преку казни за да ги "воспитаме"
Дајте некој tips and trick како да го научам шарпланинецов да ме слуша.
Пример коа идам и сакам дс го одврзам , будалата радосен лае и ми рипа до глава и сеа се бориме додека го одврзам
Sent from my iPhone 5S using Tapatalk
За дали сте забегани си има институции, проверете си, јас не сум меродавен.
Кога цитираш, прави го тоа до крај, за да не излезе од контекст реченицата: За моите деца да не се замараш, гледај си ја ти својата нива. Такви како тебе деца не ги интересираат, живејте со кучиња цел живот.
Доктор Дулитл, гледам почна телепатски да разговараш со моето куче, те молам прашај го што сака сабајле за јадење да му направам.
Очигледно не ја разбираш поентата на дискусијата! Не е поента да го мачиш кучето. Но запамти, и ако можеш свати: човек>куче. Ако цел комшилук не може да спие и ги нервира лаењето на твоето куче, значи дека сите се ненормални што се жалат, а само ти си нормален што многу го сакаш твоето куче и дозволуваш што сака да прави?
Ако можеш одговори ми кратко и јасно, за да не губам време: Зошто воопшто да ги дресирате?
Зошто не ги прекинете борбите со кучиња што се случуваат секојдневно во градов, или страв ви е, па полесно е филозофски мисли на форуми да кажувате?
Сакам да видам како се воспитани вашите кучиња на хуман начин, да научам и јас нешто, а не јас со 220 V да му создавам болка и да го оставам да пати.
п.с. за твоето куче имам огрлица со swarovski кристали, ќе биде бонбона, а ти ќе бидеш задоволен.[DOUBLEPOST=1408452184][/DOUBLEPOST]
Дечко, ти ништо не знаеш. Они имаат искуство од 1 година, прво кутре кое им пружило љубов во недостаток од човечка, и сега ќе се прават Dog Whisperer. До кога ќе ве лажат Американците.
Очекувам покани за свадба кога ќе се земаат со "љубените"
Еј извини вака што ти се мешам, не го сфакај како критика може и јас грешам ама мене така ми викаа.^ Toa zavisi od koi gradnici. Ako se od onie potenkite, mozhni se takvi povredi. Jas zemav podebel oblozhen so sungjer od vnatreshnata strana. A, i ne vleche, no sepak, za sigurnost.
@Kurto pochna da otupuvash vo poslednive mislenja... ne znaesh kako zhiveam i vo koi uslovi zhiveam, a osuduvash... podobro prestani so mislenjata i prifati deka dobriot trening e pokorisen.
На 7 месеци ќе знае и да читаГорд сум на тебе. Како што реков нема да дискутирам повеќе