Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Ima ogrlici protiv laenje, probaj
Полека малце.Doc Holliday
Луѓе што "чуваат" кучиња без љубов кон нив, и луѓе што прават по 10 деца, а не можат едно да израснат како што треба, никогаш нема да ги разберам. Не си по кучињата, не си, ок, не може на сите да им се мили, ама не го земај на грев, па уште пробал на рака... :tapp:

Последно уредено од модератор:
Иди лечи се бе :facepalm:
Луѓе што "чуваат" кучиња без љубов кон нив, и луѓе што прават по 10 деца, а не можат едно да израснат како што треба, никогаш нема да ги разберам. Не си по кучињата, не си, ок, не може на сите да им се мили, ама не го земај на грев, па уште пробал на рака... :tapp: земи на детето дома (ако го имаш/кога ќе го имаш) купи му една електрична столица, и ставај го на неа кога нема да сакаш да го слушаш и ако ти досаѓа :facepalm:
Прво:припази малце на речникот, не сме береле бостан заедно така да ми одговараш.Пробав на рака за да видам дали ќе го повреди кучето, не знам што не ти е јасно. За моите деца да не се замараш, гледај си ја ти својата нива. Такви како тебе деца не ги интересираат, живејте со кучиња цел живот.
Јас дадов предлог на човекот како да си го реши проблемот, ако нејќе немора. Вие вашите кучиња може и во школо да ги запишете ако сакате, не ви се мешам во тоа, зошто нели со дресура се се решава (а стварно не знам зошто служи дресурата освен за човечка доминација и за комфорт на човекот). Зошто воопшто да ги дресирате? Пуштете ги нека си лаат, што сакаат нека си прават. Тоа на сликите на @ZeenaK9 врска нема, на интернет се пласира свашта, пробајте на вас па после ќе збориме. Идејата ми е огрлицата да се става кога има причина, и по потреба. После 2-3 дена кучето и без неа нема да лае без причина.

Дајте некој tips and trick како да го научам шарпланинецов да ме слуша.
Пример коа идам и сакам дс го одврзам , будалата радосен лае и ми рипа до глава и сеа се бориме додека го одврзам :)

Sent from my iPhone 5S using Tapatalk

Пример коа идам и сакам дс го одврзам , будалата радосен лае и ми рипа до глава и сеа се бориме додека го одврзам :)

Хахаха па и ти како се жалиш ко со големо куче да се бориш. Полека кога идеш кај него прво малку време посвети му пред да го одврзеш, тие 2-3 минути галење тебе нема да ти сменат многу а него ќе му значат. Плус он седи во неговиот бокс цел ден, може слободно да речеме дека е и осамен и ти кога ќе му дојдеш он сака да искористи колку може повеќе да се изиграте. После неколку дена ќе разбере дека доаѓаш да се погалите па ќе оди на прошетка и сам ќе се смирува. Ама инстант решение немаш за преку ноќ да го смениш тоа.

Прво:припази малце на речникот, не сме береле бостан заедно така да ми одговараш.Пробав на рака за да видам дали ќе го повреди кучето, не знам што не ти е јасно. За моите деца да не се замараш, гледај си ја ти својата нива. Такви како тебе деца не ги интересираат, живејте со кучиња цел живот.
Јас дадов предлог на човекот како да си го реши проблемот, ако нејќе немора. Вие вашите кучиња може и во школо да ги запишете ако сакате, не ви се мешам во тоа, зошто нели со дресура се се решава (а стварно не знам зошто служи дресурата освен за човечка доминација и за комфорт на човекот). Зошто воопшто да ги дресирате? Пуштете ги нека си лаат, што сакаат нека си прават. Тоа на сликите на @ZeenaK9 врска нема, на интернет се пласира свашта, пробајте на вас па после ќе збориме. Идејата ми е огрлицата да се става кога има причина, и по потреба. После 2-3 дена кучето и без неа нема да лае без причина.
Еве еден гејмер што премногу пцуе како си става елекрична огрлица на врат секој пат кога пцуе, да се здрма со елекричната огрлица. (патем, Едгар е мопсот)
Не мора да го гледаш целото видео, само види дека има разлика од тоа што го осеќаш на рака, до врат:
https://www.youtube.com/watch?v=BXO1J3y2i6w

И не ми се верува каков бездушник си... кучето е повредено од огрлицата, тебе ти е гајле, нека го... тоа што кучето имало лошо време, гајле ти е, важно не лае! Не заслужуваш куче... не заслужуваш НИ ЕДНО животно со таквото размислување!

@wiksa А шарпланинците не се големи? :icon_lol:

П.С. Прво користење на ланчето е на 1:36. Исто на 2:24 го користи на РАКА, а ланчето е на 10, не на 5. Плус тоа, на луѓето ткивото на вратот е подебело-има околу 15 клетки мислам, а кај кучињата ткивото е 10 клетки. (ако точно памтам) Но, знам дека ние имаме поотпорен врат од кучињата и дека ако земеме чоук, елекртична и слични други огрлици со лош начин на дресура, нема да ни нанесат толкава наштета колку што ќе нанесат на кучето. Ако сакаш, слободно пробај ја огрлицата на врат, ама нема да ти верувам ако кажеш дека не те болело.:)

Последно уредено:
Абе не се карајте какви ланчиња на струја какви бакрачи,може да стане агресивно кучето, нервозно и сл, па да ти напраи триста бељи....

Не е тоа опција за да не лае.
Боље преку ноќ би го остаил со маска ке му купам една што се става да не каса ваљда ке неможе да лае со таа а?

Ако скока многу,пробај кога е во скок фаќај го за предните нозе,и држи го така некоја секунда додека можеш...
Како игра(нежно),не да го тегниш силно за нозете...
Секое куче внимава на своите нозе(силата на кучето е во нозете),не сакаат да ги фаќаш толку за нозете...
Па кога ќе види дека при секое скокање му ги заробуваш предните нозе,ќе размисли дали ќе скока..
Е сега шарпланинецот е тешка категорија,па ќе треба многу повеќе работа за дресура...
Сепак нивната природа е бидат пуштени во пространство,не треба да се врзани подолго време,пробај шо помалку на синџир да го чуваш..
Сепак,тоа е куче со огромна енергија,па уште синџир фали:eek:...
За дресура,само со награда(храна)или со некоја играчка..

Абе не се карајте какви ланчиња на струја какви бакрачи,може да стане агресивно кучето, нервозно и сл, па да ти напраи триста бељи....

Боље преку ноќ би го остаил со маска ке му купам една што се става да не каса ваљда ке неможе да лае со таа а?
Не може од тоа да стане агресивно, туку само ќе му направиш голема тортура на кучето. Кучето може да стане агресивно ако е врзано во двор или многу често во бокс.

Ова сериозно?:tapp:
Не си играј играчки...
Ако нејќиш да ти лае кучето,зошто си го зел?
Плус шарпланинец чуваш дома,не чуваш мачка?

Ова сериозно?:tapp:
Не си играј играчки...
Ако нејќиш да ти лае кучето,зошто си го зел?
Плус шарпланинец чуваш дома,не чуваш мачка?
абе нека лае колку сака ама не у 5:50 денес почна да ми лае, секој ден ме буди, тоа ми е проблемот :D[DOUBLEPOST=1408442130][/DOUBLEPOST]
Сепак,тоа е куче со огромна енергија,па уште синџир фали:eek:...
Епа ај објасни ми како без синџир да го чувам пакост ке напраи по дома? треба да му изградам бокс 10 метра со јаки железа и сл па да седи таму одврзан :D

Последно уредено:

На кучето му маваш електрични импулси за да не ти лае, ние сме забегани што мислиме дека тоа не е нормално, ние сме ги сакале кучињата во школо ќе сме ги запишеле, деца не сме сакале бла,бла,бла...Да сме си живееле цел живот со кучиња...Фала богу дека ќе живееш со кучето додека е живо, ти очигледно не мислиш така, па тогаш зошто си го земал кучето? Зошто гледам тебе понормално ти е со електрични импулси да си го смируваш кучето за да не ти лае, отколку да посветиш барем малку внимание на него. Не пробувај на рака друг пат, пробај на врат, да видиш за 3-4 дена и ти како ќе се смириш. Ајде да ми збори некој што не чува куче/маче па да го разберам, ти дечко ладно какви совети си даваш :facepalm: тешко на кучето со газда како тебе, веројатно и нему не му е јасно што си го земал :facepalm:

абе нека лае колку сака ама не у 5:50 денес почна да ми лае, секој ден ме буди, тоа ми е проблемот :D[DOUBLEPOST=1408442130][/DOUBLEPOST]
Епа ај објасни ми како без синџир да го чувам пакост ке напраи по дома? треба да му изградам бокс 10 метра со јаки железа и сл па да седи таму одврзан :D
Требало да мислиш пред да го земаш,не си играј играчки....или прај му бокс или давај го некаде по селата каде шо ќе го чуваат дури не е доцна..
Шарпланинецот не е куче да се чува на синџир,во никој случај,а како шо се силни прашање е дали и синџир ќе ги задржи ако збеснат..(ако дојди некој неканет гостин на пример):icon_mrgr:....
Ќе си напрајш голема беља....
Плус не сакаат да бидат запоставени,тогаш стануваат десктруктивни..
За лаењето во природа им е,нема тука време,тоа си е овчарски пес,чувар нема чаре тука...
Единствено секој ден шетање,трчање низ двор,да губи енергија па да спие...иначе ако не ја губи енергијата шо му е друга работа освен да лае?

Требало да мислиш пред да го земаш,не си играј играчки....или прај му бокс или давај го некаде по селата каде шо ќе го чуваат дури не е доцна..
Шарпланинецот не е куче да се чува на синџир,во никој случај,а како шо се силни прашање е дали и синџир ќе ги задржи ако збеснат..(ако дојди некој неканет гостин на пример):icon_mrgr:....
Ќе си напрајш голема беља....
Плус не сакаат да бидат запоставени,тогаш стануваат десктруктивни..
За лаењето во природа им е,нема тука време,тоа си е овчарски пес,чувар нема чаре тука...
Единствено секој ден шетање,трчање низ двор,да губи енергија па да спие...иначе ако не ја губи енергијата шо му е друга работа освен да лае?
Друже не ми кажувај како се чуваат шарпланинци, овој 5ти ни е поред у у фамилија што го чуваме.
До сега татко ми чувал 2, јас 2 и сеа овој ми е трет го земавме у април месец.

Ама првпат мажјак, се до сеа женки сме чувале, пошто се помирни,и се однесуваат по заштитнички и повеќе слушаат.

Само предходните две шарпланинки не ми правеа така затоа и прашувам беа многу мирни и слушаа (првата ми умре од старост, втората од епилепсија лани летото имаше 3-4 напада)
Иначе овој 6-7 месеца има, 4 месеца па и више у континуитет лае уште петлите пред да закукурикаат што се вика у ниедно време... 5-6 саат да ти лае секој ден ептен е иритирачки, ми се чини некад да му искочам надвор на клоци да го кренам,а фактот дека мојата соба е позади он кај што седи + со отворен прозор спиам... незнам што да кажам...главата тупан ми ја прави

Ах тој чичко Иван Павлов што ви направил :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom