Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Не си ти за Преса Канарио штом поставуваш вакви прашања :D
Различни раси се, Преса Канарио (односно Дого Канарио) е со појак карактер од Кане Корсото.
ne e za mene,za moj drugar e,a me intersira i mene,onaka ljubitel sum na kucinja.jas inaku imam sarplaninec
a negovoto e kane korso,a na internet gledavme i dvete se mnogu slicni

Кучката ми се пораѓа моментално. Знае некој што треба да правам или да ја оставам? И направив место со сено во гаражата и само лежи , го отстранив тоа плацента ли што е што го исфрли и само леже на сеното. Моментално има 6 излезено али уште е издуена очекувам уште најмалце 3 да излезат. :) Треба нешто посебно да правам или да ја оставам? Ги наместив 2те на цицката цицат , а другите само се пикат во неа. Пишете ми кој имал искуство.

Кучката ми се пораѓа моментално. Знае некој што треба да правам или да ја оставам? И направив место со сено во гаражата и само лежи , го отстранив тоа плацента ли што е што го исфрли и само леже на сеното. Моментално има 6 излезено али уште е издуена очекувам уште најмалце 3 да излезат. :) Треба нешто посебно да правам или да ја оставам? Ги наместив 2те на цицката цицат , а другите само се пикат во неа. Пишете ми кој имал искуство.
Па незнам баш колку сеното е добро за толку малечки кутриња.
Мислам дека подобро е наместо сено, да ставиш кебиња на пример, за да им биде меко.
Иначе самата кучка си има мајчински инстинкти, и самата она ќе си ја отстрани плацентата од кутрињата, и ќе си ги исчисти.
Намести ги кутрињата да цицаат, и тоа е тоа :)

И ајде честото, нека се живи и здрави малите ;)

Па незнам баш колку сеното е добро за толку малечки кутриња.
Мислам дека подобро е наместо сено, да ставиш кебиња на пример, за да им биде меко.
Иначе самата кучка си има мајчински инстинкти, и самата она ќе си ја отстрани плацентата од кутрињата, и ќе си ги исчисти.
Намести ги кутрињата да цицаат, и тоа е тоа :)

И ајде честото, нека се живи и здрави малите ;)

11 кутриња :vozbud::pos:

Иначе им ставив чисти кебиња , ја тргнав сламата. Мали се како хрчаци и цицаат како луди , ја изнемоштија жалната. Се надевам се ќе биде во ред , планирам вечерва да дежурам не ја оставам сама , па за утре ќе се организираме. :)

11 кутриња :vozbud::pos:

Иначе им ставив чисти кебиња , ја тргнав сламата. Мали се како хрчаци и цицаат како луди , ја изнемоштија жалната. Се надевам се ќе биде во ред , планирам вечерва да дежурам не ја оставам сама , па за утре ќе се организираме. :)
Честито да ти се живи и здрави, храбра мајка навистина штом донела на свет 11 кученца . :) Па стави слики на форум да ги видиме. Иначе што раса се ?

Честито да ти се живи и здрави, храбра мајка навистина штом донела на свет 11 кученца . :) Па стави слики на форум да ги видиме. Иначе што раса се ?

Кане Корсо. Ќе ги ставам утре дефинитивно. :)

Ајде со лесно нека ви е и на двајцата :D
Каква мајка е,добро се грижи за сите,цицаат сите убаво?

Феноменална сега за сега , али си бара помош како мило ме гледа и бара да си до неа. И ги ротирам на пола саат нема доволно цициња за сите :pos: ... Иначе 10 кучиња се , грешка сум пребројал , али по се изгледа има уште едно неизлезено , плацентата не е избацена сеуште. Се менувам со чичко ми 2 саата бев долу , ќе ја дежураме цела вечер. :LOL:

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Ако се сомневаш на неисфрлена плацента/кутре одма викај ветеринар!.Нема играње со тоа.

Почна од 7 саатот , до 12ипол ги исфрли сите 10. Според стомачето се гледа дека има уште 1 најмалце , нормално е да помине толку време? Еве веќе 1:20 e , поминаа 50 мин откога го исфрли последното.

Друже честито нека се малите, големи да раснат и да завршат во прави раце! Малите премести ги на ќебенце слама никако, најлошата можна верзија ти е сламата и сеното. Појачај храната на мама, и така е сега сува ко сачка а тек ќе ја исушат.

Готово е бидна работа , се е средено. :)
И колку се родија, останаа 10 или се роди уште едно ? :)

И за исхраната заборавив да спомнам, сега треба појачана исхрана.
Кажи ми со која храна ја храниш, за да ти кажам дали е добра, и дали треба нешто да промениш во исхраната.

И колку се родија, останаа 10 или се роди уште едно ? :)

И за исхраната заборавив да спомнам, сега треба појачана исхрана.
Кажи ми со која храна ја храниш, за да ти кажам дали е добра, и дали треба нешто да промениш во исхраната.

Останаа 10. :) Иначе за храната претежно пилешко месо , и понекогаш млеко со надробен леб. По 2 пати дневно и давам. Дај некој совет да и купам специјална храна за кучиња , која е најдобра?

Останаа 10. :) Иначе за храната претежно пилешко месо , и понекогаш млеко со надробен леб. По 2 пати дневно и давам. Дај некој совет да и купам специјална храна за кучиња , која е најдобра?
Какво млеко бре? Не биди луд! Кучињата се лактозинтолерантни. Ако сакаш да даваш млечни производи, ондак само јогурт и кисело млеко- благо никако! Ако си спремен да дадеш пари (а мислам дека треба да дадеш, ако сакаш да искочат добри кутраци на кои ќе можеш да им закачиш цена за продажба), треба да отидеш у рамстор у канин најдоле, ќе ти кажат за доење која храна е најдобра. Ја би идела на канин, @Lu сигурно ќе ти ја препорача Брит :) (што не велам дека не е добра, да се разбереме).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom